Sunday, January 31, 2016

31/366 : DIARY OF THE DAY -31 JAN 2016

 





Assalamualaikum dan hello kepada semua . Yeay ! Aku rasa sangat happy sangat atlast sepanjang bertahun lamanya aku berblogging , aku berjaya completekan sebulan diary of the day aku . Walaupun bukannya seronok sangat ke apa , well aku sebenarnya bukan jenis ada jiwa penulis . Hahaha . But , at least aku cuba . Itu yang buat aku rasa bangga kepada diri sendiri . Alhamdulilah , ini entri hari 31 diary of the day aku . Doakan aku semoga kosisten ye sampailah hari ke 366 iaitu 31 disember 2016 nanti . Hehehe . Makanya ini cerita aku pada hari ini :


  • Tengok orang cina makan malam awal waktu 
Maaf , aku bukannya racist nak banding bandingkan ,tetapi tadi petang aku lepak Danga Bay , Johor Bahru dekat  bahagian kedai makanan seafood . Aku lihat ramai chinese dah get ready nak serve makan malam diorang beramai ramai bawa keluarga . Tapi , waktu itu ,kita banyak habiskan masa diatas jalan raya menghadap jem sampai pukul 8 malam . Dah penat mesti tak ada masa nak habiskan dengan keluarga . Entahla , aku rasa itu lah erti kebahagiaan pada aku , melihat keluarga makan ramai ramai satu meja ,which kita memang spent our time together hari hari bukan kadang kadang . Pada aku , jiwa kekeluargaan itu memang dah sangat sebati dalam diri tak aku nafikan itu telah di didik oleh arwah ibu aku . Arwah ibu aku selalu pesan , jangan sesekali lupakan keluarga . Sebab itu aku rasa macam weyh , bahagianya keluarga itu hari hari boleh spent masa bersama . Nikmati kehidupan bersama sama . Tak ada lah tunggu time raya je nak berlonggok . Hari hari boleh berlonggok bersama . Kan seronok tuh . Insyallah , aku nak keluarga aku macam gitu . Boleh spent masa setiap hari bersama walaupun masing masing nanti dah kahwin dan berkeluarga . 



  •   Tentang luahan hati dan perasaan
Cehwah , yang ini macam feeling sangat kau ain ! . Hahaha . Secara peribadinya , dulu kan masa zaman belajar , kawan aku cakap  ,"ain , aku rasa kau boleh jadi pakar motivasi weyh . kau pandailah bab advice orang" . Tapi , lepas arwah ibu aku meninggal , haaa kau rasa boleh ke nak advice bagai padahal hati kau tengah depressed terlampau , muka kau sedih hari hari ? Ambil masa yang lama untuk aku back to normal to accept the fact , untuk kutip semula keyakinan diri macam dulu dulu . Alhamdulilah , tak sangka hari ini , ramai kawan kawan aku selalu mesej minta advice itu ini . Bab cinta lagi . Wey ,aku pun single mana layak nak nasihat orang bagai ini . Hahaha . Sebenarnya , kita ini nak kan orang yang mampu mendengar apa yang kita rasa ketika itu . Itu saja . Jadinya , be a good listener . Itu apa yang aku dalami selama aku jadi pendiam lepas arwah ibu aku meninggal .Aku jadi pendengar . Selalu mendengar apa yang orang kata . Kadang kita tak sedar yang , kita asyik rasa kita betul , kita pun apa lagi , cakap je lah tanpa kita langsung tak pandang siapa yang sedang mendengar apa yang kita sampaikan . Secara tanpa kita sedari , kadang kita melukakan hati orang itu . Nampak tak betapa power gila menjadi pendengar yang baik ? So , kalau kawan kau tengah buat sesi luahan hati perasaan , kau dengar dan layan kan je . Insyallah , you will learn something from other people stories . 



Cukup la apa yang aku larat dan mampu sampaikan . Aku nak mintak maaf juga , sebab aku dah jarang blogwalkng lately ini . Sorry bebeh ! Hahaha :)
Assalamualaikum dan semoga ALLAH sentiasa pelihara kita semua .

Saturday, January 30, 2016

30/366 : DIARY OF THE DAY -30 JAN 2016






Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , bersyukur sangat sebab hari ini genap 30 hari ain kosisten dalam mengupdate entri diary of the day ini . Pergh , dia punya perasaan gembira , speechless uolls . Hahaha . Yelah , ini first time kot aku berani mati kosisten macam gini . Dulu suam suam kuku je , sembang lebih . Hahaha . Okay lah , hari ini pun aku nak minta maaf sebab tak sempat langsung blogwalking dekat blog blog uolls . Dari pagi lagi aku dah super duper schedule pack .  Makanya , kalau ini short entry aku , maafkan ye ! Sebab aku pun terasa penat sangat . Hahaha . Tapi , demi mahu meningkatkan tahap kosisten itu , makanya harus update juga . Jadi hari ini aku nak cerita pasal :



  • Bersenam dekat tempat public
Kadang aku rasa macam malu lah gile dok buat sit up  , burpeess , jumping jacks semua itu lah ditempat public . Tapi , bila difikirkan balik , sebenarnya , bila kita yakin yang kita boleh lakukaknnya , kita langsung tidak menghindarkan diri kita dari kata kata orang disekeliling . Yela , orang bambam buat jumping jack ? Kau rasa ? Mau tak bergegar lelemak ? But , who cares ? Kalau asyik fikir kata kata disekeliling itu makanya , kita jadi macam tak yakin terus pada diri tau . Jadi , untuk korang yang malu malu nak bersenam berworkout , ingat tau , aku yang bambam pun tak malu , inikan korang yang selim melim . Hahaha .


  • Aku sebenarnya suka bercakap !
Kalau orang yang dah lama kenal dengan aku , makanya diorang mesti tak rasa awkward bila jumpa dengan aku . Tapi , lepas arwah ibu meninggal tahun 2013 , bukan mudah untuk kaki aku ini keluar dari rumah dan berjumpa dengan orang . Aku jadi semakin pasif . Kadang aku diam buat hal aku sendiri je tanpa aku berborak dengan orang . Sebab aku macam berada dalam keadaan kemurungan melampau . Sampai lah satu saat , aku mula sedar yang diri aku dah hilang , aku jadi macam "Ain , thats enough of hurting yourself!" . Allah kan bagi kita nikmat hidup ini  , kenapa kena meratapi rasa sedih itu sampai bila bila ? Lama juga aku macam hilang arah . Hahahaha . Tapi , alhamdulilah , Allah pujuk hati aku ini , hilangkan rasa sedih ini . Malah aku bersyukur sangat , yang sekarang aku macam dah petah bercakap bersembang semula .Cuma ianya makan masa jugak lah . Wahahaha . Kau ingat senang mulut dah lama bisu nak suruh bercakap macam joyah jemah ? Hahaha .


Okay , itu je lah kot yang mampu aku update ! Assalamualaikum :)

Friday, January 29, 2016

29/366 : DIARY OF THE DAY -29 JAN 2016





Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , kita masih diberikan ruang dan peluang untuk hidup di muka bumi ALLAH ini . Terima kasih ALLAH . Di kesempatan ini , ain ingin memohon kalau ain tak sempat nak  terjah blogwalking dan tinggalkan komen dekat blog uolls semua . Sorry ya ! I'm too pack to handle my schedule . :)   Jadinya untuk hari ini , aku nak share entri tentang :


  • Tak ada selera makan !
Huaaa , yang ini sangat sedih . Rasa macam hari ini tak larat sangat , nak makan pun tak ada selera . Banyak rasanya aku ber'zakat' dekat kucing belakang rumah . Oh , kitorang dekat rumah kalau makan tak habis ke , memang selalu 'zakat' dekat kucing  . Hahaha . Jujurnya , tips nak kurus atau tak makan berlebihan , 'zakat' ka aje kepada haiwan . Belakang rumah aku bukannya port kucing je , burung pun makan juga . Hahaha . Burung selalunya makan nasi , roti . Kalau baling ikan , ayam ke kucing la yang makan . Hahaha . Dah macam mini zoo dah dekat belakang rumah aku . Tapi seronok tau bila kasi makan dekat haiwan , sekurangnya tak membazir masuk tong sampah . Sekurang kurangnya makanan itu dimakan kan .  

