MERIAHKAN BUKA PUASA ANDA DI THE PUTERI PACIFIC JOHOR BAHRU



Bila bulan puasa yang paling dinantikan iaitu pesta makanan. Soalan yang paling sangat popular haruslah “nak berbuka apa ehk?” . Haa, biasa la soalan itu lepas zohor selalunya orang dah semangat nak tanya. Nak masak ke nak makan luar? Nak pergi bazaar ke nak makan kat kedai makan je? Yang paling menjadi kegilaan ramai dan tumpuan favorite rakyat Malaysia semestinya Buffet Ramadhan di Hotel ataupun restoran.





Nama pun buffet mestilah banyak pilihan. Well, orang kita kan paling sangat suka kan banyak pilihan. Jadi, special untuk orang-orang Johor terutama sekali yang berada di sekitar Johor Bahru, anda wajib booking tempat duduk anda di Hotel Puteri Pacific Johor Bahru untuk menikmati Ramadhan Buffet.


Kenapa aku suruh book sekarang? Kerana semestinya peluang yang terbaik di utamakan kepada early bird. Kenapa mesti bayar lebih sedangkan korang akan dapat makanan yang sama dan citarasa yang sama? Hahaha.


Jadilah pemakan buffet yang bijak. Hahahhaa. 'Pemakan buffet' aku gelar terus. Ingat, early bird catch more worms. Jangan tunggu sampai dah masuk bulan puasa baru nak book, harga dah tak sama dengan harga awal itu.


Aku tegaskan sekali lagi untuk korang yang memang mencari tempat buffet yang selesa dan aku boleh considerkan sebagai pelbagai citarasa sebab ada masakan hidangan barat seperti carbonara dan bolognese , aku sebagai peminat carbonara memang sangat recommend kepada korang yang suka makan western food. Bukan itu sahaja, aku juga telah merasai sendiri ikan bakar yang dimasak betul-betul depan mata korang, kambing golek yang alahai pasti menjadi kegilaan ramai , murtabak dan roti jala yang di buat hasil tebar sentuhan kasih sayang dicicah dengan kuah kari yang pekat , peminat makanan cina boleh juga merasai dimsum yang disediakan.






Aku nak tambah lagi memandangkan ianya buffet kalau tak menu dari hujung ke hujung itu bukan buffet kak jemah woi. Terdapat juga pelbagai jenis lauk-pauk seperti udang masak sambal, ikan berlada , yang berminat makanan Jepun ada juga Okinaki sup serta dessert yang sangat teramat meriah.



Amacam? Terliur ke tidak kak jemah,kak tipah dan kakak-kakak bawang sekalian? Maka apa lagi yang korang nantikan? Sebarkan berita gembira ini kepada kawan-kawan, keluarga korang sekalian. Ini la masa yang terbaik untuk kita semua gathering sambil menikmati juadah berbuka puasa yang terbaik dari The Puteri Pacific Hotel Johor Bahru. Jangan risau , surau disediakan dan korang boleh la menunaikan solat Magrib dan solat terawih.



FIESTA RAMADAN
THE PUTERI PACIFIC HOTEL JOHOR BAHRU
Jalan Abdullah Ibrahim, Bandar Johor Bahru, 80000 Johor Bahru, Johor
UNTUK TEMPAHAN SILA HUBUNGI : +607 2199999 ext. 9399 / 010-2258571 (ZAHRAH)


KOKOL HILL SABAH YANG SEJUK


Antara negeri yang paling aku suka nak datang berulang-kali dan rasa macam nak tinggal dekat situ ialah negeri Sabah. Aku tak perlu nak ceritakan lebih-lebih betapa bestnya negeri ini. Yelah, aku rasa majoriti ramai menjadikan negeri Sabah sebuah destinasi pelancongan dan tempat wajib datang didalam list travel mereka.

Aku ke negeri Sabah lagi dan setiap kali aku kesana pasti aku sangat teruja untuk menerokai tempat-tempat baru yang indah.Kali ini aku dibawa ke tempat yang sejuk. Bukan di Kundasang tetapi di Kokol Hill.

Kokol Hill ni sejuk betul masa aku pergi tu. Dahla waktu tu memang tengah musim sejuk. Weh, memang kena mandi air panas kot. Hahahhaa.

Penduduk dekat situ relax je pakai short pants kita pula yang gelabah lebih. hahahhaa. Disini, aku mengidap di dalam sebuah kontena. Bajet trip je uolls. Aku tak kisah sangat nak tempat tidur bermewah, aku lebih kisah tentang keindahan sesuatu tempat itu.

