Kisah Kelakar Ustazah Asma Harun Kenal Dengan Suami
Assalamualaikum . hari ini hari Jumaat hari yang paling memberi makna untuk ummat Islam . Entah macam mana hati ini tadi tergerak untuk buka Youtube dan ternampak satu video ini . Kebiasaannya Ain mengaku lah memang jarang nak tengok video - video ceramah yang berbentuk keagamaan ni . Tapi , mungkin benarlah yang menjaga hati kita ini Allah SWT . Ain pun tontonlah video ini sampai habis.
Masa ni , rasa macam tersenyum -senyum seorang diri sebab cara Ustazah Asma Harun ni sama tegas dengan Ain . Jenis perempuan yang tegas dengan pendirian . Sebab tu masa dengar ceramah ni terasa macam kena dengan diri sendiri. Hahaha . Maklumlah , diri sendiri pun belum berjumpa jodoh . Jadi , bila banyak kisah pertemuan jodoh ni ain memang rasa interesting untuk lebih tahu. KIHKIHKIH .
Sebelum tu , ain selitkan sekali biodata Ustazah Asma Harun ni : (hasil carian di Facebook ) link nya disini
Biodata Ustazah Asma Harun
36 tahun yang lepas ustazah lahir di kampung Batu 6, Kuala Terengganu. Ibu tercinta bernama Fikriah binti Awang, seorang guru fizik. Ayah tersayang Harun bin Ismail seorang peniaga (kedai Nasi Ayam Bt 6) dan juga pendakwah. Salasilah, Tok Guru Haji Abbas adalah moyang, Ustaz Haji Awang Abu Bakar adalah datuk ustazah.
Pengajian ustazah bermula daripada PASTI, Darul Taqwa, SMU (A) Darul Anuar Pulau Melaka, SMU (A) Maahad Muhammadi Lilbanat KB, Kolej Universiti Sultan Zainal Abidin (KUSZA), Universiti Al-Azhar Mesir, dan Open Univercity Malaysia (OUM). Doakan rezeki ustazah ke Ph.D. Insya Allah.
Pengalaman bekerja di JAKIM dan Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan bermula 2008. Sebagai Penolong Pengarah Bahagian Undang-Undang Keluarga Islam dan Penolong Pengarah Bahagian Halal. Ustazah meletakkan jawatan pada tahun 2017.
Ketika umur ustazah 22 tahun, saatnya Allah temukan ustazah dengan seorang lelaki, suami, dan ayah yang sangat baik. Tengku Fazli bin Tengku Yahya, orang Kuala Besut, Terengganu. Selalu beliau dipanggil ustaz sebab isterinya ustazah. Beliau seorang pensyarah dalam bidang chemical engineering. Alhamdulillah, ustazah dan suami dikurniakan Allah 7 orang anak, iaitu Atikah, Luqman, Maisarah, Imran, Sofwan, Raihanah dan Fatimah. Atas-atas kebaikan yang Allah beri kepada Ustazah melalui mereka, Ustazah pun mahu lakukan yang sama.
SubhanAllah, ustazah hanya orang biasa-biasa sahaja, yang diberi sedikit kemampuan dan amanah untuk menyampaikan, mohon doakan terus kuat untuk melangkah, mohon teguran apabila ustazah melakukan kesalahan.
Sedikit info ringkas mengenai video Youtube ini :
Kisah permulaan perkenalan diantara Ustazah Asma Harun bersama dengan Encik Suami , macam mana berhubung pada permulaan nya . Ustazah meletakkan 3 syarat yang wajib dipatuhi oleh encik Suami pada ketika itu . Perkenalan hanya la melalui soal jawab perkongsian melalui email . Pada satu ketika , suami Ustazah tidak lagi mengirimkan email . Ustazah pun merasa pelik dan satu hari suami nya mengirimkan SMS dan nak berhubung . Lepastu suaminya pun berkata yang dia telah melanggar syarat yang ketiga .
