Thursday, March 31, 2016

91/366 : DIARY OF THE DAY -31 MAC 2016




Assalamualaikum dan hello kepada semua. Hari ini aku terpaksa update diary of the day aku seawal dan secepat yang mungkin . Hehehe . Alhamdulilah, allah masih berikan aku kesempatan menjenguk blog yang sendu ini . Jadi ,untuk hari ini aku nak cerita tentang :


  • Kawan yang kahwin aku yang sibuk ! 
Ini lah sebab aku update blog seawal dan secepat yang mungkin . Hari ini aku tidur rumah kawan aku tuh . Sebab esoknya dia nak nikah dah . OMG ! Sorang sorang kawan aku kahwin . Apakan daya , aku pun memang belum lagi fikir nak kahwin plus aku memang tak bersedia langsung . So , buat apa nak terkejar kejar benda yang kita memang tak ready . Hahaha . Kebetulan , malam ni kawan aku nak berinai sekali so dia suruh aku datang awal awal sebab boleh mengendeng berinai sekali . Hahaha , aku memang paling teruja bila bab bab event event ni . Sebab aku suka tolong apa yang patut so that majlis itu dapat berjalan dengan lancar . Entahla kadang kadang aku lah manusia paling over mengalahkan kawan yang nak kahwin tuh pulak . Aku teringat kawan aku pernah cakap "ain ni memang tau , baju mesti over dari pengantin" . Hahaha . Nak buat macam mana , aku sangat excited sebab aku nak kawan aku tu rasa happy pada wedding day dia!


  • Sejak bila aku Layan korea ?
Untuk sepanjang minggu ini , aku memang melayan cita korea je sebab penangan kawan aku lah ni . Suruh memaksa aku tengok cerita itu so that aku lagi terinspirasi dengan misiku kurus aku ini . Cerita Oh My Venus ! Bayangkan aku asyik kena perli je dengan abang aku . Jenis aku pula kalau dah tengok make sure nak habiskan episod tuh cepat cepat . Hari ini tinggal last episod je ! Haaa , hahahaha . Kawan aku yang suruh aku layan aku tuh cakap , " amboi cepatnya ain tengok . Dah kemaruk cerita korea leteww" . Jujurnya tidak ! Hahaha . Aku ini jenis manusia once aku start tengok , aku mesti nak habiskan nak tahu apa ending cerita tuh . 


So , cukuplah cerita aku pada hari ini . Aku doakan semoga hari korang mendapat keberkatan daripada ALLAH . Assalamualaikum ;)

Wednesday, March 30, 2016

90/366 : DIARY OF THE DAY -30 MAC 2016



Assalamualaikum dan hai kepada semua ! Adoi , aku dapat merasakan yang diary of the day aku ni dah semakin kelam dan bosan . Hahaha . Jujurnya aku hanya spent dalam 15 minit je bukak blog taip apa yang aku rasa nak taip terus publish . Lagipun , aku tak sempat lagi nak hantar laptop aku ke kedai untuk repair . Update pun pakai ipad . Taip cepat cepat terus publish . Maafkan aku ye kalau blog akuainkausiapa ini makin bosaaaaann . I try to fix it as soon as possible . Jadi untuk hari ini , aku nak share tentang :


  • Double up workout!
Start dari minggu ini , aku dah start double up workout untuk lebih berkualiti . Maksudnya aku buat cardio dam combine sekali weight lifting. Iaitu masuk ke gym dan bermain dumbbell . Sebab badan bam bam macam aku ni lemak dah tertenak tertimbus lama kan dekat badan tuh . Makanya tak salah untuk aku push pada limit yang aku masih boleh kawal lagi . Sebab memang aim untuk pakai size S masa raya nanti . Bulan puasa dah nak dekat woi ! Doakan semoga impian aku tercapai . Hehehe .


  • Teringin nak join Fun Run !
Semenjak dua ni , aku ada ternampak ads yang buat event lari lari itu . Macam 5 km ke , 10 km ke . Aku jadi macam nak join walaupun aku lah manusia yang paling tak kuat lari . Tapi , kalau kita tak fight for our fear , macam mana kita nak berjaya melangkah ke hadapan kan . So , doakan aku ye kalau aku join nanti . Mesti lelemakk aku terbakar dengan banyaknya . Hahaha . 


Cukuplah untuk hari ini . Assalamualaikum ;)

Tuesday, March 29, 2016

89/366 : DIARY OF THE DAY - 29 MAC 2016



Assalamualaikum ! Hai ! Tempat korang tengah panas ke sejuk ? OMG ! Dekat JB ni panaih lit lit . Kalau hujan turun bersyukur nya sangat sangat . Ketiak memang asyik berlecak je . Hahaha . Oppss , tercakap benda tak senonoh pulak . Sebenarnya sambil sambil aku menaip intro ini , aku tengah fikir , apa topik aku nak tulis ini . Hahahaha . (Aku gelak sorang sorang betul betul ni weyh) . Bukan menaip hahahahha semata mata tapi aku gelak betul betul ye ! Alaaa , apa aku nak tulis ini ? Okay dah ada . Haaa , ini cerita aku pada hari ini :



  • Berat dah turun lagi 0.4 KG
OMG ! I hate being platue.  Sedih kau tahu tengok scale berat nan hado turun . Hahaha . Tapi , scale is not the good measurement lah . Ianya hanya nombor sahaja . Aku fokus jugak pada inch loss , pipi dah tak berapa pau sangat , dah tak rasa mengah mengah kalau bergerak . Dah boleh berlari . Itu satu kejayaan yang hebat dalam weight loss journey kita . Memandangkan aku dah 2 minggu tak timbang , dan aku agak terover cheat . Oh i hate being cheaters ! Betulah orang cakap , once you start being cheat , kau akan ketagih untuk cheat dan cheat lagi ! Dan aku dah kembali ke track asal . Tersasar dua minggu . Sumpah aku rasa tak berkualiti langsung weight loss journey bila ada cheat ini . Alhamdulilah , tadi timbang dah turun 0.4 KG ! At least , aku tak ada lah makan supplement merepek konon makan ubat je terus kurus. Itu sangat mengarut ! Dah badan kau banyak lemak , kena lah bakar dan kenalah disiplin bab makan . I dont take any supplement or ubat ubat ajaib tu semua . Memanglah proses transfomasi berat badan ini memakan masa , ada yang sampai setahun tapi kesannya mesti kita rasa puas hati . So , the choice is always yours ! Hang nak ambil short journey yang berisiko atau long journey tapi risikonya dapat diatasi .


  • Stress tengok orang workout!
Argghh , tadi aku dapat rasakan nya . Aku rasa macam serabut bila tengok orang dekat gym workout sangat emosi . Dah tahu tak larat nak angkat berat  berat , lepastu dok hempas kuat kuat , dengan nada  yang buat orang sekeliling rasa macam "woi , aku pun tengah workout jugak lah" . Hahahaha . Kebanyakkannya orang dekat gym ni poyo je lebih ! Konon nak show off aku yang paling bagus boleh angkat paling berat . Kentut kau ! Setiap orang ada misi yang tersendiri bila datang gym . So , kita kena consider lah . Makanya , bila dalam situasi ini , aku tengok cermin je untuk pandang diri sendiri . Fokus je pada diri sendiri settlekan workout terus gerak . Hhahaaha . Tak boleh lah be in that negative circle . 

Monday, March 28, 2016

88/366 : DIARY OF THE DAY - 28 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua. Hari ini rasanya penat sangat . Adoyai , mata dah mengantuk lepastu teringat yang tak update lagi diary of the day. So , aku update secepat yang mungkin lah ni . Hahaha . Jadi untuk hari ini , aku nak share cerita aku tentang :



  • Makan char keow teow !
Okay , yang ni dah lama gila aku tak makan . Memandangkan tadi petang dah buat cardio exercise , makanya layak lah aku mereward diri aku sebungkus char keow teow . Char keow teow kerang memang sedap woi ! Teringat dulu arwah ibu aku pun suka benor char keow teow tuh . Dapatlah aku lepas gian tadi . Dah makan char keow teow jangan lupa letak lada jeruk . Fuhhhhh , sedap bak hang ! Haahha . Alhamdulilah , lega rasanya dapat lepas gian tadi .


  • Beli rojak makbee
Memandangkan stok sayur kangkung aku ini , makanya aku pun tadi belilah rojak makbee untuk dimakan sekali dengan sayur kangkung . Aku teringat resepi ni sebab aku makan sontong kangkung hari tu . Pergh , awesome gila . Makanya , hari ini buatlah sendiri . Makan dengan ayam goreng je . Makan dengan buah buahan pun sedap . Dari dulu lagi rojak mak bee ni memang sangat sedap . Teringat dulu kalau aku pergi ke utara mesti singgah rnr dekat perak sebab nak beli buah jambu epal dan jambu sebab nak cicah dengan kuah rojak mak bee . Setiap kali kalau aku drive balik ke jb , arwah ibu aku mesti pesan beli bebanyak . Hahaha .


