30 Doa Harian Ramadhan

30 doa harian ramadhan


30 Doa Harian Ramadhan

Berikut merupakan doa harian ringkas dalam bahasa melayu yang boleh kita sama - sama amalkan dan baca . Sangat mudah dan ringkas . Ain jumpa ni di Twitter . Semoga ianya bermanfaat kepada semua. Insyallah .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 1
Ya Allah , jadikan puasaku di bulan ini sebagai puasa orang - orang yang berpuasa sebenarnya , solat malam ku di dalamnya sebagai orang yang solat malam sebenar-nya , bangunkan daku didalamnya dari tidurnya orang- orang yang lalai . Bebaskan aku dari dosa- dosaku wahai Tuhan semesta alam . Maafkan aku wahai Yang Memberi ampunan kepada orang -orang yang berbuat dosa .

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 2
Ya Allah ! Mohon dekatkan lah aku kepada keredhaan -Mu dan jauhkanlah aku dari kemurkaan serta alasan - Mu . Mohon berilah aku kemampuan untuk membaca ayat -ayat Mu dengan rahmat Mu . Wahai Maha Pengasih dari semua yang Pengasih.

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 3
Ya Allah ! Mohon berikanlah aku rezeki akal dan kewaspadaan . Dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan kesesatan . Anugerahkanlah kepadaku bahagian daripada segala kebaikan yang ENGKAU turunkan , demi kemurahan Mu . Wahai zat Yang Maha Dermawan dari semua yang dermawan . 

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 4
Ya Allah ! Mohon berikanlah kekuatan kepadaku , untuk menegakkan perintah - perintah Mu , dan berilah aku manisnya berzikir mengingat Mu . Mohon berilah aku kekuatan untuk bersyukur kepada Mu , dengan kemuliaan Mu . Dan jagalah aku dengan penjagaan Mu dan perlindungan Mu , Wahai zat Yang Maha Melihat.

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 5

Ya Allah ! Mohon jadikanlah di bulan ini aku termasuk diantara orang - orang yang memohon ampunan (beristighfar) , dan jadikanlah aku sebagai hamba Mu yang soleh dan setia serta mohon jadikanlah aku diantara Auliya Mu yang dekat disisi Mu , dengan kelembutan Mu , Wahai zat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih.

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 6
Ya Allah ! Jangan lah Engkau hinakan aku di bulan ini kerana perbuatan maksiatku terhadap Mu , dan jangan lah Engkau cambuk (sebat ) aku dengan cambuk (sebat) balasan Mu . Jauhkanlah aku dari hal - hal yang dapat mendatangkan kemurkaan Mu dengan kelembutan dan ketinggian rahmat Mu  , Wahai pegangan terakhir orang - orang yang berkeinginan .

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 7
Ya Allah , bantu lah aku untuk berpuasa dan solat pada waktu malam serta jauhkan aku dari kesia - siaan dan perbuatan dosa . Anugerahi aku di didalamnya dengan dawam (melakukan sesuatu yang sudah menjadi kebiasaan) nya ingat pada Mu dengan taufik Mu wahai yang menunjuki orang tersesat .

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 8 
Ya Allah , anugerahilah kepada kami rasa sayang terhadap anak - anak yatim dan suka memberi makan (orang miskin ) serta menyebarkan kedamaian dan bergaul dengan orang -orang mulia dengan kemurahanmu wahai tempat berlindung bagi orang - orang yang berharap.


30 Doa Harian Ramadhan

Hari 9
Ya Allah ! Anugerahilah untukku sebahagian dari rahmat Mu yang luas , dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran - ajaran Mu yang terang , dan bimbinglah aku menuju kepada keredhaan Mu yang penuh dengan kecintaan Mu . Wahai harapan orang - orang yang merindu .

30 Doa Harian Ramadhan
 
Hari 10
Ya Allah ! Mohon jadikanlah aku diantara orang - orang yang bertawakal kepada Mu , dan jadikanlah aku diantara orang - orang yang menang disisi Mu , dan jadikanlah aku diantara orang - orang yang dekat kepada Mu , dengan kebaikan Mu , Wahai tujuan orang - orang yang memohon .

30 doa harian ramadhan

Hari 11
Ya Allah ! Mohon tanamkanlah ke dalam diriku kecintaan kepada perbuatan baik  dan tanamkanlah ke dalam diriku kebencian terhadap kemaksiatan dan kefasikan . Mohon jauhkanlah dariku kemurkaan Mu dan api neraka dengan pertolongan Mu , Wahai Penolong orang - orang yang meminta pertolongan .




30 doa harian ramadhan

Hari 12
Ya Allah , mohon hiasilah aku di bulan ini dengan penutup aib dan kesucian . Tutupilah diriku dengan pakaian kecukupan dan kerelaan diri . Tuntunlah aku untuk sentiasa bersikap adil daan taat . Selamatkanlah aku daro segala sesuatu yang aku takuti . Dengan Perlindungan Mu , Wahai tempat bernaung bagi mereka yang ketakutan .




30 doa harian ramadhan

Hari 13
Ya Allah ! Mohon sucikanlah diri kami di bulan ini dari segala dosa dan perbuatan keji . Berilah aku kesabaran atas apa yang Engkau tetapkan . Anugerahkan kepada kami ketakwaan dan persahabatan dengan orang - orang yang baik dengan pertolongan Mu , Wahai cahaya hati orang -orang yang miskin .

