Tuesday, May 17, 2016

137/366 : "Ini Untuk Anda Yang Mahu Kaya Raya Di Pagi Raya" (Part 2)




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Tinggal lebih kurang beberapa hari je dah nak sambut bulan Ramadhan . Cepat sungguh masa berlalu . Rasa macam baru je masuk tahun 2016 . Jadi , entri hari ini ialah sambungan daripada entri semalam tentang bagaiman untuk anda yang mahu kaya raya di pagi raya . Untuk pengetahuan semua , tips ini dikongsi daripada sumber Dr Azizan Osman .


Jom kita tengok 5 tips kaya raya di pagi raya .




Di zaman sekarang, fungsi kad raya sudah berkurangan. Orang ramai lebih suka menggunakan perkhidmatan videografi atau fotografi untuk menyampaikan ucapan selamat Hari Raya. Jika anda mempunyai bakat dan minat dalam dua bidang tersebut, anda boleh memberikan perkhidmatan membuat video rakaman ucapan Hari Raya atau sesi fotografi keluarga.

Anda boleh menawarkan perkhidmatan untuk rakaman di studio atau di rumah pelanggan untuk memberikan keselesaan dan kesan yang lebih baik. Lagipun orang sekarang lebih suka bergambar selfie dan wefie . Tidak salah kiranya bagi mereka yang punya kepakaran dalam menghasilkan gambar yang meletop boleh menawarkan [erkhidmatan ini kepada mereka yang memerlukan khidmat anda . 




Memang dah menjadi kelaziman, di musim raya akan terdapat permintaan yang tinggi untuk hamper dan hadiah. Masalahnya, mereka yang menawarkan perkhidmatan tersebut mungkin sudah semakin sibuk dengan tempahan yang mereka ada atau hamper dan hadiah yang mereka tawarkan tidak begitu eksklusif atau biasa-biasa sahaja.

Kadang-kadang, ramai orang mahukan hamper dan hadiah yang ada citarasa sentuhan peribadi. Ada yang mempunyai bakat menggubah, mungkin boleh memberikan perkhidmatan seperti ini. Apa yang anda perlukan ialah buat beberapa contoh hamper dan hadiah yang berbeza dari yang ada di pasaran dan mulakan promosi anda.




Ramai orang mahukan rumah mereka kelihatan berseri dan berwajah baru bila tiba Hari Raya. Malangnya, mereka mungkin tiada idea untuk menghias dalaman dan luaran rumah mereka, tiada masa atau tidak tahu bagaimana. Anda yang ada minat dan bakat boleh menggunakan kepakaran ini untuk membantu mereka.

Anda mungkin boleh mulakan dengan menyediakan beberapa tema dan mengambil beberapa contoh atau cadangan hiasan dalaman dan luaran. Anda juga boleh menyediakan beberapa pakej yang berbeza dan mulakan promosi anda. Anda boleh mencari mereka yang memerlukan kepakaran serta perkhidmatan anda melalui Group Facebook ini




Bila tiba Hari Raya, ramai orang nak buat rumah terbuka. Masalah yang mereka sering hadapi adalah kawasan rumah yang tidak cukup luas untuk adakan jamuan dan terpaksa mengadakannya di luar rumah. Untuk itu, mereka perlukan kanopi, meja dan kerusi tambahan.

Anda mungkin boleh menawarkan mereka perkhidmatan sewaan kanopi, meja dan kerusi serta perkhidmatan hiasan kanopi untuk jamuan raya. Anda tidak perlu mempunyai semua peralatan, tetapi hanya perlu tahu di mana mahu dapatkannya dengan harga berpatutan. Nilai tambah yang anda boleh berikan ialah hiasannya mesti mengikut tema perayaan.






Ini adalah satu perniagaan yang sangat-sangat laku di musim perayaan. Ramai peniaga kuih raya mendapat duit runtuh bila tiba musim perayaan. Masalahnya, anda sendiri mungkin tidak tahu buat kuih raya atau tidak ada peralatan untuk membuat kuih raya dalam kuantiti yang banyak, jadi macam mana?

Apa yang anda perlu lakukan ialah mengenal pasti beberapa kenalan dan jiran atau saudara mara yang pandai dalam membuat kuih raya. Anda beli dari mereka dan anda sendiri buat ‘packaging’ serta pasarkannya. Untuk memberi lebih nilai, anda mungkin boleh tawarkan perkhidmatan penghantaran ke rumah pelanggan.


Untuk anda yang belum mengetahui tips 1-5 , boleh klik di sini "Ini Untuk Anda Yang Mahu Kaya Raya Di Pagi Raya" (Part 1)


Mudah bukan nak Kaya Raya di Hari Raya. Pokok pangkalnya ilmu dan usaha. Jika anda ada 1001 idea perniagaan tetapi anda tidak tahu untuk memasarkannya pun tak guna juga. Silap-silap anda perlu hadap semua jualan yang tak laku atau terpaksa beraya dengan ala kadar sahaja kerana cita-cita nak buat duit raya lebih tak kesampaian.

Pencarian Bloglist Jun 2016



klik banner untuk join

Monday, May 16, 2016

136/366 : "Ini Untuk Anda Yang Mahu Kaya Raya Di Pagi Raya" (Part 1)



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Memandangkan bulan puasa dan seterusnya hari raya dah nak muncul tak lama lagi . Bukan itu sahaja , ramai juga para bloggers yang aku lihat membuat review buffet buka puasa , port untuk buka puasa nanti . Wah , cakap pasal bab makan memang terliur lah aku tengok . Kata orang bila nak tiba musim raya ini , ramai yang nak juga cari duit tepi supaya poket tak lah kosong nanti waktu raya . Aku tertarik untuk kongsi kan 10 Tips Kaya Raya Di Hari Raya hasil perkongsian dari salah seorang mentor yang berjaya iaitu Dr Azizan Osman . Jujurnya , aku sendiri pernah pergi ke program beliau . I see different of me .Syukur , Alhamdulilah .

Makanya , tak salah untuk kongsikan tips ini kepada uolls semua . Mana yang rasa boleh dilaksanakan , sudah pasti dengan izin ALLAH , anda kaya beraya di pagi raya nanti . Hahaha . 





Umum dah tahu yang sekarang lagi lagi meraka yang tinggal di bandar yang mana mereka tak lari dari kesibukan . Bukan itu sahaja , mereka juga memang tak lari dari jem. Bila time berbuka puasa , tak sempat nak masak . Kadang nak pergi bazar ramadhan pun terkejar kejar . Jadi , untuk anda yang ada kepakaran memasak yang boleh membantu mereka masak dalam kuantiti kecil ini boleh lah start dari sekarang memberitahu kepada siapa pelanggan anda .  Lagipun ,sewa tapak bazar sekarang bukannya murah kan . Dan sekarang orang banyak membeli makan secara online . Ini salah satu group delivery yang aku suka tengok . JB Home Food Delivery . Tapi ini untuk yang berada di johor bahru . Start cari group group yang targeted market sebegini . 