Okay , cukuplah untuk hari ini. Mintak maaf pendek sangat aku sembang hari ini . Kepenatan woi ! Assalamualaikum :)

Sunday, March 27, 2016

87/366 : DIARY OF THE DAY - 27 MAC 2016



Assalamualaikum dan selamat hari ahad kepada semua . Hahaha . Hari ini dah 27 mac . Cepatnya masa berlalu . Sedar sedar dah nak masuk bulan april kan . Jadi untuk hari ini , walaupun hari ahad tapi rasanya pack woi . Termengah mengah rasa . Hahaha . Hari ini apa yang aku lakukan ialah :


  • Basuh , jemur , lipat baju yang berlonggok
Memandangkan aku sorang je manusia perempuan dalam rumah ni , yelah ibu aku kan dah meninggal . Adik beradik semua lelaki . Makanya memang menjadi tugas wajib aku lah untuk buat semua tuh . Penat woi sekali basuh memang jalan 3 ke 4 round lah jugak . Hahha . Aku ni jenis basuh baju 3 atau 4 hari sekali . Sebab kalau jenis nak membasuh selalu ,pengsan woi . Patutlah sekarang ramai orang ada orang gaji kan . Aku jenis sekali dah basu terus jemur dan terus lipat . Malas nak buat dua tiga kali kerja . Yang paling penting , mesti ada lagu . Makanya buka lah radio . Sebab kalau aku dengar lagu lagi cepat aku siapkan semua tugasan tuh . Hahaha . Kalau tak ada lagu , hampeh memang slow gila aku siapkan . So , korang yang jenis suka mendengar lagu aku sarankan , bukak radio so jadi lagi cepat lah kerja yang perlu diselesaikan itu .


  • Kawan aku suruh aku layan korea!
OMG ! Yang ini sumpah kelakar . Aku ni jenis boyish mana lah layan korea . Ini siap bagi lagu lagi dekat whatsapp suruh dengar , bagi suggestion cerita korea lagi suruh tengok . Hahaha . Teringat masa aku duduk rumah sewa mas belajar dulu , budak rumah aku siap bubuh dalam hard disk aku cerita runningman dari episod mula sampai paling latest , satu pun aku tak  tengok . Hahaha . Entahla , i'm not into korean die hard fan . Hahaha . Maaf bukan mengutuk ataupun mengecam ! Tapi , jiwa memang tak boleh masuk kot . Tapi , disebabkan kawan aku paksa aku tengok Oh my venus sebab itu boleh bagi aku semangat bagi misiku kurus ini , aku nak tengok jugak ! Nanti aku dah habis tengok aku bagi tahu ye . Hahaha .


Okay , cukuplah untuk hari ini . I'm too tired ! Assalamualaikum:) 


Saturday, March 26, 2016

86/366 : DIARY OF THE DAY - 26 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua. Hari ini dah hari ke 86 secara kosistennya aku menulis diary of the day ini . Jujurnya , ini satu pencapaian yang awesome untuk tahun 2016 ! . Best best best . Walaupun aku tak kosisten blogwalking . Jadi , untuk hari ini aku nak cerita tentang :


  • Berjaya buat coleslow kfc !
Yes , yang ini rasanya best sangat . Dari beberapa hari yang lepas aku dah save resepi ni sebab nak cuba buat . Akhirnya , menu makan malam pada hari ini dapat aku laksanakannya . Rupanya tak la susah mana. Tinggal rajin pemalas kau je nak buat ke tak nak . Bahan bahan dia simple woi , carrot , kobis , mayonis dan fresh milk . Disebabkan aku ada stock susu low fat , makanya aku gunakan jelah . Kobis dan carrot potong dadu halus halus ,lepastu campurkan je semua . Nak lagi awesome letak dalam peti sejuk . Fuuh , sedap sangat! Cuba lah woi . Sorry , tak sempat nak tangkap gambar sebab dah habis ngap semua . Hahaha . Coleslow kfc memang favourite aku . Sekarang kalau craving dah tak payah nak pergi kfc sangat , buat sendiri je . Resepi pun simple je kan . Korang pun cuba tau .


  • Dah restock barang dapur!
Kali ini punya senarai barang dapur , aku cuba banyakkan kepelbagaian sayur . Sememangnya aku beli sayur yang boleh kena tekak aku lah . Baru baru ini aku baru rasa sayur kangkung dan sengkuang makan dengan rojak petis rasa sedap . Makanya aku beli lah stok kangkung . Hahaha . Tapi , sengkuang lupa pulak .hahha. Bukan itu sahaja , aku juga cuba nak mengurangkan cheat meal aku . Sebab kekurangan stok kan . Alaaaa , pelan makanan untuk seminggu pun aku tak buat , macam mana nak reward kek season ni ? Hahhaa . Ini entri kek season yang aku nak sangat tuh . Entri kek season . Dengan ini , aku berjanji nak kurangkan percentage cheat aku sebab aku nak pakai size S hari raya nanti ! Doakan aku tau ! 


Itu sahajalah untuk hari ini . Assalamualaikum :)

Friday, March 25, 2016

85/366 : DIARY OF THE DAY - 25 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua ! Jujur aku rasa macam lately apa nak tulis seyh . Sebab aku sendiri dah lama tak blogwalking dekat blog blog . Terima kasih kepada yang masih sudi membaca diary of the day ini . Insyallah , dengan sokongan korang lah aku masih nak juga tulis dan tulis . Makanya , untuk hari ini aku nak share tentang :



  • Barang dapur dah habis jadi malas nak makan !
Okay , ini lah kesan kalau barang dapur dah habis membuatkan aku jadi tak ada mood nak makan 6 meal plan setiap hari . Terutama breakfast ! Esok kena juga pergi restock barang . Tak boleh jadi inim. Jadual makan yang aku janji nak buat pun tak buat lagi . Haaa , nanti tak dapatlah good result . Okay ! Ain ! Kau nak kurus kan , makanya kena kosisten dan disiplin . That the key word to achieved  successful result . Korang pun sama tau ! Kena komited ! Sebab nak good result kan , mestilah berusaha sedikit . Argghh , tak best tau bila rasa macam tak on track . Okay , kena marah dekat diri sendiri ni . Hahaha . Sebab nak dapat result yang bagus kan . 


  • Air masak is my bestfriend !
Yezzaa , kalau pergi mana mana ini memang kawan baik aku . Aku dah mula ignore air minuman manis . Rasa seronok je bila air masak sebotol tuh aku boleh habis gitu je. Bagus tau . Lagi lagi korang yang suka makan benda benda manis . Air masak akan cuci balik . Bukan itu je , kalau korang ada masalah nak berry ke kan , cer minum banyak air masak . Sebab kalau aku minum air masak banyak banyak , fuhh senang lah proses berry tu . Hahaha . Ingat tau ! Jadikan air masak bff korang . Pergi mana mana je mesti bawak . Jadikan kebiasaan . 


CukupLah untuk hari ini memandangkan aku sangatlah penat ! Rasa nak tidur awal je ni . Hahaa . Assalamualaikum ;)

Thursday, March 24, 2016

84/366 : DIARY OF THE DAY - 24 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua. Alhamdulilah , hari ini dah hari ke 84 kita berada dalam tahun 2016 . Semoga hari hari yang akan datang memberi kegembiraan dan kebahagiaan kepada semua . Jadi , aku hari ini macam tak ada idea nak menulis . Argghh , yang ini rasa macam adoiyai , nak tulis apa lah seyh ? . Okay , makanya terimalah apa sahaja yang aku merepek ini okay . Hahaha .



  • Suka gila lagi pencuri hati ayda jebat !
Semua yang ada ada pada dirimu , membuat aku ku ku jatuh cinta , come on baby say you love me love sayyou love me . Hahaha . Jangan kecam aku ! Lagu ini memang dah tertimbus menembus ke jantung aku ! Aku suka nilai satu satu lagu itu dari liriknya. Ternyata lagu ini berjaya membuat aku tergedik tersuka terjatuh hati . Hahaha . Tak caya cuba korang dengar , mesti rasa nak berjoget je . Tapi , version yang paling aku suka ialah versi cover hael azhael . Korang boleh search dekat youtube hael azhael -pencuri hati . Sumpah ! It feels you ! Aku memang kalau dengar , adoi , menusuk ke kalbu . Hahaha . 


  • Makan sayur mentah cicah kuah kacang
Okay , tadi aku makan steamboat . Well , dekat johor bahru ini nak cari benda cucuk cucuk ini senang je . Dekat jam besar dataran bandar raya johor bahru . Situ memang port nak makan steamboat yong taufu . Dekat sini punya style boleh cicah dengan kuah kacang dan sup . So , aku beli bungkus je tadi . Sebab aku add on sayur sebagai pelengkap meal makan malam aku . Hehehe . Sayur memang banyak aku makan . Abang aku cakap , " sedap ke makan cicah gitu ?" . Sedap woi . Hahaha . Sayur mentah ni lagi sedap dari masak lepastu bubuh garam macam orang kedai masak . Aku dah tak boleh sangat makan sayur yang kedai masak sebab rasa masin . Sayur mentah yang aku makan tadi is lettuce , salad , kangkung . Fuhh , nikmat gila . Hahaha . Ingat , sayur makan lebih lebih tau !  Pilih sayur yang tekak kau boleh terima . 


Okay , cukuplah untuk hari ini . Mohon maaf kalau diary of the day aku ini agak bosan , sunyi , sendu dan tak best . Hahaha . I'm just a normal person ! Assalamualaikum ;)

Wednesday, March 23, 2016

83/366 : DIARY OF THE DAY - 23 MAC 2016


Assalamualaikum dan hai kepada semua . Make it short today ! This is all about diary of the day . Makanya , hari ini punya cerita ialah :


  • Rasa awkward order Mcdonald !
Lepas aku bercardio exercise tadi , since dah lama gila aku tak makan mcd . Aku rasa last aku makan hujung tahun lepas . Hahaha . Lama kan . So , tadi aku pergilah mcd . Sesekali makan. Dekat kaunter tu aku rasa macam "eh nak order apa seyh?" . Aku jadi macam blur kejap . Sebab dah lama tak order kan . Hahaha . So , tadi aku orderlah mchicken deluxe konon tak nak air , sebab aku nak aiskrim chocolate sundae tu . Lepastu budak cashier cakap "kalau akak ambil sekali dengan air lagi murah sebab sekarang tengah dinner time" . I sound like , eh aku nak minum air masak je dekat rumah . Malas nak tambah sugar dalam badan . Hahaha . Last last , aku ambil juga air . Punyalah lama nak habiskan sebab aku memang dah jarang minum air manis . Tekak aku dah sebati dengan air masak . Cukuplah hari ini je aku makan mcd . Rasanya macam dah tak nak makan lagi . Hahha .