30 doa harian ramadhan

Hari 14
Ya Allah ! Mohon janganlah Engkau tuntut dari kami di bulan ini semua kesalahan yang aku lakukan . Hapuskan seluruh kesalahan dan kebodohanku . Hindarkan aku dari bencana dan malapetaka . Demi kemuliaan Mu , wahai sandaran Kemulian kaum Muslimin .

30 doa harian ramadhan

Hari 15
Ya Allah , mohon anugerahkan padaku di bulan ini dengan ketaatan orang - orang yang khusyuk serta lapangkanlah dadaku dan dengan taubat orang - orang yang rendah diri . Dengan kekuatan Mu . Wahai tempat berlindung bagi orang - orang yang ketakutan .

30 doa harian ramadhan

Hari 16
Ya Allah  , anugerahilah kepadaku di bulan ini agar supaya dapat bergaul dengan orang - orang baik , dan jauhkanlah aku dari bergaul dengan orang - orang jahat . Berilah aku perlindungan di bulan ini dengan rahmat Mu sampai ke alam akhirat . Demi keesaan Mu wahai Tuhan semesta alam .


30 doa harian ramadhan

Hari 17
Ya Allah anugerahilah aku di bulan ini untuk mampu berkelakuan yang baik dan makbulkanlah semua hajat dan keinginanku . Wahai yang tidak memerlukan penjelasan dan pertanyaan . Wahai yang Maha mengetahui apa yang ada di dalam alam ini  , Anugerahilah selawat dan salam bagi Muhammad dan keluarganya yang suci .

30 doa harian ramadhan

Hari 18 
Ya Allah sedarkanlah aku untuk mengetahui berkat yang ada pada waktu sahur . Terangilah hatiku dengan cahaya Mu yang lembut . Jadikanlah seluruh anggota badanku dapat mengikuti cahaya itu . Wahai Penerang hati sanubari .

30 doa harian ramadhan

Hari 19 
Ya Allah , jadikan lah aku di bulan ini lebih bisa menikmati berkat - berkat Mu dan mudahkanlah jalan ku untuk mendapat kebaikan - kebaikannya . Jangan Engkau haramkan aku untuk menerima kebaikan - kebaikannya . Wahai Pemberi Petunjuk kepada jalan yang terang .

30 doa harian ramadhan

Hari 20 
Ya Allah , bukakanlah bagiku di bulan ini pintu - pintu menuju syurga dan tutupkan bagiku pintu - pintu neraka . Berikanlah kemampuan padaku untuk menelaah Al Quraan di bulan ini . Wahai yang menurunkan ketenangan ke dalam hati orang - orang mukmin . 


30 Doa Harian Ramadhan

Hari 21
Ya Allah , tuntun lah aku di bulan yang mulia ini untuk mendapat keredhaan Mu Dan jangan lah adakan ruang syaitan untuk menggodaku . Jadikan syurga sebagai tempat tinggal dan bernaungku . Wahai yang memenuhi hajat orang - orang yang meminta .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 22
Ya Allah bukakanlah selebar - lebar pintu kurnia Mu di bulan ini dan curahkan berkah - berkah Mu . Tempatkan aku di tempat yang membuat Mu redha padaku . Tempatkan aku di dalamSyurga Mu . Wahai Yang Maha menjawab doa orang yang dalam kesempitan .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 23
Ya Allah , sucikanlah aku dari dosa - dosa dan bersihkanlah diriku dari segala aib/ keburukan . Tanamkanlah ketakwaan di dalam hatiku . Wahai Penghapus kesalahan orang - orang yang berdosa .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 24
Ya Allah aku memohon pada Mu di bulan yang suci ini dengan segala sesuatu yang mendatangkan keredhaan Mu , dan aku berlindung dengan Mu dari hal - hal yang mendatangkan kemarahan Mu , dan aku memohon kepada Mu kemampuan untuk mentaati Mu serta menghindari kemaksiatan terhadap Mu Wahai Pemberi para peminta. 

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 25
Ya Allah jadikanlah aku di bulan ini lebih mencintai para wali Mu dan memusuhi musuh - musuh Mu . Jadikanlah aku pengikut sunnah Nabi Penutup Mu , Wahai yang menjaga hati para nabi .
30 Doa Harian Ramadhan

Hari 26
Ya Allah , jadikanlah setiap jalan usahaku di bulan ini sebagai ungkapan rasa syukur dan dosa - dosaku terampuni , amal ibadahku diterima dan seluruh aib dan keburukanku ditutupi . Wahai Yang Maha mendengar dari semua yang mendengar .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 27 
Ya Allah , berkatilah aku di bulan ini dengan mendapatkan lailatul qadar . Ubah arah hidupku dari hidup yang susah menjadi mudah . Terima lah segala permohonan maafku dan hapuskan dosa - dosa dan kesalahanku . Wahai Yang Maha Penyayang terhadap hamba Nya yang soleh . 

