Koleksi Video Masak Youtuber Azfar Heri (Bahagian 1)

Disebabkan Ain ni merupakan peminat Azfar Heri  , jadinya kita kumpulkan sahaja video-video memasak disini . Antara video memasak yang ain pernah buat ialah Nasi Goreng Pataya . Dulu -dulu ain tak pandai tau buat nasi goreng pataya , tapi lepas menonton Youtube Azfar Heri Saya memasak , anda menonton , saya makan , anda terliur~~ Aaaa gitew . Jadinya , korang pun scroll lah sampai ke bawah ke semua video memasak Azfar Heri okay ! Selamat menonton dan terliur. hehehe . 

video First time buat kuih semperit : Ini merupakan video pertama yang dibuat oleh Azfar Heri pada tahun 2018. Masa ni intro pun tak ada lagi .


video memasak Buttermilk chicken katanya seperti Jibril . Gitew

Bahan Bahan :
  • Ayam popcorn
  • 2 sudu besar butter
  • cili api (dipotong kecil)
  • daun kari (nak rasa kari lebih masuk je banyak)
  • 1 tin susu cair.
  • 1 keping cheese (nak lebih pun boleh)
  • 1 sudu kecil garam (secukup rasa)
  • 1 sudu kecil gula (secukup rasa)

video memasak Puding roti berkuah Kastard

Bahan Bahan :
  • Roti 
  • 3 cawan susu 
  • 4 biji telur ayam
  • 4 sudu besar gula (ikut kemanisan).
  • 1 sudu teh Esen Vanila
  • Majerin disapukan ke dalam bekas
  • 4 cawan susu 
  • 4 sudu besar gula (ikut kemanisan).
  • 1 sudu teh Esen Vanila.
  • 3 sudu besar tepung Kastard

video memasak Lasagna
Bahan Bahan :

SOS MERAH 
  • 1 Biji bawang holland
  • 4 ulas bawang putih
  • Daging / Ayam kisar
  • 2 sudu besar cili kisar
  • sos spaghetti
  • lada benggala 
  • 1 sudu kecil garam halus

SOS PUTIH 
  • 2 sudu besar butter
  • 2 sudu besar tepung gandum (kalau tak cukup pekat tambah satu sudu lagi hehe)
  • 2 cawan besar susu full cream
  • 3 keping cheese
  • 1 sudu kecil garam halus
  •  keju parmesan

video memasak Mac and Cheese * yang ni terliur betul ain tengok 

Bahan Bahannya :
  • Macaroni
  • 2 sudu besar butter
  • 2 cawan fresh milk
  • 4 keping cheddar cheese
  • oregano
  • blackpapper
  • chili flakes
  • garam

video memasak Spageti Tuna Berapi 


Bahan Bahannya :
  • Spaghetti 
  • 1 biji bawang besar
  • cili api (mengikut kepedasan anda)
  • 1 cili merah
  • tuna (tak kisah tuna apa)
  • kicap manis
  • oregano
  • lada putih
  • blackpaper
okay dah habis, kalau korang nak tambah lain lagi boleh je macam ayam ke, lada benggala ke, jangan pulak kau letak tembikai, aku pukul kau satgi hahahahaha

video memasak Ayam Masak Sambal Hijau

Bahan Bahannya :
  • Ayam
  • Cili besar hijau
  • Cili api hijau
  • belacan
  • bawang
  • garam
  • serbuk kunyit (untuk goreng ayam)
video memasak Maggi Goreng Basah *walaupun simple tapi sedap*

Bahan Bahannya :
  • Maggi
  • bawang mesin
  • cili mesin
  • kicap manis
  • sos cili
  • sos tomato
  • sos tiram
  • perencah maggi 
  • garam
  • air 
  • telur 
Video memasak Ikan Bilis Pedas

menu kalini sangat senang ye, rasa dia manis manis pedas dan garing ikan bilis tu fuhhh sedapnya, makan dengan nasi putih pun cukup. siapa yang suka pedas letak lagi banyak cili tau ! goreng telur dadar lepas tu makan dengan nasi , haaaa resepi orang bujang sangat hahahahaha

Bahan Bahan:
  • Ikan Bilis
  • Bawang Besar
  • Cili api
  • Kicap
Video memasak Ayam Sambal Sos dan Telur Dadar Sambal Merah


Bahan Bahan Ayam Sambal Sos :
  • Ayam
  • bawang mesin
  • cili mesin
  • sos cili
  • air
  • garam
Bahan Bahan Telur Dadar Sambal :
  • Telur dadar
  • garam
  • sambal/cili mesin
Video memasak Roti Sardin


menu ni sangat senang dan sedap kalau makan garing garing dan time panas fuhhhh sedap u olls. korang boleh je pilih kalau kalau tak ada sardin guna je tuna, kalau tak ada tuna guna la sardin, macam i dua dua, tamak bukan ? 

Bahan Bahan:
  • Roti
  • Tuna / Sardin
  • Garam 
Video memasak Sambal Ikan Bilis

Sambal ikan bilis kentang garing ! menu ni i selalu masak and now i nak korang pulak try. senang je cuma make sure sambal tu betul betul garing and cukup rasa. ikan bilis make sure garing okay

Bahan Bahan:
  • Ikan Bilis
  • Kentang
  • Tempe (optional)
  • 1 sudu besar bawang kisar
  • 6 sudu besar cili kisar
  • garam
  • gula

No comments

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.