Resepi Asam Pedas Rebus

asam pedas rebus


Resepi Asam Pedas Rebus

Banyak nama untuk menu ni kan dan yang pasti asam pedas rebus macam ni memang sedap makan dengan nasi lepastu bubuh kuah bagi banyak hirup sekali . Kalau tengah tekak tak sedap , dapat hirup asam pedas ni pun dah okay kan. 

Bahan - bahan :

  • Cabai besar 3 biji
  • Cabai Melaka 4-5 biji
  • Bawang besar sebji
  • Kunyit hidup sikit
  • Belacan sedikit (blend semua sekali)
  • Serai 2 batang (diketuk)

Cara Memasak :

  1. Satukan bahan blend dalam periuk
  2. Masukkan air untuk dijadikan kuah 
  3. Tambahkan asam keping 3 keping
  4. Masukkan timun, daun kesum didihkan 
  5. Masukkan ikan , garam perasa siap dihidangkan
(nak tambah bunga kantan atau bendi pun boleh) 

Credit : Ninie Zain

No comments

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.