3 SEBAB BEST MENULIS DI WAKTU PAGI

3 SEBAB BEST MENULIS DI WAKTU PAGI | Kalau dulu , nak buka mata lepas subuh bukan main liat yer , semuanya berpunca dari insomnia . Akan tetapi , sedikit demi sedikit sistem tidur dah mula teratur dan memberikan kelebihan ain untuk morning walk pada awal pagi dan seterusnya bole menulis di blog ini . 

Untuk pengetahuan korang , ain selalu update blog seawal jam 8 pagi . Orang cakap awal -awal pagi ni otak kita masih fresh dan akan lebih banyak idea yang mencurah datang . Bila idea dah mencurah datang , tunggu apa lagi . Tulis dan tulis la di blog akuainkausiapa ni kan . Hehehe .

Artikel sebelum ini ain pernah nyatakan tentang Rutin di pagi hari menulis dan membaca , jadinya ain jadikan itu sebagai satu rutin harian ataupun habit tingkah laku yang dilakukan supaya kepala otak ni akan lebih banyak digunakan dalam mengekpresikan lebih banyak idea . Hehehe . 

3 SEBAB BEST MENULIS DI WAKTU PAGIDisini ain kongsikan 3 sebab best menulis di waktu pagi :

  • Tak banyak lagi tenaga di gunakan
Untuk menghasilkan penulisan yang menarik sehingga mampu menarik perhatian pembaca , curahan idea dan kreativiti dalam penulisan perlu di lontarkan . Jadinya , nak lontarkan idea perlu gunakan otak untuk berfikir terlebih dahulu . Waktu pagi la adalah waktu yang paling best untuk kita brainstorm dan luahkan segalanya pada penulisan kerana pada waktu pagi masih tidak banyak tenaga di gunakan . Oleh itu , cubala menulis dan hasilkan sebanyak mungkin penulisan pada waktu pagi 

  • Otak lebih banyak idea dan lebih fokus 
Untuk pengetahuan , dulu masa ain mengalami masalah kesukaran untuk tidur , waktu aktif semestinya pada sebelah malam . Tapi , ianya sangat tidak berkualiti malah ain lebih banyak menghabiskan masa dari fokus apa yang sepatutnya dilakukan . Pada waktu malam tu pula , lebih banyak overthinking dan selalunya masa banyak habis tengok social media dan tengok Youtube atau menonton drama siri dan movie . Keesokkanya , badan akan rasa lesu dan lemah sebab sistem tidur tak teratur . Menulis pada sebelah malam pula pada ain kurang fokus dan tak banyak idea dapat dilontarkan . Tapi , point yang ini ikut keselesaan masing - masing juga , ada yang mampu menulis best pada waktu malam .

  • Waktu Pagi waktu untuk bekerja
Begitu la yang selalu diperkatakan , "Early Bird Catch More Worms" - One who arrives first has the best chance for success . Waktu pagi ni , kepala otak kita automatik dah fikir nak buat kerja tau . Jadinya , otak dah ready jadi tunggu apa lagi . Buat jela . Kalau kita tak perah otak pada waktu pagi ianya sangat merugikan . Sebab tu kalau perasan buat kerja pada awal pagi lebih berkualiti dan bagus berbanding sebelah petang atau malam . Sebab waktu lepas tu , mood kita pun dah swing jauh ke arah lain . Mana tak nya , otak dah fikir nak makan apa la , nak pergi mana la , dan bermacam lagi yang bermain difikiran . Jadinya , waktu pagi la waktu paling best dan terbaik untuk kita menulis .

Psstt , nak tanya juga ... Korang yang menulis tu..tak kisahla content writer ke , blogger ke , editor ke , penulis novel ke , wartawan ke .. Suka menulis waktu bila ? Cuba kongsikan di ruang komen .


Baca juga artikel yang berkaitan :

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. Kalau rajin, time pagi tu laa ko tulis dan autopost untuk waktu tertentu dalam hari yang sama.. macam Sis, yang posting pagi live posting, bila posting tengahari dan malam, tu semua autopost.. dah sesiapkan pada waktu pagi tu, sekali jalan bukak opis.. jam duabelas opis tutup..

    BalasPadam

Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.