MENU JUADAH BERBUKA YANG SIMPLE , MURAH DAN SENANG DIMASAK

MENU JUADAH BERBUKA YANG SIMPLE , MURAH DAN SENANG DIMASAK


Alhamdulilah , kita telah pun berpuasa masuk hari kelima pada hari ini. Dugaan untuk awal Ramadhan aku kali ini ialah demam sekejap badan ni rasa panas ,sekejap badan rasa sejuk. Itu belum masuk pening kepala dan sakit tekak. Dugaan betul. So far , yang paling aku tak boleh nak tahan sangat ialah bila sakit kepala. Pening head ni kalau datang serang , memang ubat dia aku tidur je la. Lepas tidur komfom lega. Jadinya bila dugaan sakit time puasa ni , selera makan pun tak sama lah kan. 

Tekak ni rasa tawar teruk juga , tapi aku makan juga ,sebab perlukan tenaga kan . Aku pula kalau sakit jenis tak suka nak lembik je , aku lawan balik. So, sepanjang berpuasa ni ..Jom aku kongsikan antara menu juadah berbuka. Menu aku semuanya simple , murah dan senang dimasak. Lupa nak cakap yang penting KENYANG! Hahaha.
Image may contain: food
  • Menu hari pertama Ramadhan
Berdasarkan gambar yang tertera , hahaha juadah yang tersedia ialah Mee goreng bodoh (digoreng bodoh je sebab bahan apa yang ada je) . Apa yang specialnya mee goreng ni? Ayah aku yang masak. Sebabnya , aku macam tak larat sangat nak masak, so aku just tolong-tolong potong je yang menumis semua ayah aku yang buat. Sebijik rasa dia macam mee goreng dalam kuali besar jual dekat bazaar ramadhan tu woi. Hahaha. Ayah aku kalau bab goreng-goreng ni dia power sikit. Seterusnya , aku tambah lagi juadah kitorang dengan ayam goreng. Ayam goreng tu salut je dengan tepung yang dibeli peket. Aku pun tak ingat jenama apa. Tak lupa juga , buah epal hijau sebagai makanan pertama yang aku makan selepas minum air masak. Ada juga kurma dan beberapa keping kek lapis dari SDS. Pstt; aku sebenarnya tak berapa nak reti nak makan kurma gituw.Lebih suka dibuat jus, haaa cepat je habis stok kurma dalam peti ais tu.

  • Menu hari kedua Ramadhan
Seterusnya pada hari kedua , aku terasa malas nya nak masuk dapur. Dengan keadaan tak sihat tu, lalu membuat keputusan semua menu param pada hari tersebut. Hahaha. Apa yang kami beli? Nasi Ambeng Daging Kicap RM5 sebungkus , kami beli 2 bungkus untuk dimakan kongsi-kongsi , ayam goreng spicy RM1 (8ketul) , Kebab daging 3 bungkus RM 8 . Tak dilupakan juga buah epal hijau sebagai pencuci mulut. Hehehe.
Image may contain: food
  • Menu hari ketiga Ramadhan
Pada hari ketiga pula , dapur aku kembali berasap. Apa yang aku masak? Nasi goreng tomyam serta nugget. Sangat simple dan ringkas. Pada aku janji kenyang. Kalau nak diikutkan nafsu , memang ler kalau cuci mata di bazar ramadhan tu , habis semuanya nampak sedap. Tapi , aku boleh saiko diri aku balik. Paling aku ngeri kalau tengok air yang penuh kaler-kaler tu, aku dok bayangkan berapa gelen gula dan pewarna dia letak ehk , pastu masuk dalam badan aku! Eeeee, seraammm..
  • Menu hari keempat Ramadhan
Alhamdulilah , masuk hari keempat , jiran aku bagi sedulang nasi ayam! Alahai , terima kasih jiran saya yang baik hati itu. Aku sempat ke bazar juga sebab melayankan anak jiran aku si Asyira untuk buat RM10 challenge!. Aku beli kuih cara berlauk je. Kemain sekarang , harga kuih dekat param harga yahudi. 5 ketul RM3 yer! Yahudi tak yahudi. Sebenarnya , aku memang ada masak juga , lauk ayam kari dan sayur campur. Tapi aku simpan tu buat lauk untuk bersahur,
Image may contain: food

Tak tahu nak makan ape?>> Follow instagram @awakmakanape sekarang!!!
Menu hari ini , hari kelima? Hurmm....Alhamdulilah..berbuka dekat hotel..Rezeki Ramadhan!
Jangan lupa untuk tonton RM10 Challenge ....berjaya ke tidakkk berbelanja dengan RM10 tuuu..

