39/366 : DIARY OF THE DAY - 8 FEB 2016

1:26:00 AM

 




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Minta maaf hari ini aku tak update tepat pada duration 8 februari itu . Tapi , kira okay lah aku update jugak walaupun dah tengah malam nak ke pagi buta baru tergedik gedik nak menaip . Meh , aku nak cerita apa yang aku buat untuk hari ini .



Seawal pagi lagi ayah aku dah ajak kitorang pergi bersihkan kubur arwah ibu . Bersih kan macam trim dan potong rumput rumput dan letak baja dekat pokok dan rumput itu supaya makin segar . Lagipun , pakai rumput tanam itu kan kena rajin dan selalu trim supaya ianya kelihatan cantik dan tak rosak . Aku lebih banyak kepada sebagai pemerhati je . Hahaha , Dah manpower dah cukup . Powerpuff girl ini duduk je la nengok apa yang rasa nak tengok . Alhamdulilah , ALLAH itu sememangnya Maha Mengetahui . Dia bagi cuaca yang sangat redup supaya kitorang selesa untuk membuat kerja kerja pembersihan . Kalau tak , memang kena hadap panas terik . Tapi , Dia kan sayang kepada hamba hambanya .



Seterusnya , ayah aku boleh pulak nak breakfast KFC dah alang alang dia ternampak breakfast RM 4 . Power iklan itu sampai terus nak pergi makan . Hahaha . Tapi aku tak makan pun , sebab aku kan tengah proses kurus mengurus ni . Ayam KFC boleh je makan , tapi aku avoid sebab fast food kan banyak kandungan minyak yang banyak lepastu aku tengok majoritinya semuanya ada carb . Jadi , aku decide untuk tak makan langsung ! Rasa bangga disitu . Hahaha . Mesti akak KFC itu ingat aku puasa sebab aku tak order apa apa . Hahaha .



Lepastu , aku cakap dengan ayah aku nak singgah pasar kejap nak beli stok ikan bukannya untuk aku tapi untuk kucing kesayangan aku si Suzie itu . Suzie dah tak berapa nak selera makan makanan kucing macam Friskies , Vitapet itu . Tekak dia boleh terima ikan dan ayam . Itu pun aku memang kena hancurkan , baru dia nak makan . Sebenarnya , that was not me at all yang mana nak melayan kucing sampai macam gitu sekali . Tapi , aku rasa ini amanah ALLAH . Suzie muncul dalam keluarga aku seminggu sebelum arwah ibu meninggal .Dan yang beri nama Suzie itu ialah arwah ibu aku sendiri . Sebab itu aku sangat sanggup habiskan sedikit masa aku untuk melayan Suzie makan . Sebab setiap kali aku teman dia makan , aku seperti teringat pada arwah ibu aku . Ini amanah dari ALLAH . Insyallah , mana yang mampu aku buat lah sedaya mungkin . 




Settle pergi ke pasar , kebetulan pasar memang dekat sangat dengan kedai RM 2 . Actually bukannya RM 2 tapi RM 2.12 termasuk GST . Hahaha . Baru teringat , gunting nak menggunting dan potong ayam dan siang ikan itu dah tak berapa elok . Makanya , singgah lah sekejap . Sempat jugak aku melihat macam mana SOP bila stok sampai di kedai itu . Fuh , no wonder lah sales dia masuk mengalir setiap saat . Settle pergi ke kedai RM 2 itu , aku sebenarnya dah lapar tahap gaban . Hahaha . Nasib lah sebelum singgah ke kubur arwah ibu , aku sempat makan kacang segenggam . Kebetulan dekat dekat situ ada jual lauk pauk . Ya ALLAH , banyak sangat pelbagai menu dan juadah . 




Paling aku geram tengok lauk ikan dan sayur dia . Hahaha . Yang bestnya dekat kedai itu , dia bagi keropok percuma . Amek lah seberapa banyak pun . Its FREE ! . Patutlah ALLAH limpahkan rezeki kepada kedai itu . Makanya , aku pun tapau lah untuk isi perut aku ini . Sebenarnya aku tak cukup tidur . Tidur pun dah dekat pukul 3 pagi . Sampai je rumah , boleh pulak orang TM Unifi datang sebab semalam ayah aku ada buat aduan lah . Unifi rumah kitorang ini kadang kadang dia macam terpadam kejap . Terus loss connection . Kau bayangkan kalau tengah sending dokumen yang penting , haa ,terkezuttt kau ! Macam itu lah kitorang rasa . Dahla aku dengan perut lapar . Melantak lah aku sorang sorang dekat dapur . 




Habis aku makan , aku sangat sangat mengantuk . Aku tertidur sampai lah pukul 2 petang tak silap . Sebab ayah aku dapat dua jemputan kahwin . Aku memang tak larat sangat lagipun nak kempiskan perut untuk makan besaq malam nanti . Kata birthday gegirl . Hahaha . Makanya ayah aku pergi dengan abang aku je . Aku pun bangun lah mandi solat apa semua . Weyh , sampai tahap dah doplolima tahun ini aku macam dah tak kisah sangat free call yang Maxis bagi tu . Sebab aku tak guna langsung pun . Hahaha . Sambil sambil itu aku sempat lah scroll wish wish daripada semua orang . Banyak lagi tak reply . Hahaha .




Sambil itu , aku terfikir nak pergi makan kat mana ehk . Last last aku decide dekat Senibong lah . Sebab banyak kedai yang aku nak pergi itu tutup . Shame on you ain ! CNY masa birthday . Kedai semuanya tergedik nak tutup . Aku punya lah gamble pilih Senibong sebab aku nak seafood . Aku nekad nak bantai cukup cukup ketam . Hahaha . Ternyata ALLAH sangat lah Maha Mendengar doa hambanya . Aku doa aku nak sangat hari ini , aku dapat makan makanan yang sedap dan special . 



Sampai je dekat Senibong , biasa la jem sedikit sebab waktu cuti kan , banyak gile orang parking pun penuh . Lepastu ayah tergerak hati nak parking belakang belakang sekali . Ya ALLAH aku rasa macam ALLAH dengar sangat wish aku pada hari ini . Yang mana aku nak hari ini aku rasa makanan yang special . Sebab aku dah selalu jugak makan dekat Senibong itu macam biasa je pada aku .



Sekali dekat belakang itu rupanya ada kedai baru . Ya ALLAH decoration dia sumpah cantik gile ! Esok aku review ehk . Aku memang macam gembira sangat ALLAH tunaikan impian aku . Weyh , aku sangat sangat recommend kedai itu pada orang yang nak MAKAN SAMPAI KENYANG ! ITS BUFFET RESTAURANT AND ITS SUPER DUPER AFFORDABLE ! ME LIKE A MONSTER EAT THE SEAFOOD . HAHAHA .



Sengaja aku besarkan caption . Hahaha . Insyallah , entri ini akan bersambung . Jangan risau ! Bab makan sedap wajib kena kongsi . Hahaha . Okay ! Assalamualaikum .



SELAMAT HARI JADI KEPADA DIRI SENDIRI NUR FARAHAIN BINTI ZAINAL ABIDDIN YANG KE 25 !

 


You Might Also Like

0 comments

Ain nak ucapkan terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Segala penulisan dan kandungan di dalam blog ini ialah dari ain dan rakan kenalan sekeliling serta dari carian google.

Nota cinta :
Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”. Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”. Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa” . Hahaha.

Untuk sebarang pertanyaan anda boleh menghantar terus ke email peribadi ain iaitu : nurfarahain91@icloud.com

JDT BLOGGER

SUPPORTERS