Tapi , nak minta tolong korang doakan ye ain ada selera makan esok . Hahaha . Tak best oh hilang selera makan . :(


  • Misi mencari makanan sihat (eat clean)
Untuk proses kurus mengurus ini , the first thing ialah tentang pemakanan . Pemakanan ini yang kita kena jaga paling banyak . Sebenarnya , ianya bukan mudah untuk kita explore sesuatu yang kita tak pernah pun nak ambil tahu dahulunya . Contohnya macam tadi pergi ke jusco , cuba cuba la pergi ke bahagian organic section . Yang ada jual bahan bahan healthy food itu . Susah juga nak faham ingredients yang kita tak pernah nak tahu dulu . Yelah , dulu tahu nasi lemak , nasi ayam penyet , burger . Hahaha . Bukan itu sahaja , untuk dapatkan resepi , aku juga terpaksa merajinkan diri google dan youtube . Sebenarnya , untuk berada di tahap eat clean , being a healthy lifestyle , kita kena kreatif bila kita dah tahu bahan itu duduknya dalam struktur piramid makanan yang mana  . 

Bayangkan lah , kiri kanan kau tengah melantak ayam KFC , kau seketul je makan salad dengan ikan bakar , mesti lah kau rasa macam .."Sedihnya" . Tapi , bila kita dah aim untuk kurus , Insyallah , pekakkan telinga , pejamkan mata . Hahaha .


Oh , esok nak pergi panjat (rock climbing) lagi . I need more rest yeah ! . Assalamualaikum  :)

Thursday, January 28, 2016

28/366 : DIARY OF THE DAY -28 JAN 2016






Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , hari ini dah 28 hari kita berada dalam tahun 2016 . Lagi dua hari , maka genap lah sebulan ain kosisten menulis diary of the day ini . Rasa bangga gila terhadap diri sendiri . Hahaha . Okay , hari ini nak membebel apa ye ?


  • Kemas dapur rumah
Alhamdulilah , petang tadi ALLAH bagi ain tenaga nak mengemas dapur rumah . Faham faham je la , ain seketul je perempuan dalam rumah . Ibu dah meninggal , adik beradik semua lelaki . Memang ain je la yang kena kemas rumah . Dapat juga kemas sikit dapur , insyallah esok kalau larat nak sambung lagi kemas . Jujurnya , bila kita tengok rumah kita bersih , kita mesti akan lagi rasa selesa dan bahagia je duduk dekat rumah . Lagipun , bila dapur bersih , kecenderungan untuk memasak selalu mesti selalu ada . Hahaha . Tambahan pula , sekarang ini ain tengah dalam proses kurus megurus , makanya kena lah rajin kan diri memasak . Kalau beli itu kita tak dapat tahu kandungan minyak , gula ,garam yang ada . Bila kita masak , kita sendiri tahu berapa yang kita letak .


  • Followers makin berkurang
Yang ini dari semalam terasa sedih . Konon semalam hati kental tak nak rasa sedih , sekali hari ini tengok , mak ai , makin susut teruk nampak ! . Sedih kau tahu ? Hahaha . Nak buat macam mana kan ?  Kita kena terima lah hakikat sebenar . Tak apa , lepas ini akan lebih kosisten lagi nak tambah jumlah followers . Untuk sekarang ini , sama sama lah kita bersedih bersama sama . Hahaha . Tabahkan hati ya! . 


Arggh , aku dah mengantuk tambah penat sangat dah ini . Makanya , ini sahaja la yang mampu aku taip untuk hari ini . 

Assalamualaikum  :)

Wednesday, January 27, 2016

27/366 : DIARY OF THE DAY -27 JAN 2016





Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini kebanyakkannya blogger semua berasa sedih di atas kehilangan jumlah followers termasuk lah diri ain . Ala , chill lah .Insyallah , kita sama sama kosisten kan semula untuk tambah jumlah followers . Ceh , padahal aku pun sedih jugak , yelah penat mencapap (mencari publisiti) terjah dan singgah ke blog untuk mendapatkan followers . Hahaha . Walaupun begitu , kita harus terima hakikat dan kita kena berusaha untuk recover semula berapa followers yang hilang itu . Lagipun , sekarang ini semua dah terdedah dengan blog dan serta merta menjadi blogger kan . Makanya , jangan risau ! Keep calm and fight for what you aim it ! 


Jadi untuk hari ini aku nak kongsi tentang :

  • Stok buah-buahan dekat rumah asyik habis
Semenjak aku dah bertekad nak being a healthy lifestyle , stok buah buahan dekat rumah aku asyik habis je . Hahaha . Masalahnya , aku je seketul dalam rumah ini yang nak kurus mengurus , macam mana boleh stok buah buahan asyik kena beli je ? Hahaha . Jawapannya , family aku dah mula berjinak jinak dan sedar untuk being healthy . Lagipun , kan bagus makan buah buahan kan . Bukan itu sahaja , aku rasa bersyukur sangat , walaupun bukan mudah journey nak kurus mengurus ini , tapi bila orang disekeliling kita pun turut sama berubah kearah kebaikan , itu menjadikan aku lebih bersemangat . Semoga ianya berterusan.


Apa aku nak membebel lagi ? Like seriously , aku blur kejap . Hahaha . Apa apa pun , jangan mudah berputus asa bila kita sedang melakukan perubahan yang membawa kepada kearah kebaikan .


Itu sahaja la nampaknya , apa yang mampu aku boleh tulis . Jumpa esok ye ! Assalamualaikum .

Wordless Wednesday

Tuesday, January 26, 2016

26/366 : DIARY OF THE DAY -26 JAN 2016





Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini , sudah muka surat ke 26 Diary of the day aku menulis . Aku pun tak pasti sama ada ianya seronok untuk dibaca atau ianya membosankan . Hahaha . Who cares ? Hahahaha . As long as i know apa yang aku buat , to be consistent with the blogging that are so mean to myself . Alhamdulilah . Jadi hari ini aku nak kongsi tentang menjadi 'DIFFERENT' . Contohnya macam , orang berlari kehadapan , kau seketul je yang lari ke belakang . Haa , lebih kurang macam gitu lah maksudnya . Dalam kes aku ini  , ianya tentang :



  • Join Kelas Dekat Gym Semua Cina
Yurp , kalau masuk kelas gym dekat tempat yang aku dah subscribe ini , kau boleh lah nampak seketul je haa paling bambam dan seketul je yang pakai tudung . Aku lah tu .Hahaha . Tapi , tak semua kelas aku join . Aku banyak join kelas yang high intensity lah . Setakat zumba tu aku boleh je pasang youtube joget sensorang dekat rumah . Hahaha . Kalau dekat kelas itu , memang aku je la seketul orang melayu . Aku tak segan pun , malah aku tak kisah pun . As long as I know my mission , that would be so much okay ! . Selalu nya diorang speaking chinese sepatah pun aku tak faham , tapi aku tak kisah pun .Aku senyum je . hahaha . Last month ada lah dalam 4-5 kelas aku miss . Bila aku comeback balik , diorang siap tanya lagi , "Hye  , long time no see woah"  . Hahaha . See , being different from others doesn't mean kau ini tak ada kawan ,as long as kau tahu macam mana nak bawa diri kau , mesti kau akan rasa selesa punya . 


