SAKIT HATI BILA TIME GORENG AYAM , TERKENA MINYAK MELETUP..INI CARA NAK ELAK.. - Aku Ain Kau Siapa

Wednesday, May 8, 2019

SAKIT HATI BILA TIME GORENG AYAM , TERKENA MINYAK MELETUP..INI CARA NAK ELAK..

Image may contain: food

SAKIT HATI BILA TIME GORENG AYAM , TERKENA MINYAK MELETUP..INI CARA NAK ELAK..


Aku menaip ini ketika menunggu hasil goreng ayam aku tu untuk waktu bersahur. Iya, ayam goreng memang enak dimakan. Siapa tak suka kan. Nak pula pada waktu Ramadhan , menu ayam goreng antara menu yang paling simple boleh dimasak di rumah. Tapi, setiap kali aku mengoreng ayam , setiap kali itu la aku rasa sakit hati yang sangat dalam. 

Kenapa?

Aku paling menyampah betul kalau terkena letupan minyak tu. Dahla panas , sakit pula hati kita awak. Sebab tu aku paling kesian kalau pergi ke kedai makan dan aku tengok sendiri siapa yang kena bahagian menggoreng. Aku faham rasa 'sakit hati' tu macam mana.

Cumanya kalau di kedai tu memang menggunakan segelen minyak untuk menggoreng. Seram juga nengok! Tapi kalau memasak dirumah , sebolehnya penggunaan minyak digunakan semaksima mungkin. Aku yakin mak-mak atau mereka yang selalu masak dirumah memang paling anti bab menggoreng. Sakit tahu tak kena minyak yang meletup tu.


Tak boleh jadi ni , terus aku google macam mana nak elak. Yela , nak tak nak kena juga menggoreng ayam di rumah tu. Aku google banyak keluar tips dari negara seberang! Kah! Pening juga nak faham nya. Aku cuba bagi tips seringkas mungkin yer sebagai panduan kepada penggoreng ayam! Hahaha.
  • Pastikan kuali yang hendak digunakan betul-betul kering dari air. Lapkan sehingga kering dan yang baru membasuh kuali tersebut perlulah tos air tu sampai kering.
  • Minyak kenalah betul-betul panas. 
  • Semasa menggoreng , jangan terbalik kan ayam tu banyak kali. Bila minyak dah panas , cukup terbalikkan sekali je . Sebabnya mula-mula kita dah goreng disebelah bawah , dan terbalik kan sekali untuk goreng di bahagian sebelah atasnya pula.
  • Tambahkan garam ke minyak! Yang ini aku baru terbaca, tapi aku tak cuba lagi mujarab ke tidak. Hahaha.
  • Guna lah periuk yang tidak melekat (non-stick) , macam aku guna periuk Noxxa, hasilnya ayam tu jadi lagi cantik warna nya , rasa tepung sebati dengan ayam nya serta ianya memudahkan proses menterbalikkan ayam.
  • Tutup api atau perlahankan semasa nak terbalikkan ayam tu.
Style aku , biar sampai bunyi letup tu dah habis , baru aku terbalikkan atau terus angkat keluar. Sebabnya , aku tahu selagi , bunyi letup tu tak settle , bahaya untuk aku mendekatinya! Hahaha. Sebenarnya , dekat tangan sebelah kanan aku ni ada je parut yang tak hilang kesan daripada terkena minyak panas. 
Image may contain: food
Haa,nampak ayam tu kurang berminyak?!
Kadang tu , ada juga yang bertanya ni kenapa? Hurmm.. ku cakap kan jugak puncanya daripada apa. Itulah antara risiko mereka yang bekerja sebagai menggoreng ! Tu belum masuk termelatah , termencarut time letupan minyak tu terkena dekat badan kita. Hahaha. 

Selamat menggoreng ayam! Takkan nak pakai helmet kot nak elak dari terkena letupan minyak goreng tu. Kahkahkahkah.

>>>Baca juga : Bila Mood memasak kelaut!

9 comments:

  1. Hahahaha knn kita pun sampai dia habis meletup meletup baru ler terbalikkan

    ReplyDelete
  2. sama la kita sis, saya kalau goreng ayam mulut asyik nak carut je haha..padahal goreng ayam, tapi mesti dia bertukar jadi cik b!

    ReplyDelete
  3. tgk ayam nie nampak sedap

    ReplyDelete
  4. Baru terkena minyak panas meletup masa gorng ayam semalam. Kat muka lak tu. Nasib baik tak berbekas.

    ReplyDelete
  5. pernah gak nampak video viral pakai helmet masa menggoreng..hahaha

    ye, mak akak selalu pesan dulu, kena cukup garam lumur pada ayam..kalo tak cukup, nanti minyak meletup2..haa, tu la simbolik letak garam dalam minyak tu agaknya

    ReplyDelete
  6. Kata yeee masak, mestilah ada cela dan parut kalau ke dapur...kalau tak pakai baju hujanlah masuk dapur yer hahahahaha

    ReplyDelete
  7. better goreng ayam daripada ikan. non stop meletupnya

    ReplyDelete
  8. AJOQQ menyediakan permainan poker,domino, bandarq, bandarpoker, aduq, sakong dan capsa :)
    ayo segera bergabung bersama kami dan menangkan uang setiap harinya :)
    AJOQQ juga menyediakan bonus rollingan sebanyak 0.3% dan bonus referal sebanyak 20% :)

    ReplyDelete
  9. Nama :: Fitri Reza
    Email :: Fitrireza72@gmail.com
    Whatsapp :: +6285775967323
    Negara :: Indonesia



    Nama saya Fitri Reza dari Indonesia, saya pernah mengalami kesulitan keuangan yang sangat sulit di masa lalu dan saya telah ditipu oleh pemberi pinjaman palsu yang mengambil dari saya dan tidak pernah benar-benar memberi saya pinjaman, sampai baru-baru ini ketika saya mendengar tentang perusahaan (FEMI OTEDOLA LOAN FIRM), yang memberikan pinjaman nyata dan sah, setelah berpikir serius saya sampai pada kesimpulan dan mengajukan pinjaman, setelah beberapa langkah, saya menyelesaikan proses dan saya menerima pesan dari perusahaan bahwa saya pinjaman telah ditransfer, pertama saya berpikir itu adalah lelucon dan saya lari ke ATM dan saya memeriksa dan mengetahui bahwa itu benar dan saya bersumpah untuk membagikan ini kepada semua orang bahwa FEMI OTEDOLA LOAN FIRM adalah nyata dan mereka memiliki bukti untuk saya bahwa memang ada perusahaan pinjaman yang sah dan jujur di luar Indonesia. jika Anda saat ini menghadapi masalah keuangan dan Anda ingin perusahaan pinjaman yang dapat dipercaya membantu Anda, hubungi FEMI OTEDOLA LOAN FIRM hari ini dan dapatkan pinjaman dengan cepat ..

    Kontak
    Perusahaan :: FEMI OTEDOLA LOAN FIRM
    Email :: Femiotedolaloanfirm@gmail.com
    Whatsapp :: +1 (469) 464-5833
    Whatsapp :: +1 (806) 395-2203

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.