10 Resepi Sedap Daging * WAJIB CUBA*

resepi daging sedap
10 Resepi Sedap Daging

 Sambil - sambil scroll Facebook ternampak la semua resepi- resepi ini. Tak salahkan kongsi - kongsi di blog Ain ni . Senang nak cari nanti kalau nak masak . Dah masak nanti jangan lupa kongsi - kongsi resepi ni dengan kawan - kawan dan keluarga okay !

daging asam kuyit


Resepi Daging Asam Kunyit

Bahan - bahan :

  • 1/2 kilo daging...rebus hingga empuk (kalau tak nak rebus pun boleh..cuma masak tu lagi lama la yer)
  • 1 biji bawang besar hiris
  • 5 ulas bawang putih hiris
  • 1 inci halia hiris
  • 10 biji cili padi hiris (potong tengah jangan putus)
  • 1 kuntum bunga kantan (saya saja letak sebab saya suka makan bunga kantan tu)
  • 2 batang serai diketuk
  • 1/2 cawan air asam jawa sederhana cair
  • 1/4 sdb garam
  • 1 sdt gula
  • Sedikit bahan perasa jika suka
  • 1 sdb serbuk kunyit
  • 2 cawan air rebusan daging
  • 2 1/2 senduk minyak masak
  • Sedikit cili padi(utk hiasan)


Caranya

  1. Panaskan minyak
  2. masukkan serai bila serai dah perang masukkan bahan hiris
  3. tumis hingga naik bau . masukkan serbuk kunyit . 
  4. masukkan pula air asam jawa dan air rebusan daging.
  5. bila dah mendidih ganas masukkan daging , gula,garam dan serbuk perasa.
  6. biarkan kuah kering . masukkan cili padi dan bunga kantan..kacau sebati.
  7. sesuaikan rasa..siap utk dihidang.

Kredit resepi ini kpd mariana zainal #mahn


daging masak black pepper


Resepi Daging Black Pepper

Bahan -bahan:

  • Daging
  • Bawang putih 4ulas (tumbuk)
  • Bawang holland 2 biji
  • Serbuk kunyit 1 sudu kecik
  • Sos black pepper
  • Lada hitam 2 sudu (tumbuk)
  • Capsicum hijau 1biji
  • Tomato 2biji
  • Carrot (optional, tak nak letak pun tak apa)
  • Daun bawang (optional, tak nak letak pun tak apa)
  • Garam, gula, aji
  • Minyak masak


Cara Masak:

  1. Rebus daging sampai empuk. Bila air dah kering masukkan minyak masak, serbuk kunyit , kacau pastu masukkan bawang putih.
  2. Masukkan sos black pepper dan lada hitam yang ditumbuk tadi.
  3. Masukkan garam, gula,aji.
  4. Masukkan carrot,lada capsicum. agak - agak sayur dah lembut pastu masukkan pulak tomato, bawang Holland & daun bawang.
  5. Ok dah siap!

Kredit resepi ini kpd fatimah ibrahim


daging merah thai



Resepi Daging Merah Thai


Bahan - bahan : 
  • 1 paket daging ( rebus dulu + pewarna merah)
  • 2 sudu makan cili blander
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 biji bawang putih di tumbuk kasar
  • Sedikit pak aji. secubit gula

Bahan hiasan
  • 1 biji bawang besar potong
  • 1 tangkai cili merah besar
  • 3-4 tangkai cili padi
  • 1 tangkai daun sup
  • 1 tangkai daun ketumbar

