Masak Soto Nasi Resepi Sendiri .. Mudah Je !


Assalamualaikum . ketupat Nona masih belum dibuka lagi tempoh hari . Ingatkan nak masak untuk raya tapi sebab jumlah ketupat nasi terlampau banyak sumbangan jiran dan kawan kawan , jadinya kita tak rebuslah . Hanya buat mee soto je ! Hehehe . 

Jadi nya hari ni terjadi la soto nasi . Taugeh je yang tak ada di dapur . Mana bahan yang ada kita rembat je . Simple ! Dengan menggunakan tagline , tak cukup bahan takpe , janji masak .. Begitulah cara seketul Farahain memasak .

Disebabkan nak kurangkan pengambilan minyak , lemak , garam dan gula . Ain buat resepi sendiri . Cara sangat mudah . Letak dan rebus ayam . Lepastu campur kan rempah soto (yang ni ain beli dekat Mydin) Korang cari je dekat bahagian rempah yang beli timbang gitu , pastu letak la . Agak agak je . Tunggu sehingga ayam siap rebus . 

Lepastu angkat ayam dan asingkan . Kuah soto tu pula letak kan sedikit garam . Ketupat nasi direbus . Siap potong belah dua atau belah empat . Makan sekali dengan sambal kicap. 

Siap! Hiaskan bersama dengan daun sup dan bawang goreng ! Ya Ampun . lepas ni Soto Nasi dah senang dah masak . Tak payah struggle nak menumis minyak bagai . 

*ikut selera masing-masing la. Macam ain ni memang suka tak cukup bahan takpe , janji masak ! Kihkihkihhh .

Post a Comment

2 Comments

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.