Oh , tadi kan ada kelas resistance band tau , yang mana dia pakai getah untuk lakukan workoutnya . Pergh , best weyh (padahal sakit gile) . Yang kelakar nya , kena buat aktiviti in group ,makanya diorang siap kira lah guna bahasa chinese dia . At that time , aku dah rasa macam tengah belajar kelas mandarin tahap 1 . Hahaha . Aku pun ikut sama lah apa diorang dok sebut . Siap gelak gelak lagi . Yelah , kena buat sampai 100 kali . Haa , diorang pun kira la sampai 100 . Hahaha. 



  • Suka Mencapap (Mencari Publisiti)
Untuk perhatian sesiapa yang tak tahu apa itu mencapap , ianya bermaksud kombinasi perkataan mencari publisiti . Hahaha . Tapi , aku suka eja mencapap sebab bunyi dia lagi nampak betul perkara show off itu . Hahaha . Ye , kalau kau nak jadi different from other , sifat mencapap ini kena sebati juga lah dalam diri kau . Aku sebenarnya suka pakai baju striking (warna terang ) tau . Selalu juga la kena tegur dengan kawan , "Ain kau ini kuat mencapap lah " . Hahaha . Sebab dah kau je seketul pakai baju terang , mesti lah orang perasan kan . 


Bukan itu sahaja , sifat mencapap ini memudahkan untuk orang cepat kenal kau , tahu nama kau . Hahaha . Tak percaya ? Cuba lah mencapap kan diri anda . Hahaha .



Erm , makanya itu sahaja la apa yang aku mampu untuk menaip . Penat kelas dekat gym tadi tak habis lagi . Hahaha . Okay ! Assalamualaikum . Bye !

SEGMEN 1 : PERMATABIRU- JOM FOLLOW BLOG SAYA


Pencarian Mega Bloglist By Aisyhah Nyais



tag -

Segmen Bersama Leya Yeolly




Kalau leya sudi nak edit kan blog , ain cuma nak leya buatkan header je . Hehehe . Sebab ain tak reti buat header. Hahaha . :)

Tag : 



Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL

CLICK PADA BANNER UNTUK JOIN

salam and hye people :),

. This is farahdeena second giveaway. Dan giveaway kali ini dibuat semperna birthday blogger
 farahdeena pada 9 february ni. So, nak cari 5 orang blogger yang bertuah untuk memenangi HADIAH MISTERI. 

Tapi kalau ramai yang join mungkin  jumlah yang bertuah akan berubah. hehe. 


Untuk join Birthday Giveaway By FARAHDEENA FISAL ini. mudah ja syarat dia :)

Emoticon 1.  buat entry bertajuk "Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL" 


Emoticon 3.follow ig farahdeenafisal

Emoticon 4.follow ig Farahdeena Shopholic


Tmat pada 19 february 2016, jom join ramai-ramai 
SmileySmileySmileySmiley


Monday, January 25, 2016

25/366 : DIARY OF THE DAY -25 JAN 2016




Hai dan assalamualaikum kepada semua . Hari ini seharian penuh dengan aktiviti pagi pagi lagi dah kena ke JPJ untuk urusan kereta . Alhamdulilah , ALLAH permudahkan urusan aku pada hari ini . Hari ini aku nak share tentang fokus . Aku akui aku ini sejenis manusia yang susah nak fokus jugak . Hahaha . Tapi , Alhamdulilah , untuk beberapa perkara macam tulis diary of the day ini , aku dah menjadi semakin fokus . Bukan setakat fokus tetapi kosisten dan masuk entri hari ini , aku belum ada yang miss lagi . Lagipun aku nak jadikan ianya sebagai satu tabiat , makanya untuk kita ubah sesuatu perkara baru yang kita tak pernah buat , kita mesti membiasakannya supaya menjadi satu habit (tabiat) . Jadi sedikit sebanyak yang aku nak kongsi ialah :


  • Workout Dekat Gym Memang Memalukan !
Ya ! Memang betul ianya memalukan untuk mereka yang gemuk . Hahaha . Aku kan tengah dalam proses kurus mengurus kan . Gym yang aku subscribe ini majoritinya foreigner dan chinese . Makanya , kau boleh lah nampak kau seketul je manusia yang besar berlemak berbanding yang lain . Hahaha . Bukan itu sahaja  , kalau ada kelas waktu petang atau malam , aku rasa aku je seketul yang besar . Hahaha . Tapi , kalau fikir kan malu itu , tak kemana impian aku tu . Sebab itu kena fokus . Bila kita fokus dengan apa yang kita nak capai , kita langsung tak peduli apa orang nak pandang kepada kita . Tadi , aku datang gym petang , selalunya aku pagi sebab pagi tak berapa nak ramai . Bayangkan aku dok buat jumping jack , burpees apekebenda semua . Memang malu dah ada pula ramai yang dekat station aku workout itu . Tapi , aku nak capai apa yang aku impikan . Jadinya , aku langsung tak peduli orang sekeliling aku . Hahaha . Bukan malu je , tapi kelakar pun ada . Yela , orang gemuk kan bersenam bergegar lelemak .Hahaha .  But , again i would say , "WHO CARES?" . Ahaks !


  • Followers Blog Berkurang
Yang ini macam sedih sedikit . Followers ain makin berkurang . Tapi memang sebelum ini ada blogger yang cakap benda yang sama juga . Walaupun begitu , ianya tetap tidak mematahkan semangat aku untuk terus kosisten berblogging . Dont worry , as long as kita tahu apa yang kita lakukan , apa yang kita nak capai , it will run smoothly . Insyallah . Tapi , minta maaf ye sebab ain tak sempat nak blogwalking hari ini . Huaa . Insyallah , ada masa lapang esok ain blogwalking ye . 



Dapat notis dari SAJ esok tak ada air , lusa pula tak ada elektrik . Tak apa , sekali sekala nak merasa catuan . Bukan selalu pun kan . Hehehe .
Okay ! Bye ! Assalamualaikum .

Sunday, January 24, 2016

24/366 : DIARY OF THE DAY -24 JAN 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini mesti ramai yang duduk bersantai di rumah sempena cuti thaipusam kan . Bukan itu sahaja , mesti ramai yang tengah melayan Anugerah Juara Lagu 30 ( #AJL30 )  . Ain doakan semoga kita semua mendapat keberkatan dan dipermudahkan oleh Dia Yang Maha Esa . Insyallah . Okay , untuk diary of the day ain pada hari ini ialah tentang :


  • Workout High Intensity 
Mungkin pada orang yang biasa bersenam , biasa pergi gym akan lebih tahu membezakan apa itu workout high intensity serta low intensity . Alhamdulilah , seawal jam 7;30 pagi lagi tadi dah bergegas ke Taman Merdeka , Johor Bahru untuk melakukan aktiviti high intensity workout selama 20 minit . Mujurlah datang awal  sebab hari ini kan thaipusam .Kebetulan taman itu berdekatan dengan kuil . Makanya dapat la juga parking dan settle 20 minit workout . Abang ain jogging berapa round entah . Sebenarnya , untuk kita kosisten dalam proses menguruskan berat badan tidak perlu kan berapa banyak kita bersenam , tetapi kualiti kita bersenam itu . Tak perlu lah kita habiskan banyak masa dekat gym kalau workout kita itu langsung tak berkualiti . Ingat itu ye ! . Hahaha . Ain pun baru baru terdedah dengan info info begini . Apa apa pun , pengalaman yang memberanikan kita untuk mencuba benda yang kita tak pernah rasai .