Cara- cara masak
  1. Daging dipotong kecik atau nipis - nipis
  2. Tumis dulu bawang putih sampai naik bau
  3. Pastu masukan daging dan kacau sebati
  4. Kemudian masukan cili blander , cili sos ,sos tomato ,sos tiram ,sos ikan
  5. Kacau semua sampai naik bau
  6. Masukan sedikit gula dengan pakaji dan kacau lagi sampai sedikit kering
  7. Kemudian masukkan sedikit air
  8. Tabur bahan hiasan kacau sampai semua sebati...siap untuk dihidang !
Kredit resepi ini kepada adreana soffea


daging goreng kunyit

Resepi Daging Goreng Kunyit

Bahan - bahan :
  • daging lembu (batang pinang)
  • bawang putih diketuk
  • bawang besar dimayang
  • cili api potong kecik
Cara - cara : 
  1. Gaul daging bersama serbuk kunyit,garam dan sedikit serbuk perasa
  2. Tumis bawang kecik, bawang besar dan cili api sehingga naik bau
  3. Masukkan daging
  4. Goreng hingga air daging kering dan sedikit garing
  5. Kacau
  6. Dah siap..sempoi gila je kan!
Kredit resepi ini kepada Pn Shieykin Hassain


daging ketumbar


Daging Goreng Ketumbar

Bahan - bahan :
  • 400gram daging dihiris sederhana nipis
  • 5 biji bawang merah di tumbuk halus
  • 2 ulas bawang putih di tumbuk halus
  • 1 inci halia di tumbuk halus
  • 1 inci kunyit hidup di tumbuk halus
  • 2 biji cili masak ditumbuk halus
  • 3 batang serai dititik
  • sedikit sahaja air asam jawa (campur dengan bahan yang dah di tumbuk)
  • 2 sudu besar ketumbar (ditumbuk )
  • garam, gula (kalau suka rasa manis terpulang, boleh bubuh lebih sikit) dan serbuk perasa secukupnya

Bahan- bahan lain:

  • Sebiji bawang besar holland dihiris bulat
  • 9 biji cili api diketuk (kalau nak nampak menarik campur cili api hijau & cili api merah)

Cara-caranya:

  1. Gaulkan bahan yang dah di tumbuk bersama ketumbar dan air asam jawa rata-rata pada hirisan daging.
  2. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Agak-agaklah. Gaul lagi.
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan daging tadi bersama serai yang dititik. Tutup kuali.
  4. Bila air daging telah kering tambahkan lagi air secukupnya. Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat atau garing dengan api perlahan. Kacau sekejap-sekejap.
  5. Bila daging dah lembut masukkan bawang holland & cili api yang diketuk, kacau 1-2minit , dan bolehla tutup api & hidang kan.

***Hidangan ni tak terlalu berkuah juga tak terlalu kering.

Ada sesetengah orang bubuh jintan kasar & jintan halus yang ditumbuk sedikit. Pun boleh juga. Terpulang pada citarasa masing-masing ye. Nak ubah resepi ni ikut selera masing-masing pun boleh je.

daging air asam

Resipi Daging Air Asam

Bahan yang di blender
  • Tomato sebelah
  • Bawang merah besar sebelah
  • Lada kecil (ikut nak kepedasan)
  • Lada merah besar 1 biji
  • Air asam jawa 
  • Belacan (di bakar dulu baru sedap)
  • Garam dan gula

Cara-cara:

  1. Blender laa jangan lumat sangat.
  2. Siap boh laaa dalam mangkuk
  3. Hiris bawang besar merah tomato lada kecil
  4. Perah asam limau kasturi
  5. Pastu rasa laaa. dah ok ke tak
  6. Pastu kalau dah sedap.. boleh laaa di gaul sama daging yang telah di rebus.. Selamat mencuba.. .
Kongsi Resepi: kak ja

daging masak kurma


Resepi Daging Masak Kurma 

Bahan- bahan dan cara memasak :

  1. Blend bawang merah  , putih , halia , serai , cili api , kunyit hidup
  2. Rebus daging potong
  3. Tumis bahan blend..
  4. Masukkan serbuk kurma
  5. Masukkan daging asam keping
  6. Masak hingga garing. 
  7. Perasakan..siap!
Kredit Resepi : eda arina via mahn


daging dendeng


Resepi Daging Dendeng

Bahan -bahan :
  • 400 gram daging
  • 400 gram bawang besar (blend)
  • cili kering ikut nak pedas mana
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit bancuhan belacan
  • garam
  • gula
  • kicap manis secukup rasa *saya tambahkan kicap pekat untuk warna

