Resepi Daging Malbari Sedap
Bahan kisar :
- Kayu manis - 1 batang kecik
- Bunga lawang - 3 kuntum
- Bunga cengkih - 5 kuntum
- Rempah biji ketumbar - 3 sb
- Jintan putih - 1 sb
- Jintan manis - 2 sb
- Cabai kering - segenggam
- Bawang merah - 5 ulas
- Bawang putih - 5 ulas
- Bawang besar - 2 biji
- Halia - 2 inci
semua bahan kisar goreng tanpa minyak sehingga wangi- api perlahan.
Kemudian kisar semua bahan ini.
Bahan-bahan :
- Daging - sekilo potong kecik
- Kicap manis kipas udang - 1/2 botol (Botol kecik)
- Kerisik - 3 bungkus
- Gula merah - seringgit ( masak dgn sedikit air tapis)
Cara - cara :
- Goreng semua bahan kisar tanpa minyak sehingga wangi - api perlahan, kisar semua bahan ini.
- Kemudian masukkan bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging 1 - 2jam
- Setelah diperap, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yang diperap tadi, masukkan sedikit air.
- Masak sehingga daging lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging.
- Apabila daging lembut, masukkan kerisik, garam , gula dan air gula.
- Masak sehingga kuat pekat berpalut di daging.
Kredit : Saba Natasha
0 Comments:
Catat Ulasan
Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.