Friday, April 29, 2016

120/366: Selfie Ialah Perkara Wajib Untuk Perempuan !



Assalamualaikum dan hello kepada uolls ! Hari ni dah hari ke 120 kita berada dalam tahun 2016 . Bersyukur yang amat sangat kerana diberikan ruang dan peluang untuk merasai nikmat kehidupan ini . Hari ini sebenarnya aku tak ada topik yang nak diceritakan . Hahaha . As usual !

Tapi , kena gali dan cari jugak nak tulis apa ya untuk diary of the day ini . Oh , kebetulan hari ni berjumpa dengan kawan baik datang dari jauh . Dan terus dapat topik nak cerita hari ini .

"Perempuan Memang Gila Selfie Ke?"

Serius aku macam persoalkan perkara ni . Hahaha . Boleh dikatakan dekat gallery handphone perempuan penuh bersepah gambar selfie je kan . Tapi , kalau tanya aku . Lain pulak . Aku tak suka selfie . So bila kengkawan ajak selfie wefie , aku macam "nak senyum macam mana ehk". Hahaha . Nak pose macam mana . Sumpah i is very kaku ! Its feel awkward bebeh ! . Hahaha .

Perempuan bila jumpa je , perkara first mesti selfie dulu kan . Hahaha . Serius ! Tak yah nak nipu . Hahaha . Masalahnya nak pilih satu gambar je . Selfie sampai 50 gambar . Hahahaha .

Persoalan disini , selfie ini memang dah jadi satu perkara wajib atau sebenarnya macam mana ? Hahaha . Nampak kan perubahan teknologi sekarang mampu memberi satu tabiat kepada kita semua .

Thursday, April 28, 2016

119/366 : Ketagihan Mee Rebus Yang Amat !



Assalamualaikum dan hai kepada korang semua . Pertama nak cakap terima kasih sebab masih sudi baca diary of the day aku ini dan ada yang sudi komen . OMG ! I is terharu beb . Hahaha . Walaupun aku ini menulis tahap kelas ke belakang lah kalau dekat sekolah . Serius , aku tak reti nak menulis tapi kalau suruh bercakap , aku boleh lah . So , kalau cara aku menulis ni macam kurang , hahaha , maafkan iolls yer uolls ! . 

Maka pada hari ini aku nak cerita pasal makanan yang aku ketagih . Hahaha . Ada beberapa ketika dulu aku suka gila makan soto . Tak kira lah soto nasi ke , bihun soto ke . Hari hari aku cari soto . Tu yang berat naik mendadak dan semakin bambam . Hahaha .

Dan sekarang pula , aku ketagih makan mee rebus . Hahaha . Habis lah ! Aku nak kena rasa insaf ini . Walaupun aku makan lepas buat cardio exercise . Well , untuk recover dengan makan high carb kan . Ceritanya , bila aku dah jumpa port mee rebus yang sedap . Dahla sekarang tengah dalam misiku kurus . 

Nampaknya , kena control wahai ain ! Nak kurus dipagi raya kan ? Aku nak sangat pakai size S . Makanya aku kena lah kawal ketagihan aku ini . Ya ALLAH , korang ada tak makanan yang korang ketagih sampai nak kena cari selalu ? Hahaha.

Wednesday, April 27, 2016

118/366 : Bila Perempuan India Suka Novel Dan Drama Melayu



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Tadi petang masa workout sempat lah berborak borak dengan seorang fitness buddies aku juga . She is indian . Cuma yang menarik perhatian aku ialah dia suka gila novel dan drama melayu . OMG ! Kalah aku yang melayu ini . Aku memang jenis perempuan yang tak suka membaca novel melayu . Drama melayu pun aku pilih pilih tengok . Bukan choosy cuma I'm not a big fan of that kind of thing!.

Paling latest dia tengok drama melayu ialah "Tundukkan Playboy Itu" . Korang imagine macam mana perempuan indian punya cara bercakap . Aku gelak kemain kuat tadi . Its funny ! . Dia cakaplah , dia tak suka tengok drama tamil hindustan tuh sebab asyik menangis je . Lepastu mak mak mentua bergaduh dengan menantu lah . Sampai benda ni effect kepada mak dia juga . Hahahha . Memandangkan dia dan suami dia satu kampung , bila balik rumah suami dia , mak dia mesti buat drama hindustan . Hahahaha .

First time aku jumpa indian suka drama dan baca novel melayu . Habis je workout tadi dah nak magrib , cepat cepat nak balik sebab nak tengok drama . Hahaha . Kemain dia kalut semacam tadi . Aku rasa macam "Dia ni kahwin dengan orang melayu ke?" . Hahaha .

Bukan itu sahaja , dia siap update lagi pameran buku yang terkini dan dekat mana untuk dia grab banyak banyak novel melayu . Kau rasa ? Hahahaha . Kalau dia dapat geng yang suka layan novel melayu ini komfom tukar tukar novel setiap minggu . Hahaha .

Tuesday, April 26, 2016

117/366 : Smule Ialah Untuk Mereka Yang Suka Karoks !


Assalamualaikum dan hai uolls ! OMG ! Seperti biasa hari ini aku macam tak ada idea langsung nak menulis . Well , aku memang mengaku yang aku ini bukannya ada jiwa menulis . Nan hado ! Tapi azam tahun 2016 aku ialah untuk menulis Diary of the day ini kosisten setiap hari . Walaupun bosan tak best langsung , blog ini aku punya . Hahaha . Cehwah , aku tahu ramai je yang baca senyap senyap blog aku ini kan . Tapi tak nak ngaku . Ceh , jangan nak menipu ! . Hahaha . *Okay aku tergedik sekejap .

Jadi , untuk diary of the day pada hari ini , aku nak kongsikan dengan korang apa sebenarnya yang aku suka . Aku sebenarnya seorang manusia yang obses kepada muzik . Lebih tepat lagi aku suka menyanyi . Tapi tak ada lah sampai ke tahap nak jadi penyanyi . Hahaha . Aku jenis kalau nak buat sesuatu aku suka ada muzik . Percayalah , bila ada lagu , confirm kerja aku jadi cepat berbanding tak ada lagu .

Even aku tengah menaip blog ini pun kena dengar lagu . Haa , nampak tak dah panjang berjela dah aku membebel kes dengar lagu lah ini . Hahaha . Boleh dikatakan aku ini jenis perempuan yang suka karoke lah . Pergh , jangan berani ajak aku . Komfom tak bosan . Hahaha . Tapi , minat aku ini terhenti lepas arwah ibu aku meninggal . Aku terus macam stop dengar lagu dan lama juga lah aku tak pergi karoke . Hahaha . Sebenarnya , kalau dah itu minat kau . Layan kan jelah . Jangan halang apa minat kau itu . Tapi kalau yang tak baik itu , memanglah kena halang . Hahaha .

Dan sekarang aku suka gila dengar cover dari apps Smule itu . Jujurnya , aku yang suka lagu dan suka menyanyi ini pun tak ada akaun Smule . Sumpah , Betul ! . Aku tengok cover cover yang best pun dari youtube . Paling aku suka ialah Khai Bahar !

Boleh dikatakan semua cover dia aku suka . Tak nampak gedik kan statement aku . Abang aku perasan yang lately ini aku selalu layan cover song dari smule itu lah . Dia ada akaun smule itu . Oh , lupa yang satu keluarga aku memang suka menyanyi . Hahaha . Kalau pergi karoke memang tak bosan lah . Jenis gila pegang mikrofon . Tapi sekarang aku memilih sedikit , karoke jamban aku tak kesah pun janji sound system itu kena best . Especially mikrofon . Kalau tak best memang tak pergi lagi lah karoke dekat situ .

Oh , berbalik dengan akau smule itu , abang aku siap cakap dekat aku "Ain , kau guna jela akaun smule aku tuh !" . Hahaha . Masalahnya aku memang tak nak pun guna . Its just that mana yang sedap itu aku akan dengar banyak kali . Jadi , untuk mereka yang jenis ketagih nak karoks , makanya aplikasi Smule ialah pilihan yang tepat untuk melepaskan gian anda !

Monday, April 25, 2016

116 /336 : Bersenam Itu Memang Tak Best , Tapi 2 Perkara Ini Akan Jadi Lagi Best !



Assalamualaikum dan hello kepada uolls . Jujurnya , hari ini aku tak tahu nak update apa . Sebab rasanya hari ini monday blues kan . Permulaan kepada hari pada setiap minggu . Okay , dah dapat idea nak update apa untuk diary of the day pada hari ini . Aku nak kongsi macam mana aku boleh gagahkan diri untuk terus workout demi misiku kurus size S .

  • Ingat 'goal' yang ingin dicapai 
Setiap kali aku macam rasa sakit dan tercungap serta penat membuat cardio exercise , aku mesti nak menangis . Bukan sebab sakit tapi sebab aku sedar bambamnya aku . Sebab bambam ini lah aku kena buat exercise menggila macam gini . Yelah , orang bambam nak buang lemak kena buat cardio exercise . Aku tahu semua orang taknak buat tapi that the best way to solve your obesity problem . Jadi setiap kali aku sedang melakukan exercise , aku akan ingat balik goal aku . Ini bukan sahaja impian aku , tapi ini impian arwah ibu aku . Dia nak sangat tengok satu satunya anak perempuan dia ini kurus . Maka , aku akan imagine yang arwah ibu aku tengah gembira bila dia tengok anak perempuan dia ni dah kurus .Bila goal kita kuat , walaupun sakit urat ke , sakit kaki ke , tetap kita gagahkan juga untuk exercise sehinggalah misi kita selesai . Jadi ingat , stick your goal ! Cari your goal yang sangat kuat so that no matter what happen kau akan tetap berdiri gagah !


