30 Doa Harian Ramadhan

30 doa harian ramadhan


30 Doa Harian Ramadhan

Berikut merupakan doa harian ringkas dalam bahasa melayu yang boleh kita sama - sama amalkan dan baca . Sangat mudah dan ringkas . Ain jumpa ni di Twitter . Semoga ianya bermanfaat kepada semua. Insyallah .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 1
Ya Allah , jadikan puasaku di bulan ini sebagai puasa orang - orang yang berpuasa sebenarnya , solat malam ku di dalamnya sebagai orang yang solat malam sebenar-nya , bangunkan daku didalamnya dari tidurnya orang- orang yang lalai . Bebaskan aku dari dosa- dosaku wahai Tuhan semesta alam . Maafkan aku wahai Yang Memberi ampunan kepada orang -orang yang berbuat dosa .

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 2
Ya Allah ! Mohon dekatkan lah aku kepada keredhaan -Mu dan jauhkanlah aku dari kemurkaan serta alasan - Mu . Mohon berilah aku kemampuan untuk membaca ayat -ayat Mu dengan rahmat Mu . Wahai Maha Pengasih dari semua yang Pengasih.

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 3
Ya Allah ! Mohon berikanlah aku rezeki akal dan kewaspadaan . Dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan kesesatan . Anugerahkanlah kepadaku bahagian daripada segala kebaikan yang ENGKAU turunkan , demi kemurahan Mu . Wahai zat Yang Maha Dermawan dari semua yang dermawan . 

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 4
Ya Allah ! Mohon berikanlah kekuatan kepadaku , untuk menegakkan perintah - perintah Mu , dan berilah aku manisnya berzikir mengingat Mu . Mohon berilah aku kekuatan untuk bersyukur kepada Mu , dengan kemuliaan Mu . Dan jagalah aku dengan penjagaan Mu dan perlindungan Mu , Wahai zat Yang Maha Melihat.

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 5

Ya Allah ! Mohon jadikanlah di bulan ini aku termasuk diantara orang - orang yang memohon ampunan (beristighfar) , dan jadikanlah aku sebagai hamba Mu yang soleh dan setia serta mohon jadikanlah aku diantara Auliya Mu yang dekat disisi Mu , dengan kelembutan Mu , Wahai zat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih.

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 6
Ya Allah ! Jangan lah Engkau hinakan aku di bulan ini kerana perbuatan maksiatku terhadap Mu , dan jangan lah Engkau cambuk (sebat ) aku dengan cambuk (sebat) balasan Mu . Jauhkanlah aku dari hal - hal yang dapat mendatangkan kemurkaan Mu dengan kelembutan dan ketinggian rahmat Mu  , Wahai pegangan terakhir orang - orang yang berkeinginan .

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 7
Ya Allah , bantu lah aku untuk berpuasa dan solat pada waktu malam serta jauhkan aku dari kesia - siaan dan perbuatan dosa . Anugerahi aku di didalamnya dengan dawam (melakukan sesuatu yang sudah menjadi kebiasaan) nya ingat pada Mu dengan taufik Mu wahai yang menunjuki orang tersesat .

30 Doa Harian Ramadhan
Hari 8 
Ya Allah , anugerahilah kepada kami rasa sayang terhadap anak - anak yatim dan suka memberi makan (orang miskin ) serta menyebarkan kedamaian dan bergaul dengan orang -orang mulia dengan kemurahanmu wahai tempat berlindung bagi orang - orang yang berharap.


30 Doa Harian Ramadhan

Hari 9
Ya Allah ! Anugerahilah untukku sebahagian dari rahmat Mu yang luas , dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran - ajaran Mu yang terang , dan bimbinglah aku menuju kepada keredhaan Mu yang penuh dengan kecintaan Mu . Wahai harapan orang - orang yang merindu .

30 Doa Harian Ramadhan
 
Hari 10
Ya Allah ! Mohon jadikanlah aku diantara orang - orang yang bertawakal kepada Mu , dan jadikanlah aku diantara orang - orang yang menang disisi Mu , dan jadikanlah aku diantara orang - orang yang dekat kepada Mu , dengan kebaikan Mu , Wahai tujuan orang - orang yang memohon .

30 doa harian ramadhan

Hari 11
Ya Allah ! Mohon tanamkanlah ke dalam diriku kecintaan kepada perbuatan baik  dan tanamkanlah ke dalam diriku kebencian terhadap kemaksiatan dan kefasikan . Mohon jauhkanlah dariku kemurkaan Mu dan api neraka dengan pertolongan Mu , Wahai Penolong orang - orang yang meminta pertolongan .
30 doa harian ramadhan

Hari 12
Ya Allah , mohon hiasilah aku di bulan ini dengan penutup aib dan kesucian . Tutupilah diriku dengan pakaian kecukupan dan kerelaan diri . Tuntunlah aku untuk sentiasa bersikap adil daan taat . Selamatkanlah aku daro segala sesuatu yang aku takuti . Dengan Perlindungan Mu , Wahai tempat bernaung bagi mereka yang ketakutan .
30 doa harian ramadhan

Hari 13
Ya Allah ! Mohon sucikanlah diri kami di bulan ini dari segala dosa dan perbuatan keji . Berilah aku kesabaran atas apa yang Engkau tetapkan . Anugerahkan kepada kami ketakwaan dan persahabatan dengan orang - orang yang baik dengan pertolongan Mu , Wahai cahaya hati orang -orang yang miskin .

30 doa harian ramadhan

Hari 14
Ya Allah ! Mohon janganlah Engkau tuntut dari kami di bulan ini semua kesalahan yang aku lakukan . Hapuskan seluruh kesalahan dan kebodohanku . Hindarkan aku dari bencana dan malapetaka . Demi kemuliaan Mu , wahai sandaran Kemulian kaum Muslimin .