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 28
Ya Allah sempurnakanlah hidupku dengan melaksanakan amalan - amalan Sunnah , dan muliakanlah aku dengan makbulkan semua permintaanku . Dekatkanlah aku kepada Mu dengan pelbagai cara . Wahai yang tidak sibuk dengan rintihan orang yang meminta .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 29
Ya Allah , limpahkanlah aku di bulan ini dengan rahmat Mu , anugerahilah aku taufik dan penjagaan Mu . Sucikanlah hatiku dari benih - benih fitnah / kebencian , Wahai yang Maha Pengasih terhadap hamba - hamba Nya yang beriman .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 30 
Ya Allah terimalah puasaku di bulan ini dengan rasa syukur . Jadikanlah puasaku ini mendatangkan keredhaan Mu dan keredhaan para Rasul Mu . Engkau kuatkanlah cabang cabang dan pokok pokok nya . Demi kebenaran junjungan kami Muhammad S.A.W berserta keluarganya yang suci . Segala puji bagi Mu ya Allah . Tuhan semesta alam .


klik sini untuk lebih info tentang Bulan Ramadhan

Sahur Nak Makan Apa ?

makanan sahur


Sahur Nak Makan Apa ?

Sahur bulan puasa ni boleh amalkan

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya.

7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.

makanan sahur


8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.

10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.

“Hati yang bersih dapat melahirkan pemikiran yang waras. Maka, ‘suapkanlah’ ia dengan makanan dari sumber yang halal dan berkhasiat.” Wallahullam.

Insya Allah bermanfa'at.
Allahumma sholli 'ala Sayyidina Muhammad
-PesanBonda

Doa Menyambut Bulan Ramadhan 2021






Pesan Guru:

Menyambut Kedatangan Ramadhan pada petang Isnin 12 April 2021 (Selasa awal Ramadhan):
(tinggalkan seketika kesibukan dunia, tidak pasti adakah ramadhan akan datang kita dapat sambutnya lagi atau tidak, walau pun sekarang dalam musim pandemik Covic):

1. Mandi dan bersiap2 sebelum maghrib.
2. Selawat, istighfar dn muhasabah menjelang masuknya waktu.
3. Tika azan berkumandang, sambut lah dengan rasa syukur, terharu sambil mengalirkan air mata dgn harapan moga Ramadhan ini kita dpt isi dgn lebih baik dn mendapat keampunannya.
4. Solat maghrib berjemaah untuk yang mampu. Boleh mulakan tadarus. 
5. Solat isya, tarawih dan witir.
6. Tadarus dan Qiyam
7. Mohon kemaafan dari semua . Mungkin kita pernah sakiti tanpa sedar. Mungkin ada kekhilafan dimana mana.
8. Berterusan memohon rahmat dan keampunan Allah sepanjang Ramadhan untuk diri sendiri, keluarga dan seluruh umat Nabi Muhammad saw. 

❤️ Salam Ramadhan Al Mubarak ❤️ Salam Penuh Kemaafan ❤️ Sahabat -sahabat ❤️ Yang Sentiasa Dikasihi ❤️ Disayangi ❤️ Dirahmati Allah SWT.

30 Cadangan Resepi Menu Berbuka Puasa Dan Bersahur Selama Sebulan

 
30 Cadangan Resepi Menu Berbuka Puasa Dan Bersahur Selama Sebulan

30 Cadangan Resepi Menu Berbuka Puasa Dan Bersahur Selama Sebulan

HARI PERTAMA : KETAM MASAK LEMAK CILI API

ketam masak lemak cili padi
kredit gambar Facebook Shima


Bahan-bahan

  • 250g ketam (dibersihkan)
  • 7 biji cili hijau
  • 1½ cawan santan kelapa yang di parut
  • 1 keping asam gelugur
  •  ½ sudu kecil serbuk kunyit
  • ½ sudu besar garam secukup rasa
  •  ½ sudu kecil perasa


Cara-cara memasak

  1.  Masukkan ketam ke dalam periuk, masukkan serai, cili hijau, santan, asam keping, garam secukup rasa, perasa dan kunyit .
  2.  Masak selama 5-7 minit.
  3.  Siap, angkat dan hidangkan.


HARI KEDUA : AYAM SOS LEMON MADU

ayam masak lemon
kredit gambar Jom Masak


Bahan-bahan

  • dada ayam 500g (potong ikut suka)
  • tepung serbaguna (secukupnya)
  • telur sebiji (kacau)
  • madu 4 sudu besar
  • lemon 2 biji (ambil jus)


Cara-cara memasak

  1. Celupkan ayam dengan telur kemudian golek-golek atas tepung sehingga rata.
  2. Panaskan minyak, goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
  3. Untuk sos, campurkan madu dan jus lemon,kacau sebati dan masukkan ayam, gaul rata.
  4. Hias dengan hirisan lemon dan daun sup. Siap!


HARI KETIGA : PARI ASAM PEDAS

pari asam pedas
kredit Facebook MakNdak Uyul


Bahan-bahan

  • 6 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • ½ inci kunyit
(Semua bahan hendaklah ditumbuk)
  • 4 sudu besar cili boh (rendam cili kering, tos dan kisar)
  • ½ cawan air asam jawa
  • 3 cawan air
  • 250g ikan pari (dipotong kecil)
  • 2 tangkai daun kesum
  • sayur masin (jika suka)
  • bendi
  • 3 sudu minyak masak
  • garam, gula dan sedikit lada hitam


Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sederhana besar. Tumiskan bahan kisar hingga wangi.
  2. Masukkan cili boh, kacau dan biarkan hingga terbit minyak.
  3. Masukkan daun kesum. Masukkan pula air asam jawa dan kacau sebati.
  4. Masukkan ikan pari, sayur masin dan air. Biarkan mendidih dan kecilkan api.
  5. Masukkan garam, gula dan lada hitam.
  6. Masukkan bendir dan biarkan seketika sehingga bendir masak.


