Friday, March 18, 2016

78/366 : DIARY OF THE DAY - 18 MAC 2016



Assalamualaikum dan hello kepada semua . Alhamdulilah walaupun dalam kesibukan , diary of the day mestilah wajib ditulis hari hari walaupun kadang kdang aku sendiri pun rasa bosan jugak baca apekebenda budak ain ni merepek . Hahaha . Jadi , on topic today ialah :


  • Makan keow teow sedap pasar malam ! 
Semenjak aku dalam proses misiku kurus ini , aku stop habit aku yang suka gila makan carb tuh . OMG ! Tadi terasa nak sangat merasa . Actually , last week lagi aku terasa nak makan , tapi lepas dah membuat cardio exercise , makanya layak lah aku menerima sebungkus keow teow RM 2 itu . Hehehe . Fuhh , aku makan macam tak pernah makan gayanya . Bestnya moment bila kau on goal untuk kurus , dan kau mampu menghalang serta mengubah tabiat buruk kau yang dulu iaitu melantak sesuka hati tanpa memikirkan lemak yang diternak itu . Its freaking awesome bila aku start rasa macam , "kalau aku dok makan macam dedulu , naik balik badan aku nanti , dah tak banyak baju yang boleh aku pakai namti" . Bila kita nak makan sedap , ingat balik kita tengah nak menguruskan badan , nanti kita juga yang rasa kecewa nanti . 


  • Kek Season sebagai Reward !
Okay , tadi aku singgah kedai season kejap . Aku makan jugak sekeping roti . Lepastu aku rasa macam , sedappppnyaaa kek assorted tuh . Harga dia RM 10.50 . Makanya , aku tak beli lagi . Aku bertekad lepas aku dah dapat achieved small success yang aku tulis , kalau aku berjaya baru boleh makan . Kalau tak aku tak boleh beli dan merasa . Hahaha . Think before we eat ! That the best way i can do during this weight loss journey process . The thing is you need to love your body . You need to trust the process . Nak kurus bukannya ambil masa sehari kak jemah woi ! It takes such a great hard work and determination terhadap apa yang kita mahukan . Kalau tak kuat apa yang kau nak , tu yang iman cepat goyang bila makanan sedap depan mata . Ingat ! Always have a big why so that kita akan stick to the point .


Okay , itu sahajalah untuk hari ini . Assalamualaikum :)

1 comment:

Siqah Hussin said...

Keep it up! Chiayokk!