HANTU LAKSA , KEPALA DAN EKOR IKAN - Aku Ain Kau Siapa

Thursday, October 15, 2020

HANTU LAKSA , KEPALA DAN EKOR IKAN

HANTU LAKSA , KEPALA DAN EKOR IKAN

I used to call myself as "Princess Ibu". Sebabnya ibu memang selalu panggil aku princess. Well , dibesarkan sebagai satu-satunya anak perempuan dalam keluarga mestilah menjadi princess di hati ibu nya kan. So , aku rasa its time for me to say it all things which aku rasa can be share to the public about being myself as a "Princess" Gituw! Tak payah duduk dekat buai sambil nyanyi lagu "laju laju buai ku laju, aku nak kawen dengan anak raja". 

So, this is my story! Mungkin berepisod .Hahaha. Ade ke yang sudi nak mengikuti nya ? Kahkahkahkah. 

Where should i start first ? 

Okay, let me think.. No need to think yer Nur Farahain..Just write it all.. *tak!* Aku kena fikir. sebab itu yang diajar oleh ibu. Dia tak suka anaknya jadi penulis. 

Dari kecik lagi bila kantoi aku ada diari sendiri , ibu marah aku! Aku tak faham dulu nya kenapa ibu marah sangat dan langsung tak bagi aku tulis diari lagi. TAPI! Aku buat jugak.Hahaha. Di blog! Kejap!! nak ingat balik arwah ibu tahu ke tak ehk anak dia ni ade blog? aku lupa.

Anyway , best ke jadi princess ibu ? Of course lah best. Tapi arwah ibu jadikan aku sebagai princess nya tapi tak lah sampai melampau semua kehendak aku diturutkan. Ibu selalu cakap dalam ketiga-tiga anaknya , anak seorang perempuan dia ni yang paling boleh berdikari. (bukan memuji diri sendiri tapi ini hakikat sebenar) Kenapa dari kecik lagi ibu dah sedar semua tentang princess nya? 

Lepas aku lahir , abang aku ni dia manja sikit. Makan pun masih nak bersuap lepastu dalam banyak hal dia masih lagi nak "dimanjakan". Aku yang tengah ni memang banyak mengalah sampai ibu cakap aku pandai "bawa diri" , pandai cari baju sendiri masa kecik , makan sendiri dah tak harap bersuap. Lagi sekali nak pesan , ni bukan ayat bangga diri sendiri tapi ini yang dikata selalu oleh ibu princess ni.Hahaha.

Kalau dikatakan tentang makan pulak , selalunya kalau beli ayam seekor kan , time kecik-kecik mestilah nak makan ayam peha. Tapi, tulah. Lagi sekali , princess ibu ni banyak mengalah. Aku selalu ambil bahagian kepak dengan ibu. Selalu nya yang berebut antara aku dan ibu ialah kepala ikan. Hahaha. Takpun ekor ikan yang hujung-hujung tu. Ya Allah kalau diingat semula , rindu nya perasaan itu. 

Selalu kalau ikan contohnya macam makan ikan siakap stim limau di kedai makan , yang banyak carik isi ialah geng lelaki tetapi aku dengan ibu lebih suka meratah ekor dan kepala. Pada kami itulah kepuasan nikmat yang sebenar. Tentang makan ni, boleh dikatakan ibu dan princess nya banyak sangat persamaan dan kesukaan. Kitorang suka LAKSA! which is family yang lain tak suka.

Arwah ibu penggemar laksa penang. Ya Allah, everytime nampak laksa penang mesti teringat ibu. Tapi ibu lagi hantu laksa lah dari aku. Sebabnya ibu ni dilahirkan di Pulau Pinang. Dan.....

Beberapa hari sebelum ibu nak meninggal dia nak sangat makan laksa penang. Bayangkan waktu tu dah malam ibu mintak. Merata jugak aku carik. Tapi sempatlah ibu jamah terakhir kali. Cuma aku yang tak sempat suap ibu. Alaaa. sedihnya kalau diingat lagi. Orang mungkin cakap "tak baik meratap orang yang telah tiada". Tapi ...setelah kau habis baca kisah Princess Ibu ni.. nilaikan sendiri..

Allah ambil orang yang sangat menyayangi aku lebih dari dia sayang diri dia.. Allah ambil orang yang mengangkat aku sebagai "princess" nya.. How can i be so easy to delete the feelings? Its not easy.. 

Terima kasih ibu, kerana dia.. kerana bakatnya menulis tercantum dalam jasad anak perempuannya ini.. Kerana hati ini...hanya rindu.. ku tulis disini.. Kisah kita!

Bersambung ke episod nanti.. Princess Ibu..

9 comments:

  1. Berair mataku membacanya... u r always princess ibu.... Btw, aku suka laksa penang jugak... Laksa Johor ada kurang sikit... tapi kalau laksa penang.. favourite eberr...Cepat sambung..nak baca lagiiii...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku yg menaip pon boleh nanges nona... the person i cannot see ..😭.. insyallah nanti sambung lagiiii

      Delete
  2. Berair mataku membacanya... u r always princess ibu.... Btw, aku suka laksa penang jugak... Laksa Johor ada kurang sikit... tapi kalau laksa penang.. favourite eberr...Cepat sambung..nak baca lagiiii...hehe

    ReplyDelete
  3. Uyul suka laksa Johor. Sebab kuah pekat. Tapi laksa penang pun makan jugaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah orang Johor mestilah sedap laksajohor kan..

      Delete
  4. Ngada2 Zaki tu ya, hahaha.

    Perasaan rindu tu selalu hadir selagi kita masih ada ingatan, kan Ain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha . abg ain mmg ngada2 sket... 🤣

      tulahh..dia selalu ade utk selamanya..

      Delete
  5. haaa nanti ko bawak zaki makan laksa utara kat Selera Kodiang, Kempas tu tau!!!

    ReplyDelete
  6. saya pun panggil anak perempuan princess jugak hehehe

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.