Apa kah syarat tersebut ? Korang dijemput untuk menonton sendiri di youtube ini . Semoga yang sedang mencari jodoh (seperti ain) dipertemukan Jodoh yang terbaik dari Allah kepada kita semua . Insyallah .
Assalamualaikum . semalam selepas menunaikan solat terawih ain macam terfikir apa kata letak surah surah pendek di blog aku ain kau siapa ni kan . Maklumlah , kita sendiri pemilik blog akan refer semula dan baca semula . Jadi untuk rujukan bersama , ain letak di sini okay ke . Kita sama-sama perbaiki diri kita untuk jadi lebih baik.
Surah An - Nas
Surah Al - Falaq
Surah Al-Ikhlas
Surah Al - Lahab atau Al - Masad
Surah An - Nashr
Surah Al - Kafirun
Surah Al - Kautsar
Surah Al - Maun
Surah Quraisy
Surah Al -Fil
Surah Al - Humazah
Surah Al - Asr
Surah At - Takasu
Surah Al - Qariah
Surah Al - Adiyat
Surah Al - Zalzalah
Surah Al Bayyinah
Surah Al - Qadr
Surah Al - Alaq
Surah At - Tin
Surah Al - Insyirah
Surah Ad - Duha
Surah Al - Lail
Surah Asy- syams
Surah Al - Balad
Boleh jugak dengar di Youtube , semoga bermanfaat kepada semua.
Aneka Resepi Puding Mudah Dan Sedap : Tekak ni bila musim kejap panas kejap sejuk mesti craving dessert . Tapi nak beli dessert kadangnya malas nak keluar rumah , apakata cuba resepi mudah ni. Ain nampak ada orang share dekat Facebook ni , Ain pun share sini lah sebagai rujukan kita bersama . Tanpa membuang masa lagi , ayuh scroll sampai habis .
Resepi Agar Agar Laici
bahan -bahan :
1 tin susu cair
1 cawan air
4 sudu besar serbuk agar-agar (kalau guna agar-agar tali pandai-pandai la yer)
3 atau 4 sudu besar gula
1/2 cawan air laici dan isinya sekali
cara memasak :
Masak air bersama susu cair sampai mendidih
Masukkan serbuk agar-agar gula dan kacau sampai hancur
Masukkan air laici
Tuang dalam loyang , agak-agak dah suam baru masukkan isi laici
Tunggu sampai keras baru potong
Masuk dalam peti
credit : Zaimah Zakaria #mahn
Resepi Puding Coktail
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
4 cawan air
2 pek serbuk agar-agar
1 tin koktail
1 tin buah peach potong
Cara-cara membuatnya :
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar dalam periuk , kacau dengan api perlahan.
Selepas dah hancur semua masukkan susu cair dan pekat.
Biar melegak kemudian masukkan pula buah buahan dalam tin.
Tunggu melegak kemudian tutup api dan terus masukkan dalam bekas untuk dikeraskan, selamat mencuba dan buat ya.
Resepi Puding Triffle
Bahan-bahan:
1 biji kek gulung | dipotong beberapa bahagian setebal 2 cm
250 gm kastad
500 gm gula
1000 ml air
250 ml susu cair
Sedikit garam
1 tin buah-buahan campuran
Bahan puding:
10 gm agar-agar
500 ml air
Sedikit garam
2 sudu makan gula
Sedikit pewarna merah
Cara-cara:
Potong kek dan susun dalam bekas kaca memanjang. Tuang sedikit sirap dari tin buah-buahan campuran agar kek lebih cantik. Ketepikan.
Masukkan kastad, gula, dan susu cair dalam satu bekas. Kacau sehingga sebati dan tidak berketul. Masukkan pula air dan sedikit garam. Kacau rata.
Masak adunan kastad di atas api sederhana. Kacau selalu sehingga pekat.
Tuang kastad di atas kek tadi.
Tabur buah-buahan campuran tanpa sirap. Sejukkan dalam peti sejuk selama 10 minit.
