100/366 : 10 Perkara Buat Si Pengapit

12:02:00 AM




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Its a day today ! Aku menjadi pengapit . Bukan itu sahaja , hari ini genap hari ke 100 kita berada dalam tahun 2016 . Fuh , cepat gila masa berlalu . Aku sendiri tak sangka ianya satu pencapaian yang sangat hebat untuk diri sendiri bila mamapu menaip secara kosisten 100 hari . Alhamdulilah . Jadi , untuk hari ini aku nak cerita pengalaman aku menjadi pengapit . Bukan pengantin je yang kena bersiap , pengapit pun kena fully 100% prepara jugak . 

  • Baju kena longgar dan selesa
Okay , yang ini aku rasa mesej buat pengapit si perempuan . Sebabnya , biasanya pengantin perempuan kan kain meleret . So , kalau kau nak tunduk tunduk , dah pakai baju kebaya fit sumpah lah langsung rasa tak selesa . Makanya , pemilihan pemakaian buat si pengapit pun kena take it seriuslly . Bila ada atas pelamin , nantikan kena kipaskan pengantin . Tolong pakai material yang tak panas dan serap peluh . Sebab selalunya dekat atas pelamin jarang orang nak sediakan air cooler dan aircond tak rasa langsung . Merecik duduk dekat situ . Bila si pengapit rasa tak selesa , macam mana nak fully 100% jaga pengantin dah ketiak penagpit pun berlecak , apatah lagi kita mampu rasa selesa dalam keadaan begitu . 



  • Kena alert !
Ingat ! Bukan si pengapit yang kena vogue tetapi si pengantin ! Tolong alert kalau pengantin punya tudung senget , veil tak betul ke , crown senget ke dan segala apa yang nampak macam tak sedap mata memandang tolong alert! Tolong betulkan , tolong tegur si pengantin tuh . Kesian woi kau biar pengantin senget ada cacat cela nanti dalam gambar . Hahaha . Sebab itu aku remind , pengapit ini bukan masanya untuk kau vogue tapi si pengantin yang mesti vogue pada hari itu .


  • Bagi bunga telur 
Ingat , bila atas pelamin itu kau kena alert , bila waktu tepung tawar kan . Lepas je tetamu menepung tawar , terus standby bunga telur bagi . Kalau pengapit perempuan bagi lah kepada tetamu perempuan . Aku pun hampir terlupa nasib kawan aku remind tadi so aku terus jadi alert . Hahaha . Jadi , ingat kena sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan pada majlis tersebut .


  • Makan Beradab
Haa , part ini paling best ! Sebab kawan aku laki bini jenis makan bersungguh . Hahaha . So , memang lauk dekat meja itu habis kau kitorang kerja kan . Dessert nya sangat sedap . Ice cream honeydew . Ya ALLAH , sedap sangat . Walaupun makan sedap , ingat kena pastikan yang tiada comot dekat mulut dan tiada makanan yang terselit dekat gigi gigi pengantin tu .Hahaha . Yelah , kan nanti sesi bergambar kena senyum , kesian pengantin kalau nampak cacat cela . Hahaha . Ingat tau , make sure yang ini !


  • Tisu WAJIB !
Yang ni mesti standby sebab anytime kena lap peluh peluh dan lipstick comot ke . Tips tadi make up pengantin tu pesan , pedap peluh dengan tisu , jangan pakai span sebab span kan serap peluh dan make up tuh boleh luntur . Especially yang kuat berpeluh , tolong lah kena bersedia dengan keadaan panas sampai ketiak berlecak itu . Hahaha . 


  • REHEARSAL 
Penat bayar pelamin mahal mahal siap lampu liplap tapi kenapa malas nak rehearsal ? . Kerusi empuk ke , kasut tinggi sangat . Aku tak faham kenapa banyak pengantin tak ambil benda ini serius . Untuk aku yang ala ala sedikit particular dan details , tolonglah rehearsal sekejap pun okay lah . Lagipun set up pelamin itu biasanya dah siap awal awal , ambil masa sekejap je rehearsal . Atleast , pengantin tu tahu kerusi tu selesa ke tak nak duduk , panas ke tak duduk dekat pelamin tuh . Ingat ! practice make perfect . You want the perfect day , make sure you for it . 


  • AMANAH !
Dalam keadaan ini , semestinya tugas kau untuk menjaga barang peribadi milik si pengantin itu . Makanya , choose your pengapit wisely ! Kena choosy sedikit . Jangan asal boleh kau jelah aku ambil sebagai pengapit . Ingat , si pengapit itu lah the second person who always there for the pengantin ! . Makanya dari sini sikap amanah dan bertanggungjawab itu harus diterapkan . Hahaha .

  • Datang Awal !
Tolong jangan buat malu majlis . Search siap siap dekat waze dekat mana lokasi nak kumpul . Tolong bagi full attention pada waktu itu . Jenuh haih pengantin nak kena explain tempat mana nak kumpul . Nowadays kan ada waze , google maps , tolong jadi update teknologi people sedikit ! . Dah tak ada dah lagi , "kejap lagi , kau straight , kona kanan , nampak kedai mamak belok kiri " . Hahaha . Thats is so old skol peep ! . Hahaha . Tadi , mesti amanah dan sekarang pula kena disiplin datang awal . Jadi , ingat senang ke jadi pengapit ? Haa . 

  • Suruh pengantin senyum 
Pada mula mula pengantin bersiap lagi , si pengapit mestilah kena pesan dan paksa si pengantin untuk senyum . Senyum yang paling comel habis lah . Senyum yang paling segak teroq haih ! . Hahaha . Yelah , bila senyum paling segak habih , komfom nampak cantik gila gambar nanti . Ingat ! Paksa dan pesan si pengantin untuk senyum sampai habis majlis dan selamanya lah . Hahahaha . 


  • Standby jarum peniti
Okay , disebabkan veil yang panjang ,serta samping nanti bila bergerak kan nanti kedudukan nya lari . Jadi , mesti standby jarum peniti tau . Ala , beli je dekat kedai dua hinggit . Hahaha . Sebab kegunaan jarum peniti ni nak bagi lagi terletak . Hati hati bila memakaikan dekat si pengantin . Bimbang tercucuk kang tak pasal pasal lagu sakitnya tuh disini berdendang . Hahahhaa . 



Haa , itu sahajalah 10 perkara special untuk bakal pengapit ! SIAPA JADI PENGAPIT AKU MAKE SURE BERSEDIA DENGAN 10 PERKARA INI . Tapi tak tahu lah entah bila . Hahahaha . Okay . bye !





You Might Also Like

0 comments

Nota cinta :
Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”. Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.
Untuk sebarang pertanyaan anda boleh menghantar terus ke email peribadi ain iaitu : nurfarahain91@icloud.com