Macam mana boleh pandai ambil gambar makanan ?


Assalamualaikum . Throwback throwback gambar lama . Masa ni ada food review di kedai Moonlight Cake . Pada ketika ni juga gigih nak berbaju kurung setiap kali ke event .

"Ain , gambar gambar makanan kau aku tengok .. pehh terliur seh" . Majoriti ayat ni yang keluar dari mulut kawan kawan setiap kali ain post gambar makanan dekat social media .

Ain sebenarnya tak ada langsung skill bergambar . Kata orang indon memotret ! Hahaha . Tapi semenjak bersama dengan JDT Blogger dan attend banyak event la ain jadi pandai . Tak pernah langsung pergi belajar ke kelas mana mana . Cuma belajar dari pengalaman. Bukan itu sahaja , banyak kan bertanya dari kawan kawan  pun iye juga. 

Moment paling best kalau datang food review sesama , nanti kitorang akan bagi idea dan cadangan masing-masing . Kat mana lighting on point . Angle mana yang sesuai . 

Paling ingat bila Sis Lin selalu pesan , nak bergambar gaya macam mana sekali pun jangan lupa lap dulu lens camera tu . Kita kan selalu pegang telefon tanpa kita sedar cap jari kita tu melekat dekat camera . So ! ingat la pesan berharga ni ! 

Bukan itu je , skill ambil gambar makanan ni kita memang kena betul - betul fokus pada makanan . Nak buat orang betul betul terliur la katakan . Jangan la dok sibuk ambil gambar pinggan mangkuk sudu tu pulak .Fokus pada makanan .

*Rindu nya nak pergi event ! Semoga cepatla covid ni hilang . Banyak sangat plan nak buat tergendala.

Post a Comment

3 Comments

  1. Aaaaa. masih tak reti sangatttt .. Aaaa.... cuba lagik... huhu

    ReplyDelete
  2. Gambar makanan yang cantik menyerlahkan kelazatannya

    ReplyDelete
  3. Suka tengok gambar yang cantik, pandai depa ambik...

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.