Rutin Di Pagi Hari Dengan Menulis Dan Membaca !

baca ebook



Assalamualaikum . Ketika posting ini ditulis ialah pada jam 7:40 pagi ! Alhamdulilah , masih diberi kesempatan untuk terus menikmati suasana waktu pagi . Ingat tak dulu dulu *rasanya lah ain pernah je bagitahu dalam blog ni (ke belum pernah bagitahu ehk? ) Entah tak ingat ! hahaha . Ain susah nak tidur , ada insomnia . 

Alhamdulilah , sekarang dah semakin tak ada . Maybe sebab ain dah mula stop overthinking ! Nak stop kan overthinking ni memang bukan mudah , tapi kalau kita belajar untuk stopkan nya lama lama akan hilang juga. Ada satu potongan ayat ni dia tulis macam gini tau 

"When you are overthinking , WRITE ! When you are underthinking , READ! " 

So , ain pun cuba la apply kan ayat ni dalam kehidupan hari hari ku . Yes ! Menjadi gais ! Setiap pagi try bangun awal dan bersiap untuk morning walk or exercise . Dalam 7:30 dah siap ! Lepastu tak tergedik gedik nak breakfast memandangkan ain ni jenis kureng sikit bersarapan pagi . Makan pagi pun selalu jam 10 pagi lebih gitu . Jadi , waktu pagi ni ain akan banyak menulis . 

Brainstorm ! Tima ni la perah kepala otak ! Best ! Sangat best ! Pagi dah exercise tubuh badan , lepastu exercise otak pula ! Insyallah, lama lama nanti otak dah terbiasa berfikir . 

Ain banyak consume content mengenai bisnes , online bisnes , marketing , content marketing , sales . So , ain akan banyak consume dekat Twitter dan Email . Pagi -pagi ain akan scroll back sekejap this two things . Banyak yang ain belajar tau ! Trust me , kadang kadang kita dah kena belajar untuk stop scrolling story orang dan sibukkan diri dengan perbaiki diri sendiri ke arah yang lebih positif .

*Eh ada lagi ain nak share , ain ni tak suka membaca bahan yang skema , so it's hard for me to complete baca buku yang tebal tu . So , sebab tu la ain suka consume bacaan yang social sharing macam di Twitter dan Email yang ain dah subscribe dan follow . 

Kalau ada recommend buku untuk dibaca kan , ni nak bagi tips ! Untuk yang pemalas membaca buku macam ain ! Cari Audible Books! Ada orang tukang baca kan buku untuk kita . That is how i learn! Sedar tak sedar dah banyak chapters ain cover .

Korang pula macam mana ?  Suka ke membaca dan menulis ?  Which do you love more ? Komen sikit ..Nak tahu juga! 

Post a Comment

2 Comments

  1. alhamdulillah hilang sudah insomnianya <3

    ReplyDelete
  2. Suka membaca yang ringkas ringkas aje..tapi kalau perlukan info tu, memang baca sebanyak yang boleh sampai puas hati...Menulis tu, memang kerja ada je benda kena tulis, prefer menaip lagi..tapi nak plan pape, suka lagi tulis kat buku...Bila menaip, terasa lambat, kalau menulis, rasa lagi laju...hahahaha

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.