Resepi Daging Malbari Sedap
Bahan kisar :
- Kayu manis - 1 batang kecik
- Bunga lawang - 3 kuntum
- Bunga cengkih - 5 kuntum
- Rempah biji ketumbar - 3 sb
- Jintan putih - 1 sb
- Jintan manis - 2 sb
- Cabai kering - segenggam
- Bawang merah - 5 ulas
- Bawang putih - 5 ulas
- Bawang besar - 2 biji
- Halia - 2 inci
semua bahan kisar goreng tanpa minyak sehingga wangi- api perlahan.
Kemudian kisar semua bahan ini.
Bahan-bahan :
- Daging - sekilo potong kecik
- Kicap manis kipas udang - 1/2 botol (Botol kecik)
- Kerisik - 3 bungkus
- Gula merah - seringgit ( masak dgn sedikit air tapis)
Cara - cara :
- Goreng semua bahan kisar tanpa minyak sehingga wangi - api perlahan, kisar semua bahan ini.
- Kemudian masukkan bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging 1 - 2jam
- Setelah diperap, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yang diperap tadi, masukkan sedikit air.
- Masak sehingga daging lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging.
- Apabila daging lembut, masukkan kerisik, garam , gula dan air gula.
- Masak sehingga kuat pekat berpalut di daging.
Kredit : Saba Natasha