Thursday, October 2, 2014

Instashop Kena Ramai Followers Ke?

Sejujurnya , ain baru mula berbisnes secara online dengan menjual preloved seperti baju, shawl dan lebih memfokus kepada pakaian orang orang kita biasa pakai. Idea itu datang lepas pergi kelas BMC (Business Model Canvas) tetapi waktu itu ain fokus pada 'upcoming bisnes' yang akan dan wajib ain buka insyallah bila tiba masanya. Di akhir kelas , cikgu (skema sikit panggil cikgu) yang mengajar itu  memgajar rahsia buat bisnes geli geli bermula dari rumah.

Lalu ain terfikir, sebelum ain nak fokus pada sesuatu yang besar,kenapa tak mencuba pada skala bisnes yang lebih kecil yang dapat mengurangkan kos perbelanjaan?
Langsung tidak ada niat di hati mahu ada butik baju ,koleksi pakaian sendiri yang di brand kan. Langsung tidak ! Sebab ain tahu, dunia fesyen ini setiap hari kena bersaing yang sangat sangat agresif. Apatah lagi newbie macam gua!. Tak cukup kuat memang hanyut di makan ombak. ceh ceh, ayat nak novel sangat.

Tapi, selepas berfikir dan membuat 'peta' perancangan , ain yakin.ALLAH hantarkan idea itu sebab Dia approve apa yang kita perlu buat untuk melangkah satu step ke hadapan. Iya ,bukan satu perkara yang mudah. Jujurnya lagi , ain memang tidak suka menjual produk. ain lebih suka kepada menjual servis. Sebabnya, dalam menjual servis ini kita bebas untuk sembang kencang. *hehehe* . Maksudnya , kalau produk ini kita perlu fokus kan ia berbanding pula dengan servis dimana kita boleh 'add value' dengan mudah dan cepat. Maaf kalau tidak memahami gaya bahasa seorang marketer.

Alhamdulilah , dah 2 minggu lebih juga ain sudah memulakan bisnes instashop ain. Oh! jujur nya
(pengakuan jujur yang ketiga) kenapa dekat blog kau jujur sangat ain? hahahaa. Ain memang tak mahu langsung membuat akaun Instagram . Sumpah ! Sebabnya ain suka bergambar dan suka melihat gambar gambar yang cantik . Jadi , bila kesukaan itu disalurkan pada medium seperti ini secara tidak langsung ia akan menjadi satu tabiat dan selepas itu ianya akan menjadi satu ketagihan. *Maafkan lagi tatabahasa seorang marketer yang cuba untuk sembang bohong semakin terserlah.

Tapi, cikgu instagram kita , iaitu housemate masa belajar dekat kedah (Syiera Firdaus) dia yang suruh buat akaun sebab dia dah dapat stabil bisnes online di instagram nya lolitafairytalecloset  . Makanya kita kalau nak berjaya , kita kena follow apa yang orang dah berjaya lakukan. hehehe.

Seminggu lepas kita membuat akaun , kita target 100 followers. Alhamdulilah , ianya menunjukkan feedback yang sangat baik. Memang terasa lagi bersemangat lah kan. Tambahan lagi , semalam ain berdoa agar mencapai 250 followers. Nah ! ALLAH hantar terus 250 + . Lagi semakin bersemangat.

Kata orang , dalam urusan bisnes ini sebenarnya perkara pertama jangan pentingkan sales dan untung. Kita wajib bercerita , memberi pengenalan dan penerangan kepada apa yang kita hendak bagi kepada pelanggan. Barulah pelanggan merasa selesa dan dia rasa seronok untuk berurusan. Hari demi hari , setiap hari ain akan buat sedikit research , pembacaan tentang bagaimana mahu letupkan bisnes di instagram. Kalau rasa macam tidak bersemangat , sit back .relax and i always tell myself 'always refer to the plan'. Bukan apa , kadang kadang emosi kita ini memang tidak stabil , mesti kita nak kan sesuatu itu kita tolak tepi erti sabar. Tapi dalam kes ini , i need to be sabar a lot.

Ada yang sudah bertanya ,"Ain , kau mahu bisnes kau ini sampai tahap mana?" . Jujur yang ke-4 , this is a platform untuk ain mahu ada branding sendiri. Iya,mohon cakap gila pada ain. Bukan sesuatu yang mudah tetapi bila kita yakin setiap langkah itu mendapat restu dari yang maha esa , kita tidak perlu rasa gentar walaupun sekeliling kita memandang kerdil usaha kita itu. *ayat motivasi kepada diri sendiri. Kalau kita dah buat sesuatu , kita mestikan mencapai pada satu tahap yang terbaik yang mampu kita banggakan. Padahal mula mula terasa mahu geli geli saja bisnes ini tetapi bila keyakinan itu dihantar oleh Pencipta , terima saja dan lakukan sehabis baik.

Oh ya! berdasarkan research yang ain buat , i wonder why some instashop private ehk? I know fenomena spam spam #visitmyig itu dah semakin membiak biak but if you private it,tak ke rasa ia menutup pintu rezeki yang sebenarnya banyak itu? Maaf, sedikit kata kata negatif , terasa macam diorang ini pelokek pun ada. Tidak mahu berkongsi konon takut pesaing meniru apa yang dia buat ,dan macam macam lah. Okay, tak mahu sembang banyak tentang ini.

Tajuknya! oh ,nampak tak gua tengah sembang kencang yang teramat sampai lama gila mukadimah itu.hahaha. Instahop memang kena ramai followers ke? jawapannya , pada ain lah , ramai atau sedikit sebenarnya hanya lah gambaran kasar mereka yang review instagram kita. Kalau ramai sampai beratus ribu tapi tidak berkualiti yang mana tidak kena pada target customer kita.Ianya nampak tidak kena ,Jadi adakah perlunya kita meramaikan sedangkan ia  tidak berkualiti? Tapi newbie macam instashop ain ni , pengaruh followers itu sangat sangat penting bagi mengaburi mata kasar mereka yang review.

Penutup , bantu ain. bantu ain..untuk dapatkan lebih ramai followers. sila rajin rajinkan tag @@@ kawan kawan yang punya kegilaan dan kesukaan mencari barang barang preloved ya!.*muahciked* Oh, ayat instagram memang kena nak suwit suwit lah sangat.hahaha.



Instagram
Boleh view dan follow *muahciked* ;)
Doa kan moga instashop ini mendapat sambutan dan mampu melangkah setapak demi setapak. Insyallah. 
XOXO *hahaha*

1 comment:

Mawar Assufi said...

Hai ain. Betullah ain cakap kalau follower banyak tapi kualiti tak de. tak berguna..

tapi, perasan atau tak. follower sekarang depa bijak menilai tapi dari segi terbalik dgn cara seller berfikir.

bagi seller, biar follower siki janji service terbaik. tapi bagi customer, lagi banyak follower dari following, lagi trusted seller tu.. kankankan? hehe. teori nubis gak ni.


btw, ain. ni igshop kita.
nanti kita free kita follow ain okay. jangan lupa mention each other tau,. hehe

@nuriassyaurah_gallery
@dcoklat_dessa


salam ukhuwaah. Panjangnya mukadimah dakuuu >_< hehe