Picnic Di Pantai Desaru Johor

sheisfarahain di pantai desaru

Assalamualaikum . Tercapai hasrat dan impian ain untuk berpicnic . Kenapa ? Ianya kerana pengaruh dari drama Korea Hometown Cha Cha yer . HAHAHA . Tak la , gurau je ! Hakikatnya , memang dah lama nak sangat berkelah . Rupanya Allah berikan rezeki tu untuk merasai nya apabila geng - geng JDT Blogger dapat staycation di Amansari Hotel Desaru

Jadinya , seawal pagi lagi ain dah bertolak dari Johor Bahru . Ain pergi bersama Huda dan Abang Ain . Kami bertiga memulakan perjalanan dari Johor Bahru sampai la ke exit tol Bandar Penawar . Masa tu rasa konfius nak pergi pantai mana satu . Sebab nya , dekat Desaru ni memang banyak tempat yang menarik . Bukan itu sahaja , jarak diantara setiap tempat tak jauh sangat . Jadinya masa di traffic light kitorang terus je mengikut ke signboard Tanjung Balau . Bila dah sampai terasa  hampa rupanya masih ditutup sebab masih banyak lagi kerja -kerja pembinaan . 


jambatan sungai johor


desaru kota tinggi

Ain teringat kali terakhir ain ke Tanjung Balau pada tahun 2019 sebelum covid melanda itu pun ketika itu dah mula start kerja - kerja pembinaan . Tapi ni dah penghujung tahun 2021 pun masih lagi tak dapat ke Tanjung Balau . Jadinya kitorang pun terus lah decide untuk bertukar tempat , memandangkan huda dulu memang belajar di Bandar Penawar sudah semestinya dia pro tentang selok belok jalan disitu . Kitorang pun terus lah ke Pantai Desaru .

Pantai Desaru yang kitorang pergi ni memang pantai yang dibuka untuk orang awam . Nak masuk ke sini kena bayar parking juga ye ! Lepas dah parking tu , kemain yer excited kita semua bila nampak pantai ! Cantik sangat !

Benarlah orang cakap , pantai Desaru ni cantik . Bukan itu sahaja , Desaru ini memang dah jadi tempat wajib percutian orang Johor dan juga rakyat Malaysia . Pantai Desaru ini sangat sesuai untuk bermandi -manda . Sampai je , kitorang cari port untuk 'parking' heheheh , nak landing dekat mana .Nama pun nak picnic kan , ain bawa siap -siap jajan dan nasi goreng serta sandwich telur . Settle ! Makanan yang mudah untuk dibawa sewaktu berkelah . Nampak juga ada yang ber bbq ! Tapi , kitorang hanya picnic sekejap je sebab lepastu kitorang terus check in ke Hotel Amansari Desaru .

berkelah di pantai desaru

di tepi pantai desaru

Dalam hati ini rasa nak je terus mandi , tapi dah pakai baju cantik cantik kot jadinya ain terus celup celup kaki jela . Dapat celup celup kaki pun dah rasa happy sangat ! This is what i want ! Picnic simple , pantai dan angin sepoi sepoi bahasa . Perfect and completed for myself !

Nak bagitahu juga pada korang yang nak ke Pantai Desaru ni , datang awal terutama pada musim cuti sekolah ,public holiday dan hujung minggu kerana memang akan ramai . Kitorang yang datang awal pagi pun dah boleh nampak banyak kenderaan yang dah lama sampai sebelum kitorang . 

ombak di pantai desaru

pantai desaru

Pantai Desaru ini dekat mana ? Kalau google maps dan waze terus je jumpa ! Senang sangat ! Ingat yer , kalau nak ke pantai sila jaga kebersihan dan jangan buang smapah merata- rata . Bukan itu sahaja , jaga juga keselamatan masing - masing yer . 

Post a Comment

1 Comments

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.