Kemas Mengemas Walaupun PKP Raya , Duduk Kat Rumah Je ..

Assalamualaikum.. beberapa hari ni , Ain busy kemas rumah . Kemas rumah ni bererti buang barang yang tak pakai , keluarkan barang yang tak guna . Bukan setakat basuh langsir , vacuum , mop dan lap habuk je . Nasib la ada abang ain . Dia tukang panjat tanggalkan langsir , pasang langsir , vacuum , mop . Kalau yang bab habuk habuk dan kotor ni dia sensitif sikit . Nanti habis bersin . Ain jelah kat rumah yang boleh hadap bab kotor -kotor ni .

Haa , tadi baru lepas sidai langsir . Tu langsir entah dari tahun bila entah . Tak bertukar . Hahaha . Selagi elok , basuh dan pakai je la . Kita PKP kan duduk rumah je! Kihkihkihhh . Lepastu ain tengah attack ruang yang banyak menyimpan barang . Ee , rimas tau . Tempat menyimpan dan terkumpul barang tu la yang paling banyak habuk . Memang ain pilih -pilih mana nak buang mana nak simpan . Boleh nampak la tengah celaru rumah Ain . 
Ain percaya yang kalau nak rezeki Allah yang berkat datang kepada kita , rumah , ruang solat , tempat tidur mesti bersih . Bersih dan selesa . Baru lah hati tu rasa tenang . Sambil - sambil kemas ni , teringat pula satu movie Thailand ni tajuknya Happy Old Year . Movie ni release pada tahun 2019 . 

Movie ni pasal kisah family dia ada penyakit "hoarding" iaitu jenis manusia susah nak buang barang , sayang barang sampai bertimbun dalam rumah . Dulu - dulu kan masa ain sekolah kitorang ada penyakit ni satu family . Sampaikan bila ingat balik , ya Allah .. Bersepah gila rumah aku ! Ain suka kumpul kotak perfume dan botol perfume sebab dulu- dulu ibu memang beli perfume original . Jadinya ain la yang share pakai dan menyimpan . Selain dari tu , ain suka simpan barang - barang dari sekolah macam surat kawan - kawan , hadiah dan kumpul teddy bear . Melambak weh . Sampaikan satu tahap i learn to let it go . 
Sekarang ni , dah malas nak simpan - simpan sayang sayang barang sangat . Kalau korang ada masalah susah nak buang barang lama gitu , gi la tengok Happy Old Year . Okay la nak sambung kemas lagi . Bye ! selamat mengemas untuk hari raya okay ! 

5 comments:

  1. akak pun baru mengemas juga jumaat sabtu semalam..paling best tengok laman depan rumah dah clear..alhamdulillah..

    ye, akak dulu pun ada hoarding habit ni..sekarang malas aku nak pikir, dari menyemak di kemudian hari, baik aku sisihkan sekarang..haa gituhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha sisihkann ayatt kak sunah 🀣🀣🀣🀣 5S ke apee ?. hahahahaaha.. betul kak . penyakit niii kalau tak bendung ..jadi. serabut nanti rumahh

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Yaaaaa dan masih ada masalah camni..hoarding habit..Aku masih simpan woi. kad raya member bagi dulu...
    Huhhh, nak buang la..tapi before buang, kena amek gambar kenangan dulu rasanya..then buang...rasa ok sikit kot...HAHAHHA.. Kena tgk movie nihla gamaknyaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kihkihkih.. try lah tgk movie tu dulu nona... maybe boleh membantu kau..😍

      Delete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.