Sunday, April 10, 2016

100/366 : 10 Perkara Buat Si Pengapit




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Its a day today ! Aku menjadi pengapit . Bukan itu sahaja , hari ini genap hari ke 100 kita berada dalam tahun 2016 . Fuh , cepat gila masa berlalu . Aku sendiri tak sangka ianya satu pencapaian yang sangat hebat untuk diri sendiri bila mamapu menaip secara kosisten 100 hari . Alhamdulilah . Jadi , untuk hari ini aku nak cerita pengalaman aku menjadi pengapit . Bukan pengantin je yang kena bersiap , pengapit pun kena fully 100% prepara jugak . 

  • Baju kena longgar dan selesa
Okay , yang ini aku rasa mesej buat pengapit si perempuan . Sebabnya , biasanya pengantin perempuan kan kain meleret . So , kalau kau nak tunduk tunduk , dah pakai baju kebaya fit sumpah lah langsung rasa tak selesa . Makanya , pemilihan pemakaian buat si pengapit pun kena take it seriuslly . Bila ada atas pelamin , nantikan kena kipaskan pengantin . Tolong pakai material yang tak panas dan serap peluh . Sebab selalunya dekat atas pelamin jarang orang nak sediakan air cooler dan aircond tak rasa langsung . Merecik duduk dekat situ . Bila si pengapit rasa tak selesa , macam mana nak fully 100% jaga pengantin dah ketiak penagpit pun berlecak , apatah lagi kita mampu rasa selesa dalam keadaan begitu . 



  • Kena alert !
Ingat ! Bukan si pengapit yang kena vogue tetapi si pengantin ! Tolong alert kalau pengantin punya tudung senget , veil tak betul ke , crown senget ke dan segala apa yang nampak macam tak sedap mata memandang tolong alert! Tolong betulkan , tolong tegur si pengantin tuh . Kesian woi kau biar pengantin senget ada cacat cela nanti dalam gambar . Hahaha . Sebab itu aku remind , pengapit ini bukan masanya untuk kau vogue tapi si pengantin yang mesti vogue pada hari itu .


  • Bagi bunga telur 
Ingat , bila atas pelamin itu kau kena alert , bila waktu tepung tawar kan . Lepas je tetamu menepung tawar , terus standby bunga telur bagi . Kalau pengapit perempuan bagi lah kepada tetamu perempuan . Aku pun hampir terlupa nasib kawan aku remind tadi so aku terus jadi alert . Hahaha . Jadi , ingat kena sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan pada majlis tersebut .


  • Makan Beradab
Haa , part ini paling best ! Sebab kawan aku laki bini jenis makan bersungguh . Hahaha . So , memang lauk dekat meja itu habis kau kitorang kerja kan . Dessert nya sangat sedap . Ice cream honeydew . Ya ALLAH , sedap sangat . Walaupun makan sedap , ingat kena pastikan yang tiada comot dekat mulut dan tiada makanan yang terselit dekat gigi gigi pengantin tu .Hahaha . Yelah , kan nanti sesi bergambar kena senyum , kesian pengantin kalau nampak cacat cela . Hahaha . Ingat tau , make sure yang ini !


  • Tisu WAJIB !
Yang ni mesti standby sebab anytime kena lap peluh peluh dan lipstick comot ke . Tips tadi make up pengantin tu pesan , pedap peluh dengan tisu , jangan pakai span sebab span kan serap peluh dan make up tuh boleh luntur . Especially yang kuat berpeluh , tolong lah kena bersedia dengan keadaan panas sampai ketiak berlecak itu . Hahaha . 


  • REHEARSAL 
Penat bayar pelamin mahal mahal siap lampu liplap tapi kenapa malas nak rehearsal ? . Kerusi empuk ke , kasut tinggi sangat . Aku tak faham kenapa banyak pengantin tak ambil benda ini serius . Untuk aku yang ala ala sedikit particular dan details , tolonglah rehearsal sekejap pun okay lah . Lagipun set up pelamin itu biasanya dah siap awal awal , ambil masa sekejap je rehearsal . Atleast , pengantin tu tahu kerusi tu selesa ke tak nak duduk , panas ke tak duduk dekat pelamin tuh . Ingat ! practice make perfect . You want the perfect day , make sure you for it . 


  • AMANAH !
Dalam keadaan ini , semestinya tugas kau untuk menjaga barang peribadi milik si pengantin itu . Makanya , choose your pengapit wisely ! Kena choosy sedikit . Jangan asal boleh kau jelah aku ambil sebagai pengapit . Ingat , si pengapit itu lah the second person who always there for the pengantin ! . Makanya dari sini sikap amanah dan bertanggungjawab itu harus diterapkan . Hahaha .

  • Datang Awal !
Tolong jangan buat malu majlis . Search siap siap dekat waze dekat mana lokasi nak kumpul . Tolong bagi full attention pada waktu itu . Jenuh haih pengantin nak kena explain tempat mana nak kumpul . Nowadays kan ada waze , google maps , tolong jadi update teknologi people sedikit ! . Dah tak ada dah lagi , "kejap lagi , kau straight , kona kanan , nampak kedai mamak belok kiri " . Hahaha . Thats is so old skol peep ! . Hahaha . Tadi , mesti amanah dan sekarang pula kena disiplin datang awal . Jadi , ingat senang ke jadi pengapit ? Haa . 

  • Suruh pengantin senyum 
Pada mula mula pengantin bersiap lagi , si pengapit mestilah kena pesan dan paksa si pengantin untuk senyum . Senyum yang paling comel habis lah . Senyum yang paling segak teroq haih ! . Hahaha . Yelah , bila senyum paling segak habih , komfom nampak cantik gila gambar nanti . Ingat ! Paksa dan pesan si pengantin untuk senyum sampai habis majlis dan selamanya lah . Hahahaha . 


  • Standby jarum peniti
Okay , disebabkan veil yang panjang ,serta samping nanti bila bergerak kan nanti kedudukan nya lari . Jadi , mesti standby jarum peniti tau . Ala , beli je dekat kedai dua hinggit . Hahaha . Sebab kegunaan jarum peniti ni nak bagi lagi terletak . Hati hati bila memakaikan dekat si pengantin . Bimbang tercucuk kang tak pasal pasal lagu sakitnya tuh disini berdendang . Hahahhaa . 



Haa , itu sahajalah 10 perkara special untuk bakal pengapit ! SIAPA JADI PENGAPIT AKU MAKE SURE BERSEDIA DENGAN 10 PERKARA INI . Tapi tak tahu lah entah bila . Hahahaha . Okay . bye !





No comments: