OPERASI X , HIMPUNKAN PELAKON HEBAT TAPI SAYANGNYA HURM....

9:33:00 AM

OPERASI X , HIMPUNKAN PELAKON HEBAT TAPI SAYANGNYA HURM....

Dari awal lagi aku sememangnya tidak meletakkan "high expectation" kepada filem ini. Iya, aku harus akui aku antara manusia yang memang stereotaip tentang filem Malaysia. Mohon jangan dikecam dulu. Baca kasi habis dulu baru hentam. Hahaha. Terlebih dahulu, sejujurnya aku katakan aku memang tak rasa excited pun nak menonton filem ini. Aku tahu filem ini pun dari kawan-kawan blogger. 

Baru tengok thriller tapi sudah mendapat kencaman

Aku bukanlah sejenis manusia yang mengkritik terlebih dahulu. Aku tengok dulu thrillernya, nampak macam "hmm, ceritanya biasa je ni. Tak yah nak bersungguh sangat". Bukan itu sahaja, aku sempat membaca segala komen-komen netizen dekat video Youtube thriller Operasi X ni. Majoriti aku baca semuanya banyak menghentam kaw-kaw punya dasyat. Spontan aku cakap "peh "busuk" sangat ke filem ni? Sampai macam gitu sekali orang mengkritik" . Esoknya, aku pergi ke Paradigm Mall Johor Bahru dan aku buat keputusan untuk menontonya dengan berlapang dada. Aku pergi pada waktu pagi. Mahu aku jujur? Dalam wayang tu tak sampai pun 10 orang. Bersangka baik, mungkin waktu tayangan pagi orang sibuk bekerja.
bukti aku pegang tiket.hahaha

Permainan watak dan peranan yang aku suka dan tidak suka

Aku cerita kan bahagian yang aku suka dan aku tak suka. Sejujurnya, selepas habis menonton aku cenderung mengatakan aku boleh beri 4.5 daripada 10 bintang. Gais, aku bukan pengkritik filem. Aku tak ada semua pengetahuan tentang dunia perfileman. Aku nilai dari pandangan mata seorang manusia biasa yang santai-santai menonton filem. Aku simpulkan benda yang tak best dulu yer. Kata orang benda tak best ni cerita dulu biar orang lebih menyirap darah! Hahaha. Aku memang sumpah tak suka betul kesan letupan, tembak-menembak dan segala bunyi memang haram jadah teruk gila! Part last sekali tu lori meletup ya ampun, betul lah aku baca komen netizen "ni projek budak sekolah ke?", "cerita kartun apa yang tengah aku tengok ni?" . Aku rasa ini antara perkara paling busuk yang mencacatkan lagi filem ini. Seterusnya, nama watak. Maaf aku katakan, Awie ialah "King Of Smugglers" , secara logik akal lah takkan lah panggil Belut. Gangster kampung pun nickname dia canggih. Agak-agak lah bagi nama Belut woi. Nasib dia tak bagi nama Keli. Aje gilerr terus kena carut agaknya. Hahaha.

Sudah sampai waktunya filem Malaysia perlu menaikkan lagi "standard of humor level". Sama ada orang pembikin filem ni sedar ataupun tak yang filem kita banyak dicemari dengan "lawak bodoh". Sampai bila karya kita masih berada di standard sebegitu? Aku ini orangnya cepat terhibur, cepat gelak, jenis mudah ketawa. Tapi, aku rasa punchline dalam filem ni sangat tak cukup umphh. Bukan itu sahaja, wahai pembikin filem! Korang panggil orang-orang yang sudah ada nama, pelakon-pelakon boleh dikatakan 70% orang kenal, sayangnya watak-watak mereka malah boleh menjatuhkan kredibiliti mereka. Siapa tak kenal dengan Awie? Aaron Aziz? Nasir Bilal Khan? Malah, orang kita sekarang tengah salute pada Hairul Azreen. Kenapa pembikin filem himpunkan nama-nama gah tapi diletakkan bukan di liga mereka? Malah, kawan aku bersuara "Kenapa ehk pelakon-pelakon ni kan mesti sebelum shoot dah baca skrip dah tahu watak dan boleh dapat feel yang filem ini tak boleh go...tapi kenapa diorang masih melakukannya jugak?" Haaa, jawab! 

Sebenarnya dari awal filem bermula lagi aku memang dah boleh baca si Bashah tu yang punca segalanya. Tak payah tunggu sampai habis kau dah boleh teka. Bukan tu je, aku sampai tahap "bila ehk Bashah ni nak kantoi?" , kau kata kau "King Of Smugglers" , takkan tak boleh baca orang. Please put a high standard kepada watak Belut itu. Lebih baik watak Belut itu korang jadikan dia gangster kampung Aman tu je. Habis bab watak, oh ada lagi watak yang aku suka. Kejap lagi aku cerita mana yang aku suka ye. Ada satu lagi bahagian yang paling aku menyampah wahai pembikin filem Malaysia. Sudah sampai masanya waktu kau orang stop rosakkan pemikiran orang kita dengan mengugut orang dengan cara nak "merogol" dan membunuh orang. Murahnya maruah orang kita. Aku rasa kenapa orang kita selalu mengkritik filem kita sebab skripnya "poyo" tapi tindakan nya kalah kura-kura. Bercakap kemain gah, padahal sendu je. Buktinya? Watak utama je nama Belut woi. Cuba korang dengar skripnya.. Memang poyo, tapi betul ke level-level "King of Smugglers" begitu?
operasi x the movie
watak Lady Lion ini memang terbaik.