Zaman sekarang juga kita seringkali lihat kita suka berbuka secara berjemaah atau pun secara ramai . Jadi , untuk para katerer , bukan musim kahwin pun anda juga boleh kaya raya . Di bulan puasa, ramai orang suka memberi makan atau membuat jamuan berbuka puasa di rumah, masjid atau surau. Kadang-kadang, ramai syarikat katering yang besar telah ditempah lebih awal atau tidak mahu menerima tempahan katering dalam kuantiti yang kecil.
Anda boleh membantu orang ramai yang mahukan perkhidmatan ini dengan menawarkan perkhidmatan katering berskala lebih kecil.

Jika anda memberikan perkhidmatan terbaik untuk mereka, pasti mereka akan menggunakan perkhidmatan anda lagi untuk jamuan Raya mereka nanti.







Ramai orang yang bekerja tidak ada masa atau terlalu letih untuk membersihkan rumah di bulan Ramadhan. Anda boleh bantu mereka dengan menawarkan perkhidmatan membersihkan rumah, tandas, menukar langsir, membersihkan kipas siling dan banyak lagi.


Lagipun, bila hampir dengan Hari Raya, pasti ramai yang mahu rumah mereka kelihatan bersih dan berkilat nanti. 








Baju raya adalah satu perkara wajib bagi kebanyakan orang. Ada yang beli baju yang dah siap dan ada yang menempah dari tukang jahit. Masalahnya, bila dibeli di kedai, ada yang tidak dapat saiz yang sesuai, mungkin terlalu labuh atau terlalu besar. Atau bila dah puasa sebulan, badan mula susut sikit. Pakaian yang dah ditempah awal mungkin dah jadi longgar. 


Untuk anda yang mempunyai kemahiran menjahit atau kenal seseorang yang boleh menjahit, anda boleh menawarkan perkhidmatan ‘altering’ pakaian kepada mereka yang memerlukan. 



Untuk jadikannya lebih unik, anda boleh memberikan perkhidmatan ‘ambil dan hantar’ untuk membantu pelanggan yang tiada masa.







Di musim perayaan, ramai orang mahu menghias rumah mereka. Ada yang suka membeli barang hiasan baru dan buangkan sahaja barang hiasan lama. Anda mungkin boleh beli dari mereka dengan harga murah, lakukan sedikit penambahbaikan dan jual semula secara online atau jualan ‘garage’.


Apa yang anda perlukan ialah pemasaran yang baik. Cadangan ain korang boleh pergi ke "Group Facebook Ini Akan Membuatkan Anda Nak Kemas Dan Hias Rumah Setiap Hari" . Disini lah lubuk mereka yang mencari idea nak menghias rumah . Tapi , jangan menjual ! . Kenal dulu , tak kenal maka tak cinta . GITEWW..


Ada 5 lagi tips yang akan bersambung di entri yang lain . 

Segmen blogwalking hujung minggu by Ann

Assalamualaikum hii
LINK SINI

saya akan blogwalking blog semua yang join segmen ni selepas segmen ni tamat.
16/5/2016 - 20/5/2016

klik banner untuk join!!

Saturday, May 14, 2016

135/366 : Kerana Selalu Komen , Ini Untuk Mereka...



Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu kepada uolls semua . Untuk hari ini , aku nak beri special gift even its free . Hahaha . Aku sangat sangat menghargai mereka .


Mereka yang sudi komen dekat blog akuainkausiapa ini . Well ,i is very appreciate uolls semua . Aku berikan hadiah yang istimewa kepada mereka yang tersenarai dalam top commentor aku sepanjang tahun ini . Mungkin aku tak boleh beri kan hadiah yang berbentuk fizikal (barang barang ) tapi dah tersenarai dalam blog list ini juga sebagai satu hadiah juga okay .


Insyallah , setiap bulan yang kehadapan , aku nak update lagi top commentor every month . Dari situ ,  aku boleh tahu lah siapa peminat aku . Gitewww. HAHAHHA . 

So , kalau korang nak tahu siapa yang terpilih dalam blog list aku , boleh lah scroll dekat tepi blog aku tuh haa.. 

Oh , aku masih lagi tak boleh move on dengan cerita "Terpilih Sebagai Blog List MiaLiana .

Segmen Bersama Amirah Azman & Sponsor

http://eira-shamiera.blogspot.my/2016/05/segmen-bersama-amirah-azman-dan-sponsor.html 
 ( CLICK banner untuk Join sekali )


TAMAT : 31/05/2016
UMUM PEMENANG : 01/06/2016


Friday, May 13, 2016

134/366 : "Group Facebook Ini Akan Membuatkan Anda Nak Kemas Dan Hias Rumah Setiap Hari"



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Semenjak aku dapat tahu ada satu group dekat Facebook ni yang banyak memberikan idea men deko rumah , aku jadi ketagih nak scroll setiap hari . Bukan itu sahaja , aku siap letak group ini sebagai favourite group aku . So , everytime aku buka facebook , memang group ini jadi pilihan untuk dilihat .

Malah , aku jadi sangat terinspirasi nak hias rumah cantik cantik . Even aku tak kahwin lagi , bahahaha . Tapi , jadi terinspirasi sebab dulu aku selalu terfikir yang kena cari interior design baru rumah nampak cantik . Sekarang , tak lagi ! . Masuk je ke dalam group ini , serius memang korang akan dapat punya lah idea nak menghias rumah .

Aku juga pernah cakap pasal group ini siap ada save dah gambar deko mana yang aku nak buat dekat rumah aku ini . Perempuan Memang Cerewet Bab Deco Rumah

Aku takanak sembang banyak , pergi cari cepat group ini . Korang pasti takkan menyesal . Join tau bukannya kena bayar pun . Dan ini personal sharing aku untuk korang semua . Gitewwww. Hahaha .




Giveaway Spicy Ramen Challenge by Bajuwarnacoklat & Sponsor



klik banner untuk join 

tag : 

Thursday, May 12, 2016

133/366 : "Komunikasi Bukan Satu Halangan Lagi Untuk Berhubung"



Assalamualaikum dan hello kepada uolls semua . Hari ini sebenarnya aku ketandusan idea .Fulamak , ayat aku ketandusan gituw . Hahahaa .Dan akhirnya aku terjumpa satu topik ini yang aku rasa nak share dekat korang .