  • Ber rock climbing lagi !
Last week ialah pertama kali ain berjinak jinak dengan memanjat manjat ini . Selalunya aku hanya mampu tengok dekat instagram sahaja iaitu @matredho . Ala yang juara fear factor partner dengan Erin Malek tu . Weyh , tengok dia panjat pergh , laju gila kot . Jadinya , untuk minggu lepas aku hanya mampu separuh je , tak boleh sampai atas sebab first time belajar kan . Hahaha . Tapi , Alhamdulilah , dah makin bagus skill panjat memanjat aku itu . Untuk kali ini aku dah mampu sampai atas sekali sebanyak 2 kali . Insyallah , next week aku nak on target sekurang nya 5-6 kali boleh sampai atas . Neves kot masa tengah ikat tali dekat bawah , bila dah naik dengan tangan sakit , kaki dah tak larat nak angkat badan naik ke atas lagi . Hahaha , Tapi best weyh ! Satu pengalaman yang baru untuk aku yang bukannya kurus , tapi nak mencuba benda macam gini . Kadang kita rasa , weyh , aku boleh ke panjat sampai atas itu ? Jawapannya boleh kalau kita confident . Lagipun ada tali dan belay(yang jaga kita dekat bawah) . Jadi , jangan risau . Teringat masa nak sampai atas itu , aku memang dah tak larat , lepastu abang yang belay aku tu dia cakap ,"awak jangan risau , saya jaga awak dekat bawah , lagi satu langkah je , awak naikkan kaki awak lepastu tangan sentuh atas dan awak berjaya dah" . Terus aku teringat macam mana gambaran kepada kehidupan aku . Yela , ibu aku kan dah 2 tahun lebih meninggal , macam mana sakit nya aku nak terima kenyataan itu , aku kena laluinya juga . Itu semua ialah pengalaman yang kita tak boleh beli dekat mana mana . Ramai antara kita sebenarnya penakut untuk merasai pengalaman itu . Sebab kita takut kan kesedihan , kesakitan . Tapi , Itu lah kehidupan yang kita kena kuat untuk laluinya .



Cehwah , banyak pula aku bebel . Aku nak tau , apa pengalaman korang boleh dikongsi ? Seronok sebenarnya bila belajar dari pengalaman seseorang sebab sekurang kurangnya kalau pengalaman kegagalan itu , kita boleh perbaiki untuk mencapai kejayaan dengan cepat . Oh , aku minta maaf aku tak ada letak gambar aku panjat  memanjat , bersenam . Nanti kalau aku dah bersedia untuk kongsi , aku kongsikannya ya . ! Hahaha .

Assalamualaikum :)

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST FEB - MAC 2016


Saturday, January 23, 2016

23/366 : DIARY OF THE DAY -23 JAN 2016




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , hari ini dah 23 hari kita berada dalam tahun 2016 . Ya ALLAH , cepatnya sungguh masa berlalu . Hari ini , aku nak minta maaf sangat sangat , aku tak dapat nak blogwalking lagi . Dari pagi sampai petang penuh aktiviti . Maklumlah hari hujung minggu kan . Jadi , ini la sedikit sebanyak apa yang aku terdaya nak kongsi pada uolls :


  • Si Kepoh Yang Pendiam
Dulu , memang aku ini sejenis manusia yang kepoh non stop bercakap je kerja . Sehingga kan kalau disuruh untuk presentation masa study dulu , aku jadi macam , "ala , is just a piece of cake je !" . Nampak ayat berlagak dia . Hahaha . Tapi , hari demi hari , ALLAH bukakan hati aku untuk mendalami untuk menjadi seorang yang pendiam . Mungkin sebab kesan dari aku cuba untuk jadi kuat lepas ibu aku meninggal . Aku jadi manusia yang buat hal aku sendiri . Jadi macam manusia yang hanya melihat sahaja orang , instead of tegur orang itu . Boleh imagine ke tidak ? Alhamdulilah , bila kita jadi seorang pendiam , kita akan jadi lebih kepada seorang pendengar yang baik . Yela , kalau asyik bercakap je tanpa henti kadang kita langsung tak sedar yang kita buat orang terasa hati . Mungkin pada kita ianya gurauan tapi tidak pada orang mendengar apa yang kita cakap kan itu . Jadinya , banyak sebenarnya kelebihan jadi seorang yang pendiam . Hahaha. Tapi , aku tak ada la sampai diam membisu . Terus tak tau nak sembang apa . Hahaha. 


  • Kampung Sungai Melayu , Johor Bahru
Tadi ada jemputan kahwin di kampung sungai melayu , johor bahru . Ya ALLAH , ain yang orang jb sendiri tak pernah masuk ke kawasan itu . Memang ke dalam . Lebih kurang 7 km meredah ladang kelapa sawit  , baru sampai ke rumah orang kahwin itu .  Ayah siap cerita lagi , kawan dia tu dulu kalau pergi kerja naik bot . Sebab kampung ini boleh nampak bandar JB . Kitorang siap imagine lagi , "Fuh , kalau diorang nak beli KFC , MCD mesti naik bot kan " . Hahaha . Bukan itu sahaja , ain siap cakap lagi , ingat dekat Sarawak je ada kampung yang kena naik bot , rupanya dekat jb pun ada . Seronok tengok kenduri kahwin tadi .  Sebab meriah , makanan pun sedap. Dekat sini pun ada kedai kedai seafood . Insyallah nanti nak cuba rasa sebab ain ni hantu seafood lagi lagi ketam ! OMG ! 




Itu sahaja la apa yang mampu ain kongsi untuk hari ini . Nak kena undur diri awal sebab esok pagi nak berjoging ! Oh yeah ! . Assalamualaikum , tak jawab dosa ,kalau jawab sayang . hahaha. 

Hanis Masturina mencari Bloglist ! #2



tamat :  27 januari 2016

Friday, January 22, 2016

22/366 : DIARY OF THE DAY -22 JAN 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Ain nak minta maaf sebab hari ini memang tak sempat nak blogwalking singgah ke blog rakan rakan blogger dan juga drop a comment . Seawal pagi lagi i am freaking damn full with my activity . I really love that . Aku ini sejenis manusia yang suka aktiviti yang penuh bukan nya duduk dalam bilik layan korea macam gegirl yang lain . Hehehe . Ini apa sedikit sebanyak yang aku dapat kongsi dengan korang semua ye :


  • Impian nak kurus
Jujurnya , sepanjang perjalanan aku nak kurus ini , banyak yang aku belajar terutama sekali tentang lifestyle . Selalu kita salahkan sekeliling kita sebab hasut kita makan nasi lemak  waktu breakfast , lunch hour penuh pinggan sampai tumpah , petang makan keropok lekor , malam makan nasi ayam penyet , supper melantak burger . Kenapa kita tak tunding jari itu kepada diri kita sendiri  ? Sebabnya , yang nak masukkan makanan itu ke dalam mulut kita ialah tangan kita sendiri . Jadi , kenapa nak salahkan orang sekeliling punca kita jadi gemuk . Sebenarnya , aku banyak baca kisah kisah transformasi orang gemuk jadi kurus dan fit , memang betul sepanjang perjalanan proses untuk kurus itu , mereka mesti sedih , kecewa dan pelbagai lagi . Tetapi , pengalaman sepanjang proses itu hanya kita akan dapat rasai bila kita melaluinya dengan hati yang terbuka . Its okay , to be sad , but esoknya , wake up with a new positive spirit . Itu apa yang aku selalu cakap pada diri aku .