HARI KEEMPAT  : SOTONG SAMBAL TUMIS HALIA

sotong sambal tumis halia
kredit gambar Darnisha HQ


Bahan-bahan

  • sotong (direbus)
  • cili kering (direndam dan dimesin)
  • bawang merah, bawang putih dan halia (dimesin)
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan sedikit gula


Cara-cara memasak

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dimesin tadi sehingga wangi.
  2. Masukkan cili dan tumiskan sehingga agak garing. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula.
  3. Biarkan seketika dan masukkan sotong. Kacau sehingga sebati dan biarkan untuk beberapa minit lagi.


HARI KELIMA  : SAMBAL CILI IKAN BILIS PETAI

sambal cili ikan bilis petai
kredit Senangnya masak


Bahan-bahan

  • ikan bilis 300g
  • petai 2 papan
  • bawang besar sebiji (dihiris)
  • bawang putih 3 ulas (ditumbuk)
  • cili merah sebiji (ditumbuk)
  • cili padi 20 biji (ditumbuk)
  • garam secukup rasa


Cara-cara memasak

  1. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bawang, dan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
  3. Masukkan garam, gaul sebati.
  4. Masukkan ikan bilis dan petai, gaul rata. Siap!


HARI KEENAM  : AYAM PAPRIK

ayam masak paprik
kredit Koleksi Resepi Masakan Ayam


Bahan-bahan

  • 4 ketul ayam - dihiris kecil
  • 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat kasar
  • 1 biji cili merah - dihiris serong
  • 11 biji cili api - dipecah-pecahkan
  • 2 helai daun limau purut - disiat-siat
  • bunga kobis - dihiris kecil
  • 2 biji putik jagung - dihiris serong
  • 1/2 biji karot - dihiris serong
  • 2 biji kacang panjang - dipotong 1 inci
  • 2 sudu makan cili kering kisar
  • 2 sudu makan cili sos
  • 2 sudu makan tomato sos
  • 1 sudu makan sos tiram
  • garam
  • 1 cawan air


Cara-cara memasak

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu.
  5. Masukkan air. Masak hingga mendidih.
  6. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
  7. Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air).
  8. Tutup api dan hidangkan.


*HARI KETUJUH 😘 TOM YAM THAI

tomyam thai


Bahan-bahan

  • 1 paket perencah tomyam
  • 4 biji tomato
  • 5-6 biji cili padi – ikut selera masing2
  • 3 batang serai – diketuk
  • 4 helai daun limau purut
  • 1 batang lobak merah, sedikit cendawan
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 biji bawang besar
  • 1 cm lengkuas
  • lauk – ayam/sotong/daging/ketam/udang
  • 2 sudu besar sos tiram – optional
  • 2 sudu besar sos cili dan sos tomato


Cara-cara memasak

  1. Kisar (2 ulas bawang merah + 1 batang serai + 1 1/2 biji tomato + 3 biji cili padi).
  2. Massukkan bahan kisar tadi dalam kuali dan 1 paket perencah tomyam. Tumiskan dan masukkan air secukupnya.
  3. Masukkan pula lobak merah.
  4. Setelah lobak merah empuk masukkan lebihan cili padi, serai yang telah diketuk, lengkuas yang dihiris, bawang besar, gula, garam. Kalau nak lagi sedap boleh tambah 2 sudu sos tiram, 2 sudu sos cili dan 2 sudu besar sos tomato.
  5. Bila dah mendidih boleh masukkan isi ayam, udang, sotong dan sebagainya.
  6. Kemudian masukkan tomato,cendawan dan daun limau purut.
  7. Siap untuk dihidang


HARI KELAPAN : SAMBAL TUMIS DAGING

sambal tumis daging
kredit Resepi Sambal


Bahan-bahan

  • daging
  • bawang putih, bawang kecil dan bawang besar (dihiris)
  • cili kering (direndam dan dimesin)
  • air asam jawa
  • sedikit gula dan garam


Cara-cara memasak

  1. Tumis bawang putih, bawang kecil dan bawang besar hingga wangi.
  2. Masukkan cili mesin dan kacau biar sebati.
  3. Masukkan gula, kacau.
  4. Masukkan daging dan air asam jawa. Kacau dan biarkan hingga agak garing.
  5. Masukkan garam dan kacau. Dengan api yang kecil biarkan hingga sambal garing dan terbit minyak.


HARI KESEMBILAN :  AYAM MASAK HALIA

ayam masak halia
kredit Resepi Aqilah 


Bahan-bahan

  • 500 gram ayam, potong kecil
  • 4 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 2 cm halia, dihiris halus memanjang
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
  • 1 biji cili merah, hiris nipis
  • 1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
  • 1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
  • minyak masak, untuk goreng ayam
  • sedikit lada sulah atau lada hitam
  • sedikit garam dan kunyit
  • garam dan gula, secukup rasa


Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).
  5. Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
  6. Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  7. Angkat dan tabur dengan daun bawangdan. Hidangkan bersama nasi panas.