Jujurnya , sekarang ini kalau orang kata , ada masalah dalam berkomunikasi sila cakap kuat kuat "Hello , kau duduk zaman batu ke apa?" . Aku tertarik dengan isu komunikasi ini bila aku tengok ada satu youtubers yang mana dalam vlog dia tentang bertanya soalan kepada couple ini . Dan salah satu soalan ialah "How you guys communicate?" . Sebab couple itu duduk jauh . Hhahaha .

The answer is "Sekarang banyak dah social media yang boleh connect to each other kot . Whatsapp , Twitter , Facebook , dan blaa blaaa " . So , no point kalau orang cakap its a barrier for us to communicate each other .

In fact that , nowadays meeting dekat office pun dah pakai skype , webinar , online conference . Lagipun , kemudahan ini semuanya kan dapat memudahkan dan cepat kan proses komunikasi itu . At this point , teknologi make us walk fast forward .

Cuma jangan salah guna je lah kan . Contoh paling dekat dengan kita . Social media BLOG . Dan orang salah guna dengan sebarkan aib dan cerita entah apa apa dekat blog dia . So , use this platform wisely ! .

Segmen Blogwalking YanieYusuf 2016


klik banner untuk join

Segmen: Sayang Followers Elsa by Elsaalicious


klik banner untuk join 

Wednesday, May 11, 2016

132/366: "Pengorbanan Untuk Menjadi Kurus"




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Ya ALLAH , hari ni memang terasa nak demam nak badan macam kepenatan . Tapi , cardio workout di petang hari mesti diteruskan demi menguruskan badan .

Aku nak buat pengakuan yang untuk menguruskan berat badan , kita perlukan banyak pengorbanan . Pengorbanan dari segi membuang tabiat buruk . Alhamdulilah , tabiat buruk aku yang dulu suka minum ais dan bertukar kepada minum air suam dah lama sebati dalam hidup aku .Minum air suam Bukan itu sahaja , air masak juga memang sekarang dah jadi bff aku yang mana asyik berkepit je dengan aku kemana aku pergi . Gila Minum Air Masak ,    Air Masak Is My Bestfriend !



Tambahan pula , dulu aku tak reti langsung makan sayur mentah dan alhamdulilah aku dah memang mengamalkannya sebagai makanan harian aku .Sayur Yang Colorful ! Lemak dan berminyak makanan pun aku dah kurangkan especially kulit ayam . Woi , yang kulit ayam ni tolong jauh kan . Hahahhaa . Effect dia memang cepat gila berat kau naik mencanak . Tentang isu makanan berminyak pula , kalau boleh setiap hari kurangkan lah lebihkan kepada makanan yang easy cook atau pun rebus dan stim  ke . Rahsia Memasak Makanan Sihat

Cuma , ada satu je tabiat buruk pemakanan aku ini yang aku memang kena tepis mulai sekarang kalau aku serius nak bergaya dipagi raya . Hahaha .





Tabiat buruk itu ialah , SUKA MAKAN BENDA BERKUAH DAN HIRUP KUAH TUH SAMPAI HABIS DAN LICIN ! .

Hahahaha . Yang ini memang sukar gila dikawal . Tapi , demi size S yang aku memang nak sangat , aku kena juga buang tabiat buruk ini . Aku teringat yang kebanyakkan orang sekeliling aku mesti cakap , "Ain ni mesti suka makan benda berkuah kan ?" . Hahahha . Kantoi ! Insyallah , from now to on ward , memang aku nak buang tabiat ni . Semua ini sebab aku nak kejar impian aku .

So , untuk mencapai apa yang kita nak , macam badan six pack , tabiat buruk dalam pemakanan harian kita ni mesti dicegah dan di buang jauh dalam kehidupan kita . 

Tuesday, May 10, 2016

131/366: "Terpilih Sebagai Blog List MiaLiana"




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , blog akuainkausiapa terpilih untuk diletakkan sebagai blog list blogger Mia Liana

Rasa terharu pula ialah blogger yang ramai followers tuh . Bukan setakat rasa terharu malah rasa gembira yang teramat . Ain selalu juga join segmen dari kak Mia ni .

Nampaknya , bloglist ini penting juga kan . Insyallah lepas ni ain nak letak lah blog list dekat blog ini . Dulu pernah letak lepastu buang . Insyallah nanti nak letak semula lah . Nanti nak pilih sendiri blog mana . Yang mana blogger yang sudi drop link dekat komen pun insyallah ain akan letakkan dalam bloglist . Keutamaan kepada yang selalu komen dekat blog ain ni . Sebagai tanda penghargaan . 

Monday, May 9, 2016

130/366: "Terasa Nak Buat Vlog Dekat Youtube"




Assalamualaikum dan hello kepada uolls semua . Lately ni aku suka layan youtube . Well disebabkan oleh kepantasan internet dekat rumah kan . Hahaha . Alhamdulilah , syukur ada unifi . Daripada orang lain yang internet very the slow . Aku teringat ada budak perempuan ni di cakap , dia masih lagi guna opera mini . Cerita ini sekitar tahun 2015 . Gila ke , opera mini aku guna masa zaman 2009 kot . Dia masih guna lagi . Nampak tak , kadang di sebalik rezeki yang ALLAH berikan kepada kita ialah untuk kita syukuri .

Berbalik kepada tajuk hari ini , lately ni aku jadi suka tengok youtubers yang buat vlog . Mereka yang buat video harian , challenge , dan paling hot sekarang korean spicy noodle challenge lah . Hahaha . Sebab aku ni jenis suka bercakap . I thought on nak buat vlog juga lah . Hewhewhewh .

Best ke aku bercakap ? Itu yang menjadi persoalan . Hahaha . Insyallah , nanti bila dah bersedia dengan topik , dan peralatan nak rekod . Hhahaha . Tapi , bukan dalam waktu yang terdekatlah . Sebab nak bercakap ni neves dia lain macam . Walaupun jenis suka bercakap kan . Hahahahha .

Tapi berbeza sebenarnya cakap depan orang dengan cakap depan kamera . Hahahha . You have to imagine that orang yang akan tengok tuh faham apa yang kau cakap . So , this time around , aku masih lagi menjadi penonton kepada para youtubers regarding on how they speak , how they be a great youtubers .

Sebelum buat sesuatu tu , kena gain knowledge juga kan . Wish me luck ! Assalamualaikum .

Sunday, May 8, 2016

129/366: "Tak Johorean Lah Tak Makan Sate Wak Radol"




Assalamualaikum dan hai kepada semua . Straight to the point , hari ini aku craving sangat sate . Actually dah lama aku nak makan sate . Alhamdulilah , settle cardio workout petang tadi aku pun cakaplah dengan family aku , "jom makan sate malam ni" .

Dan , sebagai johorean siapa yang tak tahu sate wak radol . Peh , dia punya sedap memang boleh makan bercucuk cucuk . Untuk pengetahuan sate wak radol ni banyak dah cawangan dekat sekitar johor bahru ini . Cari je dekat kawasan yang berdekatan okay .

Family aku memang suka makan sate daging . Teringat dulu masa aku belajar dekat kedah , mak oi susahnya nak cari sate daging dekat sana . Jadi , tadi kitorang order 50 cucuk . Woi , kitorang memang bab makan sate memang jenis makan berlumba siapa habis cepat dia memang power . Hahaha.


Tapi , tadi aku rasa aku makan 15 cucuk je kot . Hahaha . Tak banyak kan . Tak apa , aku dah workout kan tadi . So , untuk recover makan lah banyak sedikit .

 

Tak johorean lah kalau tak pernah cuba sate wak radol . Dan untuk korang yang turun ke jb , wajib pergi cari sate wak radol tau !. Assalamualaikum . 

Saturday, May 7, 2016

128/366 : "Berhujung Minggu Marathon Drama Movie Secara Online"



Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu kepada uolls semua . Hujung minggu ini kalau dah tak ada apa yang nak dibuat , sebab sifat malas mulai menguasai diri , makanya apa lagi aku pun cari lah movie ataupun drama yang aku nak marathon .

Sebenarnya dah lama sangat aku tak tengok wayang . Sebab aku rasa unifi dekat rumah ini dh cukup hebat untuk aku tunggu tengok dekat online je . Hahaha . Jimat sikit duit daripada nak tengok wayang komfom komfom lah nak kena beli popcorn .

Dahla aku tengah nak kuruskan badan yang bambam ni , kang makan popcorn secara berlebihan . Hahaha . Alhamdulilah , bersyukur sangat dekat rumah ini ada internet yang strong , ada orang nak download video orang sent dekat whatsapp pun tak lepas .

Makanya , inilah cara aku rileks rilesks santai dekat rumah pada hujung minggu . Aku kalau dah marathon , memang jangan tegur kenapa . Hahaha . Terus fokus .

So , aku dah nak start marathon movie online ni . Assalamualaikum dan bye !Enjoy your weekend !

Friday, May 6, 2016

127/366: "Aku Tak Ada Masa Nak Exercise , Tapi Aku Nak Kurus!"



Assalamualaikum dan hello kepada uolls ! . Beberapa hari ini kawan kawan aku yang memang selalu baca blog aku dan tahu aku tengah dalam proses menurunkan berat badan bertanya kepada aku . Apa yang patut dia buat . Ramai memberi alasan tak ada masa nak exercise . Sebenarnya , bergantung pada diri sendiri . Kita semua ALLAH berikan 24 jam yang sama adil . So ? Jawapannya ada pada diri sendiri .

Ini jawapan aku , tak guna kau cakap kau nak kurus tapi kau tak berusaha untuk capai apa yang kau nak ! Baca ayat ini sampai kau terasa! .Hahaha . Its your choice . Jujurnya , ramai antara kita ini jenis keep complaining je . Asyik fikir kan masalah je instead of selesaikan masalah itu . Masalah kau gemuk . So , selesaikan lah . Ini asyik membebel diri sendiri dah gemuk tapi tak do something . No POINT !.

Untuk kurus , ramai yang cakap kena pergi gym . Jawapan aku ialah first kita kena ubah gaya pemakanan kita dulu . Itu yang paling penting . Itu jawapan sebenar nak kurus . Bukannya cuba makan ubat kurus . Dah kalau sedar diri tu sehari makan nasi sampai 4 pinggan . Kurang kan dulu . Sebenarnya , kita jadi gemuk ini disebabkan oleh tabiat pemakanan kita yang salah . Aku pernah kongsikan Rahsia Memasak Makanan Sihat Secepat 10 Minit .

Jenis melantak tak ingat dunia , bila baju dah tak muat baru rasa insaf . Hahaha. Satu lagi , orang gemuk ini kerja dia nak menipu je . Mesti asyik tanya cheat day lah apa lah . Boleh ke kalau nak termakan makanan yang kalori tinggi ? Hahahha . Ini aku ada kongsikan Tips Untuk Elak Cheat Day ! .

Ingat , apa apa pun jangan start pergi ke gym untuk selesaikan masalah obesiti ini . Start dengan ubah gaya pemakanan dulu . Cari apa yang boleh makan dan apa yang kena pantang makan untuk proses menurunkan berat badan .Memang bukan mudah tapi bila dah lama lama ianya jadi kebiasaan . Aku kongsikan juga Diet Bukan Cerewet Bab Makan .

Last sekali , tolong jujur dengan diri sendiri . Jangan jadi hipokrit . Aku Memang Gemuk ! So ? . Exercise tu kena juga sebenarnya , tapi paling banyak yang menyumbang kepada penurunan berat badan ialah gaya pemakanan kita . Ingat tuh !

Thursday, May 5, 2016

126/366: "Daripada Simpan Baju Tak Pakai , Lebih Baik Usaha Sampai Boleh Pakai Dan Muat !"



Assalamualaikum dan hello kepada uolls semua . Hari ini aku rasa happy . Sebab semalam aku tengok lah wardrobe aku . Kan aku pernah cerita yang aku asingkan baju yang tak muat dan baju yang muat . Sampai bila nak simpan baju yang tak muat tuh?

Dan sebelum aku tidur semalam , aku terasa nak cuba beberapa baju aku . OMG ! Baju yang tahun 2012 tuh muat woi . And you know what , baju yang aku beli dekat USS size L Fit tahun 2014 , tak pernah berani aku nak pakai selama ni dan muat ! . Lagi sedikit je cutting badan aku komfom nice lah .

Best nya rasa bila baju yang tak muat , akhirnya kau muat juga pakai . Semuanya usaha aku exercise dan jaga makan . Alhamdulilah . Walaupun masih belum dapat lagi berat idaman , perjuangan misiku kurus mesti diteruskan untuk tampil bergaya pada hari raya nanti . Oh , aku pernah juga share yang Bersenam Itu Memang Tak Best , Tapi 2 Perkara Ini Akan Jadi Lagi Best !



Semua orang nak cantik , semua orang nak rasa dipuji . Tapi bila kita sedar diri kita yang tak kurus , bambam yang tak awesome , kita kenalah make it our life awesome ! The effort tu yang penting daripada tak buat apa apa . 