  • Kehilangan
Sebenarnya , aku sejenis manusia yang bukan mudah give up . Tapi , bila ibu aku meninggal , aku jadi seorang manusia yang demotivated serta sangat selekeh . It take so much time for me to recover the pain . Sampai aku tersedar bila mana , aku dipertemukan dengan seorang hamba ALLAH ini , dia cakap , "Ain jangan sedih . Insyallah , nanti ain dapat jumpa ibu dekat syurga . Sekarang ini ain kena kuat , ain nak jumpa ibu dekat syurga kan ? ALLAH dah jaga ibu dah sekarang . Ain jangan risau tau" . Alhamdulilah , semenjak itu , aku jadi satu macam , kalau aku sedih , aku selalu mengadu kepada Dia . Terima kasih ALLAH , kerana kau pelihara hati hamba mu ini untuk terus kuat . Korang  , tipu lah kalau aku cakap senang je nak recover the pain itu . Semua itu penipu ! . Satu je aku nak pesan , terus kosisten mendekati Dia . Kerana Dia tidak pernah jauh dari kita . Refer to Him . Because Dia Maha Mengetahui Segalanya. Aku tersedar yang aku jadi macam demotivated bila mana aku jadi malas nak keluar rumah , selekeh nak mampus , makan entah apa apa  , berat naik mendadak sampai la aku sedar yang baju aku banyak dah tak muat dan untuk pertama kali aku kena pakai XXL . Ketika aku sedar , woi ! That enough of your sadness ain ! Sampai bila kau nak seksa diri kau ? Insyallah , untuk tahun ini , aku slow slow enjoy my journey untuk kurus . I love to have the experience where I can share to people .  Insyallah . 


Makanya , itu sahaja la ye apa yang aku mampu share . Esok full dari pagi sampai petang ada benda nak kena buat . Insyallah . Assalamualaikum . Bye! 

SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH



klik banner untuk join 

Segmen Blogwalking + Bloglist #2

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)



Tarikh Tamat : 31/1/2016 Jam 6 Petang

Thursday, January 21, 2016

21/366 : DIARY OF THE DAY -21 JAN 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , masih diberi kesempatan peluang untuk menikmati hidup di muka bumi ALLAH ini . Hari ini dah 21 hari bulan . Kejap je dah nak habis bulan januari kan . Padahal rasa macam baru je bulan januari . Okay , ini la sedikit coretan diary of the day aku pada hari ini :


  • Dapat Hadiah Comel
Alhamdulilah , ain ada menang giveaway yang ini Giveaway ini  . Hari ini baru dapat buka hadiahnya . Sepatutnya semalam dah dapat buka hadiahnya , tapi ain pula tiada dekat rumah , makanya kena la pergi tuntut dekat pusat poslaju tadi . Terima kasih kepada yang sponsor hadiah comel ituSponsor : Sofie . Hadiah jauh dari Sarawak ke Johor pula tu . Nak tahu apa hadiahnya ?  . Tadaa ..


siap bersampul lagi .



ini lah hadiah comel nya . 

Terima kasih ye. Suka sangat sebab dah lama tak ada buku nota comel comel macam gini . Last ada pun masa zaman sekolah . Hahaha.


  • Makan kekacang untuk snek pagi / petang / malam
Untuk program kurus mengurus ini , aku boleh makan kekacang sebagai protein . Aku akan jadikannya ia sebagai snek minum pagi atau makan petang ataupun supper . Ianya bagus bagi mengelakkan perut kita berlapar . Sebab itu dalam program kurus mengurus kena makan sampai 6 kali . Tapi jangan lah kau melantak macam tak pernah makan berbulan bulan . Hahaha . Untuk snek ini , hanya ambil segenggam sahaja . Tak lupa juga kena combine kan dengan buah buahan . Paling pemalas kau singgah je kedai yang ada jual buah potong RM1 tu , haa beli lah 1 atau 2 jenis . Untuk kurus kena banyak makan sayur dan buah buahan serta perlukan protein . Sebenarnya . dalam proses nak menguruskan badan ini bukannya fokus utama kepada senaman apa yang kita nak buat tetapi lebih kepada lifestyle iaitu tabiat pemakanan kita . Tak salah makan nasi tapi kena tahu berapa kuantiti yang harus diambil . Bukan tak makan langsung ! .


Selalunya aku update diary of the day aku malam kan , hari ini aku update petang . Takut malam tak sempat . Hahaha . Jumpa di dalam entri lain ye ! Bye! .




Wednesday, January 20, 2016

20/366 : DIARY OF THE DAY -20 JAN 2016



Assalamualaikum dan hello kepada uolls semua . How was your day today ? Aceceh  , speaking london uolls . Alhamdulilah , hari ini dah 20 hari kita berada dalam tahun 2016 . Februari are coming soon ! Tak sabar , sebab birthday kita  . Hahaha . Hari ini , apa yang aku nak kongsi kan dalam diary of the day aku ialah :

  • Masak ikan steam kicap
Dulu dulu , arwah ibu ain selalu masak ikan steam bukan steam limau tau , tapi steam kicap tu haa . Kebetulan , ain kan tengah dalam proses kurus menguruskan badan , makanya ain pun dengan gamble nya buat lah , tanpa sebarang bawang atau sebarang bahan sebab tak pergi beli lagi dekat pasar . Hanya letak kicap je dan alhamdulilah , sedap weyh . Mungkin sebab ikan itu sendiri dah memberi rasa juicy kan . Hehehe . Jadi , lepas ini dah tau lah nak masak apa kalau tak ada bahan langsung . Makanan sihat kan .


  • Gila minum air masak
Sebenarnya , aku bukan lah sejenis manusia yang obses pada air masak , dulu tak boleh terima langsung mesti nak minum air manis , tapi lepas ibu sakit dan meninggal 2013 , aku terus bertekad yang mesti kena suka juga minum air masak . Sekarang , air masak dah macam bff aku sekarang , pergi mana mana aku mesti tak lupa bawa botol air masak aku tu . Korang pun cuba jadi kan itu sebagai habit tau , jangan sampai ada penyakit tau . Aku trauma sebenarnya bila dengar bunyi ambulans , bunyi mesin dekat hospital itu , aku terus teringat pada arwah ibu aku . Ya ALLAH , tolong jadikan ini sebagai pengajaran untuk korang sebab arwah ibu aku dulu suka minum air teh tarik . Mesti setiap hari nak minum , masa dekat hospital pun sama . *Teringat dulu selalu suapkan ibu makan . Ala , tertacink pula . Dah , aku tak nak nangis dah ! . 


Okay , itu sahaja la apa yang aku boleh kongsi untuk diary of the day aku hari ini . Jumpa esok yer !. Assalamualaikum .

Wordless Wednesday

Tuesday, January 19, 2016

19/366 : DIARY OF THE DAY -19 JAN 2016




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , lagi sekali kita bersyukur kepada Dia Yang Maha Esa kerana memberikan ruang dan peluang untuk kita hidup dimuka bumi  ALLAH ini . Makanya , hari ini aku update diary of the day aku pagi sebab malam aku agak pack sikit takut penat sangat terus tak sempat nak buka blog comel ini . Hahaha . Jadinya , ini lah sedikit coretan untuk diary of the day aku :


  • Pageviews tergolek jatuh
Untuk beberapa hari ini , aku sempat blogwalking sikit sikit je kadang tak sempat langsung blogwalking , drop komen . Ini secara tidak langsung pageviews aku bukannya mencanak naik , tapi mencanak turun . Hahaha . Tak apa , as long as aku keep update diary of the day , dengan kalau ada masa , blogwalking itu sudah cukup bagus . Cehwah ! . Aku teringin juga nak kosisten pageview beribu setiap hari . Hahaha . Followers pun belum berpuluh ribu ada hati . Hahaha . Tapi , tak salah kan nak berangan dan berusaha supaya impian tu jadi kenyataan . 


