8 JENIS KURMA POPULAR DI MALAYSIA | Selalu kita mendengar iklan kurma dari Yusoof Taiyob yang menyebut tentang keenakan kurma. Apabila tiba bulan Ramadhan pasti kurma akan menjadi menu hidangan sewaktu berbuka. Kadangkala sampai berkotak-kotak yang diterima oleh ain sampaikan siap kasi dekat jiran sebelah menyebelah lagi . Punya la popular nya kurma ini ketika menjelangnya musim puasa.
Keenakan buah kurma dari timur tengah..Yusuf Taiyoob..Kelazatan buah kurma yang tiada bandingannya..Yusuf Taiyoob..Buah kurma Safia, Wasem, Safina dan banyak lagi..Pastinya menjadi pilihan anda setiap masa..Pilihan eksklusif..Yusuf Taiyoob~
Itu lah bait bait iklan yang sangat popular di Malaysia yang juga menyebut tentang jenis jenis kurma . Namun demikian , jom kita buat ulang kaji sedikit jenis jenis kurma yang popular di Malaysia.
8 Jenis Kurma Popular Yang Mungkin Anda Pernah Makan Sebelum Ini :
1. Kurma Ajwa
Kurma ajwa adalah jenis kurma kesukaan Nabi berasal dari Madinah dan juga yang paling digemari oleh umat Islam di dunia. Ciri-ciri kurma ajwa yang asli adalah warnanya yang hitam pekat dan terdapat beberapa garis kecil. Kurma Ajwa tidak terlalu manis dan bertekstur lembut.
Nabi Muhammad SAW pernah bersabda terkait kurma ajwa ini:
“Barangsiapa mengambil tujuh butir kurma Ajwa pada pagi hari, maka pada hari itu ia tidak akan terkena racun maupun sihir” HR. Bukhari
2. Kurma Medjool (Majdoul)
Kurma Medjool banyak tumbuh di iklim yang panas dan kering seperti di Timur Tengah dan Afrika,. Isi buahnya agak gemuk, lembab, dan manis. Mengandung serat dan mineral penting seperti potassium, magnesium, tembaga, dan mangan. Ciri-ciri kurma jenis ni berwarna coklat gelap. Rasanya sederhana manis dan berlemak. Isi buahnya gemuk dan bertekstur lembut. Sangat sesuai dibuat susu kurma.
3. Kurma Safawi
Kurma Safawi ada terdapat di Madinah dan Mekah. Berwarna coklat gelap, dan rasanya yang manis mirip dengan rasa kurma Ajwa, isi buahnya lembab dan bertekstur lembut. Karakteristik pohon kurma Safawi adalah produktif, itulah yang membuat kurma Safawi lebih banyak tersedia dan mudah didapat dibanding kurma lain.
4. Kurma Deglet Nour (Kurma bertangkai)
Kurma Deglet Nour berwarna kemerahan dan kekuningan, rasanya halus, tidak semanis dan selembab kurma Medjool. Deglet Nour adalah kurma yang paling banyak ditanam di Afrika Utara. Biji dalam isi buah kurma ini boleh dilihat bila kurma ini didekatkan pada cahaya. Ia juga dikenali sebagai kurma bertangkai di Malaysia.
5. Kurma Mariami
Kurma Mariami berwarna coklat kehitaman, mempunyai rasa halus dan lembut. Kurma jenis ini banyak terdapat di Iran. Kurma ini popular kerana rasa yang manis, lembut dan harganya murah.
6. Kurma Muda (Rutob)
Rutob adalah kurma segar yang baru masak. Kurma jenis ni memang susah nak jumpa di Malaysia sebab tak boleh tahan lama. Ia akan bertukar warna ke kecoklatan dan kehitaman seperti kurma kering lain.
Ada banyak jenis Rutob bergantung pada rasa, warna dan teksturnya. Semakin sedap dan berkualiti semakin mahal harganya. Rasa rutob tidak terlalu manis dan ranggup.
7. Kurma Mabroom
Struktur buah ini ramping, panjang, dan padat. Rasanya tidak terlalu manis. Kurma Mabroom kaya dengan serat, vitamin, dan mineral. Kurma Mabroom ni tergolong dalam kelas premium dan mahal harganya.
8. Kurma Sukkary
Kurma Sukkary sangat manis dan lembab, dapat memberikan tenaga dengan cepat jika dimakan. Kurma jenis ni tumbuh di daerah Qaseem, Arab Saudi, warnanya hampir kemerahan ketika pertama kali mengering. Bila semakin kering, warnanya akan menjadi kuning keemasan.
Jadinya kan , yang berkotak - kotak dekat rumah ni kurma jenis apa ehk ? Hahaha . Jujurnya , ain ni kurang sikit nak makan buah kurma kalau dibuat air susu kurma dan jus kurma mungkin memang menambah nambah ain minum . Okay , nak cari la resepi air susu kurma kan . Boleh nanti blend je dan minum waktu berbuka nanti ~
Baca juga artikel lain yang berkaitan dengan bulan Ramadhan :
kalau berbuka memang cari kurma dulu
BalasPadam