Resepi Kegemaran Saya !


Resepi Kegemaran Saya ! 

Homaigodddssss ... homaigodddssss ... Hari ni kisah 52 Hari dah masuk hari ke 25 gais !! Tepuk bahu sendiri tanda rasa bangga . Hari ni sambil menaip ni dah rasa mengantuk sangat sebabnya bangun seawal subuh dan tak ada take a break.. Tapi , its my promise to complete my blog ... Jadinya ....menaip la kita disini.

So , korang nak tahu ke resepi kegemaran saya ? Jap nak bagitahu awal-awal yang aku ni memang masak.. like almost everyday memang masak .. sebab nak jimat ..Hehehe . 

Tak ada lah nak masak yang menu susah - susah tapi lebih kepada yang senang dimasak. Apakah itu ... yang pasti...aku kalau masak resepi ni...rasa macam bangga gile ! hahaha . (konon macam terpaling sedap la masakan dia)

1) Sambal hijau / sambal ayam penyet
Ya ampun ..jangan buat main yang ni. sekali makan mesti rasa jatuh cinta. Eeee... tak sabar nak masak untuk suami ( EH ....TIBERrrrrrrr) Hahahahah . Kisahnya bagaimana aku boleh pandai buat sambal ni disebabkan oleh tempat nasi ayam penyet yang selalu aku beli tu sambal dia dah kureng , banyak berminyak dan MULA Berkira kalau mintak sambal lebih. Sedangkan waktu tu aku ni macam pelanggan yang selalu sangat membeli . Haaa , disebabkan itu la aku jadi geram lepastu aku tanya dekat kawan aku yang pandai buat . Pastu dia bagi resepi . Tadaaaa , macam gitu la cara aku nak pandai masak . Belajar dari orang yang memang pandai masak . 

2) Nasi Ambang 
Amboi ... yang ni pun ! TERPALING rasa muka bangga bila dapat siapkan . Its not easy okay . Tapi nasi ambang aku ni simple la , tak nak ikan kering janji ade ayam masak kicap / masak merah , sayur , sambal belacan , mee bodoh (mee goreng biasa je ) , tauhu dan tempe . Semudah tu je . Effort memang kena 100 peratus woi kalau nak siapkan sensorang . Tapi , kepuasa betul bila dapat makan dengan daun pisang . Sting aku yahuu ~~~
3) Roti John
Resepi ni sebenarnya terpaling simple sangat tapi orang cakap sedap . Aku pun pelik padahal tak ada pakai bahan-bahan rahsia , mungkin sebab air tangan kot . Teringat dulu pernah berniaga roti john masa belajar dulu. Hahahaha . Bila buat roti john nampak macam simple , tapi bila nampak orang makan .... rasa bahagianya . 
Rasanya tiga menu ni je yang kalau aku buat... Peh muka memang bangga nak mampus.. Penuh keyakinan. Hahahaha .

Post a Comment

3 Comments

  1. Lama dah tak makan nasi ambeng.. kadang usha resepi nak buat sendiri malas ya amat. urgh~

    ReplyDelete
  2. Satu je nak komen... boleh pun update hahahaha..
    Fokus pada apa yang kita nak buat, kompom blog tu mesti update..keep writing...;

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.