Sementara menunggu sejuk, masak agar-agar sehingga hancur dan mendidih. Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
Masukkan pewarna merah. Kacau rata dan tutup api.
Akhir sekali tuangkan adunan di atas puding kastad tadi agar kelihatan cantik berlapis. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Resepi Puding Trifle
Bahan-bahan
20gram serbuk agar2
1.5 litre air
1 cwn gula
1 tin susu cair
1 1/2 cwn Milo
Cara membuat :
Masak agar-agar dan air hingga larut.
Masukkan gula kacau hingga larut.
Masukkan susu cair kacau sebati hingga mendidih.
Bahagikan 2 bahagian, 1 bahagian campur milo,1 lagi biarkan kosong.
Untuk melapis. Sapu acuan dengan sedikit minyak. Tuang lapisan milo dan sejukkan sakejap.
Dah mengeras tuang pula lapisan putih.
Ulang sampai habis sejukkan
credit : Shen Nursani
RESEPI PUDING ROTI MARBLE MILO
Bahan-bahan:
4 keping roti
1 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170 ml susu cair
10 gram serbuk agar-agar atau sepeket
1/2 cawan gula - boleh kurangkan
2 sudu besar butter atau marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
Satu penutup esen vanilla
2 sudu besar Milo dan 1 sudu kecil serbuk koko (bancuh jadikan pes supaya tak berketul-ketul)
Cara-cara:
Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk.
Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cawan). Masukkan esen vanilla blend lagi. Kemudian masukkan dalam periuk agar-agar yang sudah didih tadi.
Masukkan butter atau marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi dan matikan api.
Bahagi kepada 2. Satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan masukkan bancuhan pes milo dan koko tadi.
Ambil sesenduk warna plain dan tuang di tengah-tengah loyang. Kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna plain tadi.
Biarkan puding gerak sendiri ke tepi , tak payah ratakan atau kacau. Ulang semula kaler plain dan buat hingga habis.
Ketika melapis atau me'marble'kan hendaklah dengan cepat sebab puding atau agar-agar ni mudah sejuk atau membeku.
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang- kurangnya sejam.
*Nota : Kemanisan puding sila adjust ikut selera masing-masing. Bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.
Masukkan 3 sudu besar gula ke dalam loyang. Panaskan loyang dengan api perlahan. Senget-sengetkan untuk meratakan gula ke permukaan loyang. Tutup api bila gula dah mencair semuanya. Ketepikan.
Panaskan kukusan.
Masukkan susu cair, susu pekat manis dan roti ke dalam blender. Blend halus.
Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam bahan blend tadi. Blend sebentar.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Saya ambil 2 cawan dan campurkan dengan 1 sudu besar serbuk koko. Kacau sebati dan tapis.
Masukkan adunan coklat ke dalam acuan karamel. Kukus 15 minit.
Setelah 15 minit, cakar sedikit permukaan adunan coklat menggunakan garfu dan curahkan adunan selebihnya ke atas adunan coklat. Kukus lagi lebih kurang 30 minit dengan api sederhana.
Sejukkan terlebih dahulu baru terbalikkan
Resepi Puding Roti
Bahan-bahan :
Sepeket agar-agar tali (18g)
4 keping roti gardenia
2 biji telur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
1 tin susu cair
3 1/2 cawan air
Sesudu butter (optional)
Sedikit esen vanila
Cara - cara memasak:
Blend susu cair, telur, roti dan esen vanila. Roti tu tak payah buang yang tepi. Semua pakai ye , tak membazir
Basuh agar - agar dan masak smpai larut. (Guna air 3 cawan setengah tu)
Dah larut agar-agar baru masukan gula dan susu pekat.
Masukkan bahan-bahan yang diblend tadi , masukan butter.
Masak smpai gelegak sikit, tutup api.
Bahagikan 2 bahagian. Satu original dan satu dicampur sirap merah.
Sendukan dalam loyang secara selang seli untuk dapat corak belang-belang.
Dah sejuk masukan dalam peti ais. Boleh dihidang terus atau sejukkan.