  • Blogwalking paling cepat
Ain nak tahu , macam mana korang boleh blogwalking paling cepat dalam sehari ? Macam cara ain , ain akan cari senarai nama peserta giveaway ke  , dan dari situ , ain akan buka satu satu blog dan follow serta tinggalkan komen . Betul ke ? Ke ada cara yang lagi efficiet . Cehwah . Bukan apa , ain nak jadikan blogwalking ini sebagai satu habit atau pun tabiat harian . Bila dah jadi habit , secara tak langsung ianya akan jadi satu perkara yang lebih mudah untuk aku lakukan . 


  • Target Followers
Sebenarnya , untuk pengakhiran bulan januari nanti , ain target untuk mendapatkan 2000 followers , susah je nak kejar target itu . Tapi , kalau perancangan asal tak menjadi , tak salah kalau kita adjust kan . 1700 followers pun insyallah , boleh dicapai dengan izin daripada ALLAH kan . Teringat dulu ain puna azam tahun 2015 nak dapatkan followers 2015 , amboi gebang lebih  ! . Hahaha . Tapi , insyallah tahun ini , kalau ain kosisten , tidak mustahill boleh sepopular Hanis Zalikha dan Maria Elena . OMG ! i really love them !



Korang kalau ada tips nak tambahkan followers , naikkan pageviews , dan tips blogwalking bagi tahu pada ain yer ! . Okay , itu sahaja untuk hari ini . Assalamualaikum , tak jawab dosa ! Kalau jawab sayang ! *Euww..

Segmen Bloglisted by Misya 2016


Monday, January 18, 2016

18/366 : DIARY OF THE DAY -18 JAN 2016





Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , sudah 18 hari kita berada dalam tahun 2016 . Bersyukur sangat kepada ALLAH kerana Dia memberikan ruang dan peluang kepada hambanya . Untuk hari ini , sedikit apa yang aku boleh share dalam diary of the day ialah :


  • rock climbinng
Aku tak pernah main benda alah ini sebelum ini , selalunya tengok matredho juara fear factor malaysia yang dengan erin malek tu . Selalu tengok dekat instagram dia je . Pergh , kau ingat senang nak main binatang tu ?  . Untuk pertama kali , memang lah akan belajar macam mana nak ikat tali , lepastu nak jadi belay (orang yang jaga tali dekat bawah) . Sumpah , kalau diberi pilihan , aku lebih rela kena buli berlari dari main binatang tu . Insyallah , sabtu ini nak main lagi . Insyallah , dengan izin ALLAH , Dia permudahkan seluruh anggota badan aku ini . Hahaha. Kalau tak pernah cuba , macam mana nak tahu kan ? Makanya , setiap apa yang kita lakukan haruslah kita berani untuk mencuba sesuatu yang baru .


  • masalah tidur
Erm , korang ada masalah insomnia ? Sebenarnya , aku ada masalah itu sekarang . Hahaha . Fuh , kalau waktu pagi tu memang tak berapa nak produktif sangat lah . Kadang kalau kena attend program waktu pagi , dia punya mengantuk , hanya ALLAH sahaja yang tahu . Tapi , insyallah , kalau selalu doa kepada ALLAH , lama lama hilang la masalah insomnia aku ini . Dulu dulu , aku tak ada pula masalah ini . Teringat aku pada kawan sekolah aku , sampai dah sekarang ini pun dia masih ada masalah insomnia . Masa lepas SPM dulu mesti aku mesej dia . Sampai lah salah seorang tak reply , kira dah  berjaya tidur lah tu . Bukan itu sahaja , kitorang mesti tanya , "Weyh , subuh ke tak tadi?" . Hahaha . Yelah , dah tidur tak boleh , mestilah subuh liat bangun . Apa apa pun , aku harap sangat masalah insomnia ini hilang dengan izin dari ALLAH . Insyallah .


Makanya , itu sahaja la apa yang aku nak share dalam diary of the day aku ini . Oh , tadi aku dapat blogwalking kejap je . Insyallah , aku akan lebih kosisten dalam dunia blog ini . Okay , Bye!


Giveaway Cash RM500 Jan 2016 by Emas Putih

Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.
[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]
Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*
SMS / WhatsApp : ‘CLEAR’ ke  019-544 3000

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)

Sunday, January 17, 2016

GIVEAWAY January 2016 By Mezquitalifestyle



Dari segi penambahbaikan ye , jujurnya , ain rasa dah complete dah semua dekat blog awak ini . Serius ! Semoga terus kosisten dalam dunia blog ini ye :)

17/366 : DIARY OF THE DAY -17 JAN 2016




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , dah tujuh belah hari kita berada dalam tahun 2016 . Cepatnya masa berlalu kan . Apa apa pun , bersyukur kepada Dia Yang Maha Esa kerana memberikan kita ruang dan peluang untuk menikmati kehidupan ini .  Jadi untuk hari ini , aku nak share di dalam diary of the day ialah :


  • Jogging menggila tadi
Alhamdulilah , tadi berjaya juga jogging atau lebih sedap bunyi nya ialah berlari . Dulu aku tak pernah berlari dekat taman merdeka , johor bahru itu . Yela , kita dok tengok orang berlari kemain dasyat , tapi kita langsung tak larat kan  dan jalan je lah . Alhamdulilah , tadi ALLAH berikan daya tenaga dan kekuatan untuk memberanikan diri berlari . Bukan je berlari , tapi siap buat high intesity workout sedikit . Woi , pada uolls yang tak pernah bersukan . Pergi la rasai sendiri . Best tau bila kita lakukan perkara yang kita tak pernah buat. Ala , cuma je la dalam 20 minit je sehari . Yang hang nak bantai sampai 2 jam pehal ? Buang masa je lebih .Hahaha .

  • Belajar untuk lebih senyum
Alhamdulilah , dulu kan orang tak suka nak tegur aku sebab aku ni pelokek . Pelokek senyuman . Ye , aku punya muka stok minah minah sombong bajet bagus je weyh. Teringat dulu housemate aku siap cakap lagi memula dia kenal aku , dia takut nak tegur aku sebab muka aku garang sangat . Hahaha .Tapi , lepas aku sedar yang weyh , senyum je lah .ALLAH dah bagi senyuman yang comel pada semua orang kan ,apa pasal tak nak senyum ? Kan . Makanya , bila aku mula mengaplikasikan senyuman ini kepada semua orang , ini secara tidak langsung ramai orang dah mula nak berbual dengan aku , selesa nak tegur aku . Secara tak langsung itu kan perubahan positif yang bagus dalam diri kita . Kadang , kalau orang tegur muka kau tak reti nak senyum ke , kau terima la hakikat tu dan kau ubah lah jadi lebih ke arah positif . Kan seronok kalau orang sudi nak berkawan dengan kita . Ye dak ? Hahaha .