Wednesday, May 4, 2016

125/366 : "Perempuan Memang Cerewet Bab Deco Rumah"

Arghh , dapat idea nak buat dekat rumah ni 

Assalamualaikum dan hello kepada semua . Terima kasih sebab sudi singgah ke blog ain ini . I is very the appreciate . Untuk hari ini , aku nak cerita lah yang sebenarnya "Perempuan Memang Cerewet Bab Deco Rumah Kan"

Aku sebagai perempuan memang akuinya . Tapi zaman zaman dulu nak cari design kena beli magazine , hire interior design lah . Zaman sekarang dah mudah kan . Aku suka gila tengok group dekat facebook ini . Ni haa : Deco Rumahku Syurgaku

Well , aku ini dahla tak berapa nak perempuan sangat . Bila cuci mata dalam group ini aku jadi lebih bersemangat nak deco rumah . Ni tunjuk dekat family ini mesti dapat ni . Hahaha . Sebab aku adik beradik semua lelaki . Diorang bukan kisah apa .

Woi , usha dalam group ini lagi best cuci mata dari korang dok usha handbag , kasut , tudung apa semua tuh . Betul lah orang kata , rumah ku syurga ku . Bila rumah cantik dan sedap mata memandang , kita pun jadi macam bestnya duduk rumah aku ni tak payah nak cari kebahagiaan dekat luar . Hahaha . 
lepas ni nak buat label bahan bahan dekat dapur tuh
Oh , dah terlanjur kita bercerita tentang deco rumah ini , aku pernah kongsikan juga 3 Sebab Kenapa Anda Kena Kemas Rumah Pada Hujung Minggu .

cantik kan lampu tuh

So sekarang kita dah tak ada sebab untuk kata , "Rumah aku biasa biasa je , actually kita yang boleh jadikan nya suasana yang luar biasa" . -oh , gambar ini semuanya aku ambil dekat group tuh . Its such inspire me !

Tuesday, May 3, 2016

124/366 : "Sampai Bila Nak Simpan Baju Yang Tak Muat Tuh ?"

 


Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini dah hari ke seratus dua puluh empat kita berada dalam tahun 2016 . Macam mana dengan azam korang yang kononnya panjang berjela tu ? Dah tercapai ? Ingat , kena sentiasa audit dan tengok semula so that kita semua akan berusaha untuk mencapai impian yang kita inginkan .

Untuk hari ini , aku nak share dengan korang terutama gegirl yang asyik komplain je bila lah nak kurus , tapi tak buat apa apa pun ! . Nah , you are so wrong girl ! Komplain dari awal tahun lepas sampai sekarang pun kalau kita tak take action terhadap apa yang kita impikan , it would not give the good result to you ! . 

Aku nak kongsikan dekat korang cara aku get out of this excuses katanya nak kurus , tapi tak buat apa apa ! Weh , jangan pemalas ! Kata nak kurus . Semangat tak ada . Macam mana nak kosisten laksanakannya .

  • Cari Sebab Terkuat Kenapa Kena Buat Sesuatu Untuk Kurus !
Normally , aku faham bila aku cakap pasal fitness dan bab jaga makan , mesti orang tak tak serius . Sebab apa ? Sebab matlamat kita untuk kurus tu tak jelas !. Sebagai yang paling dekat ialah , HARI RAYA DAH TAK LAMA LAGI DAH NI WOI ! Masih tak sedar diri lagi ? Hahaha . Takkan nak biar orang sekeliling yang dah lama tak jumpa cakap "Gemuknya kau sekarang ehk !" . Kan lagi seronok bila dengar orang cakap "Woi , kurus ehk kau sekarang !" . Bukan itu sahaja , aku juga pernah cerita tentang big why ataupaun matlamat yang kuat kenapa kita kena jaga makan dan exercise untuk kurus . Ini 3 Cara Aku Macam mana Nak Kosisten Kuruskan Berat Badan .

  • Sampai Bila Nak Simpan Baju Yang Tak Muat Tuh ?
Okay , kesedaran dan keinsafan aku mula timbul dan sangat bertekad untuk kurus ialah bila satu ketika aku kemas wardrobe aku dan asingkan baju yang muat dan tak muat . Ya ALLAH , banyak rupa baju yang tak muat . Teringin aku nak pakai semula baju yang tak muat tuh . Nah , disebabkan itu lah aku bersungguh nak turunkan berat badan . Alhamdulilah , ada sesetangah baju aku dah cuba pakai dan kembali semula muat . So , korang tanya diri korang , "Sampai bila nak simpan baju yang tak muat tuh ?" . Boleh baca cerita  Dulu Gemuk Sekarang Kurus !


So , aku dah share kan dah pada korang ini , terpulang pada korang sama ada nak membiarkan lemak itu menjadi parasit dalam badan kita atau kita buang dia jauh jauh dalam hidup kita . The choice is yours ! All the best !


Monday, May 2, 2016

123/366 : Sponsor Giveaway Dan Contest Kenalah Bertanggungjawab !


Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini dah genap 2 May kita berada dalam tahun 2016 . Gila lah rasanya baru je menulis diary of the day ni , sedar sedar je dah masuk bulan 5 . Cepat sungguh masa berlalu . Jadi untuk hari ini , diary aku berkisar tentang aku kejujuran bila menjadi sponsor .

Kisahnya  , aku ada sponsor satu giveaway ini . Bulan dua haritu . Awesome Birthday Giveaway ! . Lepas giveaway tamat , aku pun tunggu lah tak ada yang claim ke . Rupanya , aku godek godek inbox Facebook ada yang claim . Ya ALLAH , rasa bersalah gila lambat topup kan kepada pemenang . Yela , mereka kan dah bersungguh join giveaway . Lepastu kita sebagai sponsor tak kota kan janji kita kepada pemenang .

Aku betul betul minta maaf kepada diorang . Lain kali dekat inbox facebook tu , godek betul betul sebab kadang kadang banyak spam mesej yang masuk sampai aku tak perasan .

Dikesempatan ini juga , aku pun ada juga menang beberapa giveaway yang dianjurkan oleh para blogger . Tapi , jadi lebih sedih bila sponsor katanya nak pos hadiah tapi sampai ke sudah nan hado . Hahaha . Tak apa lah , rezeki aku ALLAH bagi pada yang lain .

Cumanya , dari sini lah menunjukkan yang sama ada kita ini bertangungjawab atau tidak . Yelah , kita nak orang follow kita dan penuhi syarat yang ditetapkan . Tapi , on side kita pula kenalah laksanakan sebagaimana yang kita nak sponsor itu .

Sebenarnya , pengalaman join giveaway , contest dan segmen oleh blogger ini lah yang buat aku jadi bersemangat nak aktif sebagai blogger !

Sunday, May 1, 2016

122/366 : Ayah Aku Masak Asam Pedas Sedap Woi !


Sempena hari pekerja yang jatuh pada 1 mei sudah pasti ramai yang sedang menikmati cuti rehat bersama keluarga dan orang yang tersayang . Makanya hari ini ayah aku memang dah cakap awal awal , nak masak asam pedas . Gaya dia macam nak suruh aku masak . Well , aku kalau masak masakan yang macam gini aku tak berapa reti sedikit , dan aku mengambil keputusan membeli paste asam pedas yang hanya sekejap je dah siap . Hahaha .