2 HARI 1 MALAM AKU DI MELAKA..BARU LAH AKU TAHU YANG MELAKA SEBENARNYA...

Image may contain: 3 people, including Nur Farahain, people smiling, people standing and outdoor

2 HARI 1 MALAM AKU DI MELAKA..BARU LAH AKU TAHU YANG MELAKA SEBENARNYA...

Selama ini destinasi Johor Bahru-Melaka adalah perjalanan yang menjadi kebiasaan keluarga aku. Yelah, arwah ibu aku dibesarkan di negeri Melaka walaupun sebenarnya arwah ibu berasal dari Pulau Pinang. Walaupun begitu , selepas ibu meninggal , aku memang jarang sangat ke Melaka. Padahal masa aku belajar di Kedah sekitar tahun 2010-2013 , kebiasaan nya aku akan singgah mengambil housemate aku di Melaka dan kami akan bersama-sama balik ke Kedah.

Namun begitu, short vacation aku selama 2 hari 1 malam mengubah segalanya. Ku sangka kan bila berjalan pada hari orang bekerja , rasa seronok lah sebab tak perlu nak que ataupun bersesak dengan ramai orang. Rupa-rupanya HAMBAR!. Hahaha. Betul lah orang Melaka cakap , "Melaka ni kecik je woi , pusing-pusing dah habis! pastu jem!".

Aku , Sis Lin dan Kak Sunah kemain ler bersungguh nak jenjalan ke Melaka pada hari bekerja. Kononnya macam seronok ler nak merambu. Malam tu kami kemain beriya ler lalu ke Jonker Walk. Rasa macam pelik pulak sebabnya kenapa senang betul kereta boleh lalu lalang. Sangkaan kami mungkin diorang belum set up lagi kot barang-barang niaganya ataupun mungkin masih terlalu awal. Hahaha. Kami tertipu daaa! Kemain beriya diorang whatsapp dalam group tanya pasal ni. HAHAHA.  Rupa-rupanya kelauttt semuanya..

Image may contain: 3 people, including Nur Farahain and Suriani Samad, people smiling, people standing, sky and outdoor

Malam tu punah harapan nak merambu , alamatnya waktu tu tengok ler drama Nur 2 dekat TV3 tu. Emosi betul aku tengok Sis Lin dengan Kak Sun. Dasyat penangan drama tu. Hahaha. Sepanjang 2 hari 1 malam tu , pagi-pagi kami bertolak dari Johor Bahru dan pekena Kari Kambing 40 Hari . Sampai je Melaka kami check in di Hotel Sentral . Hotel pula memang lokasinya sangat strategik. Rehat-rehat dan photoshoot (aku bercuti dengan artis , jangan memain). Photoshoot untuk baju yang diperagakan oleh kak sunah , kami pun bersiap untuk ke Encore Melaka.




Malam itu ler kami ingat nak pi merambu last-last merambu dalam bilik je . Hahaha. Esoknya kami check out dan terus ke Melaka River Cruise. Kak Sunah la yang perasan aku asyik dok sebut pasal cruise ni. Tercapai juga impian aku tu. Lepastu kitorang ke Coconut Shake Klebang dan pulang semula ke Johor Bahru.

So, aku nak pesan dekat korang yang acah-acah nak merambu dekat Melaka pada hari bekerja , hentikan jela planning korang tu. Hehehe. Nanti kan mati kutu tak tau nak buat apa. Tapi , ada jer beberapa tempat yang best korang boleh pergi , tapi yang jenis macam aku yang suka jenjalan cuci mata dekat tempat macam jonker walk tu , hmmm..hampa juga ler.