  • Workout setiap hari !
Sebenarnya aku mana workout hari hari . Lagipun , aku memang tengah dalam proses menguruskan badan . Mestilah kena komited dan kosisten . Aku macam pelik bila orang tanya , "tak sakit ke badan?" . Mestilah sakit kak oi ! Tapi , kalau workout dengan betul , dan rest betul betul , insyallah rasa sakit itu esoknya dah okay . Itu sebabnya kena fokus . I admit cardio exercise is killer ! Pancit siot kalau aku buat . Tapi , that the way to burn your fat ! Aku cuma rest pada hari khamis . Bukan itu sahaja , cardio exercise only takes about 20-30 minit je ! Fokus pada waktu tuh! Bukan itu sahaja , makan kena juga pantang . That why aku cakap aku awkward gila order mcd tadi sebab aku dah stop makan fast food untuk sementara ni . Its a new process for me , it takes a lot of time for us to change , but if we dont do an action , we dont get the better result ! Haa , ingat tuh!


Cukup lah as simple as that untuk hari ini . Assalamualaikum ;)

Tuesday, March 22, 2016

82/366 : DIARY OF THE DAY - 22 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua. Alhamdulilah bersyukur sangat sebab Allah masih memberikan aku ruang dan peluang untuk terus update diary of the day ! Aku tak pernah terfikir yang aku mampu kosisten diri aku untuk update setiap hari . Tak pernah aku se serius ini sepanjang aku ada blog . Kau rasa ? Boleh dapat reward macam gini . Hahhaa . Jadi , untuk hari ini aku nak share cerita tentang :



  • Lepas gian makan ketam !
Ya Allah , lepas petang tadi dah buat cardio exercise , abang aku tanya " kau nak makan apa ain?" . Entah pekebenda kepala otak aku berfikir dan terus spontan cakap " nonies nk?" . Haa , kau pergi bagitau dekat ayah . Siot , dah la aku yang suggest , aku yang cakap dekat ayah sebab kalau lepas magrib ayah aku memang malas keluar rumah nak nak jauh pulak kan . Bukan itu je , aku yang booking kan . Amboi ! Tapi , its all satisfied beb ! Aku memang aim ketam je . Ketam je ! Yang lain aku melantak jugak . Tapi paling hancur penuh sampah of course lah ketam . Hahaha . Nak tahu nonies ni kat mana ? Baca entri aku yang ini . Seafood buffet terbaik di JB . 


  • Tak blogwalking!
Jujurnya , lama woi aku dah tak blogwalking , tinggalkan komen dekat blog blog . Sebab aku tak repair lagi laptop . Ya Allah , maaf sangat sangat kepada blogger yang rajin komen dan singgah dekat blog aku . Tapi aku tak balas semula . Insyallah , lepas aku dah on track semula , aku janji dengan dua tapak tangan aku , hahaha . Aku akan singgah blog korang semua ya! Terima kasih daun keladi sebab sudi singgah sini , harap singgah setiap hari . Chia chia chia ! Hahahhaa . 


Okay , perut aku dah ke depan ! Sebab superb kenyang beb! . Assalamualaikum ;)

Monday, March 21, 2016

81/366 : DIARY OF THE DAY - 21 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua. As usual , diary of the day ialah satu perkara wajib yang aku kena buat hari hari . No matter ada yang baca ke tidak , aku kena juga tulis sebab aku tau ada yang sudi juga baca . Terima kasih daun keladi , harap kita berjumpa lagi ! Hahaha . Jadi , untuk hari ini , aku nak cerita tentang :


  • Makan kek pengantin yang sedap !
Okay , hari ini aku cheat ! Sebab aku banyak juga makan carb eventhough aku buat cardio tadi . Sebabnya , ada kawan arwah ibu aku ni , sabtu hari tu anak dia kahwin . Aku datang juga , tapi dia lupa nak bagi macam doorgift special untuk kitorang . Makanya lepas magrib aku pergilah datang ambil . Kebetulan , ada kek lebih . Kek cekelat ! Sumpah sedap . Jujurnya , aku jarang nak puji kek pengantin sedap sebab kebanyakkannya memang tak sedap . Design je lebih , rasa hampeh . Tapi yang ini , ya Allah, aku dengan abang aku kemain berebut sampai menjilat jari . Hahaha . Pada aku , rugi tempah kek berbentuk hand bag lah apa lah tapi rasa nan hado ! Tak sedap . Biarlah simple tapi rasa tiptop sedap ! Barulah puas hati kan . Kek untuk dimakan bukan untuk perhiasan je . Hahaha .


  • Aku paling tak suka kena lari !
At this time , aku dah kena tingkatkan cardio exercise aku menjadi lagi mencabar . Dan cabaran itu ialah dengan berlari . Ya Allah , paling aku benci sebab aku memang tak kuat berlari. Hahaha . Tapi , kadang benda yang kita benci itulah kita kena lalui nya untuk mendapatkan result yang awesome! . Sumpah , janganlah ajak aku joging ! Aku lagi suka kena buat burpees hahaha berbanding jogging dan sprinting ! . Arghhhh , tapi kena kuat jugak ! Demi misiku kurus oh yeah ! Ku gagahkan juga . Sebab aku nak sesuatu result yang gempak , aku mestilah hadapinya juga dengan tabah dan kuat . Hahhaa . 


Oh , okay , setelah penat berlari tadi makanya cukuplah untuk hari ini . Korang , jaga diri ye ! Assalamualaikum :)

Sunday, March 20, 2016

80/366 : DIARY OF THE DAY - 20 MAC 2016


Assalamualaikum! Sekarang tengah musim panas litlit dekat malaysia ini kan. Makanya , korang jangan lupa banyak minum air masak yer! Akupun sama woi ! Ya ALLAH , tak boleh kena panas sangat . Terus rasa sakit kepala terlampau . Tapi , Alhamdulilah, sebab ada juga hujan turun dekat johor bahru ni . Sejuk juga! Jadi , untuk hari ini , aku nak share tentang :



  • Lepas gian makan kaki ayam !
Ada orang geli nak makan kaki ayam . Aku ni pulak jenis manusia suka kaki ayam . Ya ALLAH aku punya lah suka sampai kalau pergi kedai makan yang ada sup kaki ayam mesti aku mintak . Sebab memang favorite okay ! I still remember that masa aku belajar dekat uitm merbok , kedah . Ada satu kedai nasi ayam pak mud . Memang famous lah nasi ayam ini among people dekat merbok tu . Pak mud itu kalau aku pergi makan situ, sanggup dia cedokkan kaki ayam dan carikan kaki ayam dekat periuk sup yang besar itu semata mata untuk aku . Hahaha . Sebab aku jenis slumber je mintak kaki ayam dekat dia . Haa , dia pun cedokkanlan pada aku . Lagipun jarang kan orang minta kaki ayam , so peluang aku lah dok perhabis semua. Hahaha . Aku dah lama tak makan kaki ayam , tadi singgah kedai yang jual banyak lauk lauk . Ya Allah , geram sungguh aku tengok kaki ayam masak kicap dia . Haa , aku terus beli. Hahaha . Dapatlah lepas gian ! Sedap nya rasa ! 


  • Suka tengok tupperware comel comel !
Haaa , yang ini aku dok rasa macam terjangkit perangai arwah ibu aku . Arwah ibu aku dia suka beli tupperware woi ! . Hahaha . Bermacam macam colour kau . Lepastu sekarang ni dah macam berjangkit pula dengan aku . Aku geram tengok bekas tupperware dekat kedai RM 2 tuh . Ya ALLAH come comel woi . Rasa nak terbeli je weyh . Tapi , aku ingat , yang dekat rumah pun dah banyak takkan nak menambah lagi. Kan membazir nanti . Gunakan apa yang ada dekat rumah tu dulu . Lagipun sekarang , orang buat wedding doorgift pun ada banyak yang bagi bekas tupperware kan . So , dapat lepas geram tengok tengok banyak kali je dekat kedai dua hinggit tuh . Hahaha . Dapat tengok lama lama pun dah okay . Nampak sangat perangai makcik makcik aku dalam bab ni. Hahaha .


Okay , cukup untuk hari ini . Assalamualaikum ;)

Saturday, March 19, 2016

79/366 : DIARY OF THE DAY - 19 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua. Hari ini sangatlah panas . Fuhh , nak pergi wedding kemain memilih baju terus sebab takut ketiak berlecak kang . Like seriously memang kalau berpeluh mesti rasa tak selesa kan . So , pemilihan baju pada ketika cuaca panas ini sangatlah penting . Jadi untuk hari ini , sebenarnya aku agak tak ada mood sangat as kepenatan yang teramat . Hahaha . Tapi , idea nak menulis itu dah ada . Jadinya , this is my commitment yang mana kena tulis Diary Of The Day setiap hari . So , today story are :


  • Apps Wattpad buat aku suka membaca dan menulis
Korang yang suka baca novel ke , suka menulis ke , suka membaca lah senang cerita , aku suggest apps wattpad untuk korang . Its friendly user lah. Sebab just install the apps lepastu korang boleh pilih lah cerita apa yang nak dibaca . Seriously , aku dapat tahu tentang apps ni pun dari seorang kawan aku which dia pun ada menulis dalam wattpad tuh . Dari apps ini jugak , kalau bosan bosan memang aku scroll je laj membaca . Sebab aku ni jenis bukan pembaca novel tegar . Tapi , this apps help me to read as an easier way . Plus , kalau bawa buku kan nak kena angkut sana sini . Tapi this apps dah siap ada dekat handphone . All you just to do is baca jelah . Dari scroll fb kerja stalker orang je , why dont you scroll something benefit that you can read on . Cuma yang tak bestnya kalau cerita dalam wattpad ni tak habis , tapi kita respect lah penulis kan . Mereka pun nak cari duit juga dengan menjual karya mereka . So , install apps wattpad ni tau !


