Friday, January 1, 2016

1/366 DAYS - 1 JAN 2016



Hari ini dah tahun baru . Tahun 2016 . Semua atau majoriti nya semua dah buat list apa yang nak dicapai , senang cerita azam tahun 2016 . Apa apa pun , Alhamdulilah dan terima kasih ALLAH kerana masih memberikan kesempatan kepada kita semua untuk terus hidup di muka buminya . 


Tahun 2015 nampak sangat sikap pemalas aku nak update blog , boleh kira berapa kali sangat aku update . Jawapan dia PEMALAS . Itu sahaja ! . Tutup cerita tahun 2015 , sekarang dah pun 2016 lah uolls .


Untuk tahun 2016 ini , aku telah bertekad (cewah , ayat nak gampang sangat) . Aku nak hidup kan semula diary of my life yang aku sendiri buat dulu masa zaman sekolah . (ala , kantoi pulak ) . Iya , zaman sekolah dulu aku suka tulis diari misalnya macam kena marah dengan ibu lepastu merajuk sorok dalam bilik , waktu makan baru ibu masuk bilik pujuk kita  dan macam macam lagi . hahaha . Lepas dah habis SPM , rasa macam semak bilik terus buang dan terkubur dah kenangan semua itu . 


Bukan itu sahaja , sebenarnya aku bukannya pandai menulis sangat . Aku lebih suka bercakap tapi masa sekolah teknik , cikgu bahasa melayu aku cakap "awak tak layak masuk pertandingan debat" . Nak je waktu tu aku cakap , " cikgu ,saya memang suka bercakap , tapi saya tak suka berdebat . tak semestinya orang yang suka bercakap itu suka berdebat !" . hahaha. 


Sebenarnya , jiwa menulis itu aku sendiri mahu rasa kerana ibu dulu suka menulis . Ibu juga teringin nak jadi penulis novel tapi dihalang oleh atuk . Aku pernah baca karya karya ibu . Sumpah , menusuk jiwa. hahaha .


Jadi , insyallah , aku nak belajar kosisten untuk menulis dengan ada jiwa , menulis dengan ada rasa supaya aku dapat berkongsi perkara yang positif kepada orang ramai hanya dengan penulisan . Oh , aku mulakan tahun 2016 ini dengan :

  • Update blog
Alhamdulilah , aku paksa juga nak update blog , ubah template , ubah design . Maaf ya , blog sedang di update. Hahaha. Makanya , agak serabut sedikit. Insyallah , beberapa hari nanti sedapla mata memandang .

  • Masak roti telur hotdog & ayam kukus
Untuk breakfast , aku sempat sediakan roti telur hotdog (ala , roti telur pastu gulung kan je dengan hotdog tu )  untuk keluarga dan jiran . Kesnya , roti gardenia dah nak expired makanya kenalah habiskan semuanya . Lepastu pula , jiran rumah sebelah aku ini memang selalu bagi makanan , segan woi rasanya , misalnya , diorang hulur nasi ayam siap cantik decoration , aku kasi roti telur hotdog je. hahaha. Rasa bersalah biarkan pinggan mangkuk jiran sebelah lama lama dekat dalam dapur kita. hahaha.

Seterusnya , ayam kukus pula ada beli masa dekat Giant , ayam tu dah siap marinate ,  nak masuk dalam microwave macam dah selalu . Makanya kita buat kukus je ! Lagi lembut dan sedap .

  • Baca azam & ucapan tahun 2016
Biasala , awal tahun awal hari kan , seronok melihat bersemangatnya hamba hamba ALLAH menceritakan azam azam mereka . Ada makcik jiran siap whatsapp aku lagi , terharu sangat rasanya. hahaha. Yela ,kita kan dah takde ibu . ( Ibu , ain tengah belajar menulis ibu)

Makanya , itu sahaja la apa yang mahu aku kongsikan kepada uolls . Sebab aku nak sambung edit blog. Serabut tengok html coding kebabomm tu haih. 


Ikhlas ,
-Seorang perempuan yang dah nak berumur doplolima tahun-

4 comments:

Keladi Ubi said...

Selamat tahun baru ya...teruskn berblog... ikhlas drp keladi...penulisan yang sampoi dan bersahaja....menarik utk diteruskan

Keladi Ubi said...

Selamat tahun baru ya...teruskn berblog... ikhlas drp keladi...penulisan yang sampoi dan bersahaja....menarik utk diteruskan

adianiez AIDA said...

lom lewat kot aida nak wish ~ selamat thn baru.
moga semua hasrat ain tercapai ye :)

aik? baru doplolima thn?
muda nyer la aiii :)

misz sheyla said...

selamat kembli berblog...hii