HARI KESEPULUH : SUP IKAN MERAH

sup ikan merah
kredit Hazliana Hazrah Al Ghifarry


Bahan-bahan

  • ikan merah
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • kayu manis, bunga lawang dan pelaga
  • lada hitam biji - tumbuk
  • sup bunjut ikan Adabi


Cara-cara memasak

  1. Didihkan air secukupnya bersama sup bunjut ikan, bawang merah, bawang putih, halia yang dihiris, kayu manis, bunga lawang dan pelaga.
  2. Biarkan air menggelegak sebelum dimasukkan ikan.
  3. Akhirnya masukkan lada hitam dan garam secukupnya.
  4. Taburkan daun sup san bawang goreng. Tutup api dan sedia dihidangkan.


HARI KESEBELAS : SOTONG MASAK LEMAK PADANG

sotong masak lemak padang
kredit Resepi Kanda Dinda


Bahan-bahan

  • 1 kg sotong - cuci bersih dan potong
  • 3 biji bawang besar - belah 4
  • 2 biji tomato - belah 4
  • 2 batang serai - di titik
  • 3 biji ubi kentang - belah 4
  • 3 camca minyak untuk menumis
  • 500 ml santan
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa


Bahan kisar

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci halia
  • 5 tangkai cili merah


Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak
  2. Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak
  3. Kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang, tomato, sotong santan dan air
  4. Kacau biar sebati
  5. Kemudian renihkan dan sesekali di kacau supaya santan tidak pecah minyak.


HARI KEDUA BELAS : AYAM GORENG MADU

ayam goreng madu
kredit Syira Yot


*Tips: kalau nak gantikan madu dengan gula pun boleh, sekiranya tak ada stok madu kat rumah.


Bahan-bahan

  • ayam 8 ketul (direbus)
  • bawang merah 5 biji (dikisar)
  • bawang putih 6 ulas (dikisar)
  • halia 1 inch (dikisar)
  • kicap cair 1 sudu besar
  • kicap pekat 1 sudu besar
  • sos tiram 1 sudu besar
  • madu 1 sudu besar
  • minyak untuk menggoreng.


Cara-cara memasak

  1. Rebuskan ayam sehingga separuh masak.
  2. Campurkan bahan kisar, kicap cair, kicap pekat, sos tiram dan madu, bersama ayam,
  3. Gaul rata, perap ayam dalam peti ais selama 2 jam.
  4. Panaskan minyak, goreng ayam sehingga garing, tapi jangan terlalu lama sebab ayam sudah separuh masak.
  5. Siap! Sedia untuk dihidangkan. 


HARI KETIGA BELAS : TELUR MATA GORENG BAWANG DAN CILI

telur mata goreng bawang dan cili
kredit OH Bulan


Tips: Nak dapat telur mata yang gebu macam kat kedai tu, minyak kena banyak. Masa goreng telur, biarkan kuning telur sedikit cair.


Bahan-bahan

  • telur 3 biji
  • bawang besar sebiji (dihiris)
  • cili padi 8 biji (belah 2)
  • kicap secukupnya
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menggoreng


Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak, goreng telur, angkat dan ketepikan.
  2. Tumis bawang besar dan cili padi sehinggasedikit layu, masukkan garam, gaul sebati.
  3. Tuangkan atas telur tadi dan tuangkan sedikit kicap. Siap!


HARI KEEMPAT BELAS : MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT

siput sedut masak lemak cili padi
kredit MamyEkin Manjung


Bahan-bahan

  • 1kg siput sedut
  • 5 ulas bawang merah - kisar halus
  • 3 ulas bawang putih - kisar halus
  • 2 inci kunyit hidup - kisar halus
  • 2 inci halia - kisar halus
  • 15 tangkai cipi padi - kisar halus
  • 2 batang serai - di titik
  • 500ml santan


Cara-cara memasak

  1. Siput sedut diberus hingga bersih.
  2. Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran seperti pasir dan lumpur.
  3. Potong bahagian ekornya, cuci bersih dan toskan.
  4. Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum.
  5. Masukkan santan, serai dan siput.
  6. Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak
  7. Perasakan dengan garam, masak hingga kuah sedikit pekat. Sedia di hidangkan.


HARI KELIMA BELAS : SIAKAP STIM LIMAU NIPIS

siakap stim limau



Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan siakap siap siang cuci bersih
  • 1 labu bawang merah/besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai
  • 5 biji cili padi
  • 1 biji limau nipis ambil jus nya
  • 1sudu sos tiram
  • sepokok daun ketumbar
  • setengah batang carrot
  • semangkuk bunga kobis
  • setengah biji Lada bengala
  • garam dan gula secukup rasa


Cara-cara memasak

  1. Guna kuali yang muat seekor ikan siakap diatas dapur. Masukkan ikan yang dah dicuci bersih.
  2. Potong dadu bawang merah, Bawang putih dan halia taburkan atas ikan.
  3. Hiris nipis serai dan tabur juga ke atas ikan dalam kuali.
  4. Hiris cili ketepikan.
  5. Potong carrot, bunga kubis dan lada bengala ikut bentuk disukai dan ketepikan.
  6. Curah air kedalam kuali sehingga hampir tengelam ikan. Hidupkan api dapur tahap sederhana. Tutup kuali. Biar air mendidih dan biar ikan hampir masak.
  7. Agak ikan hampir masak, kecilkan api. Masukan garam gula sos tiram, jus limau, sayuran dan daun ketumbar. Gaul kuahnya perlahan-lahan. Rasakan ikut hati dan siap


