Banyak makan nasi yer hari ini ..

Assalamualaikum . hari ini punya menu nasi nasi nasi .Hahaha . Alhamdulilah ,portion masih terjaga ! Walaupun makan nasi . I start my day dengan morning walk dan joging sekeliling rumah je . Lebih kurang 2 KM lebih . 
Pagi pagi makan jagung dan nasi goreng . Buat nasi goreng sebab sayang balance nasi semalam . Makan terus sekaligus 2 meal gitu . 

Sebelum makan tengah hari ,makan pisang 2 ulas . Tadi memang dah berniat nak restock buah . Dapat sambar pisang je . Okay la tu . Macam biasa , lauk lunch dan dinner sama je .
Sup Ayam sayur kentang dan sambal telur .
Sambal telur guna sambal balance semalam , just rebus telur settle . Sup ayam sayur kentang ni kira pakej lengkap protein (ayam ) , carb ( kentang ) , sayur (fiber ) gitu la . 

Lunch pun lauk yang sama. Tak kuasa nak masak banyak kali. Tadi pula lepas masak nasi goreng mengemop dapur .Penat betul ! Malam snacking last penutup perut , hahaha . pisang dan jagung . Pisang tu jiran bagi . Pisang pagi tadi beli . Bertambah pishangg stok kita ! Hahaha . 
Pisang tu kemain lagi potong buat snacking. Tu kongsi dua orang . Banyak sangat tu kalau makan sensorang! Nak pesan juga banyak kan minum air putih . Jangan banyak minum minuman bergula . . Kihkihkihhh

Nak diet kalau boleh jangan drastik suruh makan salad mentah , memang muntah terus tak nak buat la . Jaga portion dulu ! Kawal selera nafsu makan dulu . Itu yang penting .

Post a Comment

2 Comments

  1. Haa.. makan dah banyak.. air putih pun kena sesama banyak.. betul tak.. huhu...

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.