TAK PAYAH DAH BELI ODEN DEKAT LUAR, MASAK DEKAT RUMAH PUN BOLEH..KENYANG SANGAT! - Aku Ain Kau Siapa

Wednesday, February 20, 2019

TAK PAYAH DAH BELI ODEN DEKAT LUAR, MASAK DEKAT RUMAH PUN BOLEH..KENYANG SANGAT!

oden


TAK PAYAH DAH BELI ODEN DEKAT LUAR, MASAK DEKAT RUMAH PUN BOLEH..KENYANG SANGAT!

Kadangnya craving seseorang itu dia bukannya nak minta makanan yang mahal-mahal, cukuplah ianya masak seikhlas hati dari orang tersebut. Kisahnya , aku dan Kak Sunah menginap secara tidak dirancang ke rumah Sis Lin. Hajat dihati aku sebenarnya dah lama nak makan oden. Tahu ke oden tu sejenis makanan ape? 

Oden ni sebenarnya makanan Jepun senang cakap macam steamboat je sebenarnya. Cuma kuahnya aje berbeza. Gitu ler seketul Farahain , dia bukannya nak makan makanan yang mahal-mahal pun , Oden je yang dia teringin pada waktu itu. Jadinya , Sis Lin sebagai tuan rumah menunaikan hasrat ku itu. Terima kasih Sis. So , selepas zohor kami pun pergi ke Tesco yang berdekatan untuk membeli bahan-bahan yang perlu ada. Sebenarnya tak susah mana pun buat oden ni. Tinggal rajin tak rajin je nak cucuk dengan lidi bahannya.
oden
Bahan-bahannya

oden
Gembira betul tengok dah siap masak!
Tapi, di rumah Sis kita memang dah buat style steamboat betul. Kuah nya rasa masam-masam kerana ianya kombinasi rasa tomyam dan asam pedas. Tengok je lah bahan-bahan dekat gambar yang aku tepek tu.

Fun fact about me, aku ni memang peminat steamboat yang aku panggil benda cucuk-cucuk. Aku suka betul makan. Bila dapat makan ya ampun, nikmat sungguh!. Terima kasih Sis sudi keluarkan set memasak steamboat itu demi memenuhi hajat tekak seketul Farahain. Hahaha.

Gais, rajin-rajin lah tanya dekat kawan korang “Awak Makan Ape” , pastu kasi tahu orang-orang kampung korang suruh like Facebook Awak Makan Ape dan follow instagram @awakmakanape . Jangan lupa tau!🍽

8 comments:

  1. Angan-angan juga nak buat. Tapi, kalau sekerat dua yang makan, tak best juga. haha

    ReplyDelete
  2. Nice blog dear. I am following you and I hope you follow back too 😊

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum ain...sedapnya tengok macam steamboat juga rasa die ek...cuma ada perasa asam pedas tu ek...nak cuba juga ni...

    ReplyDelete
  4. It looks delicious!!

    https://julesonthemoon.com/

    ReplyDelete
  5. terasa masam² tomyam, pedas² kari tu..sedap wehhh...

    ReplyDelete
  6. permisi min numpang share ya :)
    DEWAPK^^ agen judi terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
    dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
    ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :)
    :)

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.