  • Hasilkan exercise yang berkualiti 
Jangan habiskan banyak masa dekat gym tapi exercise korang langsung tidak berkualiti . Ingat , badan kita bukannya robot. Robot pun kau guna dia non stop boleh rosak apatah lagi kita manusia . Kau kena ingat , kau kena sayang diri kau dan jadikan itu first priority ! Hasilkan exercise yang berkualiti yang memang you sweat like crazy ! . Misalnya , 20 minit intense workout . Komfom tercungap habis lah . Ingat , dont ever waste your time tapi kau tak dapat result yang bagus . End up , kau rasa penat dan akhirnya terus give up ! . Aku selalu cakap dekat diri aku , "Ain , workout sekejap je ni , tapi bila tengah workout ,push yourself as much as you can !"Kalau tak tahu nak workout apa , hello people , google kan ada , youtube kan ada" . Dont you ever create a lot of excuses ! It will not bring you the good result !



Sunday, April 24, 2016

115/366 : 3 Sebab Kenapa Anda Kena Kemas Rumah Pada Hujung Minggu



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , hari ini aku berkesempatan mengemas rumah , membasuh baju , vacuum satu rumah serta mop lantai . Ya , memang penat ssampai rasa nak menaip ini pun tidak larat nak angkat jari . Hahaha . Tapi , demi diary of the day aku gagahkan juga . Kalau tak bukannya diary of the day .

Aku nak kongsi 3 sebab kenapa anda semua wajib kemas rumah pada hujung minggu


  • Dapat mengurangkan stress dan serabut sewaktu pulang ke rumah
Semua orang kata , "Rumah ku Syurga ku" . Betul juga pada kata kata ini . Rumah kena lah sentiasa bersih . Aku akui kalau dapur rumah aku ini kotor , aku sendiri rasa malas nak memasak . Kalau bilik tidur bersepah , rasa tak selesa dan rasa malas nak duduk dekat rumah . Hahaha . Lagipun , korang hanya perlu spent masa 2-3 jam untuk mengemas pada hujung minggu . Jangan malas ! Sebab weekdays je makan 5hari kita kena hadap dan nak tunggu weekend pun lama . Setiap kali kekerapan anda pulang ke rumah dan melihat rumah tidak bersih , mesti mood jadi tak elok dan rasa bosan . Makanya , untuk mengurangkan stress dan serabut di kepala , anda amatlah digalakkan untuk mengemas rumah pada hujung minggu . Ala , sekejap je !


  • Lebih teratur
Kalau dah bersepah dan kotor , kebarangkalian untuk lupa barang letak dekat mana akan terjadi . Bila rumah dalam keadaan yang teratur , lebih sistematik tempat susun atur barang barang , mesti otak kita automatik ingat dekat mana tepat barang yang kita letak itu . Bukan itu sahaja , kalau nak keluar dengan cepat , tak perlulah dua tiga kali masuk cari barang yang tertinggal . Nampak bila rumah bersih  , aktiviti harian kita pun akan lebih teratur .


  • Mood lebih ceria dan gembira
Orang cakap , kebahagiaan dan kasih sayang itu sebenarnya bermula dari dalam rumah . Kalau rumah kotor , siapa yang selesa nak tinggal lama lama dalam rumah . Maka , anak anak pun pergilah mencari kasih sayang di luar , budaya melepak . Bila rumah bersih , kan lebih enjoy dapat berkumpul satu keluarga selalu tak payah kena tunggu hari raya baru nak bersama . Kebahagiaan itu sebenarnya boleh dipupuk dari dalam rumah . Percayalah , bila rumah bersih seluruh ahli keluarga kita pasti akan lebih gembira dan rasa macam tak nak keluar rumah sebab rasa selesa .

Segmen 12 Jam Bloglist #20 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 April 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #20 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Mei 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Saturday, April 23, 2016

114/366 : Rahsia Memasak Makanan Sihat Secepat 10 Minit



Assalamualaikum dan hello kepada uolls semua ! Hari ini rasanya macam hari malas malas sedunia . Well , its weekend namun seawal pagi lagi workout tetap kena wajib lakukan walaupun , kaki aku terluka semalam akibat tidak berhati hati . 

Jadi memandangkan aku sudah mengatakan hari ini hari malas malas sedunia  , nak masak pun malas sedangkan aku sekarang ini dalam proses menurunkan berat badan . Makanya , penyelesaian kepada masalah ini ialah aku mestilah mencari resepi yang mudah , cepat dan kena dengan tekak aku . Hahaha . No point beb masak cepat tapi rasa nan hado . Hahaha .

Daripada menghabiskan masa memasak resepi yang memakan masa setengah jam why not kau cari resepi yang kau boleh buat sepantas 10 minit . Yes ! Sepantas 10 minit dan insyallah its healthy.

Permulaannya , kau mesti harus membuat keputusan sayur sayuran apa yang menjadi kegemaran dan yang boleh diterima tekak . Jangan lupa juga cari yang pelbagai warna seperti kata pepatah "Colourful Your Plate Just Like A Rainbow" . Ada ke pepatah ini ? Hahaha . Aku pernah cerita pasal sayur colourful ini .

So , semudah 10 minit , macam aku buat tadi , potong kobis putih , tomato , lettuce makanya dah dapat tiga warna sayur . Lepastu korang letak dalam mangkuk dan gaul gaul kannya jadi sebati jadi lebih menarik . Tak adalah nampak macam sewarna je . Korang kena rasa macam enjoy makan sayur sayuran berwarna warni ini baru boleh feel macam ,"Okay , my six packs are coming soon bebeh!" . Hahaha .


Sementara membuat upacara memotong sayur sayuran pelangi , aku sarankan korang perap ayam ke , kambing ke , atau pun beli je yang dah siap marinate ataupun beli je ayam bbq yang kecil kecil dalam pek itu masuk dalam microwave . Set masa dalam 4-6 minit dah siap . Bergantung juga lah apa yang korang nak masak itu .

Sementara ayam itu tengah masak , korang potong potong lah sayur sayur itu . Potong pun rasanya makan masa dalam 2-3 minit je . See , nampak tak sebenarnya nak masak makanan yang sihat ini tak perlukan pun masa berjam jam berbanding kau nak masak nasi lemak ayam goreng nak masak sambal lagi lah .

Ini salah satu cara yang boleh korang lakukan . Sekarang ini tekak aku dah semakin mat saleh yang mana aku lebih selesa makan sayur mentah macam gitu berbanding sayur nak kena masak tumis apa segala itu . Its just wasting my time ! . Oh ye , nak lagi sedap perah dengan lemon ataupun limau nipis ataupun limau kasturi untuk mengelakkan rasa mual loya loya tekak . Hahaha .

Friday, April 22, 2016

113/366 : Akibat Tidak Berhati Hati , Kaki Hampir Cedera !



Assalamualaikum dan hai kepada semua . Peh , tajuk diary of the day aku hari ini macam gempak gila . Hahaha .  Short to the story pada hari ini , petang tadi lepas dah penat penat balik workout , waktu tu aku dah berpeluh peluh apa semua . Rasa tak selesa nak mandi lah dulu . Pastu tengok kucing aku si Suzie itu tak makan lagi , aku pun nak pergi lah ke dapur sebab nak ambil makanan dia .Well , Suzie sekarang  memang boleh makan wet food je . So , aku belikan dia Smartheart simpan dalam peti ais .

On the way nak ke dapur , prappp.. aku terlanggar penyapu dan aku terjatuh . Aku punya jatuh tu macam gaya tengah buat exercise tu . HAHAHA . Nak tergelak pun ada . Dua dua kaki sakit gila . Ambil masa 2 ke 3 minit juga aku nak bangun semula . Sebab sakit dia fuhh . Dahla tadi exercise aku banyak buat bear crawl dengan merangkak gaya askar . Rupanya bersambung sampai dekat rumah . Hahaha .

Nasiblah aku ni jenis lasak . Terus aku teringat arwah ibu aku . Sebab dia lah orang yang paling risau kalau aku sakit ke , terjatuh ke . Sebab aku suka sorok rasa sakit tu . Aku tak nak susahkan orang disekeliling aku . Masa aku jatuh tadi , terkejut abang dengan ayah aku . Yela , tak ada angin apa terus tergolek gitu . Hahaha .

Kesannya , dekat celah ibu jari kaki tu ada luka sedikit . Ayah aku kemain gelabah ,ingat lantai dekat dapur licin ke ada air ke . Sebenarnya , kecuaian aku . Aku tak berhati hati berjalan . So , next time walaupun kita penat ke , kena berhati hati dan jangan nak cepat je . Kalau dah penat , kena rilex dan buat sesuatu tu slow slow . Janji tak membahayakan diri sendiri .

