Friday, September 12, 2014

Segmen Tajaan Wanita Hari Ini TV3


12:00pm - 1:00pm (Isnin -Jumaat)
TV3

"Segmen Tajaan Wanita Hari Ini TV3"

Selalunya , selepas topik habis dibincangkan , selepas itu akan ada segmen ini.
Semestinya , segmen ini yang paling ain sukai.

Sebab apa?
Dari situ kita belajar macam mana mereka mempromosikan produk mereka rasanya tak kurang dalam 10-15 minit duration nya.
Bagaimana dorang yang mungkin founder,ceo,marketers or spokeperson untuk produk itu bersungguh sungguh bercakap tentang kebaikan dan kelebihan produknya.

Tapi,,, paling win kebanyakkannya ialah bila yg bercakap itu LELAKI..
Nampaknya trend sekarang lelaki pun mampu membicarakan tentang kecantikan.

Tak pelik kalau lelaki mampu jadi pengedar stokis,agent, dropship terbaik untuk sesuatu produk..

Bukan itu saja , boleh nampak trend marketing sekarang , sudah ramai ceo dan founder sendiri turun padang menjalankan aktiviti me'market'kan produk mereke itu sendiri.
Ini secara tidak langsung , pengguna sendiri dapat mengenali siapa sebenarnya pengasas produk itu.

Mungkin kita tidak mampu beriklan di media elektronik kerana ianya melibatkan kos yang agak mahal , tetapi kita boleh sedut ilmu bagaimana mereka bercakap tentang 'bestnya' produk mereka di kaca tv. 

Thursday, September 11, 2014

Untung Ke Untung Bisnes Aku Nie?



"9/10 rezeki itu datangnya dari berniaga"


Sesungguhnya rezeki dari tuhan itu sangat luas dan banyak kepada hambanya. Tapi bagaimana kita menilai dan menghargai rezeki itu?
Berkaitan dengan bisnes kita sendiri , macam mana selalunya kita kira rezeki kita?

Rezeki = Untung

Walaupun kita berniaga kecil-kecilan , kita bos kita lah pekerja , tetapi dari segi mengira keuntungan itu sangat penting. Kebiasaannya , mereka yang berbisnes hanya lakukan pengiraan sebegini ;

Modal - Jualan = Untung .
Contoh : jual tudung . 
Beli dari supplier RM 10 , Jual RM 15 . Untung RM 5.

Sebenarnya ini lah situasi dimana anda telah sabotaj bisnes dan diri anda sendiri.
Kenapa ?

Untuk mengira berapa sebenarnya untung bisnes anda , 

Jualan - Kos = Untung

kenapa ini yang betul?

Modal yang anda gunakan sebenarnya ialah kos pembelian barang yang anda hendak jual . Anda tidak masukkan kos kos lain.

contoh :
internet , bisnes online mesti perlukan ini.
topup / bil, sms & call customers
minyak petrol , urusan postage
alat alat tulis, nak isi form , nak proses membungkus , sampul surat
marketing! (promosi , advertisement)

ya! semua ini anda harus kira.
woi , macam gini makin banyak rugi je.

okay , setiap masalah ada penyelesaiannya kan.

fikir dan target berapa setiap bulan JUALAN yang kita mahukan.
contoh , RM 5000

Jualan = RM 5000
1Bulan= 22 hari
(berapa hari bekerja) online bisnes , hari pos = hari bekerja.

Jualan /  Hari ( jualan bahagi dengan hari kita berniaga)
 1 Hari = RM 228

Target jualan kita sehari mesti dapat RM228 untuk kita achieve jualan RM 5000 sebulan.

1 hari berapa banyak kita kena jual?

Contoh :
Jual tudung. Ada dua harga yang selalu mendapat tempahan
Harga nya RM 10 dan RM 50

RM 50 X 3 = RM 150
RM 10 X 8 = RM 80
    Jumlah =  RM 230 ~ RM 228 

Pengiraan sehari berapa kita nak jual ini bergantung kepada target produk setiap bisnes.

Ini bermakna , bisnes tudung ini perlu jual 3 helai tudung berharga RM 50 , dan 8 helai tudung berharga RM 10 untuk dapat kan RM 230 sehari supaya target RM 5000 tercapai.


Berbalik kepada kos kos yang terlibat sepanjang bisnes dijalankan ,
Pengiraan sebulan :

Topup / Bil ; RM 100
Transportation (Minyak Petrol ke pejabat pos) : RM 200
Stationery( Alat tulis , sampul pembungkus) : RM 100
Marketing : RM200
Jumlah = RM 600

     Jualan - RM 5000
(-) Kos yang terlibat - RM 600
     UNTUNG = RM 4,400


Ini sebenarnya cara pengiraan berapa sebenar UNTUNG bisnes anda.
Sebab itu penting kita perlu tahu berapa target jualan kita untuk memudahkan kita tau berapa untung sebenar kita. 

Apatah lagi yang sudah ada kedai dengan sewa , bil elektrik , gaji pekerja.
Kesimpulannya , berniaga ni sebenarnya mudah , bila kita tahu bagaimana nak dimulakan.
Perniagaan yang terbaik ialah bermula dengan zero cost , elakkan berhutang atau meminjam dan ianya bermula dari rumah kerana secara tidak langsung dapat mengurangkan kos kos supaya mendapat untung yang banyak.

Yang penting , peniaga haruslah punya akaun yang baik ianya tidak rumit kalau dipelajari perkara yang basic kerana dari situ kita nampak flow duit itu .

Pada mereka yang sedang berniaga , sila urus akaun anda secara bijak!
Pada mereka yang berkeinginan mahu berbisnes , ain ada nak share "bisnes geli geli dari rumah"
Nantikan di entri lain ok !