PEREMPUAN TAK PANDAI MENJAHIT

9:30:00 AM

Baju kurung tuh lah yang aku pakai kancing kain nya pernah tercabut. Hahaha

PEREMPUAN TAK PANDAI MENJAHIT

Semalam sambil aku menggosok baju kurung , tetiba aku rasa macam nak pakai baju kurung gais! Sebabnya sayang tengok baju kurung jarang-jarang pakai bila ke mana-mana event. Anyway sambil aku tengah menggosok baju tu, something captured in my mind.

Aku terus senyum sorang-sorang. Gais, aku sebenarnya perempuan yang tak pandai menjahit. Hahaha. Padahal dulu masa sekolah ambil course Ekonomi Rumah Tangga masa subjek Kemahiran Hidup. Oh pembetulan , aku tak nak pun tapi dah kelas aku kena belajar subjek tu, maka hati ini pasrah sahaja. Kenapa tetiba aku nak confess ni?

Sebabnya kain baju kurung yang aku tengah gosok waktu tu dia punya kancing pernah terbukak. Aku rasa tension betul waktu tu. Dah aku memang tak pandai menjahit. Haram aku nak ingat jenis-jenis jahitan yang aku belajar semua tak masuk kepala otak weh. Hahaha. Pastu masa kancing kain ni terbukak, aku cakap dekat abang aku nak mintak dia teman pergi kedai makcik cina tolong jahitkan.
Sudahnya, abang aku yang tolong jahitkan. Hahaha. Yer, dia yang tolong jahitkan. Jenis jahitan apa tu jangan ditanya la. Haram aku tak tahu. Bukan itu sahaja, aku teringat masa belajar subjek ERT kena siapkan jahitan apa kebenda kelim entah. Aku dengan relaks nya meminta bantuan kawan baik aku iaitu Mye.

Siapa dia? Dia la yang muncul dalam cerita Kisah Seorang Pengawas dan rakan-rakannya. Terima kasih la kepada dia. Mye yang tolong siapkan kerja sekolah tu. Aku ingat sampai sekarang. sebab apa? TAK KANTOI! Tak kantoi langsung dengan cikgu waktu tu. Hahaha. Selepas aku dah mintak tolong Mye , aku belanja la dia sepinggan nasi ayam. Hahaha. 

Kelakar pula kalau teringat kisah zaman sekolah ni. Yer, saya masih lagi perempuan yang tak pandai menjahit. Mungkin di satu hari nanti aku mendapat hidayah! Nak belajar menjahit tengok dekat Youtube. Hahaha. 

Ceh, jangan nak gelak sangat.. korang tu pandai ke menjahit? Kihkihkihkih.

You Might Also Like

9 comments

  1. Hahahaah TERpost le tu hahahaha..
    Kakak ko ni pandai jahit juga, nak tempah tulang belut ke, jahit karipap kat keher baju ke, meh laaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha aaah terrrpost.. GELOJOH !! 😂😂😂😂😂 sengal

      Delete
  2. Jahit cincai2 boleh lerrr..kalo ko suruh aku buat baju kurung, aku hantar kat tailor kang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaabha...sengal kak sun. 😂😂😂😂

      Delete
  3. saya pun tak pandai jahit. haha. sebab nya mak memang tukang jahit. jadi kalau ada apa2, memang bagi ke mak ja. hehehehhhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung lerrr mak pandai jahit..senang kann

      Delete
  4. bukan takat ain, akak pun tak pandai jahit jugak.Dulu masa lepas SPM, abah sibuk pi belajar jahit..konon tak minat.La ni laki pulak suruh belajar jahit..kunun nak bagi hadiah mesin jahit..ceh...jahit spender koyak boleh la..kah²

    ReplyDelete
  5. Akak gelak sbb terbayang Zaki tgh tolong jahitkan kancing kain ko, muahahha

    ReplyDelete
  6. kita reti jahit cuma tak kemas lah kita jahit..

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.Untuk sebarang pertanyaan anda boleh menghantar terus ke email peribadi ain iaitu : nurfarahain91@icloud.com