Masa jatuh tadi , aku pun gelabah . Gelabah sebab takut injured teruk tak dapat nak workout lagi . Risau juga sebab aku jatuh tadi memang ngeri jugaklah . Hahaha . Tapi , insyallah .Tak ada apa apa lah yang berlaku . ALLAH cuma nak ingatkan aku supaya lebih berhati hati . Sebenarnya , ujian untuk aku , sama ada aku nak menangis merasakan rasa sakit itu atau bangun dan buat macam tak ada apa yang berlaku . Its my choice and i choose to get up ! Yeah ! Esok pagi nak workout ! Keep it up and dont give up !

Thursday, April 21, 2016

112/366 : Cara Terbaik Untuk Menurunkan Berat Badan




Assalamualaikum dan hello untuk hari yang ke seratus dua belas pada tahun ini . Alhamdulilah , rasa seronok bila kita dapat selesaikan apa tugasan yang hendak kita lakukan pada hari ini . Hari ini aku nak cerita pengalaman 3 bulan aku berada dalam misiku kurus membunuh lelelamk parasit . Hahaha .

Memang betul , untuk mencapai sesuatu kejayaan , cabaran itu memang akan datang dan disitulah kita boleh menilai adakah kita ini boleh berdiri kuat mengejar misi kita itu ataupun berhenti sekerat jalan . Fuhh , sepanjang 3 bulan ini memang pasang surut dibuatnya . Yelah , untuk merubah kepada sesuatu perkara baru bukannya ambil masa sehari dua . Tapi ia perlu kosisten sepanjang masa .

Makan pada hari ini , aku bertekad nak fokus serta komited dan berdisiplin untuk mencapai result yang lagi awesome lagi sepanjang misi penurunan berat badan ini . Dulu masa 6 minggu permulaan , aku siap tulis lagi apa yang aku makan , siap buat list apa exercise yang perlu aku lakukan untuk sepanjang minggu itu .

Malangnya , beberapa minggu aku terus dah tak buat . Semalam sebelum tidur , aku tengok program extreme weight loss  . Sebab aku nak dapatkan balik momentum semangat tu dan akhirnya aku cakap dekat diri aku "something that i need to change ! i need to plan it ! Imust go back to the right track !" .

Maka , petang tadi aku pun buatlah kembali jadual exercise aku dan jadual makan aku . Aku kena rekodkan . Kalau tak aku jadi macam tak on track ! Itulah , kekadang kita mesti bertegas kepada diri kita untuk mendapatkan keputusan yang lebih berjaya . 

Jadi , kepada korang yang kata nak kurus , jangan cakap tapi start to take action . Dari situlah kita boleh nampak sama ada kita ini seorang disiplin ke tidak . All the best !

Wednesday, April 20, 2016

111/366 : Bila Blogger Tegur Aku !



Assalamualaikum dan hai kepada semua . Fuh , hari ini dah hari ke 111 kita berada dalam tahun 2016. Jadi untuk hari ini , aku nak bagitahu korang juga , aku dah ubah design blog aku . Cantik kan ? HAHAHA . Puji diri sendiri . 

Cerita nya , beberapa hari lepas , aku meluahkan rasa sedih sedikit sebab komen dekat blog aku semakin sendu dan kosong ! Sedihnya yang amat . Hahaha . Ini luahan sedih aku tu .
Kemudian semalam macam biasa aku post entri diary of the day aku . Bukan itu sahaja , aku share kan sekali dekat group blogger yang ada dekat facebook .

Tiba tiba , ada seorang blogger ini komen dekat post aku tu . "Dah tengok , tapi tak boleh komen " . Aku macam what ? Terkejut . Baru tahu kenapa punca komen aku semakin sendu semenjak aku tukar template sebelum ini .

Untuk blogger , Shiqeen Sattar . Terima kasih kerana alert dan sudi tegur ain ! Ain sangat sangat menghargainya . Yelah , kadang dah sedap edit template blog tu sekali ada silap senget . Haaa , punyalah lama aku tak sedar perkara ini , dan semalam ada orang sudi tegur aku . Aku rasa terharu yang teramat .

Hasil daripada teguran itu , aku terus tukar template blog aku menjadi seperti sekarang . Alhamdulilah , terus masuk komen komen . Terima kasih ! Terima kasih juga kepada yang sudi komen dan baca diary of the day aku ini ! 

Tuesday, April 19, 2016

110/366 : Tips Untuk Elak Cheat Day !

 



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini sudah masuk hari ke 110 kita berada dalam tahun 2016 . Lagi sekali aku nak tanya , macam mana pencapaian azam yang korang wishlist kan awal awal dulu ? Pergi tengok semula mana nak tak on track tu , please get back on track as soon as possible ! . 

Untuk hari ini , aku nak berkongsi dengan korang qoute yang mana kawan aku bagi dekat whatsapp tadi . Terus aku rasa macam wow ! . Tipulah kalau kita sedang berada dalam proses menurunkan berat badan , mesti rasa nak cheat apa semua . Aku pun ada cheat jugak . Sebelum berat aku plateau dalam entri aku yang ini ,Plateau . aku ada juga cheat days aku . Hari Makan Sedunia ! . Resultnya , aku rasa macam satisfy gila lah konon berat dah banyak turun , makan macam orang gila . Tak sedar yang banyak lagi berat yang aku kena turunkan . End up , berat aku statik je almost dua minggu lebih .

Pengajarannya , bila kita dah memang niatkan sesuatu perubahan , kita kena lah kuatkan semangat kita , jangan asyik nak menipu je . Cuba kurangkan cheat days itu . Sampai bila nak jadi penipu je ? Sampai bila nak jadi manusia yang tahu sedapkan hati sendiri "ala , aku comel apa macam gini!" . 

Kalau orang kata gemok is awesome , aku sangat sangat bantah . Awesome ke bila pakai baju nampak benjol benjol lemak ? Awesome ke banyak baju baju yang dah tak muat ? Itu ke maksud sebenar awesome ? Pada aku , its our choice to decide who we want to be .

Ingat ! Before Making another unhealthy choice , remember macam mana payah nya hidup jadi seorang yang obesity ! . All the best for our journey !

Monday, April 18, 2016

109/366 : Nak Cakap Ke Tak Ehk ?




Assalamualaikum dan hai kepada awak awak semua . Alhamdulilah , syukur sangat ALLAH masih berikan kita peluang untuk menikmati kehidupan yang diberikan oleh Nya . Jujurnya , betul lah aku harus akui yang susah sebenarnya menjadi penulis ni . Peh , ayat dia macam dah dapat best seller author tuh . Hahaha . Weh , dah 109 hari aku menulis ini nak menaip je dah rasa susah sangat . Hahaha . Tak apa , it takes a time to learn and menjadi lebih mahir dalam perkara yang baru kita cuba kan .

Jadi untuk hari ini aku nak cakap yang korang pernah rasa perasaan yang "Eh , nak cakap ke tak ehk ? ke nak senyap je ? ke nak cakap?" . Perasaan yang macam tak confident dan tak yakin nak bagitahu ke tidak dekat seseorang . Hahaha . 

Haa , bila aku dah berusia 25tahun ini atau bahasa hipsternya doplolima tahun ni , aku lebih banyak macam fikir dulu sebelum membuat keputusan untuk senyap atau teruskan cakap. Yela , action is louder than you speak . Kan ! Tapi , umur bukan ukuran untuk korang judge maturity seseorang . Tambahan budak budak sekolah sekarang kemain diorang punya teknologi kehadapan berkali ganda dari kita .Malah ada yang jauh lebih matang dari kita yang kononnya makan garam lebih lah . Sebab itu ramai ada darah tinggi . HAHAHA . Peh lawak chia chia chiaa akuu menjadi pulak . Hhahaha.

So , tak kisahlah berapa umur korang sekalipun yang penting sekali apa sekali yang korang nak lontarkan kena fikir dulu contohnya macam nak mencarut ke , hahaha . Kena consider dulu terutama sekali dekat social media . OMG ! Cepat je viral kalau silap langkah .Yes , people make mistake , but we can minimize our mistake by learning from others and start to think first before doing something ! okay !

Sunday, April 17, 2016

108/366 : Aku Dah Jumpa Apa Niche Blog AKU !

 


Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini dah masuk hari ke seratus lapan kita berada dalam tahun 2016 . Fuyoo ! Ternyata kita semuanya gagah dan perkasa kerana sanggup bertarung meneruskan kehidupan kita dengan seadanya . Korang sepatutnya bangga tau boleh gagah untuk hidup sedangkan ada orang yang dah give up untuk hidup. Jadi aku rasa hari ini doakan aku dah diapprove oleh Dia Yang Maha Esa . 

Tajuk yang aku nak share pada hari ini ialah "Aku Dah Jumpa Apa Niche Blog Aku !' " . Aku rasa happy sangat . Sebab rasanya makan masa lama juga aku fikir apa yang aku nak fokus kan ye dalam blog akuainkausiapa ni . Hahaha . Aku tak nak jadi macam blogger blogger biasa . Setakat buat product review , travel , food macam dah ramai . Aku nak sesuatu yang lain . Dan aku dah pun menjumpainya.