Tapi , aku sempat ler juga cuci mata dekat Jonker Walk sambil pekena air kelapa bola. Hahaha, cantik je dia buat air kelapa tu bulat gitu. Masa ni aku join trip dengan Tourism Malaysia. Jom tengok di IGTV aku ni .

SAKIT HATI BILA TIME GORENG AYAM , TERKENA MINYAK MELETUP..INI CARA NAK ELAK..

Image may contain: food

SAKIT HATI BILA TIME GORENG AYAM , TERKENA MINYAK MELETUP..INI CARA NAK ELAK..


Aku menaip ini ketika menunggu hasil goreng ayam aku tu untuk waktu bersahur. Iya, ayam goreng memang enak dimakan. Siapa tak suka kan. Nak pula pada waktu Ramadhan , menu ayam goreng antara menu yang paling simple boleh dimasak di rumah. Tapi, setiap kali aku mengoreng ayam , setiap kali itu la aku rasa sakit hati yang sangat dalam. 

Kenapa?

Aku paling menyampah betul kalau terkena letupan minyak tu. Dahla panas , sakit pula hati kita awak. Sebab tu aku paling kesian kalau pergi ke kedai makan dan aku tengok sendiri siapa yang kena bahagian menggoreng. Aku faham rasa 'sakit hati' tu macam mana.

Cumanya kalau di kedai tu memang menggunakan segelen minyak untuk menggoreng. Seram juga nengok! Tapi kalau memasak dirumah , sebolehnya penggunaan minyak digunakan semaksima mungkin. Aku yakin mak-mak atau mereka yang selalu masak dirumah memang paling anti bab menggoreng. Sakit tahu tak kena minyak yang meletup tu.


Tak boleh jadi ni , terus aku google macam mana nak elak. Yela , nak tak nak kena juga menggoreng ayam di rumah tu. Aku google banyak keluar tips dari negara seberang! Kah! Pening juga nak faham nya. Aku cuba bagi tips seringkas mungkin yer sebagai panduan kepada penggoreng ayam! Hahaha.
  • Pastikan kuali yang hendak digunakan betul-betul kering dari air. Lapkan sehingga kering dan yang baru membasuh kuali tersebut perlulah tos air tu sampai kering.
  • Minyak kenalah betul-betul panas. 
  • Semasa menggoreng , jangan terbalik kan ayam tu banyak kali. Bila minyak dah panas , cukup terbalikkan sekali je . Sebabnya mula-mula kita dah goreng disebelah bawah , dan terbalik kan sekali untuk goreng di bahagian sebelah atasnya pula.
  • Tambahkan garam ke minyak! Yang ini aku baru terbaca, tapi aku tak cuba lagi mujarab ke tidak. Hahaha.
  • Guna lah periuk yang tidak melekat (non-stick) , macam aku guna periuk Noxxa, hasilnya ayam tu jadi lagi cantik warna nya , rasa tepung sebati dengan ayam nya serta ianya memudahkan proses menterbalikkan ayam.
  • Tutup api atau perlahankan semasa nak terbalikkan ayam tu.
Style aku , biar sampai bunyi letup tu dah habis , baru aku terbalikkan atau terus angkat keluar. Sebabnya , aku tahu selagi , bunyi letup tu tak settle , bahaya untuk aku mendekatinya! Hahaha. Sebenarnya , dekat tangan sebelah kanan aku ni ada je parut yang tak hilang kesan daripada terkena minyak panas. 
Image may contain: food
Haa,nampak ayam tu kurang berminyak?!
Kadang tu , ada juga yang bertanya ni kenapa? Hurmm.. ku cakap kan jugak puncanya daripada apa. Itulah antara risiko mereka yang bekerja sebagai menggoreng ! Tu belum masuk termelatah , termencarut time letupan minyak tu terkena dekat badan kita. Hahaha. 

Selamat menggoreng ayam! Takkan nak pakai helmet kot nak elak dari terkena letupan minyak goreng tu. Kahkahkahkah.

>>>Baca juga : Bila Mood memasak kelaut!