Makanya , itu sahaja la apa yang aku dapat kongsi kan untuk uolls . Jumpa lagi ! :)


Saturday, January 16, 2016

16/366 : DIARY OF THE DAY -16 JAN 2016




Assalamualaikum dan hello semua . Alhamdulilah , sudah 16 hari kita berada dalam tahun 2016 . Ya ALLAH terasa cepatnya masa berlalu kan . Sedar sedar dah menghampiri ke pertengahan bulan januari . Alhamdulilah , hari ini jadual agak penuh sedikit dari pagi sampai petang . Jujurnya agak kepenatan sedikit , tapi Insyallah diary of the day mesti diteruskan juga . No excuse ! Hahaha . Jadi serba sedikit tentang diary of the day ain pada hari ini ialah :


  • Diam bukan tanda kita senyap !
Semenjak dua ini bila kita dalam proses kematangan , cehwah , aku lebih kenal apa itu definisi "diam" . Sebab aku ini jenis banyak cakap , jadi kau faham faham je la bila waktu senyap nya . Hahaha . Kenapa aku kata fungsi 'diam' itu sangat bagus sebabnya , kau akan lebih menjadi seorang pendengar yang baik berbanding pencakap yang hanya semban gampang . Hahaha . Jujurnya weyh , jangan lah pandang orang sebelah mata hanya kerana dia senyap dan diam sahaja . Alhamdulilah , ada seorang hamba ALLAH ini mengajar aku yang untuk permulaan perkenalan , kita harus kenali dulu siapa orang yang kita sedang jumpa itu . Kenal ini macam dia tinggal dekat mana , siapa nama dia , apa yang dia suka . Bila dah kenal , kita kena dekati dia macam kalau dia suka bersukan , kita sembang la dengan dia pasal sukan . Seterusnya , lepas dah dekati dia , kita sayangi la dia . Bukan la macam kita sayangi orang itu , sampai menggatal , just think that , bila kita sayang mak ayah kita , kita mesti tidak sampai hati nak sakitkan hati mereka . Sama lah juga macam kita sedang kenali orang itu . Ingat tau , bila kita dah kenal dia , dekati dia , dan sayangi dia secara tidak langsung , that relationship itu will ruin smoothly right ! Kadang , aku jadi pendiam bukan sebab aku sombong atau tak berminat nak bercakap , tapi aku sedang menerapkan proses untuk menjadi pendengar yang terbaik .That the best way.


  • Hujan lebat
Fuh , tadi petang dekat JB ini hujan kemain tudia lebat . Main hujan juga tadi . Tapi alhamdulilah , ALLAH turunkan hujan . Sejuk juga bumi ALLAH ini kan . Sekali hujan turun dengan jalan jem pula tu . Tak apa , ALLAH nak mengajar kita untuk lebih bersyukur dan bersabar dalam apa jua rintangan dan dugaan hidup ini  Cehwah .


Makanya , itu sahaja la apa yang aku mampu untuk update . Maaf ye , tak sempat nak blogwalking hari ini .
Assalamualaikum , tak jawab dosa . Kalau jawab sayang ! :)




15/366 : DIARY OF THE DAY -15 JAN 2016




Assalamualaikum dan hello semua . Maaf , ain update diary of the day ain sudah pun jam 12 tengah malam which dah masuk hari lain . Apa apa pun , ain masih nak komited update blog . Its a perkara wajib . hahaha . Makanya , ini la cerita aini untuk 15 hari bulan ini :


  • Printer Bengong !
Sebenarnya , tadi ain sibuk ada nak kena print dokumen sikit  . Aku punya la syok tunggu , pasaipa printer ini pending tak keluar langsung . Bengong betul , sebenarnya bukan printer yang bengong , aku yang bengong . Aku lupa nak cucuk usb dia , macam mana nak connect even printer aku ni wireless , rasanya pakai cucuk tu lagi cepat . hahaha . Print je dah dekat sejam lebih . Alih alih sedar dah pukul 12 tengah malam . OMG !


  • Insomnia
Sebenarnya , aku mengalami masalah insomnia dah lama juga ini . Tak tahu kenapa , paling tak best kalau pagi mesti rasa pening   , nak muntah dan susah nak tengok laptop lah . Jadinya , waktu pagi aku macam tak berkualiti sangat lah . Insyallah , aku cuba nak cari jalan penyelesaiannya macam mana . Aku kalau boleh nak lah kualiti time aku setiap hari .


Makanya , itu lah serba sedikit apa yang aku boleh dan mampu share pada korang . Bye uolls !

Friday, January 15, 2016

SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER # ROUND 1




Amboi , kemain segmen ini siap ada 10 soalan lagi yang kena jawab . Terasa macam artis diterview oleh wartawan dan paparazi . Hahaha.
Meh sini ,ain jawab yer :



  • Memang kalau orang tanya ,nak panggil apa ? Aku akan jawab , panggil 'ain' je . So , akan jadi awkward kalau orang panggil aku farah walaupun itu nama aku . Hahaha . Aku sejenis manusia yang suka warna terang (striking ) dan mesti ada blink blink . Kebanyakkannya baju aku ,terutama baju raya aku mesti ada blink blink . Hahaha . Lepastu aku suka bercakap , kalau kau tumpang kereta aku dari johor bahru sampai utara , aku rasa kau mesti tak tidur. Hahaha . Aku juga seorang manusia yang kalau gelak memang takde slow . Mesti high volume . Memang biasa kena sound sebab gelak ketawa aku ni .Hahaha. Cukup je la tentang diri pemilik blog akuainkausiapa ini kan kan kan .

  • JDT .Johor Darul Takzim . Daerah Johor Bahru . Ahaks!

  • Kalau ada masalah atau stress dulu aku selalu karoks . Aku ini suka menyanyi . Teringat dulu pernah dapat invitation untuk menyanyi event event dekat satu Hotel ini . Lepas arwah ibu meninggal , 17 November 2013 , aku terus dah tak minat menyanyi . Aku lebih banyak berdiam diri . Sehingga sekarang , bila aku berhadapan dengan masalah atau stress , the best way yang akan aku buat ialah kembalikan diri aku kepada ALLAH . Mengadula kepada Dia , kerana nikmatnya kau rasai tak sama dari kau karoke. Hahaha. Serius ! Aku jadi tenang lepastu 

  • Idea blog ini sebenarnya aku saja saja . Alhamdulilah , dulunya aku hanya bercerita tentang kisah kehidupan aku yang mana aku rasa aku boleh kongsi . Lepastu , aku jadi semakin excited masa tahun 2013 . Masa prektikal dan waktu itu , aku tumpang rumah kawan aku untuk habiskan VIVA (presentation final report)  . Aku VIVA habis orang paling last , sebab advisor aku ada urusan , makanya aku terpaksa la stay lama takkan nak ulang alik . Aku duduk JB kot dan aku study dekat UiTM Merbok ,Kedah . Haaa , merasa first berpuasa dekat sana . Haahaha . Aku nampak kawan kawan aku which diorang housemate aku juga , diorang asyik ngadap laptop je , lepastu aku dengar diorang cakap "weh , aku dah join contest blog ini..kau dah belum? " . "aku menang giveaway ini lah." . Dari situ , aku macam kepoh la nak tau dan disebabkan mereka la , aku terus aktif dengan join giveaway , contest , segmen sampai jadi sponsor . Alhamdulilah , followers pun dah bertambah walaupun masih 1000++ followers , itu sudah satu pencapaian yang baik pada diri aku.

  • Aku dah start berblog ini dari sekolah kot . Sebab masa tu zaman internet baru nak up (Zaman 90 -an) . Masa itu kan zaman Myspace dah ada . Aku dah ada blog dah .Syok sendiri sembang apa aktiviti sekolah . Dan blog itu dah lama terkubur sebab aku dah tak ingat password . Makanya aku cipta lah akuainkausiapa.blogspot.com .