** untuk warna, boleh je letak warna ikut suka masing-masing..nak letak warna pelangi pun tak apa..ikut kreativiti masing-masing ye..
** kalau nak buat banyak, gandakan bahan-bahan
credit : Engku Norhidayu #mahn
Resepi Agar Agar Roti Milo
Bahan-bahan:
24 gram agar-agar
1 tin susu cair
4 ½ cawan air
5 keping roti
1 sudu planta
Milo
Gula secukup rasa
Cara Membuatnya:
Roti dicarikkan dan dikisar bersama susu cair sehingga halus. Ketepikan.
Masak agar-agar bersama 4 ½ cawan air sehingga hancur.
Kemudian, masukkan gula secukup rasa.
Tuangkan adunan roti yang dikisar ke dalam agar-agar tadi.
Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
Masukkan planta untuk mengilatkan agar-agar sambil kacau perlahan-lahan.
Apabila telah mendidih, tutup api.
Asingkan sedikit adunan dan masukkan milo. Kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan roti tadi ke dalam acuan secara berselang.
Sejukkan di dalam peti sejuk dan bolehlah dihidang
Resepi Puding Cocktail Kastard Aiskrim Vanila
Bahan-bahannya:
1 paket agar-agar strip (30 gram)
6 cawan air
1 ¾ cawan gula
4 sudu besar ais-krim vanilla
1 tin buah-buahan koktel (500 gram) – asingkan airnya untuk disatukan dengan bahan-bahan kisar
Bahan-bahan dikisar (menggunakan blender):
1 tin susu sejat Carnation
Air buah-buahan koktel
3 sudu besar tepung kastard
1 biji telur
¼ sudu kecil vanilla
-Satukan bahan-bahan di atas di dalam blender basah dan blend sehingga semua bahan sebati dan halus.
Cara-cara membuatnya:
Basuh agar-agar strip dan rendam lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama 6 cawan air dan masak sehingga agar-agar larut.
Selepas agar-agar larut masukkan gula. Kacau dan masak sehingga gula larut.
Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan kacau sehingga adunan mendidih dan agak kental. Gunakan api yang sederhana dan kacau berterusan kerana ditakuti adunan akan hangit/rentung di dipermukaan periuk.
Sejurus sebelum diangkat, campurkan ais-krim vanilla dan kacau lagi sehingga ais krim larut. Kemudian bolehlah ditutup api dan biarkan ia sejuk seketika (lebih kurang 5 minit).
Sementara itu jika suka boleh susun dulu buah-buahan koktel di dalam acuan yang sesuai.
Setelah itu tuangkan ½ adunan tadi perlahan-perlahan di dalam acuan. Kemudian tambahkan lagi buah-buahan koktel sehingga habis. Kemudian tuangkan baki adunan tadi sehingga habis.
Sejukkan di dalam peti ais. Lebih elok jika disimpan semalamam. Sediakan waktu malam dan sejukkan semalaman. Esok dah boleh makan
Resepi Puding Gula Hangus
Bahan-bahan A (Karamel gula halus):
3 sudu gula halus
3 sudu air
Bahan-bahan B (Puding):
1 tin susu pekat (400 ml)
2 cawan air
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
2 sudu tepung jagung (boleh tambah utk keraskan)
Cara-cara membuat karamel gula halus:
Cairkan gula dan air sampai pekat.
Tuangkan ke dalam loyang
Cara-cara membuat puding:
Pukul telur sehingga kembang bersama esen vanila.
Masukkan kesemua bahan-bahan B yang lain dan kacau sehingga rata.
Tuangkan kesemua bahan yang telah rata kedalam loyang yang telah berisi karamel gula hangus tadi.
Kukus dan siap
Lagi sedap dimakan kalau simpan dalam peti ais dulu
akuainkausiapa ialah sebuah blog bertemakan diari harian yang ditulis oleh Ain menceritakan tentang kisah kehidupan harian , jadinya boleh la di kategorikan sebagai Lifestyle Personal Blogger aaa gitewww~~