Duduk Di Rumah , Inilah Aktiviti Semasa PKP Yang Saya Lakukan !

 

Semenjak dari permulaan kita menempuh PKP dan total lockdown pada awalnya semua merasakan "okay , jom duduk rumah !" . Tapi , apabila dah masuk setahun lebih kita terpaksa duduk di rumah menyebabkan kita dah mula rasa bosan , jemu dan sampai mereput tak tahu nak buat apa dah !

Sama juga seperti apa yang ain lalui dan rasai . Kita semua yang dah lama duduk di rumah , pasti dah tak tahu apakah aktivito yang boleh dilakukan semasa PKP entah kali ke berapa dah ni kan . Ain nak kongsikan aktiviti yang ain lakukan semasa PKP . Lets check it out !

Kemas dan buang semua barang - barang yang tak pakai 

Ini aktiviti pertama yang ain lakukan . Habis semua barang -barang tak pakai ain buang dan keluarkan . Kebetulan pula tempat pembuangan sampah memang dekat dengan rumah . Ain tak buang pada waktu siang hari , terasa malu pula nanti takut jiran - jiran nampak . Memandangkan PKP kan memang orang dah tak keluar rumah pada waktu malam , jadinya ain akan buang pada jam 8 malam gitu . Ber trip - trip juga lah ain ulang - alik buang . Bila lakukan aktiviti ni semasa PKP , selain dari rumah semakin kurang barang , rumah pun makin sejuk dan bergema . Hahaha . Sebab barang dah kurang , habuk pun dah tak banyak . Tak percaya ? Jom cuba kemas dan buang barang - barang yang tak pakai .


Belajar make up  , skin care routine dan tips penjagaan diri 

Okay , yang ni memang perkara paling pelik sangat untuk diri ini ! Sebab ain ni jenis perempuan yang simple tak pernah la sangat nak betul- betul jaga diri sendiri . Tapi , bila kena duduk di rumah , ini lah aktiviti semasa pkp yang saya lakukan ! Setiap 3-4 hari ain akan tukar set cadar , selimut dan sarung bantal ain . Sesekali kalau cuaca panas , ain akan jemur semua bantal termasuk tilam dekat luar biarkan terkena pada cahaya matahari . Muka ain pun banyak parut jerawat , jadinya ain lebih banyak membuat aktitivi skin care routine gituh ! Baru - baru ni , ain belajar pula make up . Ain suka tengok orang make up yang simple and natural look . Cuba tau !

Banyak tips ain share..jom tengok !

Marathon Movies dan Drama Bersiri

Aktiviti semasa PKP ni yang paling kebabom best dan seronok . Gila betul ! Lagi - lagi kalau tengok drama bersiri , weh ! betul - betul ain marathon pecut kalah orang berlari laju 10 KM gitu . Kihkihkih . Ain suka tengok movies dan drama dari negara Filipina , Thailand dan Indonesia. Kalau Korea pula kadang - kadang je . Tengok orang review kata best , so ain akan tengok la . Ain jarang tengok TV . Lebih suka marathon movies dan drama macam gini . Tapi , ain pula bukan kaki wayang , lebih suka menonton seorang diri supaya lebih fokus ! wah gitu !  

Senarai movie rekomen by me : klik sini untuk melihat


Turunkan berat badan dan lakukan exercise

Okay , yang ini terpaling susah nak buat sebab apa yer ? Sebab makan , makan dan makan adalah aktiviti PKP paling disukai oleh ramai orang . Ain pun baru juga sebulan lebih start ni . Start jaga pemakanan dan banyakkan aktiviti bersenam . Aktiviti bersenam yang ain buat ialah seperti joging dikawasan rumah , morning walk , dan buka je Youtube dan cari exercise yang sesuai dengan kita . Sebenarnya aktiviti bersenam ni senang je nak buat tapi yang paling susah ialah nak jaga dan control pemakanan . Itu yang paling susah kita nak buat ! Tapi , why not kan ? Kita duduk di rumah tapi tahap kesihatan kita pun okay .  Boleh tengok dekat ain kurus . Ain update setiap hari apa yang ain makan .



2 comments:

  1. Wow.. Banyak aktiviti .. Barulah x boring sgt pkp ni .. Kan

    ReplyDelete
  2. memang keje layan netflix je kat rumah ni kalo semua duduk depan tv...

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.