Shopping Shopping Barang Dapur Cara Aku!


Assalamualaikum .. Teringat pula nak sharing sharing sikit tips yang ain selalu buat kalau shopping barang dapur . Jenis ain ni pula akan tak suka membazir , beli memang apa yang patut jer . 

Antara cara yang ain selalu buat sebelum bergerak ialah tulis dulu dekat notes telefon apa yang nak beli je . Kedua , ain standby duit cukup cukup je bagi mengelakkan terbeli memacam terutama sekali jajan . Lagi pula sekarang kan tengah proses turunkan berat badan , memang kena ada pantang larang dalam makanan . Kalau tak habis kelaut diet nanti . 

Lepastu ain juga dah boleh kenal pasti dua tiga tempat yang berbaloi untuk kita beli . Contoh macam dekat tempat A , sayur dia tak berapa fresh so ain pergi dekat tempat B . Jadi tak ada lah kita main beli je barang dapur yang tak berkualiti.  

Satu lagi , kadang-kadang kalau hari tu nak beli sikit je jangan gatal -gatal ambil troli . Ambil je bakul untuk mengelakkan dari penyakit terbeli .

Zaman sekarang ni mana yang boleh berjimat , kita jimat jela dan berbelanja dengan bijak. Janganlah terikut -ikut orang beli benda viral semua kita nak cuba . Ukur baju di badan sendiri . 

5 comments:

  1. Sama macam akak...kalau barang basah macam ni lagi suka pi pasar besar..dapat sayur segar2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... sayur2 dkt pasar mmgg lagi bestt beli...

      Delete
  2. Betullll....beli bila perluuuu aje... Hohoooo... Nice tipsss! Mashehh!

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.