  • Baju ready to wear lagi berbaloi dari baju tempah !
Jujurnya , aku sangat sangat lah teramat lama tak pergi menempah baju . Kalau raya pun beli ready to wear . Hahaha .  As aku rasa benda itu sangatlah leceh . Nak cari kain , lepastu fitting , tunggu siap . Dan it will sometime lagi banyak kos daripada kau beli terus baju ready to wear . Eventhough , kau tengok baju ready to wear tu dalam RM200 . Tapi kalau dia berbaloi , it fits me, aku beli okay ! Rather than kena cari kain , apa semua tuhhh. Leceh ! Macam yang aku alami sekarang ni . Bulan april ni , aku jadi pengapit kepada kawan aku . Dia belikan kain . Okay , let say kain itu semeter RM 10 lah (darab 4 meter) dah RM 40 . Aku pergi tempah je sebab aku nak design yang ala ala baju kurung moden so total RM 80 . Dah RM 120 . Kena beli lace lagi sebab kain itu kosong . Its cost about RM 20 . Total RM 140 . Tak masuk kos minyak apa semua . Tak berbaloi dan leceh . Pada aku , aku lebih prefer ready to wear dan insyallah bila situasi ni berlaku pada aku sebenarnya mengajar aku untuk lebih calculative dalam membuat sesuatu . It means kalau la aku ada jodoh terkahwin ke , hahaha , as for sure my bridemaids , family , sedara apa semua aku belikan terus baju ready to wear . Senang! Settle sekali jalan! . Baju ready to wear pun sekarang banyak dah murah murah aku tengok so , kita kena lah bijak berbelanja kan .



Okay , itu lah untuk hari ini . Selamat berhujung minggu ! Assalamualaikum ;)

Friday, March 18, 2016

78/366 : DIARY OF THE DAY - 18 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah walaupun dalam kesibukan , diary of the day mestilah wajib ditulis hari hari walaupun kadang kdang aku sendiri pun rasa bosan jugak baca apekebenda budak ain ni merepek . Hahaha . Jadi , on topic today ialah :


  • Makan keow teow sedap pasar malam ! 
Semenjak aku dalam proses misiku kurus ini , aku stop habit aku yang suka gila makan carb tuh . OMG ! Tadi terasa nak sangat merasa . Actually , last week lagi aku terasa nak makan , tapi lepas dah membuat cardio exercise , makanya layak lah aku menerima sebungkus keow teow RM 2 itu . Hehehe . Fuhh , aku makan macam tak pernah makan gayanya . Bestnya moment bila kau on goal untuk kurus , dan kau mampu menghalang serta mengubah tabiat buruk kau yang dulu iaitu melantak sesuka hati tanpa memikirkan lemak yang diternak itu . Its freaking awesome bila aku start rasa macam , "kalau aku dok makan macam dedulu , naik balik badan aku nanti , dah tak banyak baju yang boleh aku pakai namti" . Bila kita nak makan sedap , ingat balik kita tengah nak menguruskan badan , nanti kita juga yang rasa kecewa nanti . 


  • Kek Season sebagai Reward !
Okay , tadi aku singgah kedai season kejap . Aku makan jugak sekeping roti . Lepastu aku rasa macam , sedappppnyaaa kek assorted tuh . Harga dia RM 10.50 . Makanya , aku tak beli lagi . Aku bertekad lepas aku dah dapat achieved small success yang aku tulis , kalau aku berjaya baru boleh makan . Kalau tak aku tak boleh beli dan merasa . Hahaha . Think before we eat ! That the best way i can do during this weight loss journey process . The thing is you need to love your body . You need to trust the process . Nak kurus bukannya ambil masa sehari kak jemah woi ! It takes such a great hard work and determination terhadap apa yang kita mahukan . Kalau tak kuat apa yang kau nak , tu yang iman cepat goyang bila makanan sedap depan mata . Ingat ! Always have a big why so that kita akan stick to the point .


Okay , itu sahajalah untuk hari ini . Assalamualaikum :)

Thursday, March 17, 2016

77/366 : DIARY OF THE DAY - 17 MAC 2016


Assalamualaikum dan hai kepada semua. Hari ini dah hari ke 77 aku kosisten dalam menulis blog akuainkausiapa ini . Pergh , tak sangka dalam macam macam cabaran yang datang , Alhamdulilah boleh kosisten jugak . Itu azam awal awal tahun aku . Korang , haaa yang awal awal konon berazam bagai , macam mana dengan azam korang ? Semoga terus kosisten mencapai dan mengejar target itu ye ! Jadi , hari ini aku nak cerita tentang :


  • First time merasa Sotong King !
Haa , dah lama juga aku dok perati sotong king berada di merata rata di malaysia sekarang . Aku pun hari ini geram sangat haa terus lah cuba size XL punya . Memandangkan aku ni seafood lover . Hehehe . Boleh tahan jugak! Sampai terasa nak makan seafood pulak . OMG ! . Hahaha . Yang beza sotong king dengan uncle bob or uncle best ini ayam dengan sotong je , tepung , dan serbuk cili semuanya sama . Tapi kalau hari hari makan memang muak habis lah ! . Lagipun digoreng kan . Nak merasa sekali sekala tak salah .


  • Tekak aku dah tak boleh terima masin !
Yang ini aku harus akui , semenjak aku dalam proses menguruskan berat badan , aku dah tak boleh terima sangat makanan yang rasa masin . Terutamanya kalau aku beli sayur dekat kedai makan . Ya ALLAH , masinnya lahai . Mungkin sebab aku dah mula kurangkan garam , gula , minyak dan lemak dalam pemakanan aku , makanya tekak aku dah tak boleh menerima nya . Lagipun , tak elok kan makanan banyak garam . Hahaha . Kang botak rambut aku ! Habis kena cari rambut palsu . Hahhaa .


Okay , aku dah get ready nak tengok cerita Aku Bukan Bimbo ni . Cepatlah . Mata dah ngantuk ni 
 Hahaha . Assalamualaikum :)

Wednesday, March 16, 2016

76/366 : DIARY OF THE DAY - 16 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua. Hari ini dah 16 mac ! How was your day today ? Alhamdulilah , everyday , aku rasa bersyukur sangat sebab setiap hari , ALLAH sudi dengar luahan aku , apa sahaja lah , Dia Memang Maha Mendengar kan . Mengadu lah kepada Dia keran Hanya Dia sahaja Yang Maha Mengetahui . Jadi , untuk hari ini , aku nak cerita tentang :


  • Kemas dapur untuk lebih bersemangat untuk masak !
Okay yang ini aku perasan , kalau dapur aku tunggang langgang , mesti aku macm tak ada mood langsung nak memasak . Sumpah , nak masuk dapur pun menyampah gila. Jadi , petang tadi aku luangkan masa untuk mengemas , dan mop lantai dapur . Haa , terus aku rasa bersemangat . Insyallah, lepas ni aku memang nak jadikannya habit atau rutin harian so that hari hari aku nak memasak . Korang yang gegurl tuh , jangan malas yerk! Jangan semua nak suruh mak je kemas . Patutlah arwah ibu dulu selalu paksa belajar belajar mengemas rumah , rupanya aku dah kena pandai berdikari pada waktu sekarang . Haish , rindunya ibu ! 


  • Buat chicken slice salad resepi sihat !
Kebetulan semalam aku restock barang dapur , so aku pun mencuba lah beli chicken slice . Sedap jugak tadi aku buat . Aku tak makan dengan roti okay ! Sebab roti carb ! Biasalah , misiku kurus harus diteruskan . Less carb =more result . So , aku letak chicken slice dengan sayur lettuce dan tomaato letak mayonis sedikit . Well , aku sebenarnya dah lama woi tak makan mayonis . So , hari ni aku merasa lah sedikit . Hehehe . Abang aku lagi dasyat dia buat sampai 3 layer . Tapi dia makan dengan roti lah , campur chicken slice , campur telur hancur dan cheese . Kau rasa? Hahhaa . Sesekali dinner western kau jah ! Selalunya sandwich orang makan breakfast . Ni makan dinner . Hahaha .