Alhamdulilah , terima kasih ya ALLAH . Sebelum itu aku nak kongsi dengan korang niche ni binatang apa ehk . Niche ni lebih mudah orang melayu kata , spesifik atau fokus kepada sesuatu group target dan satu topik . Contohnya macam blogger yang buat review pasal food . So ,blog dia penuh kisah resipi ayam goreng ala ala kepsi , tempat makan hipster yang murah dan sedap haa . Its all about food je ! 

Dan niche blog aku yang telah aku temui ialah tentang SEMUA PASAL PEREMPUAN !. Maksudnya , aku akan lebih banyak bercerita tentang being a high class woman. Well , aku kan perempuan maka tak salah lah aku bercerita macam mana kita nak jadi perempuan yang matang , yang boleh membuat keputusan dengan bijak , tak mudah kena tipu and all that lah . 

So , kalau korang ada cadangan atau idea on how aku nak jadikan ianya lebih best dan awesome , boleh tinggalkan komen ataupun email dekat farahain8291@yahoo.com.my .
.
Chop ! Kalau malas nak email boleh je PM dekat facebook aku . Facebook : Farahain zfa

Saturday, April 16, 2016

107/366 : Perempuan Yang Obses ! (Diary Of The Day)

 




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hurmm , aku rasa sedikit sedih kerana awal awal aku memulakan diary of the day mendapat feedback dari segi komen yang banyak . Aku rasa sangat terharu . Cuma lately ini komen dah semakin nan hado . Aku terfikir , adakah penulisan aku sungguh teramat krik krik kriik yang memberi maksud sunyi dan kelam . Hahhaa . Bosan sangat ke penulisan aku ini weh ? Well , aku memang tak reti menulis dengan sangat baik pun . Aku hanya menulis randomly ikut apa cerita aku nak tulis dan share kepada semua . Well , i guess aku ni obses kepada komen dan feedback dari orang ke ? Hahahhaa . By the way , sejak bila kau pernah kesah semua ini ain ? Hahhahha . Maka , itulah topik aku pada hari ini .

"Perempuan Yang Obses!"

Aku perasan even kepada diri aku sendiri yang dulu aku selalu berfikir yang OMG ! No wonder aku gemuk sebab aku banyak gila makan woi ! Dan aku salahkan orang sekeliling aku sebab ajak aku pergi makan . Bukan itu sahaja , aku macam keep questioning why the food is so yummylicious sampai aku tak boleh nak kawal nafsu pemakanan aku ini . Hahahha . At the end of the day , kau pun gemuk dan ada lah iklan ubat kurus yang boleh sedut dan ghaib kan lemak kau sebanyak 5 Kg SEMINGGU . WHAT ? .Dasar perempuan yang obses! Obses dengan gemuk !

At the end , sedar tak yang lemak itu ialah sejenis parasit tak guna yang kalau kau nak buang dia jauh dari hidup kau , kau kena exercise untuk bakar dia supaya dia tak melekat lagi dalam badan kau dan bukan itu sahaja yang ini paling penting sekali PEMAKANAN KAU MEMANG LAH KENA JAGA !  Aku bukan nak kata aku ini nak stereotaip perempuan yang obses pada kegemukan , the thing is babe , stop complaining , start doing something babe ! Kau gemuk , that the fact . Yang kau meroyan sangat without doing anything , its not the right thing babe !

Yes , aku memang perempuan gemuk so ? . Boleh baca pengakuan aku dekat sini . 

Bila aku serius bercerita sedikit macam mana the proper way  to lose your wieght , normally perepuan will said that "boring!" . Hakikatnya , bila lemak dah nampak sana sini lepastu terhegeh tanya boyfriend "you i gemuk ke?" . Dan kau expect boyfriend kau cakap tak or kau expect dia cakap "eh , taklah you okay lah macam gini !" . Perempuan Yang Obses! That is so lame babe ! . Hahahah a. 

Aku faham macam mana perasaan perempuan (yelah aku perempuan kan ) hahahha. Bila orang hina kau gemuk , orang nampak badan kau dah bambam . Aku alaminya jugak . Tapi , aku tak nak lah sampai dikategorikan sebagai perempuan yang obses. Aku nak jadi perempuan yang normal yang boleh stand strong no matter what happens.

So , ladies ! Jangan jadi perempuan yang obses okay ! Just enjoy your day !

Friday, April 15, 2016

106/366 : Aku Memang Gemuk ! So ?

 


Assalamualaikum dan hello kepada semua . Kebetulan this few days aku marathon cerita Cinta 100KG kerana memandangkan pelakon pelakon yang membintangi cerita itu semuanya best best belaka especially Sharifah Amani yang paling aku suka lakonan dia . Terlintas dihati aku untuk bercerita tentang pengorbanan.

Aku akui aku sebagai perempuan memang akan menjadi sangat obses especially membanding bezakan perempuan hot dan aku ini tak hot . Hahaha . You know girls things like OMG ! So crucial i tell you ! . Hahaha . Dulu aku pernah juga terfikir sebab aku gemuk ke orang tak pandang aku , orang mengejek aku dan suka membahan aku itu ini .

At the end , aku mula sedar untuk move on . Yes ! Aku memang gemuk ! Tak rugi pun kalau aku jujur kepada diri aku sendiri . Bila kau dah mengaku ini tak kan macam itu sahaja , kena lah take action macam mana nak get out from being so call fat woman ! . Dah kalau gemuk takkanlah masih makan nasi tambah banyak kali . Memang kau tak move on lah gitu . 

Dan untuk tahun 2016 ini lah aku dengan tabahnya take action . Aku peduli kan apa orang nak kata , keep questioning me . Tipulah aku dulu pernah konon nak kurus sampai sanggup makan ubat kurus ,pakai korset . At the end , semua itu adalah perkara yang sangat bodoh . Hahaha . Memang bodoh dan banyak menghabiskan duit je . 

Jadi , apa progres misiku kurus aku ini ? Jangan risau , lelemak kau tu sejenis parasit dan ianya takkan hilang sehari dik non . It takes times . At this moment , aku sangat enjoy dengan journey kurus kurus ku ini . Hhahaa  .

Apa yang penting , set your own goal and go and chase your goal ! Jangan lah hanya berharap je kau sedih sedih pastu dah kurus . Woi , you are not doing something ! You just keep complaining je . Ingat , mulakan dari sekrang , ingat raya dah nak dekat . Nak ke orang hina kau si gemuk ? Aku tak nak . Aku nak orang pengsan tengok aku dah kurus . Hhahaha. 

Thursday, April 14, 2016

105/366 : 5 Buah Buahan Yang Sangat Sedap !





Assalamualaikum dan hello kepada semua . Memandangkan hari ini aku tak tahu nak update apa , dan aku scroll twitter sekejap . Taraaaaa , dah dapat dah idea nak update . HAHAHAA . Hari ini kita sembang pasal buah buahan kegemaran uolls dan iolls . 

Well , memandangkan iolls pun tengah dalam proses menguruskan berat badan yang bambam dan comel ini , makanya tidak salah lah topik buah buahan ini di kemukakan . Hahaha . Terus terang , aku merupakan manusia yang sangat menggilai buah buahan . Because i really love the colourful so yummmmyyy. Hahaha ,

Okay , mari kita senaraikan buah buahan kegemaran saya :

  • All the BERIES ! Strawberry , Blueberies , Rapsberry

Normally kalau keluar pergi kedai order juice , aku memang tengok antara 3 jenis beries ni ade ke tak . Bukan dekat juice je , selalunya  minuman tea pun ada jugak . Ya ALLAH , dia punya rasa tak tahu nak habaq lagu mana sedap nya . Hahaha . Tapi , dekat malaysia ini a bit expensive. Nak ikut tekak aku memang idoklah hari hari nak pi cari beries ni . Hahahaha . So , aku mengambil kesempatan untuk merasai nikmatnya beries ini bila ke kedai hipster yang ada jual juice or tea . Ala , susah susah nak sangat rasa pergi je Cool Blog . Tapi ,jangan lah minum selalu sebab kandungan gulanya sangat tinggi . Lagi satu , aku palingggggg suka dan hantu merasuk satu badan bila kek ada buah buahan beries . Perghh , aku bawak lari sesiap buah itu dulu . Hahaha .



  • Kiwi

OMG ! Tengok gambar pun rasa nak pengsan apatah lagi merasainya . Hahaha . Okay , aku start suka buah kiwi ini bila aku stay dekat rumah pakcik aku . Dan rumah dia memang suka makan buah kiwi . Siap ajar lagi macam mana nak kaut keluar buah kiwi tu guna sudu . Hahaha . Bermula pada itu lah , aku jadi jatuh cinta dan aku paling geram bila tengok buah kiwi ada atas pavlova ! Aku curik sesiap kiwi tu baru rasa pavlova . hahaha.



  • Gugusan Anggur

 

Yang iniii punnnn merupakan kegemaran keluarga aku . Sekali terhidang atas meja lesap begitu sahaja . Hahaha . Yang ini pun alahaiiii , boleh pengsan nengok lelama . Cicah dengan cekelat dia punya sedap boleh tahan seminggu . Hahaha . Dan ini juga normally aku akan order as juice or tea sebab dia punya kesedapan pengsannnnn.. Oh , kiwi pun sedap juga juice dia . Hahahah .Semualah sedap !


