Resepi Mangga Asam Boi *Macam abang mangga tepi jalan jual*

Kes nya terjadi ni sebab jiran punya pokok mangga tengah berbuah . Kalau korang pernah baca Kak Tini Petik Buah Mangga , haa ni lah cerita nya bersambung . Hehehe . Dah penat -penat petik mesti la nak makan kan .. 

Sebenarnya ni batch kedua ain buat. Yang pertama tu ain lupa nak ambil gambar . Hahaha . Penat woi nak potong kulit mangga tu pastu nak kena potong kecil -kecil . Aaaa , bangun duduk bangun duduk juga banyak kali ain masa tu .
Resepi nya ni paling simple sangat ! 
✅ Mangga
✅Garam 
✅Gula 
✅Asam Boi

Cara -cara : 
✅ Mangga dibersihkan dan di potong kecil-kecil .
✅Masukkan asam boi , garam dan gula (ikut masing-masing nak banyak mana) *macam ain tak suka banyak gula .. bahaya ! hahaha .
✅Simpan dalam peti sejuk ! 
✅Nak rasa sebati , kacau rata atau simpan dalam bekas lepastu goncang -goncang sekuat hati nanti rasanya akan blend .
*semenjak kejadian dah pandai buat mangga asam boi ni sendiri , dah tak ada dah beli dekat abang traffic light . hehehe . Buat sendiri lagi puas hati . 

No comments

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.