10 Resepi Sedap Daging
Sambil - sambil scroll Facebook ternampak la semua resepi- resepi ini. Tak salahkan kongsi - kongsi di blog Ain ni . Senang nak cari nanti kalau nak masak . Dah masak nanti jangan lupa kongsi - kongsi resepi ni dengan kawan - kawan dan keluarga okay !
Resepi Daging Asam Kunyit
Bahan - bahan :
- 1/2 kilo daging...rebus hingga empuk (kalau tak nak rebus pun boleh..cuma masak tu lagi lama la yer)
- 1 biji bawang besar hiris
- 5 ulas bawang putih hiris
- 1 inci halia hiris
- 10 biji cili padi hiris (potong tengah jangan putus)
- 1 kuntum bunga kantan (saya saja letak sebab saya suka makan bunga kantan tu)
- 2 batang serai diketuk
- 1/2 cawan air asam jawa sederhana cair
- 1/4 sdb garam
- 1 sdt gula
- Sedikit bahan perasa jika suka
- 1 sdb serbuk kunyit
- 2 cawan air rebusan daging
- 2 1/2 senduk minyak masak
- Sedikit cili padi(utk hiasan)
Caranya
- Panaskan minyak
- masukkan serai bila serai dah perang masukkan bahan hiris
- tumis hingga naik bau . masukkan serbuk kunyit .
- masukkan pula air asam jawa dan air rebusan daging.
- bila dah mendidih ganas masukkan daging , gula,garam dan serbuk perasa.
- biarkan kuah kering . masukkan cili padi dan bunga kantan..kacau sebati.
- sesuaikan rasa..siap utk dihidang.
Kredit resepi ini kpd mariana zainal #mahn
Resepi Daging Black Pepper
Bahan -bahan:
- Daging
- Bawang putih 4ulas (tumbuk)
- Bawang holland 2 biji
- Serbuk kunyit 1 sudu kecik
- Sos black pepper
- Lada hitam 2 sudu (tumbuk)
- Capsicum hijau 1biji
- Tomato 2biji
- Carrot (optional, tak nak letak pun tak apa)
- Daun bawang (optional, tak nak letak pun tak apa)
- Garam, gula, aji
- Minyak masak
Cara Masak:
- Rebus daging sampai empuk. Bila air dah kering masukkan minyak masak, serbuk kunyit , kacau pastu masukkan bawang putih.
- Masukkan sos black pepper dan lada hitam yang ditumbuk tadi.
- Masukkan garam, gula,aji.
- Masukkan carrot,lada capsicum. agak - agak sayur dah lembut pastu masukkan pulak tomato, bawang Holland & daun bawang.
- Ok dah siap!
Kredit resepi ini kpd fatimah ibrahim
- 1 paket daging ( rebus dulu + pewarna merah)
- 2 sudu makan cili blander
- 2 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan sos ikan
- 1 biji bawang putih di tumbuk kasar
- Sedikit pak aji. secubit gula
- 1 biji bawang besar potong
- 1 tangkai cili merah besar
- 3-4 tangkai cili padi
- 1 tangkai daun sup
- 1 tangkai daun ketumbar
- Daging dipotong kecik atau nipis - nipis
- Tumis dulu bawang putih sampai naik bau
- Pastu masukan daging dan kacau sebati
- Kemudian masukan cili blander , cili sos ,sos tomato ,sos tiram ,sos ikan
- Kacau semua sampai naik bau
- Masukan sedikit gula dengan pakaji dan kacau lagi sampai sedikit kering
- Kemudian masukkan sedikit air
- Tabur bahan hiasan kacau sampai semua sebati...siap untuk dihidang !
- daging lembu (batang pinang)
- bawang putih diketuk
- bawang besar dimayang
- cili api potong kecik
- Gaul daging bersama serbuk kunyit,garam dan sedikit serbuk perasa
- Tumis bawang kecik, bawang besar dan cili api sehingga naik bau
- Masukkan daging
- Goreng hingga air daging kering dan sedikit garing
- Kacau
- Dah siap..sempoi gila je kan!
- 400gram daging dihiris sederhana nipis
- 5 biji bawang merah di tumbuk halus
- 2 ulas bawang putih di tumbuk halus
- 1 inci halia di tumbuk halus
- 1 inci kunyit hidup di tumbuk halus
- 2 biji cili masak ditumbuk halus
- 3 batang serai dititik
- sedikit sahaja air asam jawa (campur dengan bahan yang dah di tumbuk)
- 2 sudu besar ketumbar (ditumbuk )
- garam, gula (kalau suka rasa manis terpulang, boleh bubuh lebih sikit) dan serbuk perasa secukupnya
- Sebiji bawang besar holland dihiris bulat
- 9 biji cili api diketuk (kalau nak nampak menarik campur cili api hijau & cili api merah)
- Gaulkan bahan yang dah di tumbuk bersama ketumbar dan air asam jawa rata-rata pada hirisan daging.
- Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Agak-agaklah. Gaul lagi.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan daging tadi bersama serai yang dititik. Tutup kuali.
- Bila air daging telah kering tambahkan lagi air secukupnya. Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat atau garing dengan api perlahan. Kacau sekejap-sekejap.
- Bila daging dah lembut masukkan bawang holland & cili api yang diketuk, kacau 1-2minit , dan bolehla tutup api & hidang kan.
- Tomato sebelah
- Bawang merah besar sebelah
- Lada kecil (ikut nak kepedasan)
- Lada merah besar 1 biji
- Air asam jawa
- Belacan (di bakar dulu baru sedap)
- Garam dan gula
- Blender laa jangan lumat sangat.
- Siap boh laaa dalam mangkuk
- Hiris bawang besar merah tomato lada kecil
- Perah asam limau kasturi
- Pastu rasa laaa. dah ok ke tak
- Pastu kalau dah sedap.. boleh laaa di gaul sama daging yang telah di rebus.. Selamat mencuba.. .
- Blend bawang merah , putih , halia , serai , cili api , kunyit hidup
- Rebus daging potong
- Tumis bahan blend..
- Masukkan serbuk kurma
- Masukkan daging asam keping
- Masak hingga garing.
- Perasakan..siap!
- 400 gram daging
- 400 gram bawang besar (blend)
- cili kering ikut nak pedas mana
- sedikit air asam jawa
- sedikit bancuhan belacan
- garam
- gula
- kicap manis secukup rasa *saya tambahkan kicap pekat untuk warna
- Rebus daging hingga empuk
- Lepas tu hiris dan tumbuk
- Lepas tu goreng daging tadi sekejap atau separuh garing
- Angkat dan ketepi kan
- Tumis bawang besar tadi sehingga garing dan kering.
- Masukkan cili kering dan tumis hingga naik minyak.
- Kemudian masukkan daging yang di goreng tadi air asam , belacan , garam , gula , kacau hingga agak kering dan siap
- 2 kg daging
- 6 biji bawang sederhana besar
- 8 ulas bawang putih
- Sebesar 2 jari halia
- Sebesar 2 jari kunyit hidup
- Sedikit lengkuas
- 6 batang serai
- Cili kering blend lebih kurang 2 senduk
- Santan kotak 500ml
- Kerisik
- Bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, kunyit hidup dan serai diblend.
- Masukkan dalam kuali bersama dengan cili kering blend.
- Lepas tu daging. Kacau supaya bahan blend semua rata dengan daging
- Masukkan santan. Kacau lagi.
- Masak rendang daging api jangan kuat dan sederhana je.
- Bila dah hampir nak kering masuk kerisik dan daun kunyit hiris, daun limau purut, asam keping.
- Jangan lupa garam, serbuk perasa dan sedikit gula. Opah guna gula melaka dan sedikit gula pasir.
- Kulit kayu manis (1-2 batang)
- Buah Pelaga ( 1-4 biji)
- Bunga Lawang (1-3 biji)
- Serai ( 2 batang diketuk)
- Daun Kari ( ikut suka)
- Bawang Putih ( 4 ulas)
- Bawang Besar ( 2 ulas)
- Halia ( sebesar ibu jari)
- Serai ( 2 batang)
- Blender bahan - bahan di atas sampai lumat kemudian tumis dengan bahan bahan A sampai naik bau wangi.
- Seterusnya BLENDER sekali lagi bahan- bahan berikut: Cili Kering( agak-agak ya, kalau nak pedas boleh letak banyak) Bawang Besar ( 2 ulas lagi. Masak hitam ini lagi bawang besar banyak lagi sedap) Perencah Kari Daging ( jenama apa pon tak apa. Saya letak setengah je )
- Bila bahan yang ditumis tadi dah kering sedikit masukkan bahan bahan yang baru diblender tadi.
- Masak sampai pecah minyak.
- Sambil- sambil tu rebus daging. Air daging jangan dibuang ya.
- Dah pecah minyak masukkan : air daging , daging . kicap kipas udang atau kipas mudim
- Last sekali masukkan : garam , gula , ajinomoto . perencah masakkan mengikut citarasa anda
- Perlahankan api biar masak sampai agak kering sedikit tutup api dan hidangkan