Tuesday, April 19, 2016

110/366 : Tips Untuk Elak Cheat Day !

 



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Hari ini sudah masuk hari ke 110 kita berada dalam tahun 2016 . Lagi sekali aku nak tanya , macam mana pencapaian azam yang korang wishlist kan awal awal dulu ? Pergi tengok semula mana nak tak on track tu , please get back on track as soon as possible ! . 

Untuk hari ini , aku nak berkongsi dengan korang qoute yang mana kawan aku bagi dekat whatsapp tadi . Terus aku rasa macam wow ! . Tipulah kalau kita sedang berada dalam proses menurunkan berat badan , mesti rasa nak cheat apa semua . Aku pun ada cheat jugak . Sebelum berat aku plateau dalam entri aku yang ini ,Plateau . aku ada juga cheat days aku . Hari Makan Sedunia ! . Resultnya , aku rasa macam satisfy gila lah konon berat dah banyak turun , makan macam orang gila . Tak sedar yang banyak lagi berat yang aku kena turunkan . End up , berat aku statik je almost dua minggu lebih .

Pengajarannya , bila kita dah memang niatkan sesuatu perubahan , kita kena lah kuatkan semangat kita , jangan asyik nak menipu je . Cuba kurangkan cheat days itu . Sampai bila nak jadi penipu je ? Sampai bila nak jadi manusia yang tahu sedapkan hati sendiri "ala , aku comel apa macam gini!" . 

Kalau orang kata gemok is awesome , aku sangat sangat bantah . Awesome ke bila pakai baju nampak benjol benjol lemak ? Awesome ke banyak baju baju yang dah tak muat ? Itu ke maksud sebenar awesome ? Pada aku , its our choice to decide who we want to be .

Ingat ! Before Making another unhealthy choice , remember macam mana payah nya hidup jadi seorang yang obesity ! . All the best for our journey !

3 comments:

HeNRieTTa JoSe said...

gud luck...mmg selalu jugak dngar cheat day...

Nurfaezah Abdullah said...

saya pulak nak naikkan berat badan huhu underweight sangat

YieN said...

Thanks 4 sharing.. Tgh dlm misi menurunkan berat badan jugaq ni :)