  • Hadiah paling istimewa ialah aku dapat kereta baby blue JMR pada hari jadi aku yang ke 20 tahun . Itu paling special aku rasa dan aku sangat sangat hargai ianya dari ibu dan ayah aku . Sebenarnya , masa Semester 2 , aku duduk rumah sewa dan aku pernah jatuh motor sebab tak ada transport lagi waktu  tu , naik la motor dengan kawan aku . Setiap hari , arwah ibu aku akan call aku , maka aku mengadu lah , aku jatuh motor . Jujurnya ,aku sendiri yang minta ayah dan ibu aku kereta yang aku serahkan semuanya pada family aku . Aku tak kisah apa jenis kereta yang diorang nak bagi janji auto . Hahaha . End up , masa itu raya cina jadi cuti panjang . Aku balik JB dan terkejut gila , dah ada dah pun keretanya . Semenjak pada itu , aku sendiri janji pada diri aku dan family , no matter what reason aku  takkan akan ponteng kelas , aku tak akan dapat pointer bawah 3.00 . Korang nak tau kereta aku warna biru tu pun sebab abang dan adik aku pilih . Biasala , orang lelaki pilih bantai pilih warna biru  . Kereta aku dekat Merbok dulu hotstuff sebab mana ada banyak no flat J . Hahaha . 

  • Ciri ciri teman hidup ehk  ? Hahaha . Jujurnya , aku serahkan rahsia jodoh ini kepada ALLAH . Tapi , tipu la kita tiada pilihan ciri ciri yang kita nak kan . Aku nak lelaki yang tak hisap benda berasap (rokok/shisha/vape) . Aku nak lelaki itu bertanggungjawab dalam keluarga dia ,sebab dari situ kita akan tahu Insyallah ,dia akan jaga aku dan keluarga aku juga . Seterusnya , aku nak dia propose pada keluarga aku . Bukan pada aku dulu . Hahaha . Well , aku memang soalan ini bukan kepentingan untuk diri aku pada waktu sekarang . HAahaha.

  • Masa aku prektikal , baru 4 hari masuk tak silap , seorang kawan lelaki (macam ala ala teman tapi mesra) cehwah , dia boleh gamble pakai telefon office dia (dia pun prektikal juga -kawan UiTM ) call aku pagi pagi buta masa hari jadi aku . Dahla waktu tu aku tengah sembang dengan supervisor aku , aku pick up la call , "Hello boleh saya bercakap dengan Puan Nur Farahain?" , dalam hati aku , kurang ajar aku Cik kot ,selamba dia panggil aku Puan . Hahaha . Lepastu dia cakap la , "Happy Birthday" . Pada lunch hour kebetulan hari Jumaat , lunch panjang sikit kan , dan maxis bagi free call , makanya bergayut la punya lama . Hehehe . Ala , teringat pulak kenangan dulu . Hurm..

  • Kalau boleh , JM letak lah header , sekurangnya tak nampak kosong dalam blog awak . Yang lain , ain rasa okay .

  • Peratus ? OMG ! Ain tak layak untuk beri berapa peratusannya . Kalau JM rasa selesa dengan design blog itu ,makanya just go with it .

Thursday, January 14, 2016

14/366 : DIARY OF THE DAY -14 JAN 2016


Assalamulaikum dan hello kepada semua . Hari ini genap dua minggu ain berjaya update diary of the day . Alhamdulilah , ALLAH berikan ain kesempatan serta ruang untuk menulis di dalam blog ini . Okay , hari ini ain nak share tentang :


  • Dapat Kad Kawen
Photo from farahainzfa

Roomate masa belajar dekat matrik johor dulu hantar kad kawen . Amboi , dah nak kawen dah dia . Bulan februari pula tu . Sehari sebelum aku punya birthday pula tu .Hahaha . Tapi ,yang paling main kasar nampak lawak dia , siap letak "ain dan pasangan :)" . Hahaha . Aku single lagi kot ! Masa aku baca tu , aku tergelak kot . Haah , dah nak masuk 25 tahun kan . Standard la orang dok sibuk risik risk siapa pasangan kita . Hahaha.


  • Sakit jari takde mouse nak blogwalking
Mouse aku bagi pinjam pada abang aku , sebab laptop dia , touch pad dia dah rosak . Makanya , aku korban kan lah , bagi pada dia . Yang sedihnya , semenjak dua ni kan aku aktif blogwalking , terasa sakit kot jari jemari yang tak berapa nak runcing ini .Hahaha . Ada sesiapa nak sedekah kan aku mouse ? Malas nak pergi beli . Hahaha . Bila tak pakai mouse ini , macam terbantut sikit lah nak blogwalking dengan laju nya . Speed dia macam lembab sikit lah tapi tak selembab siput babi .Hahaha.



Makanya , itu sahaja lah apa yang aku nak kongsi kan pada uolls semua . Jumpa lagi esok ye ! Assalamualaikum , Tak jawab dosa , kalau jawab sayang ( die hard fan maria elena sangat !)

Wednesday, January 13, 2016

13/366 : DIARY OF THE DAY -13 JAN 2016




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , hari ini sudah tiga belas hari kita berada dalam tahun 2016 . Bukan itu sahaja , esok cukup 14 hari atau dua minggu aku kosisten update diary of the day aku ini . Cehwah , ini merupakan satu pencapaian awal tahun baru yang bagus untuk diri aku . Hahaha . Hari ini aku nak sembang pasal ini :


  • Persiapan tahun baru cina 
Tadi ain pergi gym dan seronok melihat persiapan mereka (oh , gym yang ain pergi ini majoritinya chinese dan foreigner . Nampaklah diorang tengah mengecat padahal cat dekat dinding itu masih cantik lagi . Mungkin pada diorang , akan ada 'ong ' kalau semuanya baru kan . Bukan itu sahaja , pihak gym tu siap dah letak notis sebagai peringataan 1-15 februari mereka tutup . Fuh , almost 2 weeks jugak gym tutup . Nampaknya kena workout di rumah lah .Hehehe .  Staff dekat gym aku pergi ni best dan kebanyakkannya mereka friendly . Aku pernah dengar diorang akan direward oleh bos diorang pergi vacation bukan dalam Malaysia hokey ! Luar negara . Kau rasa ? Hahaha . Aku tak nafikan gym ini memang customers pagi - malam ada orang . Jadinya tak hairan lah kalau bos mampu untuk reward staff dia vacation ke luar negara .

  • Stalker anak jiran lagi
Kira kira jam 3;30 petang , anak jiran yang suka stalker tu mesti akan balik dari sekolah agama . Kali ini dah tak tertinggal van lagi . Hahaha .(Incase ada yang tak baca lagi kes ini , boleh refer entri yang ini ) . Bagus driver van itu , siap hon supaya kak tina (maid bebudak tu) alert untuk bukak gate . Bukan itu sahaja , driver tu siap babai diorang lagi  manakala yang dua ketul anak jiran itu siap main PR (public relation) lagi ,cakap "Terima Kasih Bang!" . hahaha .Kau tengok bebudak sekarang , tapi baguslah kan sekurangnya berbudi bahasa . Oh ,kenapa aku boleh alert diorang balik dari sekolah agama ialah kerana bunyi hon van itu sangat lah mencapap (incase korang tak tahu maksud dia ) mencapap = mencari publisiti , ejaannya sebenar mencapub.  Tapi aku suka eja mencapap .Lagi senang nak sebut. hahaha. 

Teringat kes mencapap ni , masa aku belajar dekat Uitm Merbok ,Kedah . Aku dengan selamba menggunakan perkataan itu dikhalayak ramai yang tak faham maksud perkataan itu . Weyh , kawan aku sound tepek aku , "Ain kau mecncarut ke ?" . Hahaha . Selepas kejadian itu , kawan kawan utara aku selamba caka perkataan itu .Hahaha.


Hmm , itu sahajalah diary of the day aku hari ini . Okay , Bye !