Nasi Lemak Diet ! Janji boleh telan ..

Okay , menu hari ketiga hari ni .. Hari ni kurang sikit makan sayur ! Mood tu tak ada . Kenapa bila nak diet je mesti nak kena telan sayur je?. Mampu ke nak makan salad mentah mentah gitu ?? Ain jujur memang tak boleh .

Jadi apakah menu hari ini .
Permulaan hari minum air kosong dulu dan abang ain buatkan roti sosej cheese . Langsung tak diet . Cuma protein yang bagus datang dari cheese nya sahaja . Roti dan sosej kureng sikit . Tapi makan je buat breakfast . Telan 2 set macam dalam gambar . 

Lepastu tekak rasa macam nak masam masam . Lalu ain buat air lemon kosong tak ada gula . Campur air suam dan air masak . Minum gitu je . Rasa lega! Sebab ain memang boleh telan gitu je air masam lemon . 
Sebelum masak sempat ain makan sebiji epal hijau . Habiskan stok epal yang ada di peti .

Late lunch again ! Dah nama pun duduk rumah kan . Kelaut semua timing makan . Masak apa?. Nasi Lemak Diet! Kah ! Nasi nya ain serahkan pada abang untuk habiskan . Nasi yang ada santan la . Ain rebus ketupat Nona setiap hidangan 2 ketul peket kec sahaja . Settle bahagian carb ! Protein pula dari sumber ayam goreng berempah . Menariknya ayam ni tak goreng langsung pun . Resepi nya disini .
Lepastu sambal ain tumis . Minyak sikit dan ain blend bawang ,lada kering serta ikan bilis . Lepastu masak ler sambal macam biasa cuma agak pedas jadi ain nak potong rasa pedas dan nak ada rasa masam so petik buah belimbing buluh . Nasib ler penyelamat. Depan rumah ain memang ada pokok belimbing buluh. 

Macam biasa lauk makan tengah hari membawa ke malam . Malam pula kureng berselera pula nak makan timun . Jadi ain tak letak timun . Snacking selepas dinner ialah kacang kuda semalam rebus ada balance tak habis lagi dan buah mangga jiran bagi . Portion snacking dalam gambar tu ain kongsi dengan abang ain. 
So far hari ini berjaya juga complete 6 meal , cuma setiap meal masih kurang lengkap , dan tak la diet sangat . Apa apa pun , portion kena jaga ! 

1 comment:

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.