  • Apple


Memandangkan 3 jenis buah buahan di atas semuanya high maintenance , makanya buah apple kena lah juga jadi menu makanan harian aku sempena proses kurus mengurus ini . Hahaha . Kau gila apa hari hari nak high maintenance sangat buah buahan itu . Paling dan terpaling aku suka ialah buah epal hijau . Sebab rasa masam .Aku ini memang pengemar rasa masam . Hahaha.



  • Orange



Last sekali dalam top5 favourite fruit aku ialah buah oren . Nampak warnanya yang terang ini mampu menyedapkan tekak aku ini . Hahaha . Entahla kenapa aku ini sangatlah hantu kepada buah buahan . Mungkin sebab dari kecil arwah ibu aku memang dah dedahkan aku untuk makan buah buahan . Jadinya , bila dah besar kemain lah semua buah buahan yang very the colourful aku suka sangat ! Hahaha .

Erk , apa top 5 favorite fruit korang ?



Wednesday, April 13, 2016

104/366 : Berubah Itu Tak Salah !



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini rasanya teramat penat . Ikutkan penat memang dah good night dah awal awal , tinggalkan sahaja dunia blog ini . Hahaha . Misi update diary of the day mesti diteruskan walaupun tak tahu nak update apa dan rasa bosan je diary of the day ini . Hahaha . Jadi , untuk hari ini aku nak cerita tentang berubah !

Sebenarnya dalam hidup kita ini memang kena ada perubahan . Tapi , harus diingat mestilah perubahan yang kearah kebaikan . Jangan lah makin teruk berubahnya . Hahahah . We all grown up day by day year by year ! Its a normal thing people . Dulu pun aku tak boleh terima bila orang cakap berubah itu macam ,"ehh kau dah tak sama lah macam dulu.." . Memanglah , tahap lawak kau masa zaman sekolah dulu mana boleh sama dengan melawak kau masa dewasa . Hahaha . Bukan itu sahaja , the way you think , the way you speak also will change dari dahulu sampailah sekarang .Its a good things !

Ramai orang sebenarnya tak berubah kerana menjadi seorang penakut . Penakut untuk mengahadap masa hadapan . Sedangkan umur kita juga berubah , mestilah cara kita pun berubah . Contohnya macam diri aku sendiri , aku biarkan diri aku dipenuhi rasa sedih selepas ibu aku meninggal . Aku biarkan masa hadapan aku macam gitu sahaja. Sampailah tahun ini aku berazam , i wanna get out of this situation . Aku benci jadi diri aku yang penakut untuk ke hadapan . Aku nak berubah .

Pada ketika dan saat yang kau bertekad dengan diri kau untuk berubah , tolong jujur dengan diri kau dan kelilingi diri kau dengan manusia yang boleh menerima perubahan diri kau itu . Ingat ! Hanya beberapa orang sahaja yang sanggup untuk bersama dengan kau dan sudi menerima perubahan yang kau lakukan itu .

Ingat ! Berubah kearah kebaikan itu satu kewajipan yang kau harus lakukan untuk kehidupan kita kerana kehidupan ini amatlah indah tuhan berikan kepada kita !.

Tuesday, April 12, 2016

103/366 : Jangan give up !




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini aku mengambil masa lebih kurang setengah jam memikirkan apa yang perlu aku update diary of the day pada hari ini . Sehingga aku menaip lagi ini aku sedang fikir , apa kebenda lah yang aku nak tulis . Serabut kepala woi nak update apa . Hahaha . Okay , pada hari ini aku nak update tentang perjalanan proses misiku kurus aku pada tahun ini .

Ceritanya sekitar awal bulan mac bulan lepas aku memang agak sedikit down bila berat aku statik je tak turun turun . Aku rasa macam give up woi walaupun dipenuhi kata kata motivational qoute semua . Tapi , itulah kekuatan sebenar sesorang itu ialah bila dia berani memulakan sesuatu dan dia habiskan sehingga ke garisan penamat . Ibaratnya kita dah bersemangat join larian 5 KM contohnya , tapi malangnya di pertengah larian dalam 3 KM dah rasa tak larat nak surrender . Sedangkan ada lagi 2 KM lagi jeee yang kita perlu harungi.

Samalah macam situasi aku . Aku tengok semula gambar gambar aku yang sangat bambam itu . Aku tengok semula permulaan berat badan aku berapa dan sekarang dah capai berapa . Aku rasa bersyukur sekurang kurangnya aku ada juga penurunan daripada orang yang statik tak nak usaha untuk bersenam dan menjaga pemakanan . 

Sebenarnya simple je dalam weight loss journey ini , Kosisten ! Itu perkara yang penting . Lagi lagi bab makan . Pergh , aku dah lama woi mengidam domino pizza ! . Hahaha . Tapi , aku cakap dekat diri aku , bila aku capai berat idaman aku tuh , baru aku boleh celebrate . Sebab aku dah berjaya ke garisan penamat perlumbaan aku itu . Hehehe . So , macam korang yang tengah give up ini . Cuba tengok semula pencapaian korang setakat mana . Jangan lah tahu complain je . Salahkan itu ini . Diri sendiri kena lah melakukan tindakan . Barulah nampak result yang gempak . 

Alhamdulilah , selepas hampir tiga minggu berat aku statik , dia mula turun 0.4 KG . Dan selepas 15 hari berat aku turun lagi 1.7 KG . Bersyukur sangat ! Rasa macam berbaloi diri aku tak give up dipertengahan jalan . Jangan tanya berapa berat aku sekarang . Ianya rahsia! . Hahaha . Insyallah , bila dah dapat result akhir aku akan update dekat korang . 

Doakan aku semoga terus kosisten ye ! Untuk korang , hari ini dah 103 hari kita dalam tahun 2016 . Ada lagi 263 hari untuk kita terus berjuang mencapai impian kita semua . All the best ! Assalamualaikum.

Monday, April 11, 2016

102/366 : 3 Cara Kosisten Kuruskan Badan





Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , hari ini dapat juga aku berpuasa . Haa , korang yang belum ganti puasa tu ingat ingat kan ye . Bulan puasa dah nak dekat dah kan . Jadi untuk hari ini , aku nak cerita dengan korang pasal tips untuk naikkan semangat macam aku yang tengah dalam proses menguruskan berat badan yang bambam ini . hahaha.

  • Tengok program extreme weight loss
Okay , sila habiskan masa korang untuk tidak menonton drama drama yang asyik bercinta sahaja . Habiskan masa search dekat youtube cari extreme weight loss program yang dikendalikan oleh chriss powell dengan wife dia tu . Jujurnya , selepas aku tengok satu hari satu episod pun dah cukup bagi semangat pada aku untuk terus move on . Aku jadi lebih bersyukur yang sekurang kurangnya berat aku tak adalah overweight sampai cecah 100 kg . Aku hanya perlu berusaha dan kosisten untuk mencapai ideal weight sahaja . Bila tengok program ini , aku jadi lebih bersemangat untuk lebih mengenali diri sendiri . Dan kebanyakkannya mereka yang berjaya kosisten selama setahun ialah kerana mereka tahu big why mereka . Big why ini ialah sebab yang kuat kenapa mereka kena get this obesity out of the life . 

  • Follow positive qoute
Yang ini aku selalu buat . Boleh dikatakan aku selalu retweet dekat twitter aku motivation dan positive qoute . Secara tak langsung , rasa tidak bersemangat akan kembali lagi lebih kepada bersemangat. Memang orang kata poyolah asyik nak berbual positif je , tapi hakikatnya kita memang kena bawa diri kita kepada sesuatu yang positif . 

  • Cari resepi yang sedap dan senang dimasak 
Aku rasa macam tak relevan yang orang memberi alasan tak tahu masak macam mana sedangkan dah bersepah resepi dekat social media . Tinggal rajin atau pun malas je . Aku perasan juga , orang banyak share dekat facebook tapi nak buat nan hado . Hahahhaa . Setakat share dekat social media tapi tak buat pun buang masa je awak ! . Hehehhee . 



101/366 : Diet Bukan Cerewet Bab Makan




Assalamualaikum dan selamat hari ke 101 bagi tahun 2016 . Hahaha . Yes , tak payah nak terkejut sangat dah masuk hari ke 101 dah pun tahun ni . So , far azam korang semua macam mana ? Banyak dah tercapai ke hanya sekadar angan angan "my wish list je" . Hahahha . Jadi , untuk hari ini aku share tentang tips pada korang yang sedang dalam proses menguruskan badan macam kita lah awakk nii kannnn. Hahahaha . 

  • Custom made meal 
Kalau korang yang jenis tak sempat masak , (ceh bagi alasan banyak kan) , macam aku kadang kadang tak masak juga , beli je , so persoalannya nak beli apa ye? . Korang boleh lah start survey kedai mana nak beli , dekat mana , bli delivery ke . Kena start survey dulu . Contohnya macam aku , aku jumpa satu kedai yang jual nasi ayam yang sayur dia fuhhhh melimpah limpah . Banyak gila sayur dia bagi which is very good . So , kalau aku tak workout , aku hanya mintak nak ayam dan sayur je tak nak nasi . Jadinya , dalam hal ini kita kenalah custom made order kita tuh according tuh tak nak nasi ke , nak nasi separuh ke . The thing is tolong ramah kan mulut tu tanya nak itu ini demi misi ku kurusku itu . Hahaha . Harga pun mesti jadi lain . Contohnya macam nasi ayam yang aku cakap itu , harga asal dia RM 6 , tapi kalau aku minta nak ayam dan syur je harga dia jadi RM 4. Haaa , macam gitulah . 

