Monday, April 25, 2016

116 /336 : Bersenam Itu Memang Tak Best , Tapi 2 Perkara Ini Akan Jadi Lagi Best !



Assalamualaikum dan hello kepada uolls . Jujurnya , hari ini aku tak tahu nak update apa . Sebab rasanya hari ini monday blues kan . Permulaan kepada hari pada setiap minggu . Okay , dah dapat idea nak update apa untuk diary of the day pada hari ini . Aku nak kongsi macam mana aku boleh gagahkan diri untuk terus workout demi misiku kurus size S .

  • Ingat 'goal' yang ingin dicapai 
Setiap kali aku macam rasa sakit dan tercungap serta penat membuat cardio exercise , aku mesti nak menangis . Bukan sebab sakit tapi sebab aku sedar bambamnya aku . Sebab bambam ini lah aku kena buat exercise menggila macam gini . Yelah , orang bambam nak buang lemak kena buat cardio exercise . Aku tahu semua orang taknak buat tapi that the best way to solve your obesity problem . Jadi setiap kali aku sedang melakukan exercise , aku akan ingat balik goal aku . Ini bukan sahaja impian aku , tapi ini impian arwah ibu aku . Dia nak sangat tengok satu satunya anak perempuan dia ini kurus . Maka , aku akan imagine yang arwah ibu aku tengah gembira bila dia tengok anak perempuan dia ni dah kurus .Bila goal kita kuat , walaupun sakit urat ke , sakit kaki ke , tetap kita gagahkan juga untuk exercise sehinggalah misi kita selesai . Jadi ingat , stick your goal ! Cari your goal yang sangat kuat so that no matter what happen kau akan tetap berdiri gagah !


  • Hasilkan exercise yang berkualiti 
Jangan habiskan banyak masa dekat gym tapi exercise korang langsung tidak berkualiti . Ingat , badan kita bukannya robot. Robot pun kau guna dia non stop boleh rosak apatah lagi kita manusia . Kau kena ingat , kau kena sayang diri kau dan jadikan itu first priority ! Hasilkan exercise yang berkualiti yang memang you sweat like crazy ! . Misalnya , 20 minit intense workout . Komfom tercungap habis lah . Ingat , dont ever waste your time tapi kau tak dapat result yang bagus . End up , kau rasa penat dan akhirnya terus give up ! . Aku selalu cakap dekat diri aku , "Ain , workout sekejap je ni , tapi bila tengah workout ,push yourself as much as you can !"Kalau tak tahu nak workout apa , hello people , google kan ada , youtube kan ada" . Dont you ever create a lot of excuses ! It will not bring you the good result !



2 comments:

Khir Khalid said...

Lama juga tak exercise betul2 ni... setakat berjalan2 je sekarang ni. Tak berkesempatan nk btul2 workout lagi... thanks sharing.. :)

Siqah Hussin said...

Kuatkan semangat untuk berterusan exercise. Saya? Haih, mesti fail di tengah jalan..