Okay lah , itu je cerita aku untuk hari ini . Assalamualaikum :) 

Tuesday, March 15, 2016

75/366 : DIARY OF THE DAY - 15 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , bersyukur sangat masih diberikan ruang dan peluang untuk menulis diary of the day pada hari ini . Terima kasih pada yang sudi baca walaupun entri aku entah apa apa je woi ! . Hahaha . Bukan itu sahaja , aku nak remind yang hari ini dah hari ke 75 kita berada dalam tahun 2016 . Berapa banyak azam yang dah tercapai atau sedang dilakukan ? Ingat , always appreciate your life everyday and every moment . So , untuk hari ini aku nak cerita tentang :


  • Pentingnya nutrition information!
As usual , banyak barang dapur dah habiskan . Makanya , macam biasa pergilah restock . Alhamdulilah , sekarang ini aku dah reti lah juga baca nutrition information yang ada pada labelling setiap pemakanan . Sedikit sedikit tuh bolehlah . Korang pun kena rajin rajinkan diri belajar baca . Demi misiku kurus , kena juga ambil tahu . Berapa kalori dalam pemakanan tu , berapa lemak , carb , sugar semua itu penting . Contohnya , kau dah tahu yogurt is protein dan boleh ambil , tapi ambil yang natural punya . Dulu aku kemain bantai siap ambil bermacam flavor lagi , rupa rupanya yang tu tak elok , sebab banyak sugar . Konon je ada campuran buah buahan . Tapi sugar dalam meal itu , haa . No point jugak kan konon beriya misiku kurus . Selain itu , macam ayam . Belajar belajarlah makan ayam dada instead of tight or peha or wing . Sebab bahagian itu banyak lemak woi . Memanglah ayam is a good protein tapi , kaedahnya kita mampu untuk ubah gaya makan nak sedap itu kepada makan nak sihat ! . Hahaha . Aku ni dulu penggemar ayam tight ! OMG ! Boleh bergaduh adik beradik sebab nak berebut dan tak makan ayam isi . Tapi , semenjak keinsafan tu dah ada , aku ubah. Ku gagahkan juga makan ayam dada . Hahaha. 


  • Untuk berubah memang susah !
Aku mula perasan , semenjak aku take action untuk misiku kurus ini , aku nampak perubahan positif kepada setiap keluarga aku . Aku perasan yang family aku dah mula ingat untuk makan buah buahan setiap hari , makan yang berkhasiat . Walaupun ada yang ambil nasi penuh sepinggan , tapi sekurang kurangnya , kesedaran itu aku dah mula nampak . Bukan itu sahaja , bila tadi aku sibuk baca nutrition information dekat setiap pemakanan itu , ayah aku pun kepoh jugak sibuk baca. Tak tahu lah dia faham ke tak . Hahaha . Jadinya , untuk berubah kepada sesuatu yang baru itu memang susah , tapi kalau kita tak cuba macam mana nak tahu resultnya macam mana kan . Its harder for the first time , but eventually it will easier because you have already tried it before. 


Okay , aku nak tengok cerita Aku Bukan Bimbo !  Hahaha . Assalamualaikum :)

Monday, March 14, 2016

74/366 : DIARY OF THE DAY - 14 MAC 2016



Assalamualaikum dan hai kepada semua. Alhamdulilah , masih lagi ada masa untuk jenguk ke blog nak menulis secepat yang mungkin . Untuk diary of the day hari ini , aku nak share tentang :



  • Pergi fitting baju !
Oh , aku dah lama sangat tak fitting baju sebab aku banyak beli baju ready to wear je . Sebab malas nak mengukur bagai . Yelah , sebab badan aku naik bambam kan . Tapi , aku terpaksa jugak gagahkan diri fittinh baju sebab bulan april ini nak jadi pengapit hot ! Alhamdulilah , settle dah bab fitting tunggu siap je baju tuh nanti . The best part about of fittinh tadi ialah inch loss pada pinggang aku . Mak oi , its getting semakin kecil . Just imagine dulu saiz pinggang 45 inchi since aku dah sedar aku bambam sangat . Tadi fitting saiz pinggang aku sekarang 29 1/2 inchi . Kau rasa? Aku rasa macam nak melompat tinggi . Hahaha . Cumanya , memang aku akui lah figure badan aku masih nampak lemak lagi . Sebab bahagian peha , perut lengan dan punggung masih bambam . Sebab itu tak berapa nak nampak sangat dah loss itu . Insyallah , aku akan teruskan lagi perjuangan misiku kurus ini . Hehehe . Mesti diteruskan sehingga achieved berat idaman weyh !


  • Suka gila tengok cerita Aku Bukan Bimbo !
Yang ini memang pelik . Sebab aku jarang nak follow drama melayu sangat . Hahaha . Tapi , this bimbo aku suka gila lah !. Dahlah yang berlakon shaheizy sam dengan nadiya nisa . Pelakon kegemaran aku kot. Kalau termiss memang aku akan tunggu punya ulangan nya bila . Hahaha .


Okay cukup lah untuk hari ini . Assalamualaikum :) 

Sunday, March 13, 2016

73/366 : DIARY OF THE DAY - 13 MAC 2016

Assalamualaikum dan hello kepada semua. Hari ini nak cepat cepat update diary of the day sebab penatnya lah . Hahaha . Jadi , cerita untuk hari ini ialah :


  • Dah muat pakai baju kurung favorite !
Aku ni jenis perempuan yang sempoi . So , kalau pemilihan baju ni aku suka yang jenis tak mudah renyuk sebab aku paling tak suka gosok baju . Hahaha . Kantoi ! Makanya aku ada lah beberapa baju favorite yang jenis terus pakai kalau malas nak gosok . Malangnya , bila berat aku naik mencanak , baju favorite tuh aku dah tak muat . Tudia ketat sekali banyak part kot . Part lengan , perut , pinggang , dengan peha . Nampak kan naik gila badan aku . Hahaha . Tapi , Alhamdulilah , bila dah ada kesedaran , akhirnha petang tadi aku ke wedding kawan baik masa sekolah dulu . Aku gamble lah selongkar baju kurung dan aku cakap aku nak try pakai . Sebab target aku nak pakai lagi beberapa minggu nanti . Dan akhirnya , aku muat weyh! Ya ALLAH rasa happynya yang teramat . Aku mengaku bab pinggang dengan peha agak ketat sedikit tapi bab lengan dengan perut sumpah longgar woi .  Cuba korang bayangkan , bila korang dah biasa dengan baju tu , pastu dah tak muat dan korang berusaha untuk kembali muat semula . Fuhh , dia punya perasaan , bahagia gila . I already achieved my small result . Alhamdulilah .


  • Tak salah ada prinsip dan pendirian !
Okay , aku suka nak kupas tentang ini . Aku ini sejenis manusia yang ada prinsip . Jujurnya , kadang disebabkan prinsip aku tuh nampak lah ketegasan dan keegoan yang ada . Hahaha . Dalam setiap keadaan , kadang kala perlunya juga ketegasan dan prinsip . Supaya bila berlakunya sesuatu , kita tetap stick to the point . Contohnya , kau tengah dalam proses kuruskan badan , kawan kau paksa kau makan itu ini , kalori tinggi pulak tuh , jadinya disini kau kenalah gunakan kuasa veto ketegasan serta prinsip kau tu untuk menolak apa yang orang ajak . Memang di dalam setiap cabaran yang kau lakukan itu , memang ada dugaannya , its our choice to say yes or no at that time . Kalau kau tak tegas dengan pendirian  , tak mustahil orang senang je nak kenakan kau . Jadi , ingat . Sometime , we need to have that  ketegasan supaya kau dapat capai apa yang kau impikan .


Okay , itu sahaja . Assalamualaikum :) 

Saturday, March 12, 2016

72/366 : DIARY OF THE DAY - 12 MAC 2016

Assalamualaikum dan hello kepada semua . Bila dah start musim cuti sekolah , makanya mesti ramai yang plan nak bercuti dan paling yang penuh jadual mingguan ialah kerja kahwin ! Oh yeah ! Bersusun kenduri kahwin sana sini kan . Yang penting jaga nafsu makan uolls yer ! . Jadi untuk entri yang ke -72 ini , aku nak share tentang :



  • Joging bukan boleh kurus !
Ramai yang cakap eh kau ni dah bambam , kena joging . Makanya kau pun pergilah ke taman dan bersemangat konon nak fokus joging lah . Padahal kau tuh tergolong dalam kategori kenderaan berat yang mana kena ikut sebelah kiri . Tapi kau tak faham bahasa , nak jugak ikut sebelah kanan . Bila kenderaan ringan potong kau , kau rasa macam orang ni mengajing aku ke ape ? Ingat aku tak boleh nak lari laju laju ke ? End up kau pecut sekejap , dah penat termengah kau pegi lagi sebelah kiri . Dan kau yakin , kau akan kurus ! . Stop doing hard for your body people! Jogging untuk stamina yes pembakaran lemak berlaku jugak tapi dengan kategori kenderaan berat kau tuh , kau rasa pembakaran lemak itu adakah ianya sangat effective? Kan buat penat kau je . Cadangan aku ialah , ukur baju dibadan sendiri . Aku sendiri tak kuat lari. Aku build up stamina dulu dengan buat cardio exercise , sprinting untuk beberapa minit dan aku target untuk beberapa minggu akan datang baru aku nak cuba jogging kosisten . Sebab aku tak tekan gear 5 terus . Woi , kau tuh baru je dapat lesen (maksudnya kau baru je nak start ada kesedaran untuk being healthy) tapi kau terus nak tekan gear 5. Lepastu kau giveup ! That happen to most of the people . They think that by doing jogging ala ala kononnya peluh merecik itu mampu membakar ternakan lemak dia yang dah bertahun itu dengan semudah satu jam . Hahaha . So , kalau korang itu kategori bambam , you know who suits you first !