Contoh yang lain ialah bila korang beli dekat kedai yang jual nasi campur dan lauk pauk. Tolong tawaf dulu dekat kedai itu dan pilih apa yang korang nak . Bukan itu sahaja , kalau aku tak workout , aku tak akan ambil nasi . Memang orang kedai itu akan rasa pelik bila tak makan nasi hanya beli lauk je . Tak apa , you have to stick to your own plan . Ingat tuh ! Dan sebenarnya diet bukanlah tentang kita cerewet bab makan cuma kita belajar untuk memilih mana yang perlu kita makan dan mana yang perlu kita ketepikan untuk waktu itu . 

Janganlah sehari je kau bersungguh custom made meal kau itu . Kenalah berterusan dan kosisten so that kau akan nampak perubahan pada bentuk badan kita itu . Ingat tau ! Diet bukan bermakna kita cerewet bab makan . 

Sunday, April 10, 2016

100/366 : 10 Perkara Buat Si Pengapit




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Its a day today ! Aku menjadi pengapit . Bukan itu sahaja , hari ini genap hari ke 100 kita berada dalam tahun 2016 . Fuh , cepat gila masa berlalu . Aku sendiri tak sangka ianya satu pencapaian yang sangat hebat untuk diri sendiri bila mamapu menaip secara kosisten 100 hari . Alhamdulilah . Jadi , untuk hari ini aku nak cerita pengalaman aku menjadi pengapit . Bukan pengantin je yang kena bersiap , pengapit pun kena fully 100% prepara jugak . 

  • Baju kena longgar dan selesa
Okay , yang ini aku rasa mesej buat pengapit si perempuan . Sebabnya , biasanya pengantin perempuan kan kain meleret . So , kalau kau nak tunduk tunduk , dah pakai baju kebaya fit sumpah lah langsung rasa tak selesa . Makanya , pemilihan pemakaian buat si pengapit pun kena take it seriuslly . Bila ada atas pelamin , nantikan kena kipaskan pengantin . Tolong pakai material yang tak panas dan serap peluh . Sebab selalunya dekat atas pelamin jarang orang nak sediakan air cooler dan aircond tak rasa langsung . Merecik duduk dekat situ . Bila si pengapit rasa tak selesa , macam mana nak fully 100% jaga pengantin dah ketiak penagpit pun berlecak , apatah lagi kita mampu rasa selesa dalam keadaan begitu . 



  • Kena alert !
Ingat ! Bukan si pengapit yang kena vogue tetapi si pengantin ! Tolong alert kalau pengantin punya tudung senget , veil tak betul ke , crown senget ke dan segala apa yang nampak macam tak sedap mata memandang tolong alert! Tolong betulkan , tolong tegur si pengantin tuh . Kesian woi kau biar pengantin senget ada cacat cela nanti dalam gambar . Hahaha . Sebab itu aku remind , pengapit ini bukan masanya untuk kau vogue tapi si pengantin yang mesti vogue pada hari itu .


  • Bagi bunga telur 
Ingat , bila atas pelamin itu kau kena alert , bila waktu tepung tawar kan . Lepas je tetamu menepung tawar , terus standby bunga telur bagi . Kalau pengapit perempuan bagi lah kepada tetamu perempuan . Aku pun hampir terlupa nasib kawan aku remind tadi so aku terus jadi alert . Hahaha . Jadi , ingat kena sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan pada majlis tersebut .


  • Makan Beradab
Haa , part ini paling best ! Sebab kawan aku laki bini jenis makan bersungguh . Hahaha . So , memang lauk dekat meja itu habis kau kitorang kerja kan . Dessert nya sangat sedap . Ice cream honeydew . Ya ALLAH , sedap sangat . Walaupun makan sedap , ingat kena pastikan yang tiada comot dekat mulut dan tiada makanan yang terselit dekat gigi gigi pengantin tu .Hahaha . Yelah , kan nanti sesi bergambar kena senyum , kesian pengantin kalau nampak cacat cela . Hahaha . Ingat tau , make sure yang ini !


  • Tisu WAJIB !
Yang ni mesti standby sebab anytime kena lap peluh peluh dan lipstick comot ke . Tips tadi make up pengantin tu pesan , pedap peluh dengan tisu , jangan pakai span sebab span kan serap peluh dan make up tuh boleh luntur . Especially yang kuat berpeluh , tolong lah kena bersedia dengan keadaan panas sampai ketiak berlecak itu . Hahaha . 


  • REHEARSAL 
Penat bayar pelamin mahal mahal siap lampu liplap tapi kenapa malas nak rehearsal ? . Kerusi empuk ke , kasut tinggi sangat . Aku tak faham kenapa banyak pengantin tak ambil benda ini serius . Untuk aku yang ala ala sedikit particular dan details , tolonglah rehearsal sekejap pun okay lah . Lagipun set up pelamin itu biasanya dah siap awal awal , ambil masa sekejap je rehearsal . Atleast , pengantin tu tahu kerusi tu selesa ke tak nak duduk , panas ke tak duduk dekat pelamin tuh . Ingat ! practice make perfect . You want the perfect day , make sure you for it . 


  • AMANAH !
Dalam keadaan ini , semestinya tugas kau untuk menjaga barang peribadi milik si pengantin itu . Makanya , choose your pengapit wisely ! Kena choosy sedikit . Jangan asal boleh kau jelah aku ambil sebagai pengapit . Ingat , si pengapit itu lah the second person who always there for the pengantin ! . Makanya dari sini sikap amanah dan bertanggungjawab itu harus diterapkan . Hahaha .

  • Datang Awal !
Tolong jangan buat malu majlis . Search siap siap dekat waze dekat mana lokasi nak kumpul . Tolong bagi full attention pada waktu itu . Jenuh haih pengantin nak kena explain tempat mana nak kumpul . Nowadays kan ada waze , google maps , tolong jadi update teknologi people sedikit ! . Dah tak ada dah lagi , "kejap lagi , kau straight , kona kanan , nampak kedai mamak belok kiri " . Hahaha . Thats is so old skol peep ! . Hahaha . Tadi , mesti amanah dan sekarang pula kena disiplin datang awal . Jadi , ingat senang ke jadi pengapit ? Haa . 

  • Suruh pengantin senyum 
Pada mula mula pengantin bersiap lagi , si pengapit mestilah kena pesan dan paksa si pengantin untuk senyum . Senyum yang paling comel habis lah . Senyum yang paling segak teroq haih ! . Hahaha . Yelah , bila senyum paling segak habih , komfom nampak cantik gila gambar nanti . Ingat ! Paksa dan pesan si pengantin untuk senyum sampai habis majlis dan selamanya lah . Hahahaha . 


  • Standby jarum peniti
Okay , disebabkan veil yang panjang ,serta samping nanti bila bergerak kan nanti kedudukan nya lari . Jadi , mesti standby jarum peniti tau . Ala , beli je dekat kedai dua hinggit . Hahaha . Sebab kegunaan jarum peniti ni nak bagi lagi terletak . Hati hati bila memakaikan dekat si pengantin . Bimbang tercucuk kang tak pasal pasal lagu sakitnya tuh disini berdendang . Hahahhaa . 



Haa , itu sahajalah 10 perkara special untuk bakal pengapit ! SIAPA JADI PENGAPIT AKU MAKE SURE BERSEDIA DENGAN 10 PERKARA INI . Tapi tak tahu lah entah bila . Hahahaha . Okay . bye !





Friday, April 8, 2016

99/366 : Bila Orang Tegur Kau Dah Kurus!

 


Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , hari ini genap 99 hari ain kosisten mengupdate diary of the day hari hari . Ya ALLAH , tahun 2016 merupakan tahun yang ain berazam untuk kosisten update blog dan diary of the day ini merupakan satu cara untuk ain keep kosisten update setiap . Memandangkan tahun 2016 ini harinya 366 hari , makanya tak salah untuk ain memulakan sesuatu yang baru dan buatnya sampai selesai 31 disember 2016 . Insyallah . Jadi , untuk hari ini , aku nak cerita tentang :

  • Bila orang tegur kau dah kurus !
Hari ini dan hari rabu lepas , kawan kawan yang selalu workout bersama dengan aku tegur yang aku dah nampak kurus . Kurus itu tak lah sampai dapat size S dah . Mengarut gila cepat sangat dah kurus kerempeng . Hahahaha , Alhamdulilah , itu satu perkara yang positif untuk diri aku . Tolong jangan tanya berat badan aku berapa . Sebab coach aku pesan jangan ukur tahap kejayaan kita dengan melihat jumlah berat badan kita dekat penimbang tuh . Banyak lagi kejayaan kejayaan kecil yang mampu kita kejar dan capai . Contohnya ,muat pakai baju yang dulu dulu , saiz seluar dah mengecil , ukuran badan dah semakin kecil . Itu lah sebenarnya kejayaan yang harus kita kejar dalam proses menguruskan badan . Jangan suka suka sangat nak menimbang je , nanti stress lepastu tak take action langsung . Lepastu salahkan itu ini padahal diri sendiri nak suapkan makanan masuk mulut . hahahha . So , stop wishing ! start doing it ! . Insyallah aku nak sangat target raya nanti aku dah boleh pakai size S . Itu aim yang aku tengah kejar . Korang doakan aku boleh kurus ye . Jangan risau , hari hari akan datang , mana mana tips yang aku boleh share , aku akan share dekat korang . 



