Kenapa orang suka menipu ?

Pernah tak kita tanya kepada si penipu ... "kenapa kau menipu?" . Pelbagai jawapan yang akan keluar . Semua jawapan yang terkeluar mesti sebab nak pertahankan diri. Menipu kerana punya sebab tersendiri .

Kebanyakkannya , orang yang pernah menipu kita ialah orang yang paling dekat atau rapat dengan kita . Sebab apa orang sanggup menipu ?. Antara jawapan nya ialah kerana nak cover kesalahan sendiri . Bahasa kasar nya " dah buat taik , lepastu tak kan nak mengaku tu taik aku" . Simple ! 

Perasan tak semakin seseorang itu menipu , semakin banyak cerita atau agenda yang dicipta . Korang boleh tengok sendiri drama - drama yang ditayangkan kepada kita . Mak oi , kadang- kadang plot twist dia kemain dasyat kan ! 

Semua orang pernah menipu dan semua orang juga penah kena tipu . Persoalannya , adakah kita masih nak jadi seorang penipu atau kita membiarkan diri kita ditipu ?. 

Penat kan bila menipu.  Lagi pula menipu orang yang kita percaya dan sayang . Kepada yang pernah ditipu pula pasti sudah tidak percaya langsung . Kadang kala bila kita tertipu dengan seseorang menjadikan kita lebih berhati - hati . 

Apa yang manusia ni selalu tipu ?. Wang ! Sebut tentang duit ramai boleh gelap mata . Semua kalau boleh nak cepat kaya . Sebab tu ramai scammer di luar . Tanpa kita sedari orang yang dekat kita pun boleh jadi scammer . Macam mana kita nak elak dari kena tipu ?.

Itu kena tanya pada diri sendiri . Iman kena kuat dan jenis tak mudah cepat percaya sangat kata kata manis orang . Satu lagi , jangan mudah kesian sangat dekat orang . Boleh nampak ramai yang menjadi mangsa penipuan disebabkan "termakan" cerita kesian , kisah sedih sampai habis lesap duit . Kalau nampak seseorang tu macam "sembang lebat" dan cara dia sembang tu macam berjanji bulan dan bintang .. Berhati - hati ! .

Macam mana nak jauhkan diri lagi - lagi dari scammer ?.
Jangan layan! Simple ! Kalau nombor yang pelik call atau mesej , jangan layan . Terus block ! Bukan itu sahaja , banyak lagi contoh penipuan antaranya melalui akaun social media juga . Simple ! Jangan layan . Makin layan tu yang terus termasuk perangkap . 

Bukan scammer je kategori penipu , disekeliling kita pun ada juga yang sedang menipu kita tanpa kita sedari . Jangan biarkan diri anda menjadi mangsa penipuan !  

Jangan juga menjadi si penipu ! Kerana sepandai - pandai tupai melompat , akhirnya jatuh ke tanah jua !

4 comments:

  1. susah nak buang duit dalm hati kalau dah lekat tu

    ReplyDelete
  2. bw here :)
    hati hati ya siss

    ReplyDelete
  3. Ada jugak orang yang menipu kerana tak mahu dilihat kurang dari orang lain atau tak boleh orang lebih dari dia.

    Eh, sebut pasal scammer, akak pun pernah hampir terkena

    ReplyDelete
  4. Auchhh.. deep betuk entri ni.. muahahaahhaa

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.