Resepi Donut Cheese
Bahan-bahan:
- 4 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar marjerin
- 2 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar gula
- 1/2 cawan air suam
- 1/2 cawan air
- 1 peket mauripan
- Sedikit garam
- Cheese slice
Cara-cara :
- Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .
- Tepung gandum tadi ramas dengan marjerin , susu dan garam sampai sebati .
- Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dengan setengah cawan air sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
- Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dengan kain basah .
- Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .
- Boleh canaikan doh tersebut , jangan tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk cheese saya buat dengan menekap kan menggunakan cawan minuman plastik ). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .
- Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik.
0 Comments:
Catat Ulasan
Blog ini merupakan blog peribadi yang ain jadikan sebagai 'Diary of the day'.Sorry la kadang ain guna, “ain” kadang “aku”.Perasaan membaca ni kadang lagi sedap ber “aku”.Kes itu kita letak terus “akuainkausiapa”.Hahaha.