Selamat Hari Guru To My beloved Vogue Lecturer Azfahanee Zakaria

Assalamualaikum . hari ini 16 May 2021 . Dalam pada kesibukan kita berhari raya PKP , (sibuk ke ?) Kihkihkih , duduk rumah je kan . Tak lupa juga untuk kita memberikan ucapan Selamat Hari Guru . Tapi , this special posting i would like to dedicate to my Beloved and vogue lecturer Dr Azfahanee Zakaria . Kitorang dulu -dulu panggil nya "madam azfa" .

Let me throwback the story first ! Rasanya pernah tulis tentang kisah ni masa belajar dekat Merbok dulu . Kisahnya pada semester 3 . Waktu tu dah bercampur budak -budak dari diploma dan stpm serta budak matrik . Aku geng budak matrik . Budak matrik dan stpm ni biasanya akan start Degree dari semester 1 . Tapi budak budak Diploma yang dari course yang sama akan terus start dari semester 3 . Bila berlaku pertambahan student , jadinya kena la pecah dua kelas . 

Mula - mula masa start masuk sem 3, rasa pelik kenapa ada jadual kelas A dan Kelas B . Kisah kelas A dan kelas B boleh tekan situ dan baca okay ! (caca marba sikit cara aku menulis dulu , yela tahun 2012 masa tu umur masih belum matang ) Nasib la ada blog , dapat simpan kenangan kat sini . Jadinya , bila berpindah ke kelas B ni aku dapat berjumpa dengan my beloved and vogue lecturer. 

Kisahnya , kelas madam Azfa Ahad pagi . Kihkihkihhh . ketaq lutut masa mula -mula nak masuk . Well , we as a student kan akan sportcheck background lecturer tu dulu . Dari sumber sumber student yang lain kata hati -hati dengan this lecturer sebab garang and strict . Tudia , dia punya jeling tajam . Seram gila . Masa awal kelas lagi madam azfa dah tunjuk perangai garang dia . Memang takut gila !  . And i still remember her words . Dia cakap "by the way , I'm from KL so what ?!". Hahahaha . *dalam hati , kerek betul .hahahha (sorry puan) 

Puan azfa juga ada set beberapa rules dalam kelas dia antaranya jangan menguap time dia mengajar . Nanti dia memang mark the face . Lepastu dia cakap before datang kelas dia , make sure study dulu . Subject yang diajar oleh puan azfa ialah Consumer Behaviour (CB) . Subjek ni pada aku susah nak faham . 

Personally speaking , ain pun tak berapa nak perform this subject and already tell the truth dengan puan . Ain pernah cakap " sorry madam , i cannot score your subject" . This subject is tough for me . But , still she always remind me to study first before enter the class. (Speaking speaking gitu yer ! Sebab memang we all should communicate in English ) "you kena rajin tengok iklan iklan..from that you will learn how CB doing it" . So , aku ni memang suka tengok tv . Zaman dulu whatsapp pun masih belum ada . Belum zaman teknologi moden sangat . Jadinya aku jadi kan TV sebagai medium to learn more CB . kihkihkihhh.

Everytime before class madam Azfa ni , Ain akan watch all the iklan dekat TV . Sambil bukak buku sambil study depan TV . Memang perangai dari sekolah lagi ni suka study menyambil tengok tv . Hahaha . Time dalam kelas , she ask me to explain and i still remember that i terlepas cakap " i watch the ads on tv..." , and she reply " oh you watch tv? rather than read the book?.". HAHAHA . But , she know me well.  Ada kejadian lagi yang i ingat . That is why she is so special ! Kah! 

Masa tu Ain bukannya class representative , (ketua kelas) pun but dia mintak nombor telefon i . OMG! Terperanjat i . Ayat puan macam gini "you girl ! can i have your phone number?". My gosh ! Selalu student yang minta nombor lecturer ni terbalik pulak . Tapi dalam pada garang nya madam ni , dia sangat caring pada semua student dia . Dia siap tanya kitorang datang kelas naik apa , satu rumah dengan siapa . Sebab kitorang dah tak duduk kolej kan kena duduk rumah sewa . 

Bukan tu je , madam ni juga boleh detect yang ain tengah bergaduh dengan roomate . HAHAHA . Tergelak aku bila taip balik kejadian ni . Ayat puan waktu tu " you all ni bergaduh ke ?" Hahahhahaa.  Nampak la waktu ni zaman muda mudi tak matang . Dia sangat concern pasal student dia . That why she is so special in my heart . Kenangan paling terindah bila kitorang participate IID . Dia macam event yang disertai oleh university , kolej dan sekolah sekolah lain . Kitorang participate and kena siapkan model prototype masa ni la kitorang geng kelas B jadi lagi close . Sebab masing masing kena work together . Kenangan sangat masa tu and we all celebrate masa sem 4 . Hahaha . Celebrate makan steamboat . Hahaha .

Walaupun puan azfa mengajar hanya pada 1 sem sahaja , tapi dia memberi kenangan terindah untuk Ain. Ada juga student lain cakap "ala Ain student kesayangan dia boleh la close dengan dia". Hahaha . Dia tak tahu mula mula nak masuk kelas tu takut tak takut kan , dengan tak boleh menguap nya dalam kelas. Hahaha . Tak boleh lambat datang kelas ! Semua ni mengajar kita untuk jadi lebih baik . 

So , this posting i would like to dedicate to you Puan Azfahanee Zakaria . You selalu menulis thesis research kan ,takpe ,your student ni tulis blog je . Hahaha . Terima kasih for being a great lecturer and vogue ! I like her because she is vogue , firm with her words ! I suka perempuan yang garang bertempat tapi bila dia sebagai wife and mother ala.. She is very sweet i tell you !. That why i inspire her ! By the way , Happy Teacher Day for YOU ! Mintak halal ilmu yang diajar . Terima kasih menjadi inspirasi ,kawan , a listener to me (mother) sebab i kan dah tak ade ibu . She always remind me to take care of myself . Sekarang pula dia selalu ingatkan suruh pakai lipstick hahaha . Aah , dia selalu pesan dulu -dulu , "ladies always put some colour in your face!". Pemalas nak makeup atleast boh la lipstick sikit . Hahaha .

*ni la gambar last kitorang berjumpa dekat rumah puan azfa that time i baru je kehilangan ibu i* 

4 comments:

  1. Selamat Hari Guru buat semua guru di Malaysia.

    ReplyDelete
  2. I am so honored!!
    Gelak sambil menitis ayag mata..Tq so much Ain..Tq pasai ingat kat saya..
    And TQ for this post.

    I am truly honored.

    hugs...Azfa

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.