So, disebabkan tiada water heater, yang ada cuma thermos air panas, apalagi masak la dulu air tu. hahahhaa. Sampaikan kenalan aku yang tumpang tandas cakap “Wow dorang mandi pakai air panas kau” Hahahaha.

Oh yang bestnya Kokol ni korang boleh tengok view seluruh bandar Kota Kinabalu. Memang cantik sangat. Aku rasa best dan sangat tenang. Dah la sejuk sampai aku cakap tak boleh jadi ini, tidur semalam je la. Nanti habis semua kerja tak buat. Nama pun tempat sejuk bila dah sejuk kita automatik jadi malas nak bergerak. hahahhaa.

Makanya, aku hanya tinggal semalam sahaja. Walaupun semalam tapi ianya tetap menjadi satu kenangan terindah. Kebetulan tengah musm durian, haa kita pun merasa la durian D24 yang bakanya dari Johor. Penduduk situ tanam dan hasilnya sedap woi.




MEDIA RELEASE: Competitors Vying for Champion in 16 minutes Speed Eating Contest

Johor Bahru, 17/4/2018 – A big eater came to compete SDS #LongLoafChallenge 2018 of 16 inches long loaf with ½ KG Golden Fries at Paradigm Mall Johor Bahru on 17th April 2018.


“I came to break the record, and win,” said Rainbow Kumi (Tng Mei Fong, 27), Malaysia famous female champion eater who was also one of the challengers.

Challengers came in one goal. Nine challengers, including Rainbow Kumi, were lined up to speed eat SDS 16 inches long loaf served with 0.5KG golden fries within 16 minutes.

Challenge started after signing consent form. Challengers stuffed their face in long loaf set presented in front of them. Rainbow Kumi was crowned champion once she finished long loaf set in 4 minutes 7 seconds. Another successful challenger, Mr. Kua Zhi Jian completed the challenge in 16 minutes, right on time when the challenge stopped.

“I can be faster if not because I’m sick today,” commented Rainbow Kumi.

“I’m aiming to finish the whole set below three minutes. It’s pity that I’ve hurt my jaw recently, and this slowed down my speed. I hope to get well soon and break faster record.”

Rainbow Kumi was the only female challenger during the challenge. She has broken an earlier record of 10 minutes 56 seconds set by Mr. B.K. Padam.

Rainbow Kumi and Mr. Kua were awarded SDS #LongLoafChallenge 2018 champion drape and certificate to certified their champion status. Other challengers who failed the challenge were given free cappuccino voucher which can be used during their next visit to SDS Cafe outlets. Top 5 challengers are to compete in Finale Championship up for a year dining voucher.

“We are surprised by the challengers’ courage and determination,” said Ms. Alice Loh, Marketing Manager of SDS.

“They are determined to finish the huge set of long loaf at their fastest speed. Although some failed, they have proven champion in spirit as they have challenged their limits and did their best.”

Challenge were recorded down and can be viewed at SDS official Youtube channel, 


SDS #LongLoafChallenge 2018 was launched in early April, and have attracted many challengers. SDS #LongLoafChallenge 2018 will be carried out until 30th June 2018 at SDS cafe outlets. Customers are invited to walk-in and take up the challenge. Long loaf set served during the challenge is free of charge for successful challengers. Certificate and champion drape will be given to commemorate their capability.

“We dare heavy eaters to challenge the huge set of long loaf within 16 minutes, and we look forward to the next record breaker.” Ms. Alice commented.

Interested challenger may take up #LongLoafChallenge at any SDS participating outlets located at AEON Tebrau City (FANPEKKA Café), Taman Johor Jaya, City Square, Kota Tinggi, Taman Perling, AEON Kulaijaya, AEON Bandar Dato’ Onn, Taman Universiti, Paradigm Mall Johor Bahru, KSL City, and AEON Bukit Indah.

A winner chart will be updated on SDS official Facebook fan page. Follow SDS Facebook page at http://bit.ly/sdslongloafchallenge18 for further information on SDS #LongLoafChallenge 2018.

With total 27 outlets, SDS outlets in Johor are located at Paradigm Mall JB(NEWEST), AEON Bandar Dato’ Onn, AEON Tebrau City (Fanpekka Cafe), Johor Jaya, JB City Square, AEON Kulaijaya, Taman Perling, Taman Universiti, Kota Tinggi, KSL City Mall, AEON Bukit Indah, Larkin Sentral, Plaza Pelangi, S’Mart, Giant Plentong, Masai, Ulu Tiram, Kota Raya, Kangkar Pulai, Setia Indah, Kota Masai, and
SDS Bakery at La Boheme AEON Tebrau City, AEON Kulaijaya, AEON Permas Jaya, AEON Bukit Indah, AEON Taman Universiti, and AEON Bandar Dato’ Onn.