  • Esok jadi pengapit !
Fuyoo , nervous woi mengalahkan pengantin pula kan . Betullah kata kawan aku , over lah kau ni ain . hahahaha. Boleh baca entri entri aku yang ini . Over kan !. Hahaha . 



Okay , cukup untuk hari ini . Aku sangat penat pada hari ini . Assalamualaikum

Thursday, April 7, 2016

98/366 : Exercise Ikut Ejaan Nama Sendiri




Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah , tadi petang hujan juga dekat Johor Bahru ini memandangkan pagi sampai ke tengah hari sangatlah teramat panas . Sampai pening kepala aku jadinya . Hahaha . Terima Kasih ALLAH Kau kurniakan rahmat mu hujan kepada kami semua . Aku jadi agak tersentuh hati bila orang mengeluh bila hujan turun . Sedangkan hujan itu kan pemberian rahmat daripada ALLAH kepada hamba hambanya . Sejuk sedikit bila hujan turun . Alhamdulilah . Jadi , untuk hari ini aku nak cerita tentang :

  • Exercise Ikut Ejaan Nama Sendiri
Memandangkan hari ini aku off workout sebab aku ganti puasa , hehehe . So hari rest day lah dari sebarang aktiviti membakar lelemak parasit . Untuk proses menguruskan berat badan aku ini aku banyak pelbagaikan aktiviti cardio aku . Yelah , kalau buat yang sama je mesti badan jadi biasa je tak ada perubahan . So ,beberapa hari lepas , aku mencuba lah exercise ini dengan mengeja nama sendiri . Bayangkan nama aku NUR FARAHAIN . Fuh , kalau nama ayah aku pengsan dua hari aku terus. Hahaha . Ingat , buat ikut urutan ejaan tau . Macam ada pengulangan A ke , korang kena ikut urutan . Sebelum itu , warm up jangan lupa tau ! . Warm up itu sangat penting dan dah habis exercise cool down pun kena buat juga . Jangan miss out dua perkara ini untuk mengelakkan sebarang injured. Bukan itu sahaja , kalau keadaan fizikal kau dan kau ada masalh kesihatan yang terlampau dasyat jangan mulakan aktiviti yang extreme dahulu . Cubalah jalan dekat taman selama 20 minit dulu ke ,  naik turun tangga so that badan korang biasa . Tapi , pada korang yang dah bosan dengan treadmill itu bolehlah mencuba exercise ikut ejaan nama sendiri . So ,yang nama 3 4 gerabak tuh selamat berjuang . hahahhaa . 

Cukuplah entri untuk hari ini . Aku ada benda nak buat . Assalamualaikum :)



Wednesday, April 6, 2016

97/366 : Sayur Colurful & Aiskrim Sihat



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini rasa macam kejap nya dah bulan april . Soalan untuk orang perempuan , uolls dah ganti puasa ? Well , bulan ramadhan dah tak lama dah kan . Makanya , kena lah kita start ganti dari sekarang . Ini jugsk peringatan untuk diri aku sendiri . Hahaha . Jadi , untuk Diary of the day pada hari ini ialah :


  • Makan Sayur Yang Colourful !
Memandangkan aku ini memang jenis tak ada masalah dengan sayur sayuran ,tapi tak semua jenis lah aku suka . So , nak kuruskan kenalah banyak melantak sayur dalam portion meal aku . Normally aku banyak makan sayur time lunch dan dinner . Sesekali breakfast je aku cari sayur . Untuk dapat abs yang awesome , pun kenalah belajar belajar makan sayur . Hehehe . So , from now on kena lah decide sayur mana yang korang suak dan habiskan tau . Aku geram betul normally kalau lunch kan kedai makan banyak jual lauk lauk nasi campur tapi bab sayur memang fail . Sedikit sangat pilihannya dan biasanya orang masak sayur sumpah tak sedap dan masin . Hahahhaa . Well , semenjak aku dalam misi menguruskan badan ini aku macam alergik sedikit dengan 4 rasa ni , Berminyak , Bergula , Berlemak dan rasa Masin ! . Kalau rasa empat empat ini tekak aku macam loya . Hahahaha . So , back to topik maka sayur yang colourful maksudnya cari pelbagai warna untuk sayur sayur itu . Contohnya , sayur kobis putih , carrot , lettuce . Kan cantik tu bila gabungkan dan secara tak langsung makin berselera nak makan . Bila aku dah mula colourul kan plate aku ini , aku jadi bersemangat nak makan sayur . So , korang pun make sure colour your plate .



  • Aiskrim Sihat Sebagai Snek !
Fuh , dengan cuaca yang tengah panas dekat Malysia ni sangatlah sesuai untuk makan benda benda yang sejuk kan . Jadi , untuk snek petang aku untuk minggu ini aku buat asikrim sihat . Hehehe . Aku pernah cerita dalam blog aku . Yang ini  . Cuma untuk kali ini , aku letak chocolate chips . Fuhh , sedap sangat . Less sweet ! Try lah , jangan pemalas sangat semua nak beli dan mintak orang buat kan je ye . Hahaha . Lagipun combination yogurt dan fresh milk fuh super awesome . Ala , buat jelah lagi rasa puas hati dari pergi 7 eleven dan beli . HAAHAHHAA . 

aku buat dalm acuan yang macam gini je *gambar google*





Tuesday, April 5, 2016

96/366 : Masak Ayam KFC Sendiri !



Assalamualaikum dan hello kepada semua ! . Alhamdulilah , hari ini aku rasa happy sebab akhirnya aku dapat menaip diary of the day ini menggunakan laptop kesayangan aku ini . Makanya , insyallah aku recover balik mana blog blog yang dah lama aku tak blogwalking dan tak tinggalkan jejak . Terima kasih ye pada korang yang sudi baca dan komen serta rajin jengah ke blog aku yang biasa ni je . Jadi , ini cerita aku pada hari ini :


  • Dah settle edit blog !
Seperti yang korang tengok blog aku , adoyai terasa nak puji diri sendiri setiap hari . hahahaha . Comel dan cantik sangat blog aku . Hahaha . Puji diri sendiri .Cuba korang imagine macam mana aku tengah puji diri sendiri ini . Aku edit sendiri okay ! . As my wish , memang nak blog aku simple dan friendly user especially mobile user . Nowadays orang dah jarang dah online pakai komputer kan . Hahaha . Makanya , aku nak sesangat blog aku ini tak makan qouta orang dengan banyak . Hahaha . Alhamdulilah , semalam aku spent masa dalam sejam untuk edit header dan edit template blog . Lagipun , aku memang tak nak serabutkan langsung blog aku ni . Jadi , tolong komen okay ke idok blog aku ini . Mohon cakap cantikkkkk banyak kali . hahahahhaa . 



  • Masak Ayam KFC sendiri !
Yess , aku tak tipu ! Kebetulan aku ternampak tepung Kentucky dekat kedai RM 2 . Pastu aku terdetik nak membeli , jadi aku ambil je lah . Dan , hari ini aku cuba lah . Ya ALLAH , senang je rupanya . Hahaha . Ayam tu salut dengan putih telur lepastu gaul dengan tepung tuh dan goreng . Buat sendiri lagi puas hati sebab aku kan tengah dalam proses menguruskan berat badan . So , penggunaan minyak mestilah dikurangkan . Normally , kalau beli ayam uncle bob kan minyak dia mak oi boleh pengsan tengok , ayam kfc pun boleh rasa berminyak dia kan . Aku pulak kalau boleh minyak sedikit yang amat aku guna . Aku pun dah start guna minyak jagung instead of pakai minyak biasa . Siap kena pergi kedai lagi beli minyak sebab rumah aku jarang guna minyak . Hahaha . Aku buat ayam kfc ini untuk lunch dan dinner . Fuhh , kepuasan yang amat . Ditambah pula dengan aku buat homemade coleslaw sendiri . Aku ada pernah cerita ni . Ini entri tentang aku buat coleslow ini .   Coleslow cepat dan sedap ! . Untuk korang tu , rajin rajin belajar masak sendiri weyh . Sebenarnya kan , memasak ni kita kena explore sendiri . Baru boleh tahu apa yang kau expert apa yang tak . Jangan lah asyik masak meggi dengan masak air je yerk .Hahaha .


Okay , cukuplah untuk hari ini . Assalamualaikum :)




Monday, April 4, 2016

95/366 : Restock Barang Dapur !

