Baru 5 Minggu Jaga Makan , Takkan Dah Kurus Kot Kan ..

Assalamualaikum . diam tak diam , pagi ni belek kalendar . Lahh , baru nak masuk 5 minggu ain monitor apa yang ain makan setiap hari . Uolls boleh tengok dekat posting , Ain Kurus . Semua tu adalah gambar gambar yang ain makan setiap hari .

Memang tak ler semua nya diet . Maksud jaga makan yang ain terapkan ialah Jaga Portion , jaga portion . Boleh nampak progres dari mula kemain banyak portion nasi yang ain ambil setiap hidangan . Lama -kelamaan , makin berkurang . 

Selain itu juga , ain dah mula start dinner lebih awal . Say no to makan malam. Ianya bermula sekitar pertengahan jun iaitu 18 jun 2021. Semua ni sebab ada kawan yang memberi sokongan.  Kita tak kan boleh istiqamah kalau tak ada sokongan dari kawan . Ain pun sendiri tak sangka boleh disiplin jaga time makan dinner awal waktu ni . Tapi , part breakfast masih tak kosisten lagi . Sebab ain jenis susah makan pagi . Perut mungkin masih tidur .Hahaha . Selalu jugak breakfast lewat . Sampai membawak ke brunch gitu . Tak elok yer geng ! 

Diet ain ni boleh la sikit dikategorikan IF . IF iaitu intermittent fasting yang mana ain akan kosongkan perut selama berbelas jam gitu . Dulu-dulu pernah juga buat , tapi fail ! Nak tahu sebab apa ? Sebab tak jaga portion makanan.  Sebab tak jaga timing makan . Banyak kali perut masuk angin . Makan dah lewat sampai ke tengah hari petang . Sampai pernah juga muntah dan sakit kepala . So , IF boleh ! Tapi kena jaga timing makan , jaga juga portion makan .
baru lepas exercise .. sempat posing -posing

Jaga menafikan fakta 80% pemakanan 20% exercise ! Accept the fact ! Tak guna morning walk , berbasikal , joging , exercise , skipping dan buatlah segala exercise dekat Youtube tu tapi part makan tetap ramai yang akan kantoi ! Itu yang coach Jom Kurus ain pernah pesan . 

Jangan tipu diri sendiri ! Jaga nak sedapkan hati " tak apa la boleh makan salad setiap hari" . Macam sekarang ni , ain tak buat gitu ! Makan kering -kering . NO ! Ain makan je nasi setiap hari , kalau teringin makan je kuih . Tapi ain kawal pengambilan . Kawan ain pesan " Enjoy the process. Kau bukannya kambing nak telan sayur hari -hari" . Kena pandai balance kan apa yang kita makan . 
baru belajar nak mekap mekap gitu ! 

So far , ain tak timbang berat sebab tak ada penimbang . Hahaha . Mengharap pinjam dengan jiran sebelah je la gini . Tapi , ain rasa seluar yang masa sebelum raya kemain ketat , tapi sekarang dah longgar . Perut dah jarang kembung . Sebab makan dalam portion yang terkawal . Pernah la juga , "ya Allah ..sedap betul aku masak hari ni ... Nak tambah lah.." * Pastu cecepat cakap dekat diri sendiri " Ain , kalau kau tambah makan lunch ni , dinner kau tak boleh makan tau ... Kau nak mana ?. Tahan sekejap atau tak boleh makan dinner?" . Haa .. Gitu ! 

Memang susah nak jaga makan kalau tak ada sokongan . Cari kawan -kawan atau keluarga yang boleh sokong kita . Diorang la yang akan tanya kita , update kita " Ain kau makan ape hari ni ?." , "  Ain kau dah dinner ?. ni dah dekat pukul 6 dah ni" . Gitu ! Penting okay! 

Dari segi exercise kali ni , aku just rasa kalau nak buat , Buatlah ! Kalau rasa badan lesu , tak buat . Seminggu biasa dalam 3-4 kali je . Kadang 2 kali je seminggu . Apa yang penting ialah makanan yang kita sumbat setiap hari itu yer tuan tuan dan puan puan sekalian . 

Okay , cukup lah update diary ain kurus ain ! Doakan semoga ain istiqamah okay 💕

3 comments:

  1. pernah jugak buat IF ni.tapi macam tak jalan jer.bila buat kena gastrik.yang hairannya bulan puasa tahan pulak perut 😂.

    ReplyDelete
  2. 5 minggu jaga makan boleh kurus tu. Janji tak minum manis. Tapi macam saya, payah nak kurus la asik minum kopi hari2.

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.