30 doa harian ramadhan

Hari 15
Ya Allah , mohon anugerahkan padaku di bulan ini dengan ketaatan orang - orang yang khusyuk serta lapangkanlah dadaku dan dengan taubat orang - orang yang rendah diri . Dengan kekuatan Mu . Wahai tempat berlindung bagi orang - orang yang ketakutan .

30 doa harian ramadhan

Hari 16
Ya Allah  , anugerahilah kepadaku di bulan ini agar supaya dapat bergaul dengan orang - orang baik , dan jauhkanlah aku dari bergaul dengan orang - orang jahat . Berilah aku perlindungan di bulan ini dengan rahmat Mu sampai ke alam akhirat . Demi keesaan Mu wahai Tuhan semesta alam .


30 doa harian ramadhan

Hari 17
Ya Allah anugerahilah aku di bulan ini untuk mampu berkelakuan yang baik dan makbulkanlah semua hajat dan keinginanku . Wahai yang tidak memerlukan penjelasan dan pertanyaan . Wahai yang Maha mengetahui apa yang ada di dalam alam ini  , Anugerahilah selawat dan salam bagi Muhammad dan keluarganya yang suci .

30 doa harian ramadhan

Hari 18 
Ya Allah sedarkanlah aku untuk mengetahui berkat yang ada pada waktu sahur . Terangilah hatiku dengan cahaya Mu yang lembut . Jadikanlah seluruh anggota badanku dapat mengikuti cahaya itu . Wahai Penerang hati sanubari .

30 doa harian ramadhan

Hari 19 
Ya Allah , jadikan lah aku di bulan ini lebih bisa menikmati berkat - berkat Mu dan mudahkanlah jalan ku untuk mendapat kebaikan - kebaikannya . Jangan Engkau haramkan aku untuk menerima kebaikan - kebaikannya . Wahai Pemberi Petunjuk kepada jalan yang terang .

30 doa harian ramadhan

Hari 20 
Ya Allah , bukakanlah bagiku di bulan ini pintu - pintu menuju syurga dan tutupkan bagiku pintu - pintu neraka . Berikanlah kemampuan padaku untuk menelaah Al Quraan di bulan ini . Wahai yang menurunkan ketenangan ke dalam hati orang - orang mukmin . 


30 Doa Harian Ramadhan

Hari 21
Ya Allah , tuntun lah aku di bulan yang mulia ini untuk mendapat keredhaan Mu Dan jangan lah adakan ruang syaitan untuk menggodaku . Jadikan syurga sebagai tempat tinggal dan bernaungku . Wahai yang memenuhi hajat orang - orang yang meminta .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 22
Ya Allah bukakanlah selebar - lebar pintu kurnia Mu di bulan ini dan curahkan berkah - berkah Mu . Tempatkan aku di tempat yang membuat Mu redha padaku . Tempatkan aku di dalamSyurga Mu . Wahai Yang Maha menjawab doa orang yang dalam kesempitan .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 23
Ya Allah , sucikanlah aku dari dosa - dosa dan bersihkanlah diriku dari segala aib/ keburukan . Tanamkanlah ketakwaan di dalam hatiku . Wahai Penghapus kesalahan orang - orang yang berdosa .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 24
Ya Allah aku memohon pada Mu di bulan yang suci ini dengan segala sesuatu yang mendatangkan keredhaan Mu , dan aku berlindung dengan Mu dari hal - hal yang mendatangkan kemarahan Mu , dan aku memohon kepada Mu kemampuan untuk mentaati Mu serta menghindari kemaksiatan terhadap Mu Wahai Pemberi para peminta. 

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 25
Ya Allah jadikanlah aku di bulan ini lebih mencintai para wali Mu dan memusuhi musuh - musuh Mu . Jadikanlah aku pengikut sunnah Nabi Penutup Mu , Wahai yang menjaga hati para nabi .
30 Doa Harian Ramadhan

Hari 26
Ya Allah , jadikanlah setiap jalan usahaku di bulan ini sebagai ungkapan rasa syukur dan dosa - dosaku terampuni , amal ibadahku diterima dan seluruh aib dan keburukanku ditutupi . Wahai Yang Maha mendengar dari semua yang mendengar .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 27 
Ya Allah , berkatilah aku di bulan ini dengan mendapatkan lailatul qadar . Ubah arah hidupku dari hidup yang susah menjadi mudah . Terima lah segala permohonan maafku dan hapuskan dosa - dosa dan kesalahanku . Wahai Yang Maha Penyayang terhadap hamba Nya yang soleh . 

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 28
Ya Allah sempurnakanlah hidupku dengan melaksanakan amalan - amalan Sunnah , dan muliakanlah aku dengan makbulkan semua permintaanku . Dekatkanlah aku kepada Mu dengan pelbagai cara . Wahai yang tidak sibuk dengan rintihan orang yang meminta .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 29
Ya Allah , limpahkanlah aku di bulan ini dengan rahmat Mu , anugerahilah aku taufik dan penjagaan Mu . Sucikanlah hatiku dari benih - benih fitnah / kebencian , Wahai yang Maha Pengasih terhadap hamba - hamba Nya yang beriman .

30 Doa Harian Ramadhan

Hari 30 
Ya Allah terimalah puasaku di bulan ini dengan rasa syukur . Jadikanlah puasaku ini mendatangkan keredhaan Mu dan keredhaan para Rasul Mu . Engkau kuatkanlah cabang cabang dan pokok pokok nya . Demi kebenaran junjungan kami Muhammad S.A.W berserta keluarganya yang suci . Segala puji bagi Mu ya Allah . Tuhan semesta alam .


klik sini untuk lebih info tentang Bulan Ramadhan

Post a Comment

1 Comments

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.