**daging dengan bawang sama banyak. nak buat kuantiti banyak mana boleh olah sendiri.

cara - cara : 
  1. Rebus daging hingga empuk
  2. Lepas tu hiris dan tumbuk
  3. Lepas tu goreng daging tadi sekejap atau separuh garing 
  4. Angkat dan ketepi kan
  5. Tumis bawang besar tadi sehingga garing dan kering.
  6. Masukkan cili kering dan tumis hingga naik minyak.
  7. Kemudian masukkan daging yang di goreng tadi air asam , belacan , garam , gula , kacau hingga agak kering dan siap

rendang daging



Resepi Rendang Daging

Bahan - bahan :
  • 2 kg daging
  • 6 biji bawang sederhana besar
  • 8 ulas bawang putih
  • Sebesar 2 jari halia
  • Sebesar 2 jari kunyit hidup
  • Sedikit lengkuas
  • 6 batang serai
  • Cili kering blend lebih kurang 2 senduk
  • Santan kotak 500ml
  • Kerisik
Cara-cara : 
  1. Bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, kunyit hidup dan serai diblend.
  2. Masukkan dalam kuali bersama dengan cili kering blend. 
  3. Lepas tu daging. Kacau supaya bahan blend semua rata dengan daging
  4. Masukkan santan. Kacau lagi. 
  5. Masak rendang daging api jangan kuat dan sederhana je. 
  6. Bila dah hampir nak kering masuk kerisik dan daun kunyit hiris, daun limau purut, asam keping. 
  7. Jangan lupa garam, serbuk perasa dan sedikit gula. Opah guna gula melaka dan sedikit gula pasir.
credit : Norsiah Zakaria‎ #mahn

daging masak hitam


Resepi Daging Masak Hitam 

Bahan - bahan :

Bahan menumis A
  • Kulit kayu manis (1-2 batang)
  • Buah Pelaga ( 1-4 biji)
  • Bunga Lawang (1-3 biji)
  • Serai ( 2 batang diketuk)
  • Daun Kari ( ikut suka)
Bahan Menumis ( BLENDER)
  • Bawang Putih ( 4 ulas)
  • Bawang Besar ( 2 ulas)
  • Halia ( sebesar ibu jari)
  • Serai ( 2 batang)
Cara - cara : 
  1. Blender bahan - bahan di atas sampai lumat kemudian tumis dengan bahan bahan A sampai naik bau wangi.
  2. Seterusnya BLENDER sekali lagi bahan- bahan berikut: Cili Kering( agak-agak ya, kalau nak pedas boleh letak banyak) Bawang Besar ( 2 ulas lagi. Masak hitam ini lagi bawang besar banyak lagi sedap) Perencah Kari Daging ( jenama apa pon tak apa. Saya letak setengah je )
  3. Bila bahan yang ditumis tadi dah kering sedikit masukkan bahan bahan yang baru diblender tadi.
  4. Masak sampai pecah minyak.
  5. Sambil- sambil tu rebus daging. Air daging jangan dibuang ya.
  6. Dah pecah minyak masukkan : air daging  , daging . kicap kipas udang atau kipas mudim
  7. Last sekali masukkan : garam , gula , ajinomoto . perencah masakkan mengikut citarasa anda
  8. Perlahankan api biar masak sampai agak kering sedikit tutup api dan hidangkan 
Credit : Najwatul Farhana Md Fazli #mahn


DAH PERNAH RASA DAGING HARIMAU MENANGIS YANG VIRAL TU ? KALAU BELUM.. SILA ORDER SEKARANG !!!

No comments

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.