Tuesday, October 29, 2013

Kiroro Miraie

Kalau orang tanya ape lagu JEPUN yang korang tau? rata rata rakyat MALAYSIA akan menjawab "KIRORO MIRAIE". kan kan kan kan...tolong angguk.hahhaa..sebab lagu nie sangat familiar dengan kita kan. Based on wikipedia, klik sini lagu nie dah wujud since 1998 tapi sampai sekarang kan kita masih ingat lagu ni.*** owh owh owh, sebelum baca dengan lebih lama lagi, jom layan lagu nie.. sambil baca boleh nyanyi sekali.hehehhee..ain pilih video yang ade translate bahasa melayu sekali so boleh lah faham maksud lagu ni.hahaha.



Basically, lagu nie sebenarnya sedih sebab ia mengisahkan tentang seorang anak dan ibu yang mengatakan tentang masa depan.Walaupun ibunya sudah tiada, dia menyuruh anaknya agar tidak berputus asa..*oh, menyentuh tentang manusia yang dipanggil "ibu"..hati aku akan cepat tacink.hahahha.Walaupun begitu,lagu nie jugak membawa tuah pada ain kerana kitorang wajib belajar third languange dari sem1-sem3 dan pada sem3 ade pertandingan dan kitorang menyanyikan lagu nie dan alhamdulilah, ini yang kitorang perolehi:

FIRST PRIZE WINNER
Semasa pengumuman keputusan tu, serius ain nervous sebab ade 1 kumpulan lain pun bawak lagu yang sama.Alhamdulilah, kemenangan berpihak kepada kitorang. Mana tak nervousnya, dahla ain kena lead group komfom lah dia punye excited terjerit jerit masa dapat tau menang tuh.hahhaa.

MY TEAM
As a conclusion, setiap lagu tuh ada maknanya yang tersendiri..Kadang kadang, kita tertanya, "eh,kenapalah orang tu boleh layan lagu cm gini?".Jawapanya, lirik lagu tuh memberi maksud yang mendalam untuk diri dia.Kita perlu menghormati pandangan masing masing. Oh yer, kalau lagu miraie ini tentang (masa depan)  , ade satu lagu lagi yang ain suka nyanyian kiroro iaitu BESTFRIEND.lagu tuh pon best...

3 comments:

Niesa said...

wahh..tahniah dh menang! :)

Kaseh Wee said...

tahniah !

ezyra daniel said...

tahniah ye..
btw lagu nie memang famous..
sye pon hafal jugak lirik dia..
terinagt balik kenangan time skolah dlu hehe