  • Makan banyak tapi boleh kurus !
Yes , most of the people mempunyai tanggapan yang salah bila makan banyak nanti makin gemuk . In fact that , makan banyak dalam portion yang kita ketahui itu lah the right way untuk kita being healthy and being fit . Jujur aku cakap , bila tengok makanan dekat malaysia ni sumpah takut! Dulu aku langsung tak aware benda ni , main belasah je , bila kesedaran tuh dah sebati dalam diri , aku sedar yang what am i suppose to eat and what am i not suppose to eat . Ada juga nak perli aku , "eh supper pun kena amek ?" . Yelah , perut hang tuh kena isi sebelum tidur . Hang tidur 8 jam . Kalau tak isi , komfom lah jadi cepat lapar keesokan paginya . Kes itu lah melantak breakfast macam tak makan seminggu . Bukan itu sahaja , makan banyak dengan cara yang betul memang akan buat kita kurus . Exercise itu hanya membantu dalam percent yang kecil sahaja . Ramai orang dia selalu fokus pergi gym dengan harapan boleh kurs infact dia lupa yang major part of your result ialah pemakanan. Makanya , kalau rasa diri itu sangat betul terhadap apa yang kita makan , you will finally get what you want (nasihat pada diri sendir) .

Assalamualaikum :)

Friday, March 11, 2016

71/366 : DIARY OF THE DAY - 10 MAC 2016




Assalamualaikum dan hai kepada semua . Hari ini dah hari ke 71 kita berada dalam tahun 2016 . Cepat sangat masa berlalu . Hari ini sangat penat rasanya dah nak letak kepala terus tidur . Tapi teringat yang tak update lagi diary of the day , so spent masa sedikit tulis seboleh mungkin terus publish . Jadi , untuk hari ain nak cerita pasal : 


  • Workout dekat pantai !
Fuh petang tadi sempat workout dekat pantai sebab lagi intense kan . Takkan lah asyik dekat gym je mesti lagi bosan . End up jadi macam "bila lah nak kurus?". Hahaha . Yang bestnya aku memang berkaki ayam kalau workout dekat pantai lagi selesa kalau pakai kasut . Paling benci kena lari . Alaa , aku ni tak kuat lari lah . Tapi , no excuse . Cuba selagi terdaya bak kata pepatah orang putih "Dont stop when  you are tired but stop when you are done " . Haa , ingat tuh ! . Selagi tak mencapai misi korang , jangan berhenti tau sebab tak mustahil selangkah je kehadapan kita dah dapat apa yang kita impikan itu . So untuk sesi cardio aku esok je last untuk minggu ini , ahad is my rest day ! Yehaa . Makanya kalau rest day aku memang tak boleh sentuh langsung segala jenis makanan berasaskan carb serta berkalori tinggi . 


  • Makan untuk isi perut !
Semenjak aku dah on track untuk komited menguruskan berat badan , aku selalu cakap pada diri aku "ain makan untuk isi perut bukan melantak sampai perut ke depan " . Hahaha . Sebab dulu aku ini jenis kategori kuat melantak pasai tu tergolong dalam kategori bambam. Hahahha . Bila aku tak buat cardio lagi , nak makan makanan yang berkalori tinggi pun aku macam seram ! . Sebab penat woi exercise , tapi aku musnahkan hanya dengan tak tahan godaan padahl dah selalu je makan makanan tu . Hahaha . End up , aku biasanya akan bagi 'zakat' kepada kucing kucing serta burung burung belakang rumah aku tuh . Hahaha . Aku selalu pesan pada diri aku "bukan tanggungjawab aku nak kena habiskan makanan ini , tapi tanggungjawab aku untuk bagi makan pada haiwan yang makannya" . Hahaha . So , korang ! Ingat ! Jangan suka sangat nak anggap perut korang tuh macam tong yang korang boleh sumbat sampai penuh . Ingat sedikit pada orang lain dan haiwan jugak . At least makanan tu tak membazir sebab haiwan memang makan je kan . Kita je yang selalu tak perasan . 


Cukuplah untuk hari ini . Penat nya lahai ! . Assalamualaikum :)




Thursday, March 10, 2016

70/366 : DIARY OF THE DAY - 10 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello . Hari ini agak kepenatan yang amat . Sepatutnya nak update petang tadi , tapi tak ada idea kan . So , postponed lah ke malam ni haa . Alhamdulilah , masih lagi ada kesempatan untuk update diary of the day ini . Syukur sangat ! . Jadi untuk hari ini , aku nak share tentang : 


  • Workout di Yoga Room !
Hari ini diberi peluang untuk workout di yoga room , fuh dia punya peluh merecik woi . Hahaha . Patutlah orang yang selalu beryoga ni dia punya energy lain macam . Hahaha . Satu pengalaman yang baru untuk aku , ialah kadang kadang badan kita ni bosan asyik tengok dumb bell je kan , so why not ubah sedikit workout routine dan cuba benda yang baru . Lagipun aku ini sejenis manusia yang suka cuba sesuatu yang baru . Fuhh , sumpah terasa kepenatan ni haa . Insyallah , akan pergi lagi  dan lagi . Hehehe . 

  • Pentingnya ada Bestfriend !
Yang ini sangat sangat aku kena tekankan . Nak pilih kawan baik , pilih lah yang boleh faham kita dan menerima kita apa adanya . Lagi lagi gegirl yang jenis mood kekadang okay kekadang tak . Hahaha . Apa yang aku perasan lepas arwah ibu meninggal , aku boleh nampak berapa ketul je kawan kawan yang mampu untuk faham aku . Tipu lah kalau aku kata aku kuat sangat , aku kekadang ternangis jugak bila perasaan rindu itu datang . Bila aku down , Alhamdulilah ada beberapa kawan baik aku sudi dengar luahan hati aku , aku bebel punyalah panjang , sebenarnya kita ni nak orang dengar apa yang kita nak sampaikan je . Bukannya nak dapatkan kata kata semangat ke . Hahaha . That why masa lepas arwah ibu meninggal aku banyak mendiamkan diri . Aku belajar untuk jadi seorang pendengar yang baik . Sebab itu yang aku nakkan . Aku nak orang dengar apa yang aku tengah cakap tu . Sama jugak aku tulis blog ini . Hhaahha . Aku nak orang rasa enjoy dengan apa yang aku tulis . Penat jejari iolls menulis tau . Hahaha .


Makanya , cukuplah untuk hari ini . Aku memang kepenatan sangat . Dan aku harap korang mendengar kepenatan aku ni . Hhaahhaha . Gurau je !. Assalamualaikum :)




Wednesday, March 9, 2016

69/366 : DIARY OF THE DAY - 9 MAC 2016

 


Assalamualaikum dan hai kepada semua . Hari ini dah hari ke 69 kita berada dalam tahun 2016 . Dah pun masuk bulan ketiga , berapa banyak azam tahun 2016 anda yang dah capai setakat ini ? Mohon ingat balik semula pada 1 januari konon bersemangat nak capai itu ini , jadi adakah korang dah laksanakannya? Atau jadikannya angan angan mat jenin sahaja ? Semua orang boleh bercakap tapi berapa ramai yang akan laksanakannya ? Jadi untuk hari ini , aku nak share tentang :

  • I LOVE CARDIO WORKOUT !
Wah kemain aku besarkan font kasi terbeliak mata semua orang . Hahaha . Walaupun ianya agak fake , hahaha . siapa yang suka cardio workout weyh ? Mai habaq kat aku sekarang! . Tapi , untuk orang yang kategori bambam macam aku ini mestilah kena menyukainya walaupun kau sebenarnya paling benci termengah mengah . Hahaha . Jujurnya , orang yang kategori bambam ini WAJIB kena buat cardio woi ! WAJIB ! Ianya akan burn lelemak kita dengan sangat effective rather than buat penat badan kau je acah acah tangkap gambar pergi gym main treadmill dengan penuh gaya at the end , it does not give you a better result . Buang masa buat penat ! Itu je yang mampu aku cakap . So , untuk kategori bambam macam aku ini , mulai sekarang start cakap "I LOVE CARDIO" . Untuk nak kurus , please struggle on the thing that you hate the most which is cardio !. Hahaha . Kalau tak tahu apa itu binatang cardio , sila google dan search je dekat youtube . Melambak exercise cardio yang korang boleh lakukan . 


  • Tiga Jejajriku Terluka !
Mak oi , tangan sebelah kanan aku ini dah macam rupa orang main boxing je , penuh plaster sebab ada luka . Persoalannya , adakah aku mencederakan diri aku sendiri ? Hahaha . Aku ini jenis kalau luka sikit tak suka nak melayan sangat , tapi sebab tangan kanan yang kena ,aku bukannya kidal , makanya terpaksalah ku balutkan dengan plaster setiap jari yang ade luka tu . Insyallah , dua tiga hari nanti okay lah tu . Hehehe . Ganas nya kau ain , Oh , bukan ganas , tapi nak bagitau gegirl macam aku ni selalu masuk dapur macam gini lah , hahahhaa . Eee , sumpah perasan ! 


Okay lah , aku penat gila woi ! Assalamualaikum :)

Tuesday, March 8, 2016

68/366 : DIARY OF THE DAY - 8 MAC 2016

  


Assalamualaikum dan hai kepada semua ! Diam tak diam hari ini dah 8 mac which is dah 25 tahun 1 bulan aku hidup . Fuyoo ! . Hahaha . Alhamdulilah , bersyukur sangat masih diberikan kesempatan daripada ALLAH . Jadi , untuk entri yang ke 68 ini aku nak cerita tentang :

  • Start cardio exercise balik !
Selepas almost dua hari kot rasanya aku meninggalkan rasa termengah mengah macam nak pengsan padahal itu hanya lah perasaan neves dek kerana heart rate kau naik mencanak , i feel so energetic selepas melakukannya . Ceh , padahal tadi macam nak terbaring dah aku rasa . Pancit yang amat sebab badan dah rest 2 hari kan . Alhamdulilah , untuk dua hari ini walaupun aku tak workout , tapi aku masih cakap NO TO CARB ! Tapi , tadi dah bercardio , makanya dapatlah aku merasai nikmat makan nasi yang ku tinggalkan selama dua hari itu . Hehehe . Bukan itu sahaja , sempat aku menghadiahkan diri aku Magnum Pink yang baru tuh . Okay , aku rasa puas yang amat . Walaupun dapat makan nasi , tapi portion still kena jaga weyh ! Ingat tuh ! . Jangan melebih lebih seolah seolah gaya kau bercardio tadi dah mampu memecahkan lelemak sebanyak 10 kg. Hahahaha . Formula dia ialah Less Carb = More Result ! . If you want to take carb , please do a cardio ohyeah! . Hahaha. 



