Thursday, March 6, 2014

Luggage & Travel : UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE (USS)

"oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh... bawa aku pergi pacu laju-laju kita lari dari realiti... " -lirik lagu  Bawaku Pergi

okay , its suppose to share on January , where the short vacation been done . ahaks !
pada mereka yang nak sangat pi USS tu , i bet sekarang ni dah banyak dah travel agency yang menyediakan service ke USS . korang hanya perlu sediakan DUIT & PASSPORT ye anak anak sekalian ..
aku pergi ke USS dengan geng geng lelaki penyayang , merangkap geng geng Merbok . dulu ceq mengaji degree dekat kedah , pasai tu ceq kenai depa. hahaha. dorang semangat ayam nak explore SINGAPORE , dan jugak area selatan , JB & KL so, dorang stay dekat Tune Hotel , Johor Bahru . so , vacation yang tak berapa nak vacation ni , aku consider dia sebagai yang tak berapa vacation , yelah , aku duduk JB , jemu haih hari hari ngadap singapura tu . nak masuk singapore pun malas malas . dulu dulu kala masa ada keluarga angkat dekat sana , setiap minggu lah juga turun sana . sekarang ini dah sangat dan setahun sekali pon belum tentu mungkin bertahun tahun baru nak masuk .hahaha.
kalau pergi under travel agency , korang just bayar tiket dan naik bus ke sana. bagi aku , bagus jugak lah .senang , tak yah nak fikir dah transport nak masuk ke sana. so , this trip ni juga merupakan first time aku masuk sana naik bus and as pejalan kaki . gelabah ayam jugak lah ! biasa naik kereta. ahahaha. nak cerita lebih pun , aku rasa "LET THE PICTURE TELLS EVERYTHING" 


**jenuh nak dapat angle baik , globe nie berputar non stop.hahaha.

pintu masuk 


the journey begin.....



okay , transformer memang best ! kitorang masuk sampai dua kali 



roller coaster ni tak boleh main . *sedih.katanya ada orang mati . tak tau lah betul ke tak.

okay , masuk dalam ini memang gila best ! trust me! ibu ibu mengandung , tak digalakkan.hahaha.




madagascar , naik boat dia memang tak rasa seram haih.. dia santai & rileks je.


kalau ada anak anak tu sesuai lah masuk sini lama lama , tapi best masuk show time dia best.


kalau yang minat sesame street  tu, boleh lah borong souvenir , aku tak minat tapi aku belikan souvenir dekat anak jiran. hahaha



okay , show ini siapa gamble nak duduk depan depan komfom basah ,hahaha. kitorang duduk paling belakang.. tapi best last last , dapat bergambar dengan pelakon pelakon dia 

kalau korag miss out apa yang nak dibeli , before keluar boleh lah singgah store ni . aku sempat beli t-shirt and some souvenir sikit.

======================================
TIPS :
* Bawa lah air mineral ke , 100 plus ke , sebab cuaca kat sana panas , dan korang nak berjalan jalan kan perlukan tenaga so bawa air.
*Bawa makanan juga macam roti ke , jajan ke sebab banyak yang non halal food , ada jugak yang halal.
*Bawa baju spare , in case tak selesa berpeluh peluh , dan terkena tempias basah dekat show time yang korang akan tengok nanti .
*Ambil map masa dekat main entrance tu , sebab dengan map tu , korang boleh tau mana tempat nak discover.
*Jadi perancang yang terbaik sebab kalau pandai timing , korang akan enjoy semua tempat . sebab setiap tempat tu , it depends on how que time dia . kalau ramai , terpaksa lah beratur panjang. 
*Kalau malas nak que , beratur panjang panjang , boleh lah beli express ticket . *yang ini aku tak tau nak beli macam mana. dengan ada ni , korang tak perlu tunggu.
*Setiap tempat yang korang pergi , akan ada store contoh , pergi Transformer , lepas korang enjoy roller coster dia dengan pakai cermin 3D , habis tu akan masuk ke store yang jual pelbagal barang barang  Transformer. 
*Cukup tidur dan kumpul tenaga ! sebab aku tak cukup tidur ,nasib naik bus ..balik tu dari Singapore sampai masuk JB , checkpoint tu je kena bangun kejap ..aku tertidur. hahaha. penat weyh.

5 comments:

msredcheesecake said...

best nya!!! susah nak cari halal food ek?

Ainur Athikah said...

Macam seronok je..teringin juga nak pergi.

ejulz said...

TEringin nak pegi sana..

Wan Maruzen Wan Husain said...

lom pegi lagi...mesti seronok

Uni Aqilah said...

bestnya ain. kak uni memang teringin nak pergi tapi tunggu anak besar sikit supaya maknya tak lenguh nak dukung. boleh gitu? hahahaha...