TIPS : Jimat Duduk Bandar

Okay , ain nak kongsi kan lagi lagi yang duduk dan bekerja dekat bandar . Memang tak boleh nak elak jem , bayar parking kereta , duit breakfast , duit lunch . Entri kali ini , ain nak fokus pada bayar parking kereta . Nowadays , lagi lagi tempat yang dekat bandar memang tak lari lah parking mahal . Ada yang sekali masuk RM 5 , RM 3  dan mungkin ada lagi mahal . Itu tak masuk yang caj ikut jam . Fuhh , sehari je kadang kadang boleh cecah RM 20 kalau lama masa kita parking tu .

Jadi , TIPS kalau dah tau tempat yang kita nak pergi tu parking nya mahal , jangan parking dekat situ . Cari tempat di sekitar yang caj parkingnya lebih murah . Park ! And walk ! Tak salah kan nak jalan kaki dan sekurang kurangnya dapat jimat campur berpeluh sikit . Ahaks !

Yes ! I did that ! Siapa orang JB mesti tau City Square kan . Situ parking kan agak mahal , lepastu pusing punya pusing baru dapat parking .. So , apa yang ain buat , ain park dekat Galleria @ Kotaraya which harga parking jauh lebih murah dan berjalan kaki dan melintas jalan .. Tadaaa , sampai dah ! Okay , ain selalu masuk ada tangga yang boleh tembus Plaza Seni cuma laluan tu agak kotor dan berbau sikit sebab tepi tu tempat pembuangan sampah . Alaa , kejap je bau tu . Jalan kaki pun rasanya sekejap je . Dah sampai .

See , boleh je kita jimat kan duit kita . Tapi kena ikut situasi la kan . Kalau disekitar tempat yang kita nak pergi tu , parking mahal tu yang memang selamat , tak pa lah invest sikit . Ahaks !

4 comments:

  1. wah wah :D

    Mohon singgah awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. nasib baik tempat keje noe ada park n ride...n x kena bayaran...duduk bandar...mmg kena cari jalan tuk jimatkan lagi kos

    ReplyDelete
  3. asalkan kita pandai membuat penjimatan , insha Allah , kita blh hdi mana jua .

    ReplyDelete
  4. sy serik kalau kena parking caj yg melapau macam KL ni..rela naik train ...tp kena fikir gak pasal safety

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.