  • Prestasi blog menurun !
Okay , yang ini aku sangat mengaku as aku just bukak sekejap je , update diary of the day , publish dah settle . Sedih jugak tengok semakin menurun page views . Dengan aku nya sembang nak edit blog last last jadi simple macam gini seperti kerja orang tak siap . Hahaha . Tapi , aku sangat sangat berterima kasih kepada yang sudi baca , sudi komen . Aku main tulis je , main tulis tulis tulis sampai aku rasa , "Eh cukuplah" . Hahaha . I is so touch pada uolls yang sudi singgah ke blog akuainkausiapa ini . You guys are awesome ! Insyallah , once aku free memang aku akan get back on track untuk sentiasa blogwalking ke setiap blog blog blogger yang awesome awesome itu . Okay !


Cukup untuk hari ini . Kalau korang awesome , cer komen dekat ruang komen itu . Penat tau blog ini ada letak ruang komen itu . Hahahaha . Assalamualaikum . :)

Monday, March 7, 2016

67/366 : DIARY OF THE DAY - 7 MAC 2016

  


Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , hari ini masih diberi ruang dan peluang untuk sempat meng update Diary of the day ini . Jadi , untuk entri yang ke 67 ini , aku nak share tentang :


  • Makan yogurt asli dan buah buahan !
Untuk minggu ini , aku berhasrat nak mengubah sedikit menu makanan harian aku . Yela , kalau asyik duk ulang yang sama je mesti lah jemu dan muak . End up aku jadi malas nak makan . Jadi , untuk minggu ini , aku buat resepi makan yogurt asli serta campur buah buahan . Lagipun dah lengkap satu meal iaitu kombinasi protein (yogurt) dan fiber (buah buahan) . Korang cari yang yogurt asli tau . Jangan cari yang dah bercampur dengan buah buahan tuh sebab kandungan gula dia banyak . Its better korang buat sendiri dengan potong buah kecik kecik dan campur dengan yogurt natural tuh . Sebab woi ! . Sebab aku ini jenis manusia yang suka masam masam of course lah suka makan asam dan jeruk . Tapi , untuk proses kurus mengurus ini aku terpaksa surrender untuk seketika ini sahaja .


  • Gian nak karoks ! 
Rasanya dah lama gile aku tak karoks woi . Last pon dekat the curve lah bulan 10 tahun lepas . Itupun sebab geng gila gila kitorang buat reunion . Aku bukan tak nak karoke dekat JB ini , tapi port karoke best tak jumpa lagi dekat sini . Semua karoke dekat sini tak best dengan mikrofon tak syok , sound system tak best langsung . Amboi ! . Buat penat suara je weyh melalak end up nanti suara makin rosak . Hahaha . Bila lah dapat jumpa diorang lagi , komfom cari karoke punya . Hahaha . Well , karoke jamban its too oldd bebeh . Zaman sekolah dulu bolehlah layan . Hahaha. 


Cukup untuk hari ini , Assalamualaikum :)

Sunday, March 6, 2016

66/366 : DIARY OF THE DAY - 6 MAC 2016

  


Assalamualaikum dan hai kepada semua . Hari ini dah 6 mac. Arghh , cepatnya masa berlalu kan . Hari ini dah pun entri yang ke 66 . Maksudnya ada lagi 300 hari lagi untuk tahun 2016 . Semoga kita terus mencapai impian yang kita azamkan pada awal tahun hari tu . Hehehe . Jadi , untuk hari ini , aku nak share tentang :


  • Jariku terluka kerana ikan !
Hahahaha tajuk tak boleh blah kan . Tadi petang ke pasar macam biasa restock barang dapur . Balik je dari pasar terus lah siang ikan . Haa , dok khusyuk menyiang (membersih) ikan , zasss tercucuk kau haa tulang ikan tuh dekat jari aku . Tembus kedalam kau! Faham faham je lah sakit dia macam mana . Tapi , ku gagah kan juga siapkan sampai habis . Pedih gak tadi lepas dah siapkan ikan , marinate ayam guna chilli powder , fuhh bisa woi. Tapi , tak de lah sampai nak menangis . Sebab dari dulu lagi arwah ibu dah suruh ain membiasakan diri masuk ke dapur . Ajar macam mana nak bersihkan ayam dan seafood . So , aku tak adalah kekok sangat . Aku nak pesan terutama pada yang gegirl tuh , jangan nak malas sangat masuk ke dapur , konon geli nak bersihkan ayam  , ikan . Kena pandai kan juga. Tapi berhati hati , kang jari luka macam aku pulak nanti . Hahaha . 


  • Aiskrim sihat !
Untuk minggu ini , aku macam nak cuba buat aiskrim sihat (campuran buah buahan dan susu serta yogurt). Sebab craving juga weyh pada aiskrim . Lagipun hari tu masa aku join bbq party , ada yang buat ais krim sumi tuh. Resepi dia lebih kurang je . So , why not kita tukarkan daripada yang kita nampak tak sihat kepada makanan yang sihat . Lagipun potong potong buah dan campur kan susu dengan yogurt tu je dah lengkap satu meal which a combination of buah buahan dan protein . Bolehlah aku menikmatinya untuk minum petang atau pun minum pagi . Hahaha . Mampu pepagi buta cari aiskrim? Korang pun jangan share je dekat fb tapi tak cuba . Hampeh dan beriya iya je yer! . Hahaha .


Okay lah cukup untuk hari , aku nak pi sidai baju woi !. Penat kot being Nur Farahain . Namun , i really feel great full with the life that ALLAH give it to me . Assalamualaikum :)

Saturday, March 5, 2016

65/366 : DIARY OF THE DAY - 5 MAC 2016

  


Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah diberikan kesempatan dan ruang oleh Yang Maha Esa untuk ain update setiap hari diary of the day . Untuk hari ini , aku nak share tentang :

  • Dulu Gemuk Sekarang Kurus !
Tadi petang aku sempat pergi ke majlis kahwin jiran dan tahu apa yang sangat mengejutkan . Pengantin itu dulu bambam sekarang dah kurus cantik gila . Dulu , ayah dia siap cakap lagi , "Anak pakcik kalau nak cari baju susah sebab tak banyak kedai jual baju big size" . Bila sekarang dah kahwin , dia dah totally transform to be a great new life . Cantik gila. Terus jadi inspirasi kepada aku ini . Yelah , aku pernah share tentang big why , iaiatu sebab yang kuat kenapa kau kena memtransformasi kan diri menjadi lebih bagus . Sebab big why yang kuat sebab akak itu nak kahwin lah dia memang totally change her lifestyle . Sumpah cantik gila . So , kepada korang , cari sedalam yang mungkin reason yang kuat kenapa kau kena jugak capai impian korang. Barulah bila ditimpa cabaran dan dugaan , korang redah je dengan tenang .



  • Antara makan dan exercise
Aku kerap kali cakap kepada diri aku , ain ingat ain .. kau nak kurus kan , bukannya exercise yang boleh ubah sangat , yang boleh ubah ialah pemakanan . Sebab peratusan yang buat kita ubah ialah pemakanan which it takes about 70-80% . Sedangkan exercise hanyalah 20-30% sahaja . Nampak tak betapa pemakanan memainkan faktor yang sangat besar dalam pembentukan badan kita . Makanya tak reti reti lagi nak belajar kawal portion dan apa yang patut kita makan ataupun tidak ? Kalau dah hari hari kau belasah nasi lemak breakfast , lunch makan nasi campur , malam konon nak diet makanlah mee sup (padahal sama je its carb) so , macam mana proses penurunan berat badan itu nak berlaku? Kalori intake satu hari pun melebih lebih , bakarnya berapa sangat je . Jadi , renung renungkan dan selamat beramal . Hahaha.


Masih lagi nak belasahhh nasi lemak sesuka hati ? Think before you Eat ! Assalamualaikum :)

Friday, March 4, 2016

64/366 : DIARY OF THE DAY - 4 MAC 2016

 


Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , hari ini dah hari ke 64 diary of the day . Bestnya bila kita dapat kosisten kan diri kita untuk update blog akuainkausiapa ini . Jadi , untuk hari ini , ain nak share tentang :


  • Makan sayur mentah !
Oh , semenjak aku dalam proses kurus mengurus ini , aku memang prefer untuk makan sayur mentah . Hahaha . Jujurnya , sebab malas nak fikir nak masak apa . Cukuplah aku hanya fikir nak masak ayam atau ikan je . Sayur itu , aku basuh potong zasss terus makan . Sedap weyh . Tapi tak de lah semua jenis sayur aku boleh gagah makan mentah . Tekak aku pun ada emosi weyh . Hahaha . Jadi untuk memudahkan proses diet makanan sihat aku ini , aku hanya pilih sayur yang tekak aku boleh terima je . Kadang nengok macam sedap je resipi itu , sekali aku buat terus aku ber'zakat' dekat kucing kucing belakang rumah . Hahaha . Eh , bukan kucing je , burung pun sama join sekali . Tips lagi yang aku nak bagi , aku panggil 'zakat' maknanya apa makanan yang aku tak makan aku bagi dekat binatang belakang rumah tu . Contohnya , macam kau tengah nak diet ni , lepastu jiran sebelah kau bagi nasi ambang pulak kan (eh terjohorean) pulak kan kan kan . Hahaha . Makanya , aku akan hancur hancurkan dan bagi dekat binatang . Burung makan nasi hokeyh ! So , makanan itu tak ada lah terbazir terus masuk tong sampah . Sekurang kurangnya ada yang habiskan . Berbalik kepada sayur mentah itu , aku banyak restock kobis putih  dan sayur salad yang selalu orang letak dekat nasi ayam dan nasi ayam penyet tuh . Yang itu memang aku makan begitu je . Aku pernah jugak nak makan capsicum dan sebagainya , tapi tekak aku tak boleh terima lah . Untuk korang yang tengah membiasakan diri memilih makanan yang sihat , kena tahu dan mix and match apa tekak kau boleh terima atau pun tidak ye .