SDS is the retail subsidiary of SDS Groups. As a Johor home-grown company, SDS Groups develop its business with three subsidiary brands including SDS, wholesale subsidiaries Top Baker and Daily’s Bakery. Top Baker and Daily’s Bakery are bakery product suppliers and wholesalers delivering delectable bread to Nationwide daily. New factory launched in Seremban has begun its operation producing products.

SDS which is well-recognized in Johor region for its quality confectionery products valuable for money and excellent customer service. Since 1987, SDS continuously invents new creations monthly to keep customer’s excitement in SDS products. Aligned with the Share, Dine, Smile motto – SDS envisions to give its valued customer the most unique and enjoyable dining experience.

The wide array of SDS confectionery includes bread, pastries, cakes, western food, local food, casual dining, coffee and beverages, buffet catering, festive cookies and hampers, mooncakes, baby full moon and wedding gift sets. 



Official website www.sdsgroups.com
Official Facebook SDS Groups
SDS #LongLoafChallenge 2018 Official Event Page: SDS #LongLoafChallenge 2018
Official hashtags: #sdsgroups #ilovesds
Official Campaign hashtag: #LongLoafChallenge


Press Contact:
Michelle Liew
Marketing & Event Executive
018-762 3990
07-288 7795 Ext 110

PEREMPUAN TAK PANDAI MASAK

Ramai orang judge mostly yang tak kahwin lagi mesti jarang masak or tak pandai masak. Aku jadi bersemangat nak betul-betul ada masa untuk masak disebabkan oleh faktor aku nak saving. Aku banyak nak spent and invest dekat benda lain. Pada aku kalau makan luar tu aku akan betul-betul tengok whether it is worth it or not. So macam mana aku boleh ada semangat nak masak?
korang boleh tengok dekat highlight ain masak

Tahun 2015 tak silap aku ada beli periuk Noxxa pressure cooker. aku beli sebab aku nampak banyak yang boleh aku buat dengan periuk ni. So, aku start dengan google dan tengok dalam group Fb pengguna periuk Noxxa cara diorang masak. Lama-lama aku jadi rasa mudah.

Dalam seminggu tu boleh dikatakan  majoriti aku memang masak lah. Kadang sempat amek gambar kadang terlupa sebab lapar. hahahhaa. Bila pakai pressure cooker ni, masakan kita akan jadi lagi sedap and just nice rasa dia.Kita tak payah nak bersungguh letak lagi perasa or other ingredients dalam masakan kita.


Tips aku kalau yang memang serius nak belajar masak secara konsisten ialah tengok resepi yang simple dulu. Contoh masak ayam kicap, kari , masak sos , sup, tomyam. Dah nama pun simple, google lah macam “resepi ayam masak kicap simple mudah”. So dia tak ada la bagi bahan-bahan yang susah nak cari.

Seterusnya, banyak kan berkawan dengan mereka yang selalu masak, yang dah kahwin. Macam aku akan tanya , “akak masak macam mana ehk?” , “selalu pakai apa yer?”. Haa,tanya lah. Bila dah tanya time kau beli barang dapur, cuba cuba belajar beli bahan yang asas je dulu. Contoh bawang merah & putih, halia. benda basic yang selalu ada dalam masakan.


Dan korang juga jangan jadi cerewet dan lurus bendul dengan resepi. Contoh macam dalam resepi tulis guna bawang besar, tapi yang ada dekat dapur rumah korang bawang kecil. Guna je apa yang ada di depan mata. Arwah ibu aku selalu pesan “jangan jadikan alasan tak cukup bahan tak nak masak”. NO!!! . Aku dah biasa diajar begitu. Biar masak bahan-bahannya simple dan rasa nya just nice, atleast kosisten memasak tu penting.

Cara aku pulak kalau masak sayur tak payah nak bersungguh cukup bahan macam aksesori banyak sangat yang end up kau buang dan letak tepi je. Contohnya seperti cili merah ke, bawang hoolland. Kan MEMBAZIR. Style aku mostly masak tumis air je. Jarang pakai minyak, contoh masak kobis air . Masuk kobis letak serbuk knows serbuk perasa tu sedikit dan air biar sampai masak dan settle. Tak payah nak mencantikkan sangat masakan kita yang end up kita tak makan. Sama juga macam lauk, contoh ayam masak kicap, ada orang kan letak tomato sebagai aksesori yang ada tak makan, tak payah letak. Ingat! Jangan nak nampak cantik kan masakan end up kita membazir. Misi kita nak kosisten memasak sebab nak saving dan jaga kuantiti kandungan garam,gula yang akan masuk dalam badan kita.