Okay, cukup itu mahu aku luahkan. Seterusnya part yang aku suka. Hahaha. Redakan hati yang menggelegak itu. Lagi sekali aku mahu petik watak. Lady Lion. Kau sebut je dah nampak macam "peh jangan main-main dengan perempuan ni". Aku suka cara dia carry watak ni walaupun skrip dia biasa-biasa je. Tapi the way she potray herself as Lady Lion impress me. Lagi, aku suka kombinasi team Operasi X. Mereka disatukan untuk menyelesaikan misi membanteras Belut. Disitu aku nampak "wah bijaknya filem ini" . Nampak lah dekat sini, dengan kerjasama daripada mereka yang pakar, peh settle terus misinya. Aku suka gabungan 4 watak Nash, Ali Mat , Pablo dan Janggut. Pada aku, tekan kan je watak ni. Tak payah nak angkut banyak watak sampai tak nampak betapa powernya team operasi X ini. Cuba korang tengok cerita The A Team, haa nampak gila kehebatan dan kepakaran team masing-masing. Apa lagi yang mahu aku puji? Sememangnya lokasi Pulau Pinang. Ya Allah sumpah terbaik dan ianya lambang "the beauty of Malaysia". Terima kasih kepada yang ini. Aku benar-benar suka, shoot dekat feri dan sekitar Pulau Pinang memang mampu buat aku beri point suka dekat filem ini.
operasi x the movie
watak wak doyok yang dilakonkan oleh Zaidi Omar

Apalagi? Aku harus kasi tabik hormat dengan kemerduan suara Awie. Ya Allah dia nyanyi lagu Tragedi Oktober siot, memang aku sampai nyanyi sekali dalam wayang tadi malah aku dengar ada yang nyanyi juga bersama. Hahaha. Nampak tak pelakon-pelakon dalam cerita ini semua dah ada standard dan kredibiliti mereka masing-masing. Sekali kau petik nama dia Belut. Angin betul aku tau. Hahaha. Aku suka disebalik watak Wak Doyok itu. Memang la dia sama mangkuk hayun buat kerja-kerja kotor dengan Belut, tapi cuba kau nilai karakter Wak Doyok tu. Dia cakap penuh dengan sindiran, malah dia siap dah bagi hint awal-awal dah pada Belut "apa kau pun mahu mati juga". Aku suka watak Wak Doyok ni. Diam-diam ubi berisi orang kata. Malah dia tak ada pun nak marah-marah. Jujur aku katakan tak perlu pun sebenarnya kalau nak tekankan watak penjahat mesti kena marah-marah. Orang yang marah tu lah mati cepat seperti Belut. Kau tengok Wak Doyok dia pun layan "bisnes" kotor, tapi relaks je dia dengan berbaju batik. Hahaha. 

Kesimpulannya, filem ni adalah sebuah karya yang sangat ringan, mudah faham dan untuk orang yang saja-saja nak tengok dan sokong filem Malaysia boleh lah pergi tengok. Cuma cadangan aku level-level cerita macam ni boleh letak dekat Telemovie dulu kot sebelum nak masuk ke level Pawagam. Sebagaimana kau orang penat satukan pelakon-pelakon hebat, kenapa kau orang tak bikin terus filem hebat? They are well great player. Selamatkan kualiti filem kita. Itu aku mahu sampaikan kepada semua. Lepastu jangan petik kata orang kita tak sokong karya tempatan jikalau masih mengeluarkan kualiti sebegini. Operasi X , aku bagi 4.5/10 bintang.

You Might Also Like

7 comments

  1. Sis ko ni macam teruja nak pergi tengok jugalah..
    Tunggu balik Paka nanti..geram pulak duk baca review hahahaha...

    Btw..gudluck ya!!

    ReplyDelete
  2. Akak bagi tepukan gemuruh dekat review ni!!! Selamat duit akak

    ReplyDelete
  3. nak pegi ke panggung tu entah bila..tengok trailer je dah ler...hahahah

    ReplyDelete
  4. hai awak, kita punya pendapat tak sama. haha. yela, lain orang lain taste filem. betul tak? meh baca sini https://www.rinazul.com/2018/11/kupasan-tontonan-operasi-x-movie-untuk.html

    ReplyDelete
  5. salam sis...cerita apa ni xpernah dgr pun xde buat ke prmotion utk movie ni...
    btw dis is my 1st time dtg ur blog....
    done following u sis...jemput singgah my blog yaaaa

    ReplyDelete
  6. Hahaa review yg ikhlas, aku dh lama sesgt tak tgk wyg cerita melayu

    ReplyDelete

Nota cinta :
Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”. Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.
Untuk sebarang pertanyaan anda boleh menghantar terus ke email peribadi ain iaitu : nurfarahain91@icloud.com