Sunday, March 9, 2014

TIPS : Jimat Duduk Bandar

Okay , ain nak kongsi kan lagi lagi yang duduk dan bekerja dekat bandar . Memang tak boleh nak elak jem , bayar parking kereta , duit breakfast , duit lunch . Entri kali ini , ain nak fokus pada bayar parking kereta . Nowadays , lagi lagi tempat yang dekat bandar memang tak lari lah parking mahal . Ada yang sekali masuk RM 5 , RM 3  dan mungkin ada lagi mahal . Itu tak masuk yang caj ikut jam . Fuhh , sehari je kadang kadang boleh cecah RM 20 kalau lama masa kita parking tu .

Jadi , TIPS kalau dah tau tempat yang kita nak pergi tu parking nya mahal , jangan parking dekat situ . Cari tempat di sekitar yang caj parkingnya lebih murah . Park ! And walk ! Tak salah kan nak jalan kaki dan sekurang kurangnya dapat jimat campur berpeluh sikit . Ahaks !

Yes ! I did that ! Siapa orang JB mesti tau City Square kan . Situ parking kan agak mahal , lepastu pusing punya pusing baru dapat parking .. So , apa yang ain buat , ain park dekat Galleria @ Kotaraya which harga parking jauh lebih murah dan berjalan kaki dan melintas jalan .. Tadaaa , sampai dah ! Okay , ain selalu masuk ada tangga yang boleh tembus Plaza Seni cuma laluan tu agak kotor dan berbau sikit sebab tepi tu tempat pembuangan sampah . Alaa , kejap je bau tu . Jalan kaki pun rasanya sekejap je . Dah sampai .

See , boleh je kita jimat kan duit kita . Tapi kena ikut situasi la kan . Kalau disekitar tempat yang kita nak pergi tu , parking mahal tu yang memang selamat , tak pa lah invest sikit . Ahaks !

4 comments:

Muhammad Taufiq said...

wah wah :D

Mohon singgah awksweetgitu.blogspot.com

n O e s u h a i m i said...

nasib baik tempat keje noe ada park n ride...n x kena bayaran...duduk bandar...mmg kena cari jalan tuk jimatkan lagi kos

Qaseh Wee said...

asalkan kita pandai membuat penjimatan , insha Allah , kita blh hdi mana jua .

PakcikLie PCL said...

sy serik kalau kena parking caj yg melapau macam KL ni..rela naik train ...tp kena fikir gak pasal safety