HARI KEENAM BELAS : UDANG KICAP PEDAS

udang kicap pedas
kredit Ariff Budiman Zainal Abidin


Bahan-bahan

  • 400 gram udang
  • 1 biji (kisar) bawang besar
  • 2 biji (kisar) bawang putih
  • 1/2 inci (kisar) halia
  • 3 sudu (saya dah blend siap2) cili kering
  • 1 biji cili merah
  • 4 sudu kicap pekat
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu gula
  • secukup rasa (jika perlu) garam
  • 1/4 cawan air


Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan yang dikisar untuk ditumis - bawang besar, bawang putih dan halia.
  2. Masak hingga kekuningan kemudian masukkan cili kering yang telah di kisar. Tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan kicap pekat dan sos tiram. Tumis seketika kemudian masukkan udang.
  4. Masukkan air supaya ada kuah sedikit. Dan akhir skali masukkan cili merah. Jika perlu masukkan garam secukup rasa.
  5. Siap untuk dihidang.


HARI KETUJUH BELAS :  AYAM PERCIK BAKAR

ayam percik bakar
kredit Qaisara Qistina


Bahan-bahan

  • ayam
  • cili kering (suka pedas lebihkan)
  • bawang kecik
  • bawang putih
  • halia
  • lengkuas

(semua bahan-bahan diatas dikisar)

  • serai (titik)
  • 3 serangkai
  • santan
  • gula
  • garam kasar
  • asam keping


Cara-cara memasak

  1. Masukkan semua bahan dalam periuk/kuali kecuali gula.
  2. Bila ayam separuh masak,keluarkan ayam dan bakar..
  3. Kuah lebihan rebus ayam tadi campurkan lagi sedikit santan dan gula dalam 4 ke 5 sudu.
  4. Masak sampai pekat likat, sebatikan rasa masam masin sedikit, manis kena lebih.
  5. Siap untuk dihidang.


HARI KELAPAN BELAS : IKAN SELAR GORENG SAMBAL CILI API PETAI

ikan selar goreng sambal cili api petai


*Tips : Petai dimasukkan akhir sekali, supaya petai nampak segar dan tak layu.


Bahan-bahan

  • ikan selar 8 ekor
  • serbuk kunyit+sedikit garam
  • petai 2 papan
  • bawang besar sebiji (dihiris)
  • bawang putih 2 ulas (ditumbuk)
  • cili padi 15 biji (ditumbuk)
  • garam secukup rasa
  • minyak (untuk menggoreng+menumis)


Cara-cara memasak

  1. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, gaul sekata.
  2. Panaskan minyak, goreng ikan hingga garing kemudian angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar hingga layu dan tumis bahan yang ditumbuk
  4. sehingga naik bau.
  5. Masukkan garam, kacau sebati, akhir sekali masukkan petai, gaul rata.
  6. Tuangkan bahan tumis bersama petai tadi atas ikan goreng, siap!


HARI KESEMBILAN BELAS : DAGING MASAK BLACK PEPPER

daging masak black pepper
kredit : Periuk Noxxa & Resepi


*Tips : Untuk mendapatkan daging yang lembut pastikan ianya tidak di masak terlalu lama di atas api yang besar.


Bahan-bahan

  • 500g daging (bahagian batang pinang)
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos tiram
  • kicap manis
  • 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 2 tangkai cili merah (potong kasar)
  • bawang besar holland
  • 2 sudu kecil tepung jagung


Cara-cara memasak

  1. Panaskan 2 senduk minyak, goreng daging selama 3-4 minit. Angkat dan asingkan.
  2. Kurangkan sedikit minyak tadi kepada angggaran 1/2 senduk minyak, tumis bawang putih dan masukkan lada hitam.
  3. Masukkan kicap dan serbuk lada hitam, kacau sebentar dam masukkan daging.
  4. Masak menggunakan api besar dan kerapkan mengacau bahan dalam kuali.
  5. Kemuduan tambah bancuhan tepung jagung dan bawang besar. Apabila kuah menjadi pekat padam api dan hidangkan. Hiaskan dengan taburan daun bawang.


HARI KEDUA PULUH : SAMBAL TUMIS KERANG

sambal tumis kerang
kredit : Periuk Noxxa dan Respi


Bahan-bahan

  • 3-4 kg kerang - direbus dan ambil isinya
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk/kisar
  • 2 biji bawang besar - ditumbuk/kisar
  • 3 sudu(kurang atau lebih) cili yang telah dikisar
  • 2 biji bawang besar - dihiris
  • 1 cm (sedikit saja) belacan(jika suka) - kisar/tumbuk bersama bawang
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • sedikit air jika perlu.


Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak.
  2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
  3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.
  4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.


HARI KEDUA PULUH SATU : UDANG GORENG BUTTER TELUR MASIN

udang masak butter telur masin
kredit Pesan Bonda


Bahan-bahan

  • 500 gm udang
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • minyak
  • 3-5 sudu besar butter
  • 6 ulas bawang putih - dicincang
  • 15 biji cili padi - dihiris serong
  • 4 tangkai daun kari
  • 2 biji telur masin - direbus & hancur
  • 2 sudu kecil gula
  • 10 sudu besar susu cair/susu segar
  • 1 sudu kecil tepung jagung


Cara-cara memasak

  1. Telur masin rebus dibuang kulit dan dihancurkan. Ketepikan.
  2. Udang dibersihkan dan digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng sekejap sehingga udang berubah warna. Angkat dan ketepikan (buangkan semua lebihan minyak).
  3. Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yang dihancurkan tadi.
  4. Kemudian masukkan susu segar dan gula. (tak perlu letak garam sebab dah ada rasa masin dari telur masin)
  5. Kacau rata dan masukkan udang. Kacau lagi. Masukkan bancuhan tepung jagung dengan air untuk memekatkan kuahnya. Masak seketika, kemudian bolehlah dihidangkan.