Prinsip aku kalau nak makan sayur-sayur yang ada aksesori ni bila aku makan dekat luar. Dan juga lauk yang memerlukan kos yang banyak, aku takkan masak. Aku lebih prefer makan je dekat luar. Contohnya, dekat rumah kau semua orang tak makan laksa. Kau je seorang yang makan. Tebiat apa nak masak? Makan jela kat luar. Dalam masakan juga kita dipupuk untuk ada sikap kita bertimbang rasa.



Bukan itu sahaja, aku juga tak akan masak masakan yang leceh yang perlukan masa menyiapkan sangat lama. Lebih baik beli je. Ingat point mula mula aku, cari resepi SIMPLE , MUDAH , RINGKAS. Okay,selamat mencuba. Ikhlas,ain masak.

SURPRISE BIRTHDAY TAK JADI

Aku tetiba teringat satu moment yang aku consider sebagai surprise tak jadi pada seorang lelaki yang special dalam hidup aku dahulu. Hahahhaa. Sekarang, teeeett. Back to 2016, lelaki itu sebenarnya jauh dari aku. Jauh lebih kurang 500 lebih KM. Korang boleh google lah dari mana nak ke mana tu. Hahahhaa

Aku tau tarikh 2 Mac itu hari jadi dia. Dah nama pun special mestilah kita ingat. Tapi, aku macam wish ala ala kadar je. Aku tak sangka dia take serius whatsapp aku. Aku wish lebih kurang pukul 12 tengah malam gitu lah. Dia reply “Erm , mana tau ada surprise ke esok kan”. hahahhaa. Aku pun respon lah, “Aah, JB-Ipoh memang dekat lah kan”. hahahhaa. Tak payah la korang google aku dah mention pun jauhnya kitorang.Hahaha.

 Keesokkan nya, dalam petang gitu dia text, “Tak ada pun surprise nya”. Weh, dia take serius my words sampai aku rasa macam kena gak buat surprise ni. Lalu aku terus minta tolong kawan baik aku deliver kan kek dekat dia. Details semua aku bagitau. Tapi, surprise tak jadi woi. hahahhaa. Dia saja je nak rosakkan plan aku. Dia provoke aku sampai aku terjujur la yang aku minta tolong kawan deliver kek dekat dia. hahahhaa.

 Aku ingat lagi aku suruh kawan aku tulis satu ayat ni “JB-Ipoh memang dekat sangat sebabtu boleh sampai dekat You”. Hahahha. So, untuk korang yang tak nak kantoi buat suprise terutama kepada lelaki yang korang minat,cinta dan sayang (cehwah) , aku cadangkan korang usha dulu website ni WWW.PRINTCIOUS.COM

Bila dah pilih mana yang berkenan dihati , terus je order. Make sure surprise korang komfom akan menjadi bila dengan printcious.com ni tau. Aku faham biasanya nak cari hadiah untuk orang perempuan adalah sangat lebih mudah berbanding nak cari hadiah untuk orang lelaki. Kenapa kita rasa susah nak cari? Sebab kita selalu rasa lelaki ini simple dan tak complicated sangat. Atas sebab itu la kita rasa susah nak ramal apa yang mereka suka kan. Cadangan aku korang cepat-cepat terus ke Printcious.com ni.

Dekat website ini, korang boleh pilih nak bagi t-shirt, cushion, mug, puzzle, canvas, dan ceramic tiles. Bukan itu sahaja, korang boleh juga customize contohnya macam mug boleh letak ayat-ayat yang power, personal text dari hati yang ikhlas untuk si dia yang kau paling sayangi. Cehwah!.



Nak surprise kan orang lelaki ini memang susah sebab itu dekat Printcious.com ni akan memudahkan korang untuk memilih pilihan yang betul-betul terbaik. Bila kita bagi surprise yang custom made ini lagi terpancar yang kita betul-betul sayang kepada si dia. Hehehehe.

Cuba bayangkan korang bagi mug dan hari-hari si dia akan minum air dengan menggunakan mug tersebut. For sure si dia akan lebih teringat dan menghargai korang hanya dengan pemberian segelas mug je kan. Itu belum cerita lagi kalau korang hadiahkan t-shirt. Mau setiap hari dia pakai sampai lupa nak basuh. Hahaha.



Aku akhiri cerita suprise tak birthday tak jadi aku ini dengan pesanan penaja, kalau korang tak ada idea nak bagi souvenir, boleh la pergi ke mugprinting2u.com . Bukan itu sahaja, kalau korang juga ada plan untuk buat birthday party, boleh terus terjah ke BIRTHDAY PHOTO BOOTH .