  • Memang malu bila orang bambam workout dekat gym! 
Jujurnya , wujud lah jugak sedikit rasa malu itu bila nak terlompat jumping jacks , burpees dekat gym itu . Nak nak bila orang lalu lalng amek kettle ball , dumb bell dan dorang pun nak workout dekat situ . Malu woi ! Dahlah bambam . Hahaha . Tapi , aku belajar untuk fokus dan tak pedulikan sekeliling sebab aku nak workout aku tu sangat effective supaya lelemak aku terbakar sepuas puasnya . Hahaha . Cadangan aku kepada orang bambam yang memang bertekad nak kurus ini , first kena tahu apa big why ataupun reason yang kuat kenapa kau nak kurus . Sebab reason yang kuat itu lah buat aku gagah jugak workout dan ketepikan rasa malu itu . Bukan itu sahaja , big why ini lah yang buat aku disiplinkan diri lagi lagi bila bab pemakanan . Pesan aku  , cari big why itu . Cari sampai dapat . Contohnya kau dah nak kahwin takut baju tak muat . Haa , mesti kau akan bersungguh untuk lakukannya . 


Cukuplah dua cerita ini sahaja . Agak kepenatan . Assalamualaikum .

Thursday, March 3, 2016

63/366 : DIARY OF THE DAY - 3 MAC 2016

 


Assalamualaikum dan hai kepada semua . Hari ini sudah 3 mac . Berapa azam tahun 2016 korang yang sudah tercapai ? Alhamdulilah , azam tahun 2016 ini untuk update Diary of the day dah berjalan secara kosistennya . Masuk entri pada hari ini , sudah 63 hari ain kosisten kannya mengupdate walaupun lambat ataupun cepat  , ku gagahkan juga . Hahaha . Jadi untuk hari ini , ain nak cerita pasal :

  • Blog tengah comot !
Korang kalau tengah view blog aku ini , aku nak minta maaf sesangat as aku tengah update . Aku update sendiri . Makanya faham faham je lah . Hahaha . Aku nak buat blog aku sesimple yang mungkin dan tak nak sarat langsung sebab aku tak blog aku berat . Bila blog aku ringan , makanya cepatlah loading dan akan lebih ramai lagi yang enjoy visit blog aku . Insyallah , habis je update entri ini , aku nak sambung edit . Maaf ye tunggang langgang dan bersepah blog iolls . Maklumlah tengah renovate . Hahaha .


  • Lepas gian makan nasi lemak !
Aku rasa semenjak aku dah bertekad nak kurus ini , i learn to say no and strictly no kepada makanan yang tinggi kalorinya . Salah satunya ialah nasi lemak . Rasanya almost dua bulan dah kot aku tinggalkannya . Hahaha . Sebab hari hari melantak nasi lemak lah badan jadi bambam bambamm . Sumpah ! Tak awesome gile ! Menipu je orang kata orang bambam bahagia . Padahal asyik jadi bahan lawak dan ejekan orang sekeliling je . Tang mana yang awesomenya ? Habaq mai kat aku sedikit . Hahaha . Tadi , ayah aku boleh pulak beli nasi lemak as breakfast , lepastu malam rezeki orang bagi nasi lemak . Kau rasa ? . Jadi hantu lah kejap . Esok aku dah kena berbalik semula kepada displin yang tegas . Hahaha . Dah hidup doplolimatahun woi , takkan lah beberapa bulan skip makan nasi lemak pun tak boleh kan kan kan . Hahahaha .


Makanya cukup sahaja lah entri aku untuk hari ini . Korang yang suka nasi lemak itu , aku nak pesan makan berjaga jaga weyh , jangan dah bambam baru nak tersedar . Hahaha . Assalamualaikum :)

Wednesday, March 2, 2016

62/366 : DIARY OF THE DAY - 2 MAC 2016

 


Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini sudah masuk hari ke 62 diary of the day dipublish di blog akuainkausiapa ini . Setiap hari aku akan ulang skrip yang sama sebab aku sangat sangat berterima kasih kepada yang sudi membaca apa yang aku tulis . Sumpah , aku bukan seorang penulis yang boleh ada feel , yang boleh buat orang sampai merasai apa yang aku rasa . I take this blog as my routine to share with people some of my happiness story i guess . Hahaha . Jadi , untuk hari ini , aku nak share pasal :


  • Jauh tapi dekat !
Kadang kita rasa macam , ala bila dah jauh semuanya akan berubah . Jujurnya , memang lah ada yang berubahnya . Tipu lah kalau aku kata semua perkara akan sama . Well , manusia kan setiap saat berubah . Tinggal lagi kita ini nak berubah jadi lebih kearah kebaikan ataupun tidak . Bila kita jauh dengan orang yang pernah rapat dengan kita dulu , itu lah bestnya ada teknologi ini . Whatsapp je , terus dapat get in touch semula . Ternyata whatsapp banyak buat aku dapat mesej dengan kawan kawan walaupun kita jauh . Sampailah tadi aku buat suprise walaupun dah tak jadi suprise . Okay tak boleh cerita lelebih . Hahaha . Its a little bit personal . Bahaya kalau go into deeper sangat . Hahaha . Next topic please ! :)


  • Terasa nak edit blog semula !
Yes , ini perasaan aku sekarang . Aku nak edit semula blog aku jadi lebih simple sesimple yang mungkin . Sebabnya aku nak tarik lebih ramai pembaca , maklumlah majority kita sekarang dah online pakai smartphone je . Kalau blog tak mobile friendly user , macam mana nak orang view blog kita kan . Sometime . kena take this seriuoslly , sebab bila kita tahu apa tabiat yang ada sekarang or a current trend happen just now akan lebih memudahkan kita untuk naikkan lagi page view .Pergh , falsafah sangat bahasa kau ain ! Hahaha . So , insyallah , mungkin minggu ini aku ubah lah kot jadi lagi ringan , lagi simple dan yang penting mobile friendly user . 


cukuplah untuk hari ini . Assalamualaikum :)

Tuesday, March 1, 2016

61/366 : DIARY OF THE DAY - 1 MAC 2016

 



Assalamualaikum dan hello kepada semua .  Hari ini dah bulan tiga . Cepatnya masa berlalu kan . Dah masuk bulan mac ini , entri Diary of the day pun dah masuk entri ke 61 . Rasa macam baru je terasa keinginan dihati nak kosisten update blog . Alhamdulilah , semakin kosisten .  Jadi  , untuk hari ini aku nak update tentang :

  • Respon pembaca Diary of the day !
Aku bersyukur sangat ada yang sudi membaca , ada yang siap komen dan bermacam lagi komen yang aku dapat . Terima kasih . Cuma jangan lah cakap aku sombong please . Hahaha . Yang kelakar , aku friendly okay . Hahaha . Cuma ada lah sedikit pemalu . Pemalu lah sangat . Kadang aku on blog ini taip dan terus publish , tak sempat pun nak tengok komen ke . Jadi , maafkan saya yang lemah lagi kerdil ini ye . Tapi , aku tetap nak cakap terima kasih yang teramat sangat sebab komen komen dari pembaca lah aku jadi lebih bersemangat nak update blog akuainkausiapa ini . Maceh yer !


  • Terus buat , buat , buat dan buat .
Kenapa aku letak qoute "Stop Saying "I WISH " ,  Start Saying "I WILL" " . Jawapannya ialah kepada Diary of the day ini sahaja . Aku dah ada dalam dunia blog ini boleh lah agak lama . Tapi , disebabkan aku ini asyik berwish sahaja without take action , its useless bebeyh ! . Hahaha . Maksudnya kalau kita asyik sembang , " Aku ingat nak kosisten update blog tapiii....." . Ok . Bai ! Asyik bertapi bagai takkan nampak kan progres kau ke arah apa benda yang kau nak capai . Alhamdulilah , kalau aku tegas dengan apa impian aku , tak mustahil akan dapat result yang bagus . Misalnya , kosisten update Diary of the day ini hari hari . Ye , memang susah . Bila laptop kau problem macam apa yang aku alami sekarang ini , itu tak menjadikan satu penyebab sebab aku sanggup mintak pinjam laptop ayah aku ini . Bukan itu sahaja , selalunya aku update pakai ipad which aku tak berapa suka sket . Aku lebih suka update pakai laptop . Tapi , bila kita hadapi cabaran dengan apa impian yang kita nak capai itu , Insyallah ianya akan dapat hasil yang bagus . 


Jadi , korang yang asyik "I WISH I WISH I WISH " bagai itu , why not korang start buat apa yang korang dok wish wish kan itu . All the best ! Assalamualaikum :)

First Segmen Bloglist NURZULFA