HARI KEDUA PULUH DUA  : KARI AYAM NYONYA

kari ayam nyonya
kredit Resepi Masakkan Menu Malaysia


Bahan-bahan

  • ayam 1/2 ekor
  • santan 1 bungkus kecil
  • bawang merah 6 ulas
  • bawang putih 4 ulas
  • serai 3 batang hiris
  • lengkuas 1 inci
  • halia 1 inci
  • kunyit hidup 1 inci
  • buah keras 4 biji
  • cili kering ikut pedas
  • cili masak 2
  • serbuk rempah daging 1 sudu besar


Cara-cara memasak

  1. Blend semua bahan kecuali ayam dan rempah.
  2. Seterusnya tumis dan masukkan rempah kari, daun kari.
  3. Kacau sehingga wangi dan masukkan ayam, santan, kentang dan daun limau purut.
  4. Siap untuk dihidangkan.


HARI KEDUA PULUH TIGA : SINGGANG SOTONG

singgang sotong
kredit Buku Resepi Cik Bunga April


Bahan-bahan

  • 10-13 ekor sotong
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 2-3 biji cili hijau
  • garam,gula dan pasti sedap knor secukup rasa


Cara-cara memasak

  1. Bersihkan sotong. Buang dakwat hitam dan isi perutnya. Masukkan dalam periuk.
  2. Hiris bawang merah + putih dan ketuk serai. Masukkan semuanya dalam periuk sotong. Masukkan juga cili hijau.
  3. Masukkan air. Jangan banyak sangat, agak-agak tenggelam sotong. Masak hingga menggelegak. Tambah garam, gula dan pasti sedap knorr secukup rasa.


HARI KEDUA PULUH EMPAT : SIAKAP 3 RASA

siakap tiga rasa
kredit Restoran Singgah D Klasik


Bahan-bahannya


Untuk Ikan:

  • 2 ekor ikan siakap
  • tepung jagung untuk dilumur pada ikan
  • serbuk Pasti Sedap Knoor
  • minyak untuk menggoreng ikan


Untuk Kuah:

  • 2 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 6 biji bawang putih - dititik
  • 10 biji cili padi - dipotong kecil
  • 1 inci halia - dihiris halus
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • 1/2 biji cili benggala - dipotong dadu
  •  kiub nanas - boleh beli yang siap ditinkan
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 4 sudu besar sos cili thai
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 2 batang serai - dititik
  • beberapa helai daun limau purut
  • daun sup/daun bawang untuk hiasan
  • garam secukup rasa
  • ajinomoto secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis


Cara-cara memasak

  1. Ikan dibersihkan dan ditoskan
  2. Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap knoor. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
  3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
  4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai, dan bawang putih.
  5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
  6. Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
  7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan ajinomoto.
  8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup/daun bawang.


HARI KEDUA PULUH LIMA : SUP TELUR

sup telur
Kredit Resepi Ibu


Bahan-bahan

  • 4 biji telur
  • 2 biji kentang (potong kecil)
  • 1 batang carrot (potong kecil)
  • 1 pokok sawi minyak ata kailan (potong pendek)
  • air secukupnya
  • minyak
  • garam


Bahan tumis (tumbuk kasar)

  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 s/k lada hitam


Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan air secukupnya dan masukkan kentang dan carrot. Biarkan mendidih dan lembut.
  3. Masukkan telur masa air menggelegak.
  4. Bila dah nampak telur masak baru masukkan sawi dan tutup api.
  5. Hidangkan.


HARI KEDUA PULUH ENAM : DAGING GORENG BEREMPAH

daging goreng berempah
kredit : Resepi mudah dan sedap noxxa


Bahan-bahan

  • 250 g daging lembu (dipotong)
  • 1 labu bawang besar (saiz kecil)
  • 1/2 inci halia (dihiris)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sudu makan penuh serbuk kari
  • 1 biji tomato (potong 6)
  • daun bawang (dipotong)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil kicap manis
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
  • sedikit minyak


Cara-cara memasak

  1. Daging yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Masak dalam kuali untuk dikeringkan airnya.
  2. Jika daging belum empuk masukkan sedikit air lagi dan masak sehingga daging empuk.
  3. Jika daging telah lembut masukan sedikit minyak dan bahan-bahan yang telah dihiris tadi, goreng seketika.
  4. Masukkan serbuk kari, sos, kicap manis dan sedikit air. Kacau hingga kering sedikit.
  5. Sesuaikan rasa masukkan buah tomato dan daun bawang. Angkat dan hidangkan.