Lagipun , paste asam pedas tu memang aku dah pernah rasa sebelum ini . So , rasa sedap itu sudah gerenti . Kebetulan petangnya aku ada hal sampai ke pukul 8 lebih baru balik . Call lah ayah aku tanya nak beli apa apa ke bahan tambahan ,sekali ayah aku cakap , dia dah masak !

Hahaha , tinggal nak makan je . Kebetulan pula ikan itu memang fresh dari laut sebab ayah aku beli direct . Tu yang dia bersungguh nak masak asam pedas . Hahaha . Betul lah , kekadang sesekali rasa ayah aku masak , gila sedap hingga menjilat jari . Peh , ikan tu punya manis , sedap bak hang !

Oh , aku tak makan dengan nasi as aku off workout hari ini . So , makan dengan raw mix vege lah . Sedap ! Alhamdulilah! Sebenarnya , sekarang banyak dah orang jual instant instant atau bahasa melayu nya rempah yang dah siap tak payah nak menumis , menumbuk bagai . Kukus ikan , masuk paste tuh , masuk air . Dah settle . Hahaha .

Alasan je orang yang tak nak masak ni ! Okay pasni kalau orang suh masak susah susah ni , first thing ialah cari rempah yang dah siap . Mudah kerja dan cepat siap . Cuma sedap tak sedap jelah dan kena tahu jugak kuantiti rempah tu sesuai untuk berapa hidangan . Kang kalau terkurang , jadi tak sedap pula .

121/366 : Bila Orang Jauh Datang Johor Bahru !




Assalamualaikum dan hello kepada uolls ! Sepatutnya , entri hari ke 121 perlu diupdate semalam . Tapi , memandangkan kawan aku datang dari jauh dari ipoh diorang datang ada program dan dah alang alang sampai , aku pun sebagai tuan rumah aceceyh tuan rumah kau melayan lah sebaik mungkin . Sampai dah tengah malam aku baru teringat , diary of the day aku tak di update . Ipad dan laptop sedap je aku tinggal dekat rumah .

So , hari ini aku nak cerita sedikit lah kepayahan aku kalau kawan kawan yang jauh datang ke JB ni . First , korang kena bersedia yang diorang akan cakap " woi , jauh gila lah rasanya JB ni !" . Bangun tidur bangun tidur dah banyak kali tak sampai sampai lagi . Hahaha . Memang woi , dah nama pun penghujung selatan kan . Makanya , jika uolls yang berhajat nak ke JB , sila prepare buku atau game yang boleh di main bagi mengelakkan kebosanan menunggu sign board Johor Bahru . Hahahaha .

Selepas itu , aku jadi macam blur nak bawa diorang ni lepak mana ehk . So , memandangkan ada yang nak cari baju I love JB , JDT apa semua itu , makanya teruslah ke Bazaar Karat . Ya Allah punyalah lama aku tak pergi sana , berpeluh peluh sebab ramai orang . Hahaha . Exercise habis kau !

Lepas dah dapat baju tu , terus aku bawa diorang ke kilang bateri yang mana tempat tempat hipster berkumpul . Which is aku pun akan datang bila orang jauh je nak tengok kilang bateri ni rupanya macam mana . Hehehe .

Kesimpulannya , kadang orang yang datang jauh ni bukannya nak cari port yang best sangat pun. Cukup just dapat jumpa je pun dah rasa best . Tapi dekat JB ni bukannya ada tempat yang nice untuk must visit place macam dekat Penang ada bukit bendera , naik feri . Kan orang rasa macam wahhh , something interesting kan . JB ni entertainment macam shopping mall tu okaylah . Tapi kalau macam must visit place ini tak ada sangat .

Friday, April 29, 2016

120/366: Selfie Ialah Perkara Wajib Untuk Perempuan !



Assalamualaikum dan hello kepada uolls ! Hari ni dah hari ke 120 kita berada dalam tahun 2016 . Bersyukur yang amat sangat kerana diberikan ruang dan peluang untuk merasai nikmat kehidupan ini . Hari ini sebenarnya aku tak ada topik yang nak diceritakan . Hahaha . As usual !

Tapi , kena gali dan cari jugak nak tulis apa ya untuk diary of the day ini . Oh , kebetulan hari ni berjumpa dengan kawan baik datang dari jauh . Dan terus dapat topik nak cerita hari ini .

"Perempuan Memang Gila Selfie Ke?"

Serius aku macam persoalkan perkara ni . Hahaha . Boleh dikatakan dekat gallery handphone perempuan penuh bersepah gambar selfie je kan . Tapi , kalau tanya aku . Lain pulak . Aku tak suka selfie . So bila kengkawan ajak selfie wefie , aku macam "nak senyum macam mana ehk". Hahaha . Nak pose macam mana . Sumpah i is very kaku ! Its feel awkward bebeh ! . Hahaha .

Perempuan bila jumpa je , perkara first mesti selfie dulu kan . Hahaha . Serius ! Tak yah nak nipu . Hahaha . Masalahnya nak pilih satu gambar je . Selfie sampai 50 gambar . Hahahaha .

Persoalan disini , selfie ini memang dah jadi satu perkara wajib atau sebenarnya macam mana ? Hahaha . Nampak kan perubahan teknologi sekarang mampu memberi satu tabiat kepada kita semua .

Thursday, April 28, 2016

119/366 : Ketagihan Mee Rebus Yang Amat !



Assalamualaikum dan hai kepada korang semua . Pertama nak cakap terima kasih sebab masih sudi baca diary of the day aku ini dan ada yang sudi komen . OMG ! I is terharu beb . Hahaha . Walaupun aku ini menulis tahap kelas ke belakang lah kalau dekat sekolah . Serius , aku tak reti nak menulis tapi kalau suruh bercakap , aku boleh lah . So , kalau cara aku menulis ni macam kurang , hahaha , maafkan iolls yer uolls ! . 

Maka pada hari ini aku nak cerita pasal makanan yang aku ketagih . Hahaha . Ada beberapa ketika dulu aku suka gila makan soto . Tak kira lah soto nasi ke , bihun soto ke . Hari hari aku cari soto . Tu yang berat naik mendadak dan semakin bambam . Hahaha .

Dan sekarang pula , aku ketagih makan mee rebus . Hahaha . Habis lah ! Aku nak kena rasa insaf ini . Walaupun aku makan lepas buat cardio exercise . Well , untuk recover dengan makan high carb kan . Ceritanya , bila aku dah jumpa port mee rebus yang sedap . Dahla sekarang tengah dalam misiku kurus . 