 



Assalamualaikum dan hello kepada semua ! Selamat hari isnin semua . Hahaha . First of all , aku nak minta maaf sebab blog aku tengah senget benget , carca marba sebab aku tengh edit . Lagipun , laptop aku dah kembali normal so tadi ada masa sedikit aku baru je deicde template yang macam mana . Insyallah dua tiga hari ni siap lah . Hehehe . Jadi , untuk hari ini aku nak update pasal :


  • Restock barang dapur !
Yeay ! I am so happy girl kalau dapat tengok sayur , buah buahan dan ayam , ikan , telur penuh dekat dapur . Jadi lagi bersemangat aku nak completekan 6 meal aku setiap hari . Yes , nak kurus makan kena kerap cuma makan memang kena jaga portion . Kawal portion itu . Bukan itu sahaja , sebagai manusia yang bambam , adalah wajib untuk korang kurangkan pengambilan makanan berasaskan Carb ! I repeat less carb more result ! Ceh ! Sebenarnya cakap dekat diri sendiri . Hehehe .okay , tips untuk restock barang dapur ialah buat list apa yang nak dibeli serta apa resepi yang kau nak masak . Janganlah syok sendiri beli last last rosak nanti . Bukan itu sahaja , korang juga kena rajin comparekan harga so that weekly budgeting kau tak ada lah over budget sangat . Rajin rajin lah singgah ke beberapa tempat . Macam aku , ada stok yang beli dekat Giant , ada yang dekat Mydin , dan ada yang dekat pasar . So , dalam hal ini mestilah kena bijak berbelanja ye !


  • Sakit leher dan perut !
Haa , ini yang aku alami pada hari ini . Hahaha . Sakit perut tuh sebab effect buat cardio semalam . Yang mana fokus banyak pada core iaitu abs . Makanya memang kalau nak gelak kena sopan sopan je lah . Hahaha . Semoga perut aku makin kecil dan lelemak makin terhakis jauh dari menjadi parasit dalam badan aku ni ye . Hahhaa . Tentang sakit leher pulak semalam aku terlampau penat . Main belasah tidur je sedar sedar dah subuh . Sekali baru nak bangun haaa , terasa sakit kau leher ni . Nak menoleh ke kiri dan kanan pun susah .hahahha . Insyallah , esok baiklah rasa sengal sengal itu .hehheehe .


Cukup untuk hari ini. Assalamualaikum :)

Sunday, April 3, 2016

94/366 : Korang dah ganti puasa ?

 



Assalamualaikim dan hello uolls ! Hari ini macam tak tahu nak update apa . Sebab rasanya hari ini settlekan basuh , jemur dan lipat baju yang berlonggok itu . Maklumlah kita lah seketul perempuan dekat dalam rumah ini . So , ianya menjadi satu tanggungjawab yang perlu diselesaikan . Hahaha . Dalam pada aku tengah menaip ini sebenarnya aku masih lagi memikirkan apa topik nak kongsi dengan korang . Hahaha . Okay , dah dapat . Lets say it out bebeh !


  • Korang dah ganti puasa ?
Haaa , aku nak remind dekat korang especially yang gegurl , dah ganti puasa belum . Sebab aku pun belum ganti lagi . Bila tengok semula kalendar baru terperasan yang puasa dah tak lama dah woi . Hahaha . So , esok ingat nak start ganti puasa . Diam tak diam kejap je dah masuk bulan april . Kenapa cepat sangat kan ? So , lepas lepas ni dah tak boleh leka dan duduk bersahaja . Kena move forward dengan lebih cepat dan pantas . Ingat ye korang , jangan lupa ganti puasa tau !


  • Bila orang tegur kau !
Tadi tengah hari aku saja saja lah nak beli bungkus lauk dekat Restoran Singgah Selalu Johor Bahru . Tempat ini memang famous amous ! . Dulu aku memang selalu tapau makan tengah hari dekat sini . Sebab lauk dia banyak dan paling aku suka dia banyak sayur sayuran . Hehehe . Dah lama gak aku tak tapau , tadi pergi lah tapau . Ada sorang pekerja dia ini memang PR baik gila dengan aku . Tadi dia tengah sibuk pun dia layan aku . Siap tanya lagi , "dah lama tak nampak akak" . Hahaha . Budak tu indon kot . Macam mana dia boleh layan baik dekat customer ? Dia boleh ingat lagi customer yang selalu bungkus. Itulah bagusnya . Kena cari pekerja yang macam gini . Mesti lagi seronok orang nak datang lagi dan lagi .


Okah , cukuplah untuk hari ini . Assalamualaikum :) 

Saturday, April 2, 2016

93/366 : DIARY OF THE DAY - 2 APRIL 2016



Assalamualaikum dan hai kepada uolls semua ! Hari ini rasa best dan seronok yang teramat juga . Okay , nak tahu sebab apa ? Sebab tu lah aku nak habaq kat ampa semua ni . Hahaha . So , untuk cerita dua april ini ialah :


  • Laptop dah sihat !
Almost a month juga aku tak guna laptop dan makanya aku tak sempatlah blogwalking . Sebenarnya tak ada problem rosak ke apa . It just that aku install apps apa entah . Apps itu menyebabkan laptop aku jadi hang dan lambat gila . End up dia block semua benda dekat laptop aku . Tadi baru berkesempatan pergi ke kedai yang aku beli . Fuhh , yang godam laptop aku tu rasanya hacker . Hahaha . Dia sangat powerful . Cepat je dia detect . Bagus gila . Lagipun laptop aku ini windows 8 . Window 10 apatah lagi power lah . Nak catch up apa beza pun susah. Hahaha . Well , gegirl memang tak pernah nak kesah benda benda gini sampai laptop kau dah lembab baru nak tanya kenapa. Hahaha . Aku terinstall apps itu sebab aku nak tengok online movie . Yang tak bestnya kalau nak tengok online movie ni kan keluar banyak banyak ads kan , bahaya tau kalau korang makn accept je . So , beware dengan ads especiallu dekat blog blog . Panas hati betul kalau bukak iklan bersepah . Sorry ! Hahaha .kalau ada yang terasa . Blog korang tuh pun salah satu pembawa virus dalam tak sedar ye .hahaha


  • Pergi tengok baju pengapit !
Next week insyallah , aku jadi pengapit untuk kawan baik masa sekolah teknik dulu . Aku tadi singgah lah ke kedai baju yang aku hantar tempah tuh . OMG ! Cantikkkknyaaaaaaa. Rasa nak pengsan tengok . Itu belum tambah lace lagi . Officially nya lagi dua tiga hari aku pi ambil lah . Tak sabar nak pakai . Sebab aku dah lama tak pakai baju yang tempah . Aku suka beli baju ready to wear . Senang . Hahaha . Tak sabar nak nampak vogue pada hari itu . Hahaha . Pengapit je pun ! Over kan aku ! Hahahha . 


Okay , cukup lah untuk hari ini . Esok kalau sempat , aku mula semula blogwalking dekat blog blog korang semua ye. 

Friday, April 1, 2016

92/366 : DIARY OF THE DAY - 1 APRIL 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Sumpah weyh aku tak sedar hari ini april fool . Hahaha . Nasib tak ada yang mengenakan aku ! Sebab dari pagi sampai malam aku busy . Okay , to clarify this day , ini apa yang aku buat :


  • Teman kawan menikah !
Ini salah satu faktor aku sibuk hari ini . Well , memandangkan johor bahru kan sekarang dah cuti jumaat dan sabtu , so memang dah tak pelik lah orang menikah dan buat kenduri hari jumaat . Cerita dia seawal pukul 5:30 pagi dah bersiap bangun . Disebabkan tak ada nak teman kawan aku , makanya aku teman kan dia tidur . Atleast , dia tak la kelam kabut . Well , pepagi buta aku tolong vacuum bilik dia sebab inai yang dipakai kan peel off . So , agak bersepah dekat bilik tu . So , sementara kawan aku mandi well nak menikah kottt , aku vacuum lah dulu . Bagus jugak menikah pagi pagi . Sekejap je aku rasa akak tu make up kan dia , siap siap memang on time sharp menikah terus . Hahaha . Alhamdulilah , cuma tak cukup tidur kan biasa lah . Habis je majlis tadi sampai rumah tak cakap apa terus tidur . Hahahha . Preparation untuk korang yang akan duduk sebelah dan teman bakal pengantin, korang kena standby mengreplykan whatsapp or tukang tekan loud speaker henset si pengantin tu. Hahha . Bukan itu sahaja , pakaian korang mestila selesa untuk korang bergerak dengan cepat . Sebab nak kena angkat itu ini , betul kan itu ini . Tisu memang kena stand by. Dan jangan fikir nak vogue je , bukan kau yang nak kahwin . Hahha .


  • Pakai inai ada batu batu !
Okay , disamping aku menjadi orang yang berada disebelah kawan aku tuh , aku juga jadi tukang pakaikan batu batu ala lekatkan je dekat lukisan inai si pengantin tuh . Mak oi , cantiknya . Aku ni dahla suka benda blink blink . Hahaha . Ya Allah , boleh pengsan tengok benda yang blik blink . Cantik sangat tengok dekat tangan si pengantin tuh . Lepas je majlis settle , ada batu yang dah tercabut , aku try lah letak dekat tangan aku . Eh ,melekat pulak . Well , iolls pun melukis henna uolls. Vogue sikit sikit tak apa . Hahahha . 


Okay , cukup lah untuk hari ini . Selamat berhujung minggu ! Assalamualaikum :)