HARI KEDUA PULUH TUJUH  :  TELUR BUNGKUS

telur bungkus
kredit Ilham Resepi


Bahan-bahan

  • 2 keping isi ayam dipotong kecil-kecil
  • 1/2 biji bawang holland dicincang halus
  • 1 biji tomato dubuang biji dan didadu kecil
  • 1/2 batang daun saderi didadu kecil
  • 1/2 peket sayur campur (carrot, jagung, kacang peas)
  • 1 biji cili merah
  • 2 sudu sos tomato
  • 2 sudu sos cili
  • 1 sudu sos tiram
  • sedikit hirisan daun sup atau daun ketumbar
  • secubit garam jika perlu
  • minyak untuk menumis
  • 2 biji telur ayam


Cara-cara memasak

  1.  Panaskan minyak dan tumis bawang holland sehingga sedikit layu
  2. Masukkan hirisan dada ayam dan kacau seketika biarkan sehingga isi ayam masak
  3. Masukkan hirisan tomato, batang saderi ,cili merah serta sayur campur dan dikacau rata
  4. Perasakan dengan sos cili,sos tomato dan sos tiram dan kacau lagi.
  5. Taburkan secubit garam jika perlu
  6. Sebelum diangkat boleh la ditaburkan daun sup atau daun ketumbar.
  7. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan seratakan keliling kuali
  8. Pukul telur ayam tadi dan goreng dalam kuali dengan kaedah melenggangkan kuali sehingga telur sekata
  9. Letak kan inti ditengah-tengah dan bungkuskan telur tersebut
  10. Biarkan telur garing seketika dan boleh lah diterbalik kan ke dalam pinggan.


HARI KEDUA PULUH LAPAN : IKAN PERCIK

ikan percik
kredit Mingguan Wanita


Bahan-bahan

  •  ikan kembung/bawal
  • santan pekat
  • 5 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai
  • 1 keping asam keping
  • kunyit
  • garam
  • gula


Cara-cara memasak

  1. Lumurkan ikan dengan kunyit dan garam kemudian bakar dan asingkan
  2. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia dengan santan.
  3. Masakkan di dalam kuali/periuk
  4. Masukkan serai yang diketuk dan asm keping
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Biarkan kuah percik yang dimasak benar-benar pekat.
  7. Setelah masak curahkan ke atas ikan yang dibakar tadi.


HARI KEDUA PULUH SEMBILAN : GULAI DAGING KERISIK

gulai daging kerisik
Kredit : Soul Sweet Kitchen


Bahan-bahan

  • 450gm daging | hiris nipis
  • 3 biji kentang kecil | kupas kulitnya
  • 1 labu bawang besar | hiris
  • 3 ulas bawang merah | tumbuk
  • 2 ulas bawang putih | tumbuk
  • 1/4cm halia | dipotong panjang
  • air secukupnya
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 2 sudu kerisik
  • 2 sudu besar minyak
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 3 sudu besar rempah kari daging
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kelopak bunga lawang
  • 1 cm kulit kayu manis


Cara-cara memasak

  1. Sediakan periuk, satukan daging yang telah dibersihkan dengan rempah, bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, kulit kayu manis, halia, bawang tumbuk dan air didihkan di atas dapur hingga empuk.
  2. Tuangkan santan serta sedikit lagi air, biarkan mendidih sekali lagi sebelum dimasukkan kentang.
  3. Apabila empuk masukkan kerisik, garam dan sedikit sahaja gula sekadar pelengkap rasa.
  4. Biarkan gulai masak sempurna, angkat periuk dan letakkan ke tepi.
  5. Panaskan minyak masak yang dicampur dengan minyak sapi dalam sebuah kuali kecil, goreng bawang besar hiris hingga kuning.
  6. Tuangkan minyak bersama bawang ke dalam gulai dan tutup periuk cepat-cepat agar aromanya tidak keluar.


HARI KETIGA PULUH : AYAM GORENG LEMON

ayam masak lemon
kredit Ilham Media


Bahan-bahan

  • 3 sudu minyak zaitun
  • 6 ketul peha ayam
  • garam & lada hitam
  • 1 biji bawang holand (dihiris kasar)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 6 biji kentang (dihiris halus)
  • 1 cawan air rebusan ayam
  • ½ epal cider
  • 2 sudu perahan lemon
  • beberapa batang rosemery
  • herba thyme


Bahan perhiasan

  • ½ hirisan keju parmesan
  • 6 – 10 hirisan lemon


Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk (pan) dengan api yang sederhana.
  2. Perapkan ayam dengan garam dan lada hitam selama beberapa minit.
  3. Bakar ayam dalam periuk sehingga keperangan.
  4. Kemudian, asingkan ayam dan tambahkan sedikit minyak ke dalam periuk.
  5. Mula mengoreng bawang dan biarkan ia selama 1 minit.
  6. Campakkan bawang putih ke dalam periuk dan gaulkan selama 30 saat.
  7. Masukan kentang dan taburkan garam dan lada hitam kedalamnya.
  8. Selepas itu, masukan air rebusan ayam dan masukan sedikit epal cider di dalam periuk.
  9. Gaul sehingga rata dan campakkan beberapa batang daun rosemary.
  10. Biarkan sehingga mendidih dan masukan semula ayam yang telah di asingkan sebentar tadi.
  11. Tutup periuk dan biarkan ia dengan api sederhana sehingga ayam benar-benar masak dan kentang menjadi empuk.
  12. Alihkan penutup dan masukan air perahan lemon.
  13. Kacau sehingga rata dan taburkan keju parut dan hirisan lemon sebagai pelengkap hiasan sebelum dihidangkan.


Selamat Menjamu Selera.

klik sini untuk lebih banyak RESEPI