Nampaknya , kena control wahai ain ! Nak kurus dipagi raya kan ? Aku nak sangat pakai size S . Makanya aku kena lah kawal ketagihan aku ini . Ya ALLAH , korang ada tak makanan yang korang ketagih sampai nak kena cari selalu ? Hahaha.

Wednesday, April 27, 2016

118/366 : Bila Perempuan India Suka Novel Dan Drama Melayu



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Tadi petang masa workout sempat lah berborak borak dengan seorang fitness buddies aku juga . She is indian . Cuma yang menarik perhatian aku ialah dia suka gila novel dan drama melayu . OMG ! Kalah aku yang melayu ini . Aku memang jenis perempuan yang tak suka membaca novel melayu . Drama melayu pun aku pilih pilih tengok . Bukan choosy cuma I'm not a big fan of that kind of thing!.

Paling latest dia tengok drama melayu ialah "Tundukkan Playboy Itu" . Korang imagine macam mana perempuan indian punya cara bercakap . Aku gelak kemain kuat tadi . Its funny ! . Dia cakaplah , dia tak suka tengok drama tamil hindustan tuh sebab asyik menangis je . Lepastu mak mak mentua bergaduh dengan menantu lah . Sampai benda ni effect kepada mak dia juga . Hahahha . Memandangkan dia dan suami dia satu kampung , bila balik rumah suami dia , mak dia mesti buat drama hindustan . Hahahaha .

First time aku jumpa indian suka drama dan baca novel melayu . Habis je workout tadi dah nak magrib , cepat cepat nak balik sebab nak tengok drama . Hahaha . Kemain dia kalut semacam tadi . Aku rasa macam "Dia ni kahwin dengan orang melayu ke?" . Hahaha .

Bukan itu sahaja , dia siap update lagi pameran buku yang terkini dan dekat mana untuk dia grab banyak banyak novel melayu . Kau rasa ? Hahahaha . Kalau dia dapat geng yang suka layan novel melayu ini komfom tukar tukar novel setiap minggu . Hahaha .

Tuesday, April 26, 2016

117/366 : Smule Ialah Untuk Mereka Yang Suka Karoks !


Assalamualaikum dan hai uolls ! OMG ! Seperti biasa hari ini aku macam tak ada idea langsung nak menulis . Well , aku memang mengaku yang aku ini bukannya ada jiwa menulis . Nan hado ! Tapi azam tahun 2016 aku ialah untuk menulis Diary of the day ini kosisten setiap hari . Walaupun bosan tak best langsung , blog ini aku punya . Hahaha . Cehwah , aku tahu ramai je yang baca senyap senyap blog aku ini kan . Tapi tak nak ngaku . Ceh , jangan nak menipu ! . Hahaha . *Okay aku tergedik sekejap .

Jadi , untuk diary of the day pada hari ini , aku nak kongsikan dengan korang apa sebenarnya yang aku suka . Aku sebenarnya seorang manusia yang obses kepada muzik . Lebih tepat lagi aku suka menyanyi . Tapi tak ada lah sampai ke tahap nak jadi penyanyi . Hahaha . Aku jenis kalau nak buat sesuatu aku suka ada muzik . Percayalah , bila ada lagu , confirm kerja aku jadi cepat berbanding tak ada lagu .

Even aku tengah menaip blog ini pun kena dengar lagu . Haa , nampak tak dah panjang berjela dah aku membebel kes dengar lagu lah ini . Hahaha . Boleh dikatakan aku ini jenis perempuan yang suka karoke lah . Pergh , jangan berani ajak aku . Komfom tak bosan . Hahaha . Tapi , minat aku ini terhenti lepas arwah ibu aku meninggal . Aku terus macam stop dengar lagu dan lama juga lah aku tak pergi karoke . Hahaha . Sebenarnya , kalau dah itu minat kau . Layan kan jelah . Jangan halang apa minat kau itu . Tapi kalau yang tak baik itu , memanglah kena halang . Hahaha .

Dan sekarang aku suka gila dengar cover dari apps Smule itu . Jujurnya , aku yang suka lagu dan suka menyanyi ini pun tak ada akaun Smule . Sumpah , Betul ! . Aku tengok cover cover yang best pun dari youtube . Paling aku suka ialah Khai Bahar !

Boleh dikatakan semua cover dia aku suka . Tak nampak gedik kan statement aku . Abang aku perasan yang lately ini aku selalu layan cover song dari smule itu lah . Dia ada akaun smule itu . Oh , lupa yang satu keluarga aku memang suka menyanyi . Hahaha . Kalau pergi karoke memang tak bosan lah . Jenis gila pegang mikrofon . Tapi sekarang aku memilih sedikit , karoke jamban aku tak kesah pun janji sound system itu kena best . Especially mikrofon . Kalau tak best memang tak pergi lagi lah karoke dekat situ .

Oh , berbalik dengan akau smule itu , abang aku siap cakap dekat aku "Ain , kau guna jela akaun smule aku tuh !" . Hahaha . Masalahnya aku memang tak nak pun guna . Its just that mana yang sedap itu aku akan dengar banyak kali . Jadi , untuk mereka yang jenis ketagih nak karoks , makanya aplikasi Smule ialah pilihan yang tepat untuk melepaskan gian anda !

Monday, April 25, 2016

116 /336 : Bersenam Itu Memang Tak Best , Tapi 2 Perkara Ini Akan Jadi Lagi Best !



Assalamualaikum dan hello kepada uolls . Jujurnya , hari ini aku tak tahu nak update apa . Sebab rasanya hari ini monday blues kan . Permulaan kepada hari pada setiap minggu . Okay , dah dapat idea nak update apa untuk diary of the day pada hari ini . Aku nak kongsi macam mana aku boleh gagahkan diri untuk terus workout demi misiku kurus size S .

  • Ingat 'goal' yang ingin dicapai 
Setiap kali aku macam rasa sakit dan tercungap serta penat membuat cardio exercise , aku mesti nak menangis . Bukan sebab sakit tapi sebab aku sedar bambamnya aku . Sebab bambam ini lah aku kena buat exercise menggila macam gini . Yelah , orang bambam nak buang lemak kena buat cardio exercise . Aku tahu semua orang taknak buat tapi that the best way to solve your obesity problem . Jadi setiap kali aku sedang melakukan exercise , aku akan ingat balik goal aku . Ini bukan sahaja impian aku , tapi ini impian arwah ibu aku . Dia nak sangat tengok satu satunya anak perempuan dia ini kurus . Maka , aku akan imagine yang arwah ibu aku tengah gembira bila dia tengok anak perempuan dia ni dah kurus .Bila goal kita kuat , walaupun sakit urat ke , sakit kaki ke , tetap kita gagahkan juga untuk exercise sehinggalah misi kita selesai . Jadi ingat , stick your goal ! Cari your goal yang sangat kuat so that no matter what happen kau akan tetap berdiri gagah !


  • Hasilkan exercise yang berkualiti 
Jangan habiskan banyak masa dekat gym tapi exercise korang langsung tidak berkualiti . Ingat , badan kita bukannya robot. Robot pun kau guna dia non stop boleh rosak apatah lagi kita manusia . Kau kena ingat , kau kena sayang diri kau dan jadikan itu first priority ! Hasilkan exercise yang berkualiti yang memang you sweat like crazy ! . Misalnya , 20 minit intense workout . Komfom tercungap habis lah . Ingat , dont ever waste your time tapi kau tak dapat result yang bagus . End up , kau rasa penat dan akhirnya terus give up ! . Aku selalu cakap dekat diri aku , "Ain , workout sekejap je ni , tapi bila tengah workout ,push yourself as much as you can !"Kalau tak tahu nak workout apa , hello people , google kan ada , youtube kan ada" . Dont you ever create a lot of excuses ! It will not bring you the good result !



Sunday, April 24, 2016

115/366 : 3 Sebab Kenapa Anda Kena Kemas Rumah Pada Hujung Minggu



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , hari ini aku berkesempatan mengemas rumah , membasuh baju , vacuum satu rumah serta mop lantai . Ya , memang penat ssampai rasa nak menaip ini pun tidak larat nak angkat jari . Hahaha . Tapi , demi diary of the day aku gagahkan juga . Kalau tak bukannya diary of the day .

Aku nak kongsi 3 sebab kenapa anda semua wajib kemas rumah pada hujung minggu


  • Dapat mengurangkan stress dan serabut sewaktu pulang ke rumah
Semua orang kata , "Rumah ku Syurga ku" . Betul juga pada kata kata ini . Rumah kena lah sentiasa bersih . Aku akui kalau dapur rumah aku ini kotor , aku sendiri rasa malas nak memasak . Kalau bilik tidur bersepah , rasa tak selesa dan rasa malas nak duduk dekat rumah . Hahaha . Lagipun , korang hanya perlu spent masa 2-3 jam untuk mengemas pada hujung minggu . Jangan malas ! Sebab weekdays je makan 5hari kita kena hadap dan nak tunggu weekend pun lama . Setiap kali kekerapan anda pulang ke rumah dan melihat rumah tidak bersih , mesti mood jadi tak elok dan rasa bosan . Makanya , untuk mengurangkan stress dan serabut di kepala , anda amatlah digalakkan untuk mengemas rumah pada hujung minggu . Ala , sekejap je !


  • Lebih teratur
Kalau dah bersepah dan kotor , kebarangkalian untuk lupa barang letak dekat mana akan terjadi . Bila rumah dalam keadaan yang teratur , lebih sistematik tempat susun atur barang barang , mesti otak kita automatik ingat dekat mana tepat barang yang kita letak itu . Bukan itu sahaja , kalau nak keluar dengan cepat , tak perlulah dua tiga kali masuk cari barang yang tertinggal . Nampak bila rumah bersih  , aktiviti harian kita pun akan lebih teratur .


  • Mood lebih ceria dan gembira
Orang cakap , kebahagiaan dan kasih sayang itu sebenarnya bermula dari dalam rumah . Kalau rumah kotor , siapa yang selesa nak tinggal lama lama dalam rumah . Maka , anak anak pun pergilah mencari kasih sayang di luar , budaya melepak . Bila rumah bersih , kan lebih enjoy dapat berkumpul satu keluarga selalu tak payah kena tunggu hari raya baru nak bersama . Kebahagiaan itu sebenarnya boleh dipupuk dari dalam rumah . Percayalah , bila rumah bersih seluruh ahli keluarga kita pasti akan lebih gembira dan rasa macam tak nak keluar rumah sebab rasa selesa .

Segmen 12 Jam Bloglist #20 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 April 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #20 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Mei 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Saturday, April 23, 2016

114/366 : Rahsia Memasak Makanan Sihat Secepat 10 Minit



Assalamualaikum dan hello kepada uolls semua ! Hari ini rasanya macam hari malas malas sedunia . Well , its weekend namun seawal pagi lagi workout tetap kena wajib lakukan walaupun , kaki aku terluka semalam akibat tidak berhati hati . 

Jadi memandangkan aku sudah mengatakan hari ini hari malas malas sedunia  , nak masak pun malas sedangkan aku sekarang ini dalam proses menurunkan berat badan . Makanya , penyelesaian kepada masalah ini ialah aku mestilah mencari resepi yang mudah , cepat dan kena dengan tekak aku . Hahaha . No point beb masak cepat tapi rasa nan hado . Hahaha .

Daripada menghabiskan masa memasak resepi yang memakan masa setengah jam why not kau cari resepi yang kau boleh buat sepantas 10 minit . Yes ! Sepantas 10 minit dan insyallah its healthy.

Permulaannya , kau mesti harus membuat keputusan sayur sayuran apa yang menjadi kegemaran dan yang boleh diterima tekak . Jangan lupa juga cari yang pelbagai warna seperti kata pepatah "Colourful Your Plate Just Like A Rainbow" . Ada ke pepatah ini ? Hahaha . Aku pernah cerita pasal sayur colourful ini .

So , semudah 10 minit , macam aku buat tadi , potong kobis putih , tomato , lettuce makanya dah dapat tiga warna sayur . Lepastu korang letak dalam mangkuk dan gaul gaul kannya jadi sebati jadi lebih menarik . Tak adalah nampak macam sewarna je . Korang kena rasa macam enjoy makan sayur sayuran berwarna warni ini baru boleh feel macam ,"Okay , my six packs are coming soon bebeh!" . Hahaha .


Sementara membuat upacara memotong sayur sayuran pelangi , aku sarankan korang perap ayam ke , kambing ke , atau pun beli je yang dah siap marinate ataupun beli je ayam bbq yang kecil kecil dalam pek itu masuk dalam microwave . Set masa dalam 4-6 minit dah siap . Bergantung juga lah apa yang korang nak masak itu .

Sementara ayam itu tengah masak , korang potong potong lah sayur sayur itu . Potong pun rasanya makan masa dalam 2-3 minit je . See , nampak tak sebenarnya nak masak makanan yang sihat ini tak perlukan pun masa berjam jam berbanding kau nak masak nasi lemak ayam goreng nak masak sambal lagi lah .

Ini salah satu cara yang boleh korang lakukan . Sekarang ini tekak aku dah semakin mat saleh yang mana aku lebih selesa makan sayur mentah macam gitu berbanding sayur nak kena masak tumis apa segala itu . Its just wasting my time ! . Oh ye , nak lagi sedap perah dengan lemon ataupun limau nipis ataupun limau kasturi untuk mengelakkan rasa mual loya loya tekak . Hahaha .