Asam Pedas Guna Daun Kesum Dan Belimbing Buluh Pokok Depan Rumah

Assalamualaikum . Saja je hari ni letak tajuk panjang 10 harkat . Hahahahaha . Kisahnya hari ni berjanji sepakat bersama jiran untuk berkebun membersihkan tanaman pokok depan rumah . Kesian tengok dah macam macam jadinya semenjak kakak tini pulang ke Indonesia . 

I start my day dengan minum segelas susu beserta granola . Sedap ! Buat tak penuh gelas pun sekadar isi perut . Lepastu sempat exercise 30 minit sebelum start berkebun . Fuh penat betul rasa hari ini . Lepas dah selesai berkebun cadangnya nak harini nak masak nasi ayam eh sekali uturn last minit jadi asam pedas . Kes nya sebab kitorang gembur kan semula tanaman kebun tu dan memang banyak daun kesom . Apa lagi , masak ler . Ditambah lagi dengan belimbing buluh tengah banyak pulak berbuah . Bersyukur sangat sebab depan rumah ada kawasan bercucuk tanam .
Jadinya sambil nak tunggu siap masak snacking sekejap 2 ulas pisang. Lunch ain agak lewat juga dalam jam 2 . Ain lunch nasi putih beserta asam pedas ayam dan sayur kobis . Seperti biasa dapur hanya terbuka untuk memasak pada pagi sahaja ! Jadinya pakej memasak lauk lunch bawa sampai ke dinner .

Petang pukul 3 lebih sempat take a nap sekejap, bangun bangun nampak anak anak jiran dok berkebun lagi . Ain pun solat dan tolong mana yang boleh . Lepastu dinner ain pekena air lemon sejuk ( tak letak ais dan gula ). Sebab nya tekak nak rasa masam masam . Makan sekali dengan lauk dinner .
Penutup makanan hari ini snacking buah pisang jiran bagi . Potong potong gitu sebab senang nak makan . Kongsi dua orang . Gitu la menu hari ini . Simple simple je janji isi perut . Alhamdulilah . Penat nya rasa badan